miski wsypać mąkę, dodać drożdże i wymieszać ze sobą. Następnie dodać 3-4 łyżki ziaren słonecznika, 3-4 łyżki sezamu, 1 łyżkę lnu mielonego, pół łyżeczki soli i letnią wodę. Za pomocą łyżki całość ze sobą wymieszać. Na blat wysypać odrobinę mąki. Przygotowane ciasto przełożyć na blat i wyrobić na gładką, lśniącą masę (ciasto będzie trochę się lepić(...)odciąć 12 kawałków. Uformować kulki i włożyć je, np. do formy do pieczenia muffinek. Ewentualnie przygotowane bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem/wodą i posypać ziarnami słonecznika. Piec około 25 minut, aż ciasto będzie suche w środku (sprawdzić za pomocą np. wykałaczki). Ciasto po wyrobieniu Ciasto po wyrośnięciu
Ugotowaćznacząco poziom endorfin i mocno Was zasłodzić wymyśliłam sobie taki oto mały bakaliowy przysmak. Kruche ciasto zrobiłam z mąki pełnoziarnistej, która słodyczy nabrała dzięki kruchej skorupce, jaką utworzyły na jej wierzchu bakalie zapieczone z miodem. Pestki dyni, ziarna, słonecznika i sezamu, a do tego suszone owoce i miód. Bomba witaminowa, która rewelacyjnie wpasowuje się w nadchodzący czas chłodnych(...)jajka 1/3 łyżeczki soli Nadzienie: - garść prażonych pestek dyni - garść prażonych ziaren słonecznika - pół szklanki prażonego sezamu - 5 suszonych moreli - pół szklanki rodzynek - 8 suszonych śliwek - kilka kwiatków lawendy - szklanka miodu - szczypta cynamonu Ciasto zagniatamy z podanych składników i chowamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie na patelni prażymy ziarna sezamu
Sajkofanka smakuChleb ten powstał spontanicznie, ale efekt jak dla mnie jest całkiem dobry. Podprażony słonecznik jest bardziej wyrazisty w smaku i bardziej chrupiący. Ciasto zrobiłam wieczorem i pozostawiłam do wyrastania na noc. Składniki na jeden duży bochen : 3 szklanki mąki orkiszowej typ 850 3 łyżki ziaren słonecznika 1/2 szklanki zmielonego siemienia lnianego 310 ml wody łyżka soli 1/2 łyżki(...)wymieszałam. Wodę podgrzałam i dolałam do miski - wymieszałam do połączenia składników. Całość odstawiłam na 15 minut. Po tym czasie dodałam sól, cukier, ziarna słonecznika i zakwas. Wyrabiałam w misce i zajęło mi to ok. 10 minut - ciasto jest zwarte, gęste i się klei, więc można je wymieszać mikserem. Przykryłam i odstawiłam na 30 minut. Po tym czasie chwilę wyrobiłam
apetytnapieczeniesłonecznikowego 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 500 ml letniego mleka 12 g drożdży instant Dodatkowo: 125 g roztopionego masła kilka łyżek sezamu do posypania (lub słonecznika) roztrzepane żółtko do posmarowania Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto przez 15 minut. Drożdże instant możemy zastąpić 40 g świeżych drożdży, ale wówczas musimy zrobić zaczyn, czyli drożdże rozcieramy(...)dookoła i 6 w środku - jak na zdjęciu na dole). Jeżeli zostało nam jakieś roztopione masło to polewamy wierzch ciasta. Odstawiamy na 20-30 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać ziarnami sezamu (lub słonecznika). Pieczmy przez około 30-35 minut w 200 stopniach (do suchego patyczka - koniecznie musimy sprawdzić). Jeżeli w trakcie pieczenia chleb
Marder&Marder ManufactureCykoria( zamiast cukru dałam do smaku) kajmak (smak kukułka mała puszka) masło 1 łyżka słonecznik 150 g Wykonanie: Zmiksowałam całe jaja z cukrem na puch, dodałam przesiane mąki i delikatnie mieszałam. Formę prostokątną wyłożyłam papierem do pieczenia( tylko dno) i przelałam ciasto biszkoptowe. Piekłam 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroiłam w poprzek biszkopt. Zmiksowałam śmietanę(...)wyłożyłam drugą połowę masy, wstawiłam do lodówki. Kajmak przełożyłam do małego rondelka , dodałam masło i rozpuściłam. Polałam jeszcze ciepłym kajmakiem masę i obsypałam prażonym słonecznikiem i z powrotem do lodówki. Ciasto wyszło rewelacyjne doskonałe w smaku i konsystencji. Gdyby jednak ktoś mi zarzucił że ciacho ze sklepu wstawiłam hi hi to wstawiam fotki w trakcie
