Dodatkowo: 2 łyżki masła; 400 g ziaren słonecznika (u mnie z uwagi na zbyt małą ilość słonecznika keksówki obsypane otrębami pszennymi). Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną razową, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą(...)około 15 minut). Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodać dodatkową porcję mąki pszennej razowej (tj. pozostałe 100 g). 2 keksówki wysmarować masłem i dokładnie obsypać ziarnami słonecznika. Do tak przygotowanych keksówek przelać ciasto, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na około
Gospodyni Miejskałyżki cukry trzcinowego szklanka płatków owsianych 2 jaja 3 łyżki mąki orkiszowej łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki otrębów owsianych łyżka siemienia lnianego pół szklanki nasion słonecznika 80 gram suszonych śliwek 2 łyżki oleju kokosowego (można zastąpić masłem, oliwą z oliwek) łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 100 gram gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 70% łyżka(...)dodajemy mąkę, olej, jogurt naturalny, siemię lniane, otręby, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sodę i dokładnie mieszamy. Śliwki kroimy na mniejsze części i wrzucamy do miski z ciastem, dodajemy również nasiona słonecznika i całość przelewamy do formy (keksówka o długości 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut. Następnie odstawiamy
Mango Papajamieszamy.2. Dodajemy letnią wodę i całość wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.3. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremki. Posypujemy ziarnami słonecznika i odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.4. Chlebek pieczemy ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C.5. Po upieczeniu skórka chleba jest twarda, potem lekko mięknie.Smacznego!!!Źródło: Every
Kuchnia domowa Anioraz ziaren słonecznika.. Nasza interpretacja, czyli popołudnie z Felixem według symfonii smaków, zapraszamy: Składniki: (ok.10muffinek) na spód: 60g orzeszków ziemnych, niesolonych Felix, 3 łyżki ziaren słonecznika, 25g masła na ciasto: 1 szklanka mąki żytniej, 3/4szklanki mleka, 1 jajo, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 20g roztopionego masła, ok. 5 pomidorków koktajlowych, 10 "gniazd" mrożonego szpinaku, 80g białego sera wędzonego (solankowego(...)łyżeczka kurkumy, pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej i słodkiej papryki, świeżo zmielona sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200*C (termoobieg). Orzeszki ziemne oraz ziarna słonecznika rozdrabniamy w malakserze na postać grudek piasku. Łączymy je dokładnie z roztopionym masłem do konsystencji kruszonki Przygotowujemy 10 papierowych papilotek, które wkładamy do metalowej formy lub form silikonowych. Dno każdej
Symfonia Smakówzaskakujące i słodkie ciasto. Prawdziwym łasuchom na pewno bardzo przypadnie do gustu. Jak dla nas jeden kawałek w zupełności wystarcza. Kto by przypuszczał, że taką ilość słonecznika można wykorzystać w cieście. Serdecznie polecamy! Składniki: Biszkopt - 5 jaj - 3 łyżki gotowanej wody - 3/4 szklanki cukru - 1 szklanka mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - tabliczka gorzkiej czekolady Płyta(...)temp. 180st. Kiedy biszkopt wystygnie dzielimy go na dwa placki. Płyta słonecznikowa: w rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier i mleko. Wszystko zagotowujemy. Wsypujemy słonecznik i gotujemy przez około 5 - 15 min, aż w słonecznik wsiąknie tłuszcz. Rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy przez około 15 min. w temp. 160 st. Odstawiamy do przestygnięcia Krem tworzymy miksując
Pan i Pani Smith w kuchnitarta zapewne Wam posmakuje, bo jak słodki baton smakuje. Jest bardzo sycąca, w smaku zaskakująca. Orzechy, migdały słonecznik z cukrem uprażyłam, ze śmietanką, masłem, jajkami połączyłam, na ciasto przełożyłam, sezamu dołożyłam, 25 min poczekałam i gotową tatrę już miałam. Zarówno na ciepło smakowała, ale po schłodzeniu jeszcze lepszy smak miała. Składniki: ciasto: 100 g schłodzonego masła, 200 g mąki pszennej(...)Masło roztapiamy i studzimy. Jajka miksujemy z dodatkiem 50 g cukru na kogel –mogel, dolewamy przestudzone masło, śmietankę i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy bakalie, słonecznik i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy na wystudzone ciasto, wierzch posypujemy sezamem i pieczemy 200°C ok. 25 min. Rada: 50 g cukru = ok. 4 płaskie łyżki cukru. Smacznego
Moniki Smakołykimąki pszennej typ 650 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju Dodatkowo: odrobina wody do posmarowania mak, sezam, słonecznik do posypania Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozpuścić w połowie ilości mleka z cukrem i 1 łyżką mąki. Całość dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 20 minut. Więcej przeczytasz tutaj(...)się do rąk i jest sprężyste. Ciasto umieścić w misce oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Pozostawić w cieple na ok. 1,5 godziny do podwojenia objętości. Ciasto krótko zagnieść rękami i podzielić na 8 równych części. Każdą cześć jeszcze na 3 części: dużą- uformować z niej wałeczek i zwinąć w ślimaczka, średnią- uformować w łezkę i naciąć
