ciasto slonecznik - 2003 przepisów (strona:11/134)

Sernik z masą toffi i słonecznikiem 139

dodać do masy, wymieszać już bardzo delikatnie. Wyłożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, boki również. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C godzinę. Po upieczeniu otworzyć drzwiczki piekarnika i zostawić sernik na około 10 minut. Zostawić w formie, aż ostygnie. Przygotowanie masy – masło roztopić wrzucić słonecznik i smażyć, aż się zarumieni. Uważać, żeby nie spalić. Na zimny

Kuchnia Pokoleń
Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu 225

Dzisiaj coś dla prawdziwych łasuchów. Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu. Bardzo aromatyczne i smaczne. Słonecznik przyjemnie chrupie w polewie czekoladowej, a herbatniki nasączone alkoholem przełamują, orzeźwiają smak, więc radzę go nie pomijać. Słodko, czekoladowo i pysznie. Inspirację dostałam od jednej z czytelniczek Pani Marleny Łabędzkiej, której dziękuję, przepis zmodyfikowałam, bardzo polecam…   Porcelana ze sklepu(...)troszkę zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10 minut. 13. Herbatniki nasączyć wódką (użyłam silikonowego pędzla) i polać je przygotowaną polewą, wyrównać. Pozostały słonecznik skruszyć i posypać nim ciasto. Ciasto odstawić na parę godzin w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu 473

Dzisiaj coś dla prawdziwych łasuchów. Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu. Bardzo aromatyczne i smaczne. Słonecznik przyjemnie chrupie w polewie czekoladowej, a herbatniki nasączone alkoholem przełamują, orzeźwiają smak, więc radzę go nie pomijać. Słodko, czekoladowo i pysznie. Inspirację dostałam od jednej z czytelniczek Pani Marleny Łabędzkiej, której dziękuję, przepis zmodyfikowałam, bardzo polecam…   Porcelana ze sklepu(...)troszkę zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10 minut. 13. Herbatniki nasączyć wódką (użyłam silikonowego pędzla) i polać je przygotowaną polewą, wyrównać. Pozostały słonecznik skruszyć i posypać nim ciasto. Ciasto odstawić na parę godzin w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Owsiane ciasteczka z prażonym słonecznikiem i sezamem 159

Ciasto na płatkach owsianych, sezamu i słonecznika zagniecione w formie cienkich krążków upieczone, po przestudzeniu chrupie znakomicie i smakuje wyśmienicie.  Ciasteczka takie dzieci z chęcią zjadają i do szkoły ze sobą zabierają.  Składniki na ok. 60 szt.: 200 g płatków owsianych górskich błyskawicznych, 200 g mąki pszennej, 2 jajka, 100 g cukru trzcinowego(mniej lub więcej w zależności(...)suchej patelni z dodatkiem cukru trzcinowego (cukier dodajemy nieco później), całość studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sezamem, dodajemy roztrzepane jajka, masło i wyrabiamy ciasto dodając płatki owsiane. Następnie dodajemy słonecznik z cukrem i ponownie całość zagniatamy ( sezam, płatki, słonecznik w sumie można dodawać w dowolnym momencie, ważne, żeby połączyły się w całość). Rada: jeśli masa będzie bardzo gęsta

Moniki Smakołyki
Ciasteczka ryżowe 166

słoneczniku Przygotowanie: Masę na ciasteczka można przygotować bez wykorzystania miksera. Najpierw w misce łączymy suche składniki, potem dodajemy mokre składniki: jajko, majonez i jogurt, mieszamy, wsypujemy żurawinę i słonecznik, ponownie mieszamy. Ciasto nabieramy łyżką i układamy na papierze do pieczenia, którym wyłożona jest blaszka, ciasteczka ryżowe lekko rosną. Ciasteczek nie formujemy w specjalnie kształty. Ciasteczka ryżowe mają lekko nieregularne kształty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb żytni codzienny 139