Różowa kuchniażółtego 7 pomidorów suszonych 1 łyżka słonecznika nasiona oliwa od pomidorów do posmarowania: 1 żółtko Do miski przekładam drożdże dodaję kilka łyżek letniego mleka, łyzkę mąki, szczyptę cukru. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam na 30 minut aż zacznie pracować. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, jajko, mleko letnie i zarabiam ciasto mikserem.Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce(...)czasie zagniatam formuję wałek i dzielę na 6 części. Każdy kawałek ciasta rozciągam na prostokąt o długości parówki. Pomidory suszone, przekładam do miski, dodaję słonecznik, oliwę od pomidorów i miksuję blenderem. Prostokąty ciasta smaruję pastą pomidorową, układam plaster sera, na to parówkę. Zwijam w rulon. Sklejam końce ciasta i wzdłuż. Nacinam ale nie do końca w sześciu miejscach parówkę
wesoła kuchnianerw” przeszedł. Tak oto macie przepis na super fit ciasto, na które składają się trzy, zupełnie różne konsysytencje, począwszy na chrupiąco-ciągnącym się spodzie, przez kokosowy krem, zwieńczony brzoskwiniowym musem. Składniki na małą tortownicę max 20 cm: spód: 150 g daktyli 100 g słonecznika 2-3 łyżki ciepłej wody krem kokosowy: 100 g wiórków kokosowych 300 g mleka kokosowego(...)mogą to być praktycznie każe inne owoce 100 ml mleka kokosowego 1 opakowanie dżemiksu lub 1 łyżka agaru Przygotowanie: Formę do ciasta wyłóż fiolą spożywczą. Daktyle namocz przez chwilę w 2-3 łyżkach wody, po czym dodaj słonecznik i zblenduj. Nie miksuj na jednolitą papkę, wtedy spód będzie bardziej chrupiący. Wyłóż masę na dno formy. Do średniej wielkości garnka przełóż
greenscarfSkładniki na 8 precli: 420 g mąki pszennej razowej typ 1850 17 g drożdży 2 łyżki miodu 1 szklanka letniej wody 2 łyżki oleju przyprawy do ciasta: sól, czosnek granulowany do posypania: sezam, słonecznik Przygotowanie:Drożdże wymieszać z wodą, miodem, 1/2 łyżeczki czosnku oraz 1/3 szklanki mąki.Odstawić na 15 minut.Następnie dodać resztę(...)mąki, łyżeczkę soli i 2 łyżki oleju.Wyrobić ciasto i uformować z niego kulę, podzielić ja na pół a każdą połowę na 4 części.Z każdej części formować (rolując) podłużne 'paski' następnie zawijać w kształt precla.Wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem i przykryć na ok 40 min żeby
Ze smakiem i z pasjąroku idzie na bal? A kto szykuje domówkę? Pierwszym zazdroszczę , dla drugich mam garść inspiracji. Sama na pewno zrobię sałatkę słonecznik bo już dawno wpadła mi w oko i różyczki z ciasta francuskiego z cukinią. W święta nie było okazji więc mam nadzieję nadrobić z sylwestrowym menu. Sałatka słonecznik – mój tegoroczny faworyt Nadziewane muszle makaronowe – mój imprezowy klasyk
Mama z miastawody, pozostawić na 12 godzin. Słonecznik przełożyć do miseczki, wymieszać z solą i zalać wrzątkiem, przykryć na około 5 minut. Po tym czasie słonecznik odcedzić na sicie, odstawić, przykryć i pozostawić do dnia następnego. Ciasto właściwe: 350 gramów mąki chlebowej pszennej typ 650 200 gramów mąki żytniej pełnoziarnistej 3 łyżeczki soli 500 ml przegotowanej, letniej wody łyżka oliwy(...)oliwek namoczony słonecznik zaczyn Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wyrobić ciasto, pozostawić je do wyrośnięcia na około 4 godziny. Gdy ciasto podrośnie ponownie je wyrobić i przełożyć do foremek w których będziemy piekli chleb. Każdą foremkę należy bardzo dokładnie wysmarować oliwą z oliwek i obficie obsypać otrębami. Chlebki pozostawić do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem ich wierzch