Nastoletnie Wypiekaniewlewamy wodę, dodajemy drożdże oraz sól i cukier. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży. następnie dodajemy siemię lniane, słonecznik, płatki owsiane oraz mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. powstałe ciasto dajemy do foremki, posypujemy słonecznikiem i siemieniem lnianym Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 170 stopni na złoty kolor. I gotowe :-) Chleb jest wspaniały,bardzo Wam polecam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupodanych proporcji upieczemy chleb o wadze około 1200 g 600 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 360 ml letniej wody 100 g kaszy gryczanej 45 g drożdży świeżych 2 łyżki słonecznika 2 łyżki pestek dyni 10 g soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju do pomalowania chleba przed pieczeniem użyłam foremki o wymiarach 26 cm x 13 cm Link do filmu(...)gryczaną, sól, wodę . Składniki na początku mieszam w misce łyżką, gdy wstępnie się połączą ciasto wykładam na blat. Ciasto przerabiam kilka razy na blacie i dodaję słonecznik i dynię i nadal wyrabiam. Ciasto wyrabiam około 3 -4 minut aż stanie się gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni – jeżeli ciasto jest zbyt luźne to możemy blat podsypać niewielką ilością
Uwaga Babcia Piecze Chlebpełnoziarnistej 1/2 łyżki soli 7 g suchych drożdży (1 opakowanie) 1/4 szklanki surowych pestek dyni Skworcu 1/4 szklanki ziaren słonecznika 1/4 szklanki siemienia lnianego Skworcu Wykonanie: W dużej misce wymieszałam ciepłą wodę, drożdże, sól i mąki w lepkie ciasto. Ja wymieszałam mikserem ze spiralnymi końcówkami. Boki miski wysmarowałam oliwą z oliwek, miskę z ciastem przykryłam ściereczką i odstawiłam(...)wyrośnięcia na około godzinę - półtorej do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu wyłożyłam ciasto na oprószony mąką blat i zagniatałam przez chwilę. Następnie zagniatając starałam się wgnieść w ciasto wszystkie nasiona (pestki dyni, ziarna słonecznika i siemię lniane). Zagniatałam do momentu, w którym ziarna połączą się z ciastem. Ciasto wyłożyłam do silikonowej foremki keksówki lekko obsypanej mąką. Odstawiłam na godzinę, aby ciasto
Blondynka Gotujerazowej 5-6 łyżek prażonego sezamu 3 łyżki prażonej dyni 3 łyżki prażonego słonecznika 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 650 g ciepłego mleka z wodą pół na pół 2 łyżki nierafinowanego oleju 15-18 g soli himalajskiej Dodatkowo na około 3 godziny przed przygotowaniem ciasta: 50 g płatków owsianych górskich 1 łyżka nasion chia 1 łyżka(...)nasion lnu 150 g wody z mlekiem pół na pół Płatki owsiane, nasiona lnu i chia moczymy w ciepłym mleku z wodą na 3 godziny przed wyrabianiem ciasta. Sezam, dynię i słonecznik prażymy na patelni. Robimy rozczyn z drożdży, cukru i odrobiny wody na 15 minut, by je uaktywnić. Do miski wsypujemy mąki, prażone ziarna, mieszamy do połączenia. Do pozostałego
Weekendy w domu i ogrodzieproszku do pieczenia 2 łyżki śmietany ½ szklanki cukru 1 cytryna 5 gruszek 15 dag posiekanych orzechów 5 dag słonecznika 2 łyżki cukru pudru Tłuszcz i wiórki kokosowe do formy Sól Wykonanie: Z mąki, 3 żółtek, margaryny, cukru, proszku i śmietany wyrabiamy ciasto kruche z dodatkiem odrobiony soli. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Z jednego żółtka(...)cukru pudru ucieramy kogel-mogel. Gruszki obieramy, ścieramy na grubej tarce i skrapiamy sokiem z cytryny. Formę do tarty smarujemy tłuszczem, posypujemy wiórkami i wykładamy rozwałkowane ciasto. Następnie posypujemy połową orzechów, słonecznikiem i wkładamy do piekarnika (220°)- pieczemy 15 minut. Podczas pieczenia ubijamy pianę z pozostałych białek, łączymy z koglem-moglem i pozostałymi orzechami. Po wyjęciu ciasta w piekarnika nakładamy
Tradycyjna Kuchniamasła ( reszta do słonecznika),mąkę, sól, przyprawy zmielone i jajko. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Kulę zawinąć w folię i na 2 h do lodówki.Ziarna słonecznika, resztę miodu, masła i śmietanę zagotować i wystudzić.Ciasto rozwałkować, wycinać okrągłe placuszki o średnicy 3-4 cm, ułożyć na natłuszczonym papierze. Na każde ciasteczko nałożyć po 1 łyżeczce masy słonecznikowo - miodowej. Piec
Kulinarny karnet Christopheraszklanki prażonego słonecznika. W drugiej rozbijamy jajka i roztrzepujemy, dodajemy jogurt, olej, brzoskwinie i mieszamy. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy dużą łyżkę ciasta i posypujemy pozostałym słonecznikiem. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 200ºC. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierach