wodzie.Dodaj obie mąki i zagnieć ciasto. Kiedy składniki już się połączą dodaj sól i zagniataj ciasto przez 10-15 minut ręcznie lub przy pomocy robota. Na koniec dodaj słonecznik i zagnieć ciasto jeszcze raz. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i złóż kilka razy. Odczekaj(...)minut po czym podziel ciasto na 16 kawałków i uformuj z nich kule. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj bułki rozmąconym białkiem i posyp słonecznikiem. Nastaw piekarnik na 225ºC na termoobieg (250ºC bez termoobiegu lub wedle piekarnika). Wstaw bułki do nagrzanego piekarnika i piecz i złoty kolor przez 20 minut. Kiedy upłynie połowa czasu otwórz piekarnik i spryskaj
codojedzeniaPyszne, aromatyczne, proste ciacho :) Skład: (ciasto) - 2 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka mleka - 1/2 szklanki śmietany - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki cukru pudru - parę kropel aromatu waniliowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki ciemnego kakao - niecałe pół szklanki oleju - garść słonecznika - garść owoców goji - 3 suszone śliwki (pokrojone na mniejsze kawałki) - 2 łyżki dżemu wiśniowego - 2 łyżeczki sypkiego imbiru(...)przestudzeniu ciasta) - 3łyżki masła - 1łyżka wody - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka ciemnego kakao Wszystkie składniki dodajemy do rondelka i gotujemy do rozpuszczenia. Nakładamy łyżką na górę ciasta i posypujemy słonecznikiem oraz owocami goji
upichconaDruga wersja tortu z przepisu na ciasto ze słonecznikiem poniżej, tym razem na gotowych biszkoptach. Polecam. Składniki: gotowe blaty biszkoptowe kakaowe (tu: Delecta) 200 g łuskanych orzechów włoskich 100 g łuskanego słonecznika 80 g masła 60 g cukru 30 ml mleka 2% ok 165 g kwaśnego gładkiego dżemu (tutaj: łowicz extra gładki czarna porzeczka
Malowane smakiemKaloryczne, ale warte grzechu :) z serii "świąteczne obżarstwo". Mega słodkie ciasto ze słonecznikiem, kajmakowym kremem na biszkopcie. Składniki: Biszkopt: 4 jajka (201 g) oddzielnie białka i żółtka 130 g cukru 3/4 cukru wanilinowego (12 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 g mąki szymanowskiej 2 budynie czekoladowe bez cukru Warstwa II.: dżem porzeczkowy bez owoców
Malowane smakiempieczenia, 1/2 szklanki słonecznika łuskanego, jajko do posmarowania. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz słonecznik. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto rozwałkowuję na grubość 5mm. Foremką o dowolnym kształcie wykrawam w cieście ciasteczka. 3. Ciasteczka układam na blaszce. Smaruję rozkłóconym jajkiem. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasipatelni na złoty kolor. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Masło ucieramy z ksylitolem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mąkę , płatki owsiane i przestudzony słonecznik. Zagnieść ciasto, będzie dość lepkie ale takie ma być. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok.30 minut. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układać
Smaczne Zdroweciasto na bułeczki będzie dobrze wyrobione, na części równe podzielone, to wałeczki rolujemy i na guzek związujemy. Bułeczki do wyrośnięcia odstawiamy, pieczemy i świeże pieczywo gotowe już mamy. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 250 g ciepłej wody, 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, 150 g mąki pszennej, 300 g mąki pszennej razowej, 100 g ziaren słonecznika. Przygotowanie: Do dużej miski(...)mieszamy. Dodajemy mąką pszenną i łączymy z rozpuszczonymi drożdżami. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą część mąki, słonecznik i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formułujemy walec, dzielimy go na 9 równych części, z każdej robimy wałek o dł. ok. 18 cm i zawiązujemy na supełek. Bułeczki układamy na blasze posypanej
Moniki Smakołykidałem 430 g) 7,5 g sól 50 g melasa 12,5 g drożdże prasowane 100 g orzechy lub słonecznik W 330 g wody rozpuścić sól, melasę i drożdże. Dodać cały zaczyn i wymieszać. Następnie dodać całą mąkę i zagnieść ciasto. Podczas(...)zagniatania dodawać po trochu wodę, tak aby ciasto było dosyć miękkie (ja dodałem jeszcze 100 g, w sumie 430 g do ciasta). Na końcu dodajemy orzechy lub słonecznik i wrabiamy w ciasto. Zostawiamy w cieple do fermentacji na 45 minut. Po wstępnym rozroście ciasto przekładamy na obsypany mąką blat, formujemy w podłużny bochen i przekładamy do natłuszczonej foremki. Wierzch