Krakowskie smaki Anisłonecznika 400 ml ciepłej wody 1 łyżka oleju 25 g drożdży dodatkowo garść słonecznika do posypania chleba Wykonanie: Do miski wsypujemy obie mąki, cukier, sól, słonecznik, dolewamy wodę, olej i dodajemy rozkruszone drożdże. Ciasto wyrabiamy mikserem (dwoma hakami), przez 3 minuty. Powinno mieć gładką, jednolitą konsystencję, ale będzie bardzo kleiste. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)Idealna do tego chleba jest forma o wymiarach 7 cm x 11 cm x 36 cm. Wierzch chleba posypujemy garścią słonecznika. Chleb przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ja ponownie (w chłodniejsze dni) wstawiam ciasto do piekarnika, który ciągle trzyma ciepło. Nie dogrzewam go już. Ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Po wyrośnięciu
Smak mojego domuzostawiam przepis na świetna przekąska na domówkę sylwestrowo-noworoczną...Prosto łatwo tanio i smacznie! Składniki 12-13 parówek dobrej jakości 2 opakowania ciasta francuskiego świeżego 1 jajko 2 łyżki mleka ziarna słonecznika SOS: 1/2 szklanki śmietany 18% 1/2 szklanki majonezu 4 ząbki czosnku sól do smaku pieprz czarny do smaku Sposób przygotowania Ciasto francuskie rozwijamy z rulonu(...)radełkiem lub nożem wycinamy cienkie paski około 2-3 cm. Parówki odwijamy z folii i zawijamy w ciasto francuskie tak aby paski nachodziły na siebie. Jajko roztrzepujemy z mlekiem smarujemy pędzelkiem zawijańce obsypujemy ziarnami słonecznika, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200*c piekarnika i pieczemy około 15 minut aż zaczną się rumienić
Wanilia i Kardamonprzykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, sól, zrobić dołek w mące. Do dołka wlać wyrośnięte drożdże, ciepłą wodę, olej, mieszankę nasion dyni i słonecznika, nasiona lnu. Dokładnie zagnieść ciasto na gładką i sprężystą masę. Włożyć ciasto chlebowe do lekko naoliwionej miski, przykryć. odstawić do wyrośnięcia. Jak już ciasto wyrośnie ponownie ugnieść i włożyć ciasto do formy(...)pieczenia chleba. Ponownie zostawić do wyrośnięcia. można ciasto wyrobić za pomocą miksera z końcówką do gęstych ciast. Będzie łatwiej. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 230 i piec 15 minut. następnie zmniejszyć 200 C i piec jeszcze 40-45 minut. Sprawdzić stan upieczenia pukając w chlebek. skórka musi być chrupiąca. Wykonanie w automacie do pieczenia chleba – zaczyn wyrobić jak wyżej
Kuchnia PokoleńDomowy pszenny chleb z mąką pełnoziarnistą i ziarnami słonecznika. Naprawdę prosty, niekłopotliwy, z przyjemnym do pracy ciastem. Cukier, mleko i wodę mieszamy, a następnie podgrzewamy razem na małym ogniu. Mieszanka płynna nie powinna być za gorąca – zbyt wysoka temperatura zamiast rozruszać, zabije drożdże. 60°C to tzw. punkt śmierci termicznej, drożdże najzwyczajniej na świecie giną. Nigdy nie zalewamy(...)potrzeba. Mąkę (więcej o mące do pieczenia chleba i nie tylko przeczytacie TUTAJ ) mieszamy dokładnie z drożdżami instant i solą. Dodajemy ziarno słonecznika, wlewamy do miski ciepły płyn, całość mieszamy razem do dokładnego połączenia. Wyrabiamy ciasto około 6-8 minut hakiem do wyrabiania ciast drożdżowych. Odstawiamy ciasto przykryte (nie szczelnie, drożdże muzą ‘oddychać’!) folią spożywczą lub wilgotną lnianą ściereczką
Karo in the Kitchendodać cukier i odrobinę wody - rozpuścić. Rozczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia.W misce wymieszać wszystkie mąki, dodać sól oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto, dolewając wodę.Pod koniec wyrabiania dodać nasiona słonecznika.Cisto będzie dość luźne, aczkolwiek pamiętajcie o dokładnym wyrobieniu ciasta.Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto przełożyć do blachy, wstawić do zimnego
kolorowotorcikowo