idealnie nie tylko smakowo, ale również i kolorystycznie. Ciasto wyszło bardzo smaczne: kremowe, nie za słodkie i kokosowe. Ciacho jadły też osoby, które nie są za specjalnie zwolennikami kokosu i o dziwo bardzo im smakowało, więc naprawdę warto spróbować. Polecam serdecznie. Składniki na blaszkę 28×28 cm. Piekarnik góra dół bez termoobiegu: Biszkopt: – 5 dużych(...)kokosowa : – 750 ml mleka – 1 szklanka wiórek kokosowych – 3 łyżki cukru – 2 opakowania cukru waniliowego (lub 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią) – budyń śmietankowy bez cukru (sam proszek) – 60 g czyli 2 opakowania + 90 ml mleka (do rozpuszczenia budyniu) – 300 g konfitury z czarnych porzeczek (lub innej kwaskowej) – 220 g masła
Relaxtimemówiąc już o przyprawie do piernika . Również Was do tego zachęcam. Ekstrakt z powodzeniem możecie wykorzystać do ciast, kremów czy deserów. Dla kogo: dla fanów domowych dodatków do pieczenia dla posiadających w domu zbędną cytrynę dla ceniących produkty bez konserwantów Składniki: skórka z cytryny wódka 40% (ok. 100ml) Wykonanie: Skórkę z cytryny sparzyć wrzątkiem i wyszorować szczoteczką. Ściągnąć
Mania Wypiekaniapytania nie tylko Wam, ale i sobie, ponieważ czytając na ten temat w wielu źródłach natknęłam się na sprzeczne teorie. Czas zatem uporządkować wiedzę :) Morze Czarne - ciasto czekoladowe pod bezą Przyszli cukiernicy i piekarza w szkołach gastronomicznych uczą się, że środki spulchniające umożliwiają prawidłowy przebieg procesów technologicznych. Ich zadaniem jest nadanie wyrobom prawidłowej i trwałej konsystencji. Oznacza to nie mniej(...)wprowadzeniu do ciasta pęcherzyków powietrza, które podczas pieczenia rozszerzają się i powodują wzrost objętości wyrobu – na przykład ubijanie białek do biszkoptu, czy bezy; innym fizycznym czynnikiem spulchniającym może być para wodna – na przykład do wyrobu ciasta parzonego. - z wykorzystaniem metod chemicznych , które polegają na dodawaniu do ciasta chemicznych środków spulchniających, takich jak: kwaśny węglan amonu, potocznie nazywany amoniakiem , kwaśny węglan
Trzeci talerzGalette- kruche chrupiące ciasto , pieczone bez formy i dowolne owoce tym razem śliwki, jabłka, winogrona i maliny. Obsypana cukrem cynamonem. Poza czasem wyrobienia ciasta jest bardzo szybka i prosta do przygotowania, uwielbiam ją jeszcze ciepłą a podana z gałką lodów waniliowych to już poezja! Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła
Wanilia i Kardamonodsączonych jagód Dodatkowo: - 250g jagód (zmiksowanych) - 1 galaretka (na 500ml wody), rozpuszczona w 250ml wrzątku (u mnie z owoców leśnych bez dodatku cukru, dodałam ksylitol) *szklanka 250ml Ciastka rozkruszyłam w miarę drobno, dodałam stopione masło klarowane i zagniotłam ciasto. Gotową masą wykleiłam dokładnie dno tortownicy (masy jest bardzo mało, ale wystarcza na cieniutki spod). Boki tortownicy przesmarowałam wcześniej masłem
Smaczne ZdroweDzisiaj kolejny bezglutenowy wypiek – niestety zawsze byliśmy uzależnieni od ciast w weekend więc po przejściu na dietę bezglutenową staramy się tę tradycję
Kuchenne Wariacjespodzie rozsmarowujemy krem jaglany. Dekorujemy owocami. Wkładamy ciasto do lodówki przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Na upały polecam też inne moje ciasta i desery bez pieczenia, m.in.: - błyskawiczne babeczki z kremu rafaello - pyszny blok czekoladowy - jaglany makowiec
Smakuje zdrowoJak wiecie serniki bardzo lubię...To jedno z moich ulubionych ciast. Wszak za każdym razem mogą smakować inaczej. Dorwałam koszyczek truskawek i postanowiłam, że wykorzystam je
Z Majeczką w kuchniDziś ciacho 3 bit przepis pochodzi z książki 100 nowych ciast siostry Anastazji co prawda ma tam inną nazwę. Robiłam w dużej blaszce o wymiarach 25
PychotkaaaTarta jabłkowa z rodzynkami i owocami goji Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki ryżowej pół szklanki mąki gryczanej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 g
nietadietaSynowie uwielbiają te ciastka..dlaczego by nie zrobić z nimi ciasta? Jak pomyslałam tak też zrobiłam.Padło na sernik, a że mamy lato, sernik na zimno.Na
Z Majeczką w kuchninaczyniu, z odrobiną kwaśnej śmietany i koperku. Spróbowałem i aż mi kapcie spadły! Ciasto idealnie zrobione, mięso doprawione w punkt. Wow! A na koniec jeszcze deser. Ja zamówiłem ciasto z bezą, posypane granatem (była też wersja z kiwi). Bałem się. Beza jest słodka, a to zdecydowanie nie mój smak. I co? Otóż wcale nie była słodka, była idealna! Ciasto
Marder&Marder Manufactureznowu codziennie będę dodawać jakiś przepis :) Święta Wielkanocne minęły....ciasto skończyło się a moja rodzinka dalej pragnęła czegoś słodkiego. Zrobiłam proste, szybkie i co ważne dla mnie bez pieczenia ciasto 3 Bit. Składniki: 6 paczek dużych herbatników 2 budynie waniliowe 1/2 litra mleka 250g
Amatorka kuchennaZnudziła się Wam tradycyjna szarlotka? Nie macie pomysłu na niedzielne ciasto? Znajomi dali znać, że wpadną wieczorem? Nic straconego. Jest sposób jak w krótkim czasie stworzyć
Słodkie PrzyjemnościProste, szybkie, zdrowe, bez cukru, bez tłuszczu, bez mąki – Ciasteczka owsiane z bananem, żurawiną i suszoną morelą . Wystarczy tylko wszystkie składniki wymieszać ze sobą i
Moja Delicja