ciasto slonecznik - 2003 przepisów (strona:20/134)

Sylwestrowe menu – 10 najlepszych blogowych przepisów 238

roku idzie na bal? A kto szykuje domówkę? Pierwszym zazdroszczę , dla drugich mam garść inspiracji. Sama na pewno zrobię sałatkę słonecznik bo już dawno wpadła mi w oko i różyczki z ciasta francuskiego z cukinią. W święta nie było okazji więc mam nadzieję nadrobić z sylwestrowym menu. Sałatka słonecznik – mój tegoroczny faworyt Nadziewane muszle makaronowe – mój imprezowy klasyk

Mama z miasta
Chleb pszenno żytni na zakwasie z ziarnami 228

wody, pozostawić na 12 godzin. Słonecznik przełożyć do miseczki, wymieszać z solą i zalać wrzątkiem, przykryć na około 5 minut. Po tym czasie słonecznik odcedzić na sicie, odstawić, przykryć i pozostawić do dnia następnego. Ciasto właściwe: 350 gramów mąki chlebowej pszennej typ 650  200 gramów mąki żytniej pełnoziarnistej  3 łyżeczki soli 500 ml przegotowanej, letniej wody łyżka oliwy(...)oliwek namoczony słonecznik  zaczyn Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wyrobić ciasto, pozostawić je do wyrośnięcia na około 4 godziny. Gdy ciasto podrośnie ponownie je wyrobić i przełożyć do foremek w których będziemy piekli chleb. Każdą foremkę należy bardzo dokładnie wysmarować oliwą z oliwek i obficie obsypać otrębami. Chlebki pozostawić do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem ich wierzch

Krakowskie smaki Ani
Chleb pszenno - żytni ze słonecznikiem 173

słonecznika 400 ml ciepłej wody 1 łyżka oleju 25 g drożdży dodatkowo garść słonecznika do posypania chleba Wykonanie: Do miski wsypujemy obie mąki, cukier, sól, słonecznik, dolewamy wodę, olej i dodajemy rozkruszone drożdże.  Ciasto wyrabiamy mikserem (dwoma hakami), przez 3 minuty. Powinno mieć gładką, jednolitą konsystencję, ale będzie bardzo kleiste. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)Idealna do tego chleba jest forma o wymiarach 7 cm x 11 cm x 36 cm.   Wierzch chleba posypujemy garścią słonecznika. Chleb przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ja ponownie (w chłodniejsze dni) wstawiam ciasto do piekarnika, który ciągle trzyma ciepło. Nie dogrzewam go już.  Ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.  Po wyrośnięciu

Smak mojego domu
Francuskie zawijańce sylwestrowe 549

zostawiam przepis na  świetna przekąska na domówkę sylwestrowo-noworoczną...Prosto łatwo tanio i smacznie!    Składniki 12-13 parówek dobrej jakości 2 opakowania ciasta francuskiego świeżego 1 jajko 2 łyżki mleka ziarna słonecznika SOS: 1/2 szklanki śmietany 18% 1/2 szklanki majonezu 4 ząbki czosnku sól do smaku pieprz czarny do smaku Sposób przygotowania Ciasto francuskie rozwijamy z rulonu(...)radełkiem lub nożem wycinamy cienkie paski około 2-3 cm. Parówki odwijamy z folii i zawijamy w ciasto francuskie tak aby paski nachodziły na siebie.  Jajko roztrzepujemy z mlekiem smarujemy pędzelkiem zawijańce obsypujemy ziarnami słonecznika, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200*c piekarnika i pieczemy około 15 minut aż zaczną się rumienić

Wanilia i Kardamon
Chleb pszenno żytni 141

przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, sól, zrobić dołek w mące. Do dołka wlać wyrośnięte drożdże, ciepłą wodę, olej, mieszankę nasion dyni i słonecznika, nasiona lnu. Dokładnie zagnieść ciasto na gładką i sprężystą masę. Włożyć ciasto chlebowe do lekko naoliwionej miski, przykryć. odstawić do wyrośnięcia. Jak już ciasto wyrośnie ponownie ugnieść i włożyć ciasto do formy(...)pieczenia chleba. Ponownie zostawić do wyrośnięcia. można ciasto wyrobić za pomocą miksera z końcówką do gęstych ciast. Będzie łatwiej. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 230 i piec 15 minut. następnie zmniejszyć 200 C i piec jeszcze 40-45 minut. Sprawdzić stan upieczenia pukając w chlebek. skórka musi być chrupiąca. Wykonanie w automacie do pieczenia chleba – zaczyn wyrobić jak wyżej

