Pyszne ciasto z rabarbarem. Nie za słodkie, nie za kwaśne. Warto spróbować, bo jest bardzo smaczne. ciasto : 150 g mąki 130 g miękkiego masła 4 żółtka 130 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli beza : 4 białka 170 g ( 3/4 szkl ) cukru 0,5 łyżeczki octu
Polska ZupaCzekolada, migdały i limonka - tak można w skrócie scharakteryzować ten przepyszny deser. Ciasto jest bez mąki, którą zastępują mielone migdały, za to z konkretną ilością jajek i oczywiście gorzką czekoladą z wspaniale kontrastującym limonkowym posmakiem. Przepis niezastąpionej przy ciastach czekoladowych Nigelli Lawson
Milion Smakówwyjdzie, że po odmrożeniu ciasta wyjdzie klejąca papka, że na pewno nie wyrośnie przy pieczeniu, no i to, że na bank pizza będzie niesmaczna. Pomyliłam się - przyznaję się bez bicia. Ciasto do pizzy mrozi się idealnie i co najważniejsze - można je trzymać w zamrażalce do 3 miesięcy. A później raz dwa trzy mamy gotową pizzę domowej roboty. Spróbujcie
CookYourselfW ten weekend wspólnie z innymi blogerkami piekłyśmy [ dzięki za wspólne pieczenie] ciasto z orzechami ..u mnie jakoś krucho z wolnym czasem i nie miałam kiedy
Moje domowe kucharzenieOd wielu lat jestem niepodważalną fanką batoników Maxi King :) Więc jak znalazłam przepis na ciasto o tej samej nazwie musiałam koniecznie go wypróbować. I zdecydowanie potwierdzam
Świat CiastaDla wszystkich czekoladoholików ale nie tylko przepis na przepyszne, bardzo wilgotne i meeega smaczne ciasto bardzo czekoladowe. Stworzone na bazie rozpustnego ciasta czekoladowego (które
Smaczne ZdroweCiasto czekoladowe bez mąki, na bazie czerwonej fasoli z dodatkiem oleju rzepakowego. Można zrobić z masą lub bez. W sam raz dla osób, które są na diecie bezglutenowej (użyjmy tylko bezglutenowego proszku do pieczenia). Czerwona fasola jest bardzo bogata w białko i substancje odżywcze, natomiast olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3, dlatego wypieki z nim należą do tych(...)najzdrowszych. Taki deser możemy jeść bez wyrzutów sumienia, choć nie trzeba jeść go wiele – jest bardzo sycący. A fasola? Nikt się nie domyśli, że przemyciliście ją do kremu i ciasta! Ciasto: 1 puszka czerwonej fasoli (400 g) 3 jajka 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 1/2 szklanki cukru
Poezja smakupszenna czy żytnia i potrafią wchłonąć więcej płynu, mniej płynu, kruszyć się, ciemnieć, pękać. Wymagają przy ich używaniu większej ilości środków spulchniających czy łączących, nadających ciastu plastyczności i zwartej konsystencji. Mimo, że bez zawartości glutenu, te mąki nie zawsze i nie dla każdego są bezpieczne i zdrowe. Nieporównywalnie częściej niż na celiakię, czyli nietolerancję glutenu, chorujemy bowiem na alergie(...)hermetycznym słoiku. *Guma guar i guma ksantanowa to produkty całkowicie naturalne, oba są polisacharydami – cukrami złożonymi. Dodane do mieszanki tych mąk poprawiają zdecydowanie lepkość, ciągliwość ciasta i jego formowanie. MOJE PRZEPISY BEZ GLUTENU Ciasteczka owsiane- owies nie tylko dla konia Owsiane ciasto z mleczno-cytrynowym kremem Crumble migdałowo-owsiane Ciastka z dwóch składników Pyzy ziemniaczane Clafoutis na mące migdałowej
Karo in the KitchenDzisiaj mamy testową wersję dżemu śliwkowego, który powstał zupełnie przypadkowo i nie był wcale planowany. W piwnicy stoją jeszcze zeszłoroczne powidła :-), ale przy okazji kupowania śliwek na ciasto z bezą, sprzedawcy sypnęło się więcej owoców i tak oto wpadłam na pomysł co z nimi zrobić ! Dżem jest lekko korzenny, dałam trochę cynamonu, kardamonu i goździków... Zapisuję go zrobienia, jak już(...)wyjdą powidła ! Będzie boski do naleśników lub do ciasta drożdżowego z kruszonką... Dżem śliwkowy Składniki:700 g śliwek węgierek100 g cukru1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki kardamonu1/2 łyżeczki mielonych goździkówWykonanie:Śliwki myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki, wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy, żeby owoce puściły sok, możemy je zostawić na noc.Następnie podgrzewamy je na małym ogniu, do momentu
