ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:138/1217)

Kransekake 234

formułujemy krążki, rolując na blacie lekko oprószonym cukrem pudrem, umieszczamy w foremce i zlepiamy końce. Krążki powinny mieć grubość palca. Jednak jeżeli nie posiadamy takich form damy radę bez nich! :) Ciasto migdałowe rolujemy na stole oprószonym cukrem pudrem na rolkę grubości palca. Odmierzamy pierwszy krążek przy użyciu linijki ok. 20cm ( wielkość zależy od pożądanej wielkości krążków), następne krążki odmierzamy

Pudełko rozmaitości
Jak zrobić dobrą pizzę? + przepis na idealne ciasto 2320

przestanie pracować, więc lepiej nie przesadzać z odstawianiem ciasta do wyrośnięcia na noc. 5. Pieczenie. Sytuacją wymarzoną jest posiadanie pieca opalanego drewnem, ale nie oszukujmy się, że ktoś takowy będzie miał na 6 piętrze wieżowca. Tak na prawdę do upieczenia pysznej pizzy wystarczy piekarnik z termoobiegiem (choć i te bez takiej opcji dają radę). Pieczenie pizzy to przede wszystkim(...)Piekarnik rozgrzać do 200 stopni w funkcji termoobiegu. 5. W przypadku przygotowywania pizzy na grubym spodzie postępuj następująco. Na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem ułożyć ciasto. Wstawić do piekarnika bez dodawania żadnych składników. Ciasto powinno się zapiekać przez około 10 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i nałożyć składniki po czym piec tak długo, aż brzegi i składniki się

Pełna Lodówka
Jabłecznik z bezą 146

roku jak szalone, więc nie ma co narzekać tylko brać się za przetwarzanie, na przykład w taki jabłecznik z bezową pianką :) Delikatne kruche ciasto, lekko kwaskowe jabłka i słodziutka beza na wierzchu tworzą razem pyszne połączenie, nic tylko się  zajadać :) Składniki na blachę o wym. 22x33 cm: (inspiracja:" Daktyle w czekoladzie ") Kruche ciasto: 300 g mąki pszennej(...)cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia i śmietanę, zagnieść szybko rękoma, aż powstanie gładkie ciasto (może się trochę kleić). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a na dnie (bez boków) równą warstwą rozłożyć ciasto. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C, aż się lekko zarumieni.   Gdy ciasto się piecze jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych

Simply Food
Pijany przekładaniec (Pijak) 226

Zapraszam na przepyszne ciacho: delikatny biszkopt i beza makowo - kokosowa przełożone kremem budyniowym, całość obłożona biszkoptami nasączonymi w likierze amaretto, o polewie i dżemie nie wspominając. Raj dla podniebienia. Ciasto nie jest trudne do przygotowania, ale jednak trochę czasochłonne, mimo to polecam - zarówno efekt smakowy, jak i wizualny wynagradza wszystkie trudy. Przekładaniec poleca się na święta i inne rodzinne uroczystości(...)sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto (biszkopt i bezę piekłam w tortownicy o śr. 24 cm, ale wierzch ścinałam bo ciasta wyszły za wysokie, więc śmiało można użyć większej tortownicy) . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec

Domowa Cookierenka Agi
Babka limonkowa (bez miksera) 144

Uwielbiam piec babki. Dziś zapraszam Was na babkę limonkową. Przygotowanie jej jest naprawdę proste i nie wymaga użycia miksera, wystarczy drewniana łyżka A co jest atutem

Słodkie okruszki
Wegańskie drożdżówki z bananem. 130

Ciasto drożdżowe to bez wątpienia mój ulubiony rodzaj ciasta.  W wersji mini drożdżówek i w towarzystwie zdrowych dodatków smakowało po prostu wspaniale. Miękkie, cudownie pachnące drożdżami... typowe comfort food :) A do tego odpowiednie dla wegan! Co do yaconu, bardzo mi posmakował. Jest miękki i delikatnie słodki, a ponadto bogaty w błonnik. Z kolei orzechy tygrysie mają dość specyficzny smak

Poranek na słodko
Torcik z bezą 121

wiem jak Wy sądzicie ale ja uważam, że ciasta upieczone tak bez konkretnego planu wychodzą najsmaczniejsze. I taki własnie jest ten torcik. Biszkopt, domowy dżem jeżynowy ( przetarty ) co dało nam super galaretkę, masa budyniowa i beza. Cóż może być lepszego. Ciasto jest najlepsze na drugi lub trzeci dzień więc śmiało na weekend można zrobić je już w piątek. Oczywiście jeżeli

Ewa w kuchni
Miodownik z orzechami włoskimi 124

downik należy do ciast, które bez wyrzutów sumienia można upiec na ty dzień lub nawet dłużej prze d świętami, czy okazją, na którą go przygotowujecie (cho dzi mi oczywiście o blaty). Z racji tego, że ciasto przełożone masą stanie się dość miękkie nie należy przesa dzić z ilością nasączenia. Pamiętajcie!  To ciasto z mocno wyczuwalną nutką rumu, więc lepiej

ChilliJemy
Ciasto 3 Bit 163

              Jest już coraz cieplej, słoneczko pięknie świeci stąd pomysł na  przygotowanie bardzo

Pan i Pani Smith w kuchni
Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką 171

dużo mówić truskawkowe szaleństwo w pełni. :) Tym razem dla odmiany, ciasto bardzo proste, klasyczne, ale bez wątpienia pyszne. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 4 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia, 1 kostka margaryny 2 łyżeczki cukru waniliowego Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy w lodówce przynajmniej godzinę. 4 łyżki kaszy manny ok 1 kg truskawek

Cynamonowe szczęście
Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami 660

wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy. Każdą truskawkę zanurzamy do połowy w mące ziemniaczanej i wciskamy w ciasto (węższą stroną do dołu). Ciasto pieczemy około 45 minut, bez termoobiegu. Gdy ciasto przestygnie przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity
Sernik jogurtowy z truskawkami 761

Sezon na truskawki trwa więc trzeba korzystać. Przygotowałam pyszny serniczek z truskawkami na bazie jogurtu naturalnego. Wyszło pyszne ciasto w sam raz na upalne dni. składniki

Monia miesza i gotuje
Wafle z masą orzechowo - kakaową 344

Koniec karnawału, a więc musi być coś słodkiego. Od jutra gro osób nie będzie jeść słodyczy ani piec ciast. U nas będzie podobnie, tylko w marcu

Kuchnia domowa Ani
Cake Pops - Ciasteczkowe Lizaki 175

czyli - CAKE POPS. U mnie w wersji czekoladowej. Miłej zabawy, bo tak najlepiej opisać przygotowania Cake Pops :)      Składniki na 12 sztuk: 200 gr pokruszonego ciasta (suchego, bez kremu np.czekoladowe) 50 gr serka mascarpone 50 gr mlecznej czekolady 200 gr czekolady do obtoczenia(mleczna, gorzka lub biała) 1 łyżka oleju patyczki lub małe poapilotki kolorowe posypki Pokruszone

Zabawa smakiem