żytniej razowej typ 2000 600 g mąki żytniej typ 720 lub 960 (takiej użyłam) 700 ml ciepłej wody 20 g soli (2 łyżeczki) pestki słonecznika do posypania (opcjonalnie) 1. Zakwas jest gotowy, kiedy po rozsunięciu ciasta widać, że ma gąbczastą strukturę. Odważyć 350 g, resztę przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. Przyda się do następnego pieczenia. 2. Do odważonego(...)strukturę. 2. Po tym czasie wysmarować długą keksówkę masłem (moja miała 30cm x 12cm). Jeżeli macie krótszą 20 cm, wtedy należy użyć 2 keksówek. Zwilżonymi dłońmi przenieść ciasto. Wyrównać. Posypać pestkami słonecznika, jeżeli je używamy. Przykryć ściereczką i odstawić na noc na ok. 8-12h. 3. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Ciasto naciąć. Zaparować piekarnik (psikając go wodą

Moja Galeria Smaku
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem bez wyrabiania 5795

żytniej typu 720 SYMBIO - 400ml ciepłej wody (ok. 37 stopni - sprawdzamy tak jak mleczko dla dzieci, na przedramieniu, nie może być za ciepła, ani za zimna!) - 1 szklanka słonecznika (3/4 do ciasta, 1/4 do posypania) - 7g drożdży instant - 1 łyżeczka soli - 0,5 łyżeczki cukru Mąki przesiewamy do miski, dodajemy 3/4 szklanki słonecznika, drożdże, sól i cukier, mieszamy. Dolewamy wodę

Be Fit Be Strong
CHLEB PYTLOWY 146

Przeglądając gazetkę z pieczywem "Przyślij przepis" natrafiłam na chleb z mąki żytniej i dodatkiem słonecznika. Następnego dnia zabrałam się do pracy. Ciasto na chleb rosło wspaniale, a co najważniejsze zrobiłam je już bez dodatku drożdży na samym zakwasie, z czego jestem ogromnie dumna. Chleb jest lekko wilgotny, kwaskowaty i smakuje wspaniale. Upiekę go z pewnością jeszcze nie raz. Polecam :) SKŁADNIKI(...)godzin.  Ciasto wyrośnie i będą widoczne bąbelki. ETAP 2 Do miski z ciastem dodajemy 0,5 kg mąki żytniej, 15 dag mąki pszennej oraz słonecznik, sól i 440 ml letniej wody. Ciasto mieszamy łyżką, aż składniki się połączą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Ma podwoić swoją objętość. ETAP 3  Boki keksówek

Pani na deser
Chleb Żytni na Zakwasie 126

Kolejny chlebek do kolekcji, kolejny wspaniały. Na mące żytniej i na zakwasie. Jest pyszny. Z prażonym chrupkim słonecznikiem, który nadaje bochenkom lekko orzechowego smaku. Chlebek ma mocno chrupiącą skórkę i miękki, wilgotny środek. Potrzeba tak niewiele, by z samego rana cieszyć się smakiem świeżego pieczywa na śniadanie. Bardzo Wam polecam. My nie wyobrażamy już sobie innego chlebka niż domowy, własnego(...)prażonego słonecznika     Dzień wcześniej, najlepiej na noc łączymy składniki zaczynu i odstawiamy pod przykryciem (pod ściereczką) na około 12 godzin. Po tym czasie dodajemy do zaczynu składniki ciasta właściwego, oprócz pestek słonecznika. Mieszamy łyżka drewnianą lub ręka. Na końcu dodajemy uprażony i ostudzony słonecznik (słonecznik wsypujemy na sucha patelnię i prażymy na złoty kolor, ciągle mieszając około 5 minut). Przekładamy

Made By Mom And Son
Bezglutenowe ciastka owsiane ze słonecznikiem 130

pieczenia Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni na jasnozłoty kolor. Masło utrzyj mikserem na puch z cukrem i cukrem wanilinowym. Wsyp mieszankę, proszek do pieczenia i zagniataj ciasto. Dodaj ostudzone ziarna słonecznika, płatki owsiane, szczyptę soli i ponownie zagniataj. Z ciasta lep kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 175ºC przez około