Przepisy na domowy ser i chlebspodziewałam :) Ciasta z karmelem są słodkie , dlatego postanowiłam przełamać ją dżemem pomarańczowym,( u mnie marmolada pomarańczowo marchewkowa własnej produkcji. ) No i esencja smaku - prażony słonecznik ... pyszny sam w sobie fajnie chrupie na cieście. Składniki : Biszkopt z 6 jajek ( foremka wielkości 24x30 cm) np podwójna porcja z TEGO przepisu. słoiczek dżemu pomarańczowego 400 ml śmietany 30% 2 op cukru(...)suchej patelni podprażyć słonecznik. Przesypać do miseczki, Na patelni rozpuścić masło , dodać cukier i mleko i ziarna słonecznika Chwilę razem smażyć,aż słonecznik zacznie zmieniać kolor. Wystudzić . Słonecznik pokruszyć i posypać nim ciasto. Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaSłonecznikowiec Połączenie chrupiącego skarmelizowanego słonecznika ze słodką masą krówkową. Ciasto to upodobała sobie moja mama i najchętniej gościłaby go na stole przy każdej rodzinnej uroczystości. Składniki: (na duża blaszkę 25x36 cm) Na I biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej(...)część kremu i przykryć drugim biszkoptem. Polewa: Podane składniki rozpuścić w rondelku i gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Jeszcze ciepłą wyłożyć na wierzch ciasta i posypać pozostałym słonecznikiem. Chłodzić w lodówce. * Smak wódki jest ledwo wyczuwalny, jednak dobrze przełamuje słodycz masy, dlatego lepiej z niej nie rezygnować. Smacznego
My sweet a lifePrażony słonecznik, masa krówkowa, ser i kruche ciasto... wszystko razem znakomicie się komponuje. I niech nie zdradzi Was ta masa krówkowa, bo wbrew pozorom, sernik nie jest wcale za słodki:) Za przepis baaaaardzo dziękuję Beatce W. Polecam Wam to ciasto. Składniki na formę wymiarach 35x25 cm: Ciasto: 300 g mąki pszennej; 100 g margaryny; 1 łyżka smalcu; 2 żółtka(...)gorącą suchą patelnię wysypać słonecznik, dodać masło i cukier i prażyć ziarno słonecznika na jasno brązowy kolor. Uprażony słonecznik wysypać na talerz, przestudzić i wyłożyć na masę krówkową, delikatnie wklepać, żeby ziarno przykleiło się do masy. Moje uwagi: 1. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się zarobić w kulę, można dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany i składniki powinny połączyć się
In my kitchenPolecam z czystym sumieniem. Od teraz szpinak w większości przypadkach będę robić z marchewką, która nadaje mu słodkawy smak. 'rożki francuskie ze szpinakiem, marchewką, mozzarellą i pestkami słonecznika' Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 0,5 opakowania mrożonego szpinaku w liściach lub 2-3 szklanki świeżego baby - 1 średniej wielkości marchewka - 1 mała cebula - 1 opakowanie mozzarelli - 1 ząbek czosnku - papryka(...)się nie rozkleiły podczas pieczenia. Tak samo postąpić z pozostałymi kwadratami. Każdy rożek posmarować rozkłóconym jajkiem i obficie obsypać pestkami słonecznika (delikatnie je przyklepywać). Piec w piekarniku nagrzanym do 210C przez ok.20 min (do porządnego zarumienienia się ciasta - sprawdzić spód rożków, czy się upiekł). Smacznego
CookYourselfDelikatne ciasto z pianką z białej czekolady i śmietany a na wierzchu warstwa masy kajmakowej i prażone ziarno słonecznika. biszkopt: 4 jajka 1 szkl. mąki tortowej 3/4 szkl. cukru 1 łyżka proszku do pieczenia pianka: 2,5 szkl. śmietanki 36% 100 g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki gorącej wody ponadto: 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej(...)Masę kajmakową należy rozsmarować na całej powierzchni drugiego biszkoptu. Na patelni roztopić masło,dodać cukier puder i wsypać słonecznik. Smażyć cały czas mieszając aż słonecznik nabierze złocistego koloru. Lekko przestudzić i posypać wierzch ciasta. Ciasto należy ponownie wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Po tym czasie można ciasto kroić i zajadać
Kolorowa kuchnia Elkijest mały, symboliczny torcik:) Ten jest malutki i zupełnie inny od tradycyjnego tortu. Przede wszystkim ciasto jest bardzo wilgotne a krem bardzo prosty, aczkolwiek niecodzienny:) Do ciasta wykorzystałam Olej ze słonecznika, który otrzymałam jakiś czas temu do przetestowania... Ciasto:200g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,4 łyżki kakao,100g cukru,2 jajka,150ml oleju ze słonecznika
Z miłości do słodkości