Już chyba dawno, aż tak nie zasmakowało mi żadne ciasto, że w ciągu dwóch dni zjadłabym je całe sama :D chyba lepszej recenzji pisać nie
Malinowo w kuchniBezglutenowa, bezmleczna i bezlaktozowa tarta z truskawkami. Delikatne kruche ciasto, lekka, puszysta śmietanka i soczyste truskawki - połączenie idealne. Tarta jest przepyszna. Smakuje jak najlepszy tradycyjny wypiek
Kuchnia bezglutenowałyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki wyrobić na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wylać masę serową. Całość wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika, po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze przez 20 minut. Składniki na bezę: 6 białek 1 szklanka(...)cukru łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie) Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać do nich cukier cały czas ucierając. Na koniec dodać sok z cytryny. Na podpieczone już ciasto wyłożyć bezę, zmniejszyć temperaturę do 100ºC, aby wysuszyć bezę. Składniki na sos wiśniowy: 400 g wiśni 0,5 szklanki cukru Wiśnie umieścić w rondelku razem z cukrem. Gotować na wolnym ogniu
Banana SmilesPodpłomyki to wersja szybkiego "pieczywa z patelni", wystarczy mąka, woda i szczypta soli, a za kilka chwil możemy mieć gorące placuszki, które już bez dodatków smakują wybornie. Do tej pory przygotowywałam flatbread oraz proziaki , które z powodzeniem zastępują tradycyjne pieczywo do kanapek i nie tylko. Do tego rodzaju "pieczywa z patelni" świetnie pasują pasty warzywne, ale i wszelkiego rodzaju(...)rzodkiewką Podpłomyki Składniki: 250 g mąki pszennej plus do posypania blatu szczypta soli woda Przygotowanie: Do mąki dodajemy sól i wodę - w takiej ilości, aby powstało elastyczne ciasto, które bez problemu będzie można wałkować. Jeśli będzie zbyt suche dodajemy więcej wody, jeśli zbyt lepiące się - więcej mąki. Z ciasta formujemy wałek, który kroimy w szersze plastry. Każdy z nich
Moja smaczna kuchniaPyszny deser śliwkowy, który najlepiej smakuje na ciepło z domowymi lodami bananowymi. W zamrażarce zawsze trzymam woreczek z pokrojonymi w talarki bananami. W razie potrzeby miksuję
KucharzycaPrzepis na to ciasto znalazłam tutaj . Najlepiej smakuje na 2 -3 dzień gdy ciasto zmięknie od masy i wszystkie smaki się idealnie połączą. Ciasto robiłam bez zmian przepisu ale kolejnym razem z pewnością posmaruję placki grubszą warstwa dżemu,żeby był bardziej wyczuwalny. Ciasto pięknie się prezentuje, jest podzielne i zachwyca gości :) Ciasto jasne: 3 3/4 szkl. (500 g) mąki pszennej
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaucieramy z cukrem, następnie dodajemy ostudzone masło i składniki sypkie. Ciasto wylewamy do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy połówki śliwek bez pestek. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35 minut. Po tym czasie posypujemy je kruszonką i pieczemy jeszcze około 15 minut. (kruszonka: mieszamy cukier i mąkę
Bon appetit mon amiedworze robi się coraz cieplej, więc serniczek na zimno o smaku jagodowym z galaretką będzie idealnym deserem na niedzielę, w dodatku bez pieczenia. Tak więc nie ma obaw, że wyjdzie zakalec. Możemy wyciąć okrągłe mini torciki lub pokroić ciasto w kwadraty. Nie miałam świeżych jagód, więc użyłam konfitury jagodowej, ale w sezonie polecam użyć świeżych jagód. Zapraszam!!! SKŁADNIKI
słodki bratekWczoraj podałam przepis na sernik z żółtkami. Czas wykorzystać białka. Ja zrobiłam to od razu. Potrzebne będą małe foremki z kominkiem lub jedna duża. Ciasto jest bez cholesterolu, więc osoby mające kłopot z prawidłowym poziomem a lubiący coś na słodko będą fanami tego ciast(k)a. Ciasto w środku jest bielunie i ma świetną teksturę. Jest nieco cięższe
AZgotuj!dyni znalezione u Pauli na www.justmydelicious.com. Dla mnie to ciasto to połączenie piernika z babką… Można podawać z dżemem lub śmietaną ale mi odpowiadała taka wersja bez dodatków…Ciasto z dyni – składniki:4 jajka2 szklanki cukru (użyłam ciemnego)1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody2 łyżeczki cynamonu2 szklanki startej dyni2 szklanki mąki pszennejPosypka:4 łyżki drobnego cukru1
UgotujmyTo.plbokach, złożyć zewnętrzne ciastka, by w przekroju ciasta otrzymać trójkąt. Rozsmarować resztę masy na zewnątrz. Udekorować orzechami. Ciastem można się częstować od razu, bo wilgotna ricotta szybko wiąże masę z herbatnikami. Można oczywiście schłodzić w lodówce przed podaniem. ----- Podobne: Bananowce bez pieczenia Serniczek ricottowy Rafaello bez pieczenia "Lato leśnych ludzi" to zupełnie inna lektura od reszty książek Marii Rodziewiczówny
Weekendy w domu i ogrodziewięc chętnie się rwały. Całe szczęście można pojedyncze kawałki „doklejać” do ciast już w foremce i nie stracimy przy tym na wyglądzie ciasta. Jak już pisałam na początku, ciasto jest naprawdę pyszne, chociaż mam tu pewne „ale”. Do samych blatów dodajemy (moim zdaniem) sporą ilość sody i octu spirytusowego. Ja osobiście używam tych produktów bardzo rzadko(...)zapachu troszkę mi one przeszkadzały. Ale o dziwo, chyba nikt inny, oprócz mnie, tego nie zauważył Polecam serdecznie. Składniki na foremkę 25×25 cm, piekarnik góra-dół bez termoobiegu: Blaty: – 125 g masła – 2,5 szklanki mąki + mąka do podsypywania – 4 łyżki miodu płynnego – 3/4 szklanki cukru pudru – 3/4 łyżki sody – 1 łyżka
RelaxtimeOdchudzone ciasto naleśnikowe - bez jajek, bez mleka, bez cukru! Były już Dietetyczne naleśniki bez jajek . Smażyłam także Dietetyczne naleśniki na kefirze . Wychodzę z założenia, że naleśników nigdy w życiu za wiele, więc tym razem przedstawiam naleśniki z serem, wanilią i bananem . Nadal dietetyczne - bez jaj, bez tłustego mleka, bez cukru . Przygotowywane głównie z mąki żytniej razowej z dodatkiem mąki owsianej(...)sól, sodę. Dolewać stopniowo wodę i maślankę, intensywnie mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek - leniwiec kuchenny może wspomóc się ręcznym blenderem czy mikserem . Finalna masa ma być lekko płynna, o konsystencji luźnej śmietany - w razie potrzeby gęstość masy kontrolować dolewką wody czy maślanki . Odstawić ciasto naleśnikowe na 5 minut - mąki nasiąkną i całość lekko spęcznieje . Przed smażeniem pierwszego
Grunt to przepis!Dzisiaj Walentynki i pewnie większość z was na ten dzień szykuje swojej drugiej połówce jakąś niespodziankę. Dlatego ten wpis będzie przypominał wpis walentynkowy ze względu na
Bernika - moj kulinarny pamietnikdawna, czekałam tylko aż w ogródku pojawi się więcej malin. Wreszcie sporo dojrzało i malinka pojawiła się na weekendowym stole. To ciasto absolutnie w naszym guście, bo uwielbiamy ciasta z bezą i bitą śmietaną. Owoce były dość kwaśne, więc całość nie była przesłodzona, smaki idealnie się komponowały. Jeżeli jeszcze macie maliny to koniecznie upieczcie to ciasto, warto! *foremka(...)szklanka jeżyn na krem: 600 ml śmietanki kremówki 3 opakowania śmietan fixu (lub 2 opakowania śnieżki) 4 łyżki cukru pudru (jeśli używamy śnieżki to cukru już nie trzeba) na bezę: 4 białka 3/4 szklanki cukru łyżeczka soku z cytryny łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki płatków migdałowych Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać żółtka. Mąkę wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawiem czemu, w ostatnim okresie odczuwam wzmożone "zapotrzebowania" na łakocie. Tylu ciast upieczonych bez powodu, czyli bez okazji, chyba jeszcze nigdy nie zrobiłam. Mam nadzieję, że niebawem to minie, wróci na właściwe tory i nie będę musiała wymieniać garderoby ;)Gwiazdą tego wpisu jest ciasto czekoladowe z gruszkami, pyszne, piękne, aromatyczne i efektowne ;)Składniki: ok 8 małych gruszek woda laska cynamonu(...)sokiem z cytryny. Gdy cukier się rozpuści, a woda zacznie się gotować wkładamy owoce. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok 10 minut. Gruszki powinny być miękkie na tyle, by bez trudu wchodził w nie widelec, jednak musimy uważać, by ich nie rozgotować. Gdy są idealne, wyławiamy je łyżką cedzakową. Syrop, w którym owoce się gotowały jest niesamowicie aromatyczny, żal
Taste Of My Day