Kuchnia bezglutenowa
Chleb żytnio-pszenny. 110

ciepłej wody 1 łyżeczka soli słonecznik  Mąki wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól oraz drożdże i mieszamy, następnie dodajemy słonecznik (możemy dodać inne nasiona, ziarna, orzechy)i wlewamy ciepłą wodę. Całość zagniatamy tak długo, aż ciasto przestanie się kleić do rąk (może być konieczne podsypanie odrobiną mąki). Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto(...)piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę do keksów smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i wygładzamy ręką zamoczoną w wodzie. Następnie posypujemy słonecznikiem dociskając je do ciasta.  Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce.  Smacznego

Moje-pitraszenie
Ciasto z karmelem i słonecznikiem. 373

dawna miałam ochotę na jakieś ciasto z odrobiną karmelu. Zastanawiałam się na tym co dobrego upichcić, aż w końcu... wzięłam się za zrobienie ciasta z karmelem i słonecznikiem. Jedliście..? Jeżeli nie, to koniecznie wypróbujcie! 1. Pieczemy biszkopt według własnego przepisu. U nas robimy go "na oko", więc jako takiego przepisu Wam nie podam, ale wiem, że każdy(...)biszkopt będzie upieczony, przekrawamy go na dwie części.  3. Jedną część ciasta smarujemy masą śmietanową. Następnie kładziemy na to drugą część ciasta. 4. Na ciasto wykładamy masę kajmakową tradycyjną (karmelowa) oraz prażony słonecznik. Masa śmietanowa: 500ml śmietany 30% 1 śnieżka na mleko 2 śmietan fix'y Śmietanę ubijamy, następnie dodajemy Śnieżkę w proszku oraz śmietan fix'y. Jeżeli korzystasz

My World by Dagmara Rek
Top 10 świątecznych ciast 22238

jest to ulubiona masa mojego męża i święta bez niej odbyć się nie mogą :). Waniliowiec Ciasto z Ptasim Mleczkiem Biszkopt z delicjami Ciasto Poezja Malinowa Chmurka Ciasto Toffi z prażonym słonecznikiem Miodownik z bitą śmietaną Ciemny Snickers   Ciasto czeskie Biszkopt z masą budyniową, bezami i sosem toffi

Mania Wypiekania
Podsumowanie oraz 10 najpopularniejszych wpisów 2015 roku! 122

najpopularniejszych wpisów 2015 roku: 1. Dżem z dyni z galaretką pomarańczową 2. Banoffee - ciasto z bananami i toffii bez pieczenia 3. Bardzo łatwy krem do babeczek 4. Ciasto toffii z prażonym słonecznikiem 5. Pieguski - ciasteczka z czekoladą 6. Ciasto czeskie 7. Waniliowy krem do dekoracji babeczek 8. K ompot jabłkowy do słoików na zimę 9. Ciasto szpinakowe - Zielony mech

Mania Wypiekania
Bułeczki zajączki do koszyczka wielkanocnego 126

ponadto: ziarna słonecznika, jajko. Przygotowanie: Do dużego, głębokiego naczynia (najlepsza miska) wsypujemy: pokruszone drożdże, sól, cukier, dolewamy 250 ml ciepłej wody,  dodajemy 100 g mąki i wszystkie składniki mieszamy za pomocą miksera. Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałą część mąki, olej rzepakowy i wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto.  W zależności(...)Ciasto dzielimy na 10 równych części, formułujemy lekko podłużne bułeczki, wykałaczką robimy dwie dziurki – będą to oczka zajączka.  W każdy otwór wkładamy po jednym ziarenku słonecznika.  Nożyczkami nacinamy  ciasto w dwóch miejscach, (nad oczkami) będą to uszy. Bułeczki zajączki przekładamy na blasze  posmarowaną olejem. Każdego zajączka smarujemy roztrzepanym jajkiem i odstawiamy

Moniki Smakołyki