Kulinarne przygody Gatitymusem truskawkowo - śmietanowym. Taki właśnie smakołyk prezentuje dzisiaj i naprawdę zachęcam każdego do wypróbowania tego przepisu. Nie pogardzą nim nawet najbardziej wymagający miłośnicy wypieków :)Najpierw przygotowujemy naszą bazę ciasta - czyli bezę. Białka o temperaturze pokojowej ubić na sztywną pianę. Cukier wymieszać z mąką ziemniaczaną. Do lekko ubitych białek dodać stopniowo cukier wymieszany z mąką. Białka ubijać do momentu, aż cukier
Świat Ciastarozcieraj palcami do uzyskania kruszonki. Dodaj żółtka i zagnieć jednolite ciasto. Ciasto podziel na dwie części, jedną nieco większą na spód i drugą nieco mniejszą na wierzch. Większą częścią ciasta wylep dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem a następnie wstaw do zamrażalnika. Drugą część ciasta owiń folią spożywczą i również wstaw do zamrażalnika. Białka ubij z cukrem(...)wystudzeniu posyp cukrem pudrem. Wskazówki: Jeśli ciasto mocno urosło w trakcie pieczenia, to piana była za mocno ubita. Takie ciasto należy po upieczeniu studzić w zamkniętym piekarniku przez 15 min, a później piekarnik lekko uchylić i studzić kolejne 15 min. Po tym czasie można ciasto wyjąć z piekarnika. Dzięki temu beza opadnie w kontrolowany sposób do płaskiej powierzchni. Jeśli ciasto
Słodki Blogwtedy ciasto będzie niższe. Najlepsze banany do ciasta to te bardzo dojrzałe, nawet przedojrzałe, są one najsłodsze i najbardziej miękkie. Banany można rozgnieść widelcem, nie musi być to zrobione bardzo dokładnie, w cieście mogą znajdować się banany w większych kawałkach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto bananowe – Wykonanie Przygotuj większą miskę, w której będziesz przygotowywać ciasto. Banany obierz(...)Ponownie wymieszaj dokładnie ciasto. Foremkę wysmaruj dokładnie masłem i obsyp spód i boki bułką tartą bądź kaszą manną. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni na ustawieniu góra /dół bez termoobiegu. Ciasto bananowe przełóż delikatnie do wcześniej przygotowanej formy. Jeśli masz dodatkowe banany to możesz jednego przekroić wzdłuż i ułożyć na cieście. Ja nie miałam, więc ten krok ominęłam. Ciasto bananowe
To Musisz Wiedziećwylewamy mus truskawkowy. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Warstwy należy układac w tortownicy albo kominie cukierniczym. Ponieważ składniki są płynne nie ma możliwości zrobić tego bez formy. Ciasto nieco przewyższa tortownice, więc ja obręcz tortownicy umocowałm na górnym brzegu dolnego biszkoptu i układałam kolejne warstwy. Nastepnego dnia tort dekorujemy zostawioną masą i świeżymi truskawkami. Boki
Radość kipiąca uśmiechem.zależności od konsystencji) i dokładnie wyrobić ciasto.Przykryć i odstawić na 20 minut.Blaszki posmarować tłuszczem, obsypać płatkami owsianymi. [u mnie blaszka wyłożona papierem bez smarowania i bez płatków].Ciasto jeszcze raz dokładnie wyrobić, wlać do foremek (dwie keksówki).Mokrą łyżką wyrównać ciasto, okryć woreczkami foliowymi, odstawić na kolejne 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 240 stopni.Ciasto spryskać
Moje domowe kucharzenieTorty, torciki, te duże, i te małe... wszystkie zazwyczaj potrzebują jakiejś bazy, jakiegoś ciasta, z którego powstaną. A co to za tort bez biszkoptowego, mięciutkiego ciasta, dobrze nasączonego, puszystego i delikatnego? (Oczywiście torty nie na bazie biszkoptów też są super ale jednak tradycyjny tort to tort na biszkopcie :) Wiele osób boi się robić biszkopty bo opadają, nie wyrastają, robią się(...)spiecze się stojąc w piekarniku (co dzieje się w przypadku, gdy zostawia się ciasta w piekarniku aby "doszły do siebie"). Biszkopt gotowy :) Po ostygnięciu dopiero odkrawamy brzegi i wyjmujemy z tortownicy. Bardzo prosty, bardzo szybki i bardzo smaczny :) Do tego bez proszku do pieczenia i zawsze wychodzi! Czego chcieć więcej
Jedzeniomania