Kuchnia Pokoleń
Chleb pszenny pełnoziarnisty ze słonecznikiem 140

Domowy pszenny chleb z mąką pełnoziarnistą i ziarnami słonecznika. Naprawdę prosty, niekłopotliwy, z przyjemnym do pracy ciastem. Cukier, mleko i wodę mieszamy, a następnie podgrzewamy razem na małym ogniu. Mieszanka płynna nie powinna być za gorąca – zbyt wysoka temperatura zamiast rozruszać, zabije drożdże. 60°C to tzw. punkt śmierci termicznej, drożdże najzwyczajniej na świecie giną. Nigdy nie zalewamy(...)potrzeba. Mąkę (więcej o mące do pieczenia chleba i nie tylko przeczytacie TUTAJ ) mieszamy dokładnie z drożdżami instant i solą. Dodajemy ziarno słonecznika, wlewamy do miski ciepły płyn, całość mieszamy razem do dokładnego połączenia. Wyrabiamy ciasto około 6-8 minut hakiem do wyrabiania ciast drożdżowych. Odstawiamy ciasto przykryte (nie szczelnie, drożdże muzą ‘oddychać’!) folią spożywczą lub wilgotną lnianą ściereczką

Karo in the Kitchen
Chleb bezglutenowy 224

dodać cukier i odrobinę wody - rozpuścić. Rozczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia.W misce wymieszać wszystkie mąki, dodać sól oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto, dolewając wodę.Pod koniec wyrabiania dodać nasiona słonecznika.Cisto będzie dość luźne, aczkolwiek pamiętajcie o dokładnym wyrobieniu ciasta.Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto przełożyć do blachy, wstawić do zimnego

kolorowotorcikowo
18. Słodko, zdrowo, szybko, czyli ciastka z pestkami dyni i słonecznika z czekoladą. 205

wyglądają zbyt zachwycająco- tylko zwyczajnie, ich smak jest naprawdę niesamowity i zaskakują kruchością. Ciastka bez jajek, bez pszennej mąki, za to z płatkami owsianymi i dodatkiem pestek dyni i słonecznika oraz odrobiną ciemnej czekolady. Zapraszamy! Składniki ok. 1,5 szklanki mąki z płatków owsianych (zmieliłam w blenderze z dodatkiem kilku orzechów laskowych)ok. 130 g miękkiego masła1/2 łyżeczki proszku(...)użyłam do tego blendera. Czekoladę kroimy na kawałki. Ciasto przekładamy do miski, jeśli klei się zbyt mocno dodajemy jeszcze trochę mąki.   Wsypujemy pestki dyni i słonecznika oraz pokrojoną czekoladę dokładnie mieszamy z ciastem. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy okrągłe ciasteczka i wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20-23 min. i studzimy na blaszce

Symfonia Smaków
Przepis na razowiec na zakwasie 175

mąki do misy miksera, dodaj zakwas, wodę, załóż hak do ciasta i zagnieć ciasto. Kiedy składniki już lekko się połączą wsyp łyżkę soli. Ciasto powinno konsystencją przypominać plastelinę. Wyrabiaj około 10 minut. Pod koniec dodaj słonecznik. 2 podłużne foremki 30 cm x 10 cm posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Podziel ciasto na pół i napełnij foremki. Wygładź powierzchnię i posyp

codojedzenia
Chleb ze słonecznikiem 174

cudowny w smaku, przywodzi na myśl wiejski chlebek formowany ręką babci. p { margin-bottom: 0.21cm; }strong { font-weight: bold; } Chleb ze słonecznikiem zaczyn - 300g   2-3 łyżki zakwasu (50g) 100g latniej wody 150g mąki pszennej ciasto chlebowe - ok. 1700g 300g zaczynu 700g mąki pszennej 550 100g mąki żytniej 720 100g mąki pszennej razowej 430g letniej wody 2 łyżeczki(...)minut. Po tym czasie wsypać sól i zaczyn, po czym szybko wyrobić, aż do uzyskania elastycznego ciasta. Będzie dość gęste, więc jeśli uznacie to za konieczne można dodać nieco więcej wody. Wyjąć z miski i ręcznie wgnieść nasiona słonecznika (można też wcześniej uprażyć). Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą i szczelnie przykryć folią. Pozostawić do wyrośnięcia na 3 do 4 godzin

Przepysznik - BLW i nie tylko
najprostszy chleb na świecie 219

krzemu, wapnia i cynku). Jak większość kasz idealnie nadaje się w wersji gotowanej jako dodatek do obiadu. Poza zastosowaniem klasycznym równie dobrze spełnia się w roli głównego składnika chlebów, ciast lub racuchów. Jakiś czas temu podjąłem pierwsze próby wykorzystania tej kaszy we wszelkiego rodzaju wypiekach a efekty tych prób będziecie mogli oglądać już w najbliższych dniach. Na pierwszy ogień przedstawiam(...)części pełnoziarnisty i zdrowszy. Do naszej masy możemy dodać dodatki: osobiście lubię wersję ziołową. Inne możliwości to dodatek zeszklonej na patelni cebulki, mielone siemię lniane lub nasiona słonecznika (nasiona możemy dodawać do ciasta lub posypać nimi wierzch) itp. W zależności od upodobań. Jeżeli decydujemy się na dodatek mielonego lnu, możemy odrobinę zwiększyć ilość wody aby chlebek nie wyszedł nam zbyt

Gar Zdrowia
3 x chleb z garnka 465

Gotowe ciasto pozostawiamy w misce i przykrywamy folią spożywczą, w której robimy dziurki. Dzięki temu ciasto będzie mogło oddychać. Wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin. Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki, wykładamy na stolnicę i ponownie wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min, ale tym razem w temperaturze pokojowej.  Piekarnik nastawiamy na 220 stopni(...)łyżki siemienia lnianego 2 łyżki pestek słonecznika Postępujemy jak w przepisie wyżej. Do zaczynu używamy mąki pszennej 550 lub 650. Pełnoziarnistą mąkę używamy dopiero do właściwego ciasta. Zostawiamy po pół łyżki siemienia i słonecznika i wsypujemy go na górę. Przy pieczeniu tego chleba nie zmniejszamy temperatury do 180, a do końca pieczemy w 200 stopniach. PRZEPIS III - pszenny z oregano

Kuchnia od dwojga
Prosty i Smaczny Chleb na Drożdżach 183

mąki pszennej pełno ziarnistej lub innej 400 ml letniej wody 25 g drożdży świeżych 10 g soli 1 łyżeczkę cukru dodatkowo do chleba dodałam 50 g ziaren słonecznika można dodać pestki dyni lub nie dodawać z wcale ziaren. 1 łyżka oleju do wyrównania chlebka w foremce Użyłam foremki o wymiarach(...)misce przez około 2 -3 minuty tak żeby dokładnie się wymieszały , ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne . Po wymieszaniu składników dodaję słonecznik i dokładnie mieszam żeby połączył się z ciastem . Miskę z wyrobionym ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość – moje ciasto wyrastało około 40 minut . Jeżeli w kuchni jest chłodno

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Bułeczki serowe z ziarnami 164

wiem dlaczego, ale jesienią zawsze znacznie częściej używam wszelkich ziaren. I tak na przykład do przygotowania tych bułeczek użyłam ziaren słonecznika oraz pestek dyni. Ponadto do ciasta dodałam sporą ilość białego sera i miód, nie użyłam zaś w ogóle drożdży. Żeby efekt końcowy cieszył oko zwinęłam je w ślimaczki:)  Składniki:300g chudego twarogu,100ml stopionego masła + 2 łyżki masła(...)100ml mleka,garść ziaren słonecznika (użyłam Kresto),łyżka pestek dyni,szczypta soli,2 łyżki miodu,1/2kg mąki pszennej,3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,mleko do posmarowania,cukier do posypania.  Przygotowanie Twaróg rozgnieść widelcem. Ziarna podprażyć na suchej patelni, ostudzić, posiekać i wymieszać z 2 łyżkami masła oraz twarogiem.  Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać rozgnieciony

Z miłości do słodkości
Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej 288

czekoladowe, kasza gryczana jest mocno wyczuwalna, ciasto jest delikatnie słodkie. Już na surowo bardzo mi smakowało. Ciasto nie sprawi Wam problemu. Zmodyfikowany przepis pochodzi ze strony Olgi Smile . Moja modyfikacja polegała na tym, że dałam jedynie kaszę paloną, zamiast orzechów, dałam prażony słonecznik i dałam daktyle pół na pół z rodzynkami. Bezglutenowe Bez mleczne Bez jajeczne Bez cukru Bez tłuszczu(...)gryczanej Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 i 1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej (prażonej) ewentualnie 1 i 1/4 szklanki mąki gryczanej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1/2 szklanki gorzkiego kakao lub karobu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki daktyli

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania