ciasto slonecznik - 2003 przepisów (strona:11/134)

Ciasteczka ryżowe 182

słoneczniku Przygotowanie: Masę na ciasteczka można przygotować bez wykorzystania miksera. Najpierw w misce łączymy suche składniki, potem dodajemy mokre składniki: jajko, majonez i jogurt, mieszamy, wsypujemy żurawinę i słonecznik, ponownie mieszamy. Ciasto nabieramy łyżką i układamy na papierze do pieczenia, którym wyłożona jest blaszka, ciasteczka ryżowe lekko rosną. Ciasteczek nie formujemy w specjalnie kształty. Ciasteczka ryżowe mają lekko nieregularne kształty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb żytni codzienny 152

żytniej razowej typ 2000 600 g mąki żytniej typ 720 lub 960 (takiej użyłam) 700 ml ciepłej wody 20 g soli (2 łyżeczki) pestki słonecznika do posypania (opcjonalnie) 1. Zakwas jest gotowy, kiedy po rozsunięciu ciasta widać, że ma gąbczastą strukturę. Odważyć 350 g, resztę przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. Przyda się do następnego pieczenia. 2. Do odważonego(...)strukturę. 2. Po tym czasie wysmarować długą keksówkę masłem (moja miała 30cm x 12cm). Jeżeli macie krótszą 20 cm, wtedy należy użyć 2 keksówek. Zwilżonymi dłońmi przenieść ciasto. Wyrównać. Posypać pestkami słonecznika, jeżeli je używamy. Przykryć ściereczką i odstawić na noc na ok. 8-12h. 3. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Ciasto naciąć. Zaparować piekarnik (psikając go wodą

Moja Galeria Smaku
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem bez wyrabiania 5812

żytniej typu 720 SYMBIO - 400ml ciepłej wody (ok. 37 stopni - sprawdzamy tak jak mleczko dla dzieci, na przedramieniu, nie może być za ciepła, ani za zimna!) - 1 szklanka słonecznika (3/4 do ciasta, 1/4 do posypania) - 7g drożdży instant - 1 łyżeczka soli - 0,5 łyżeczki cukru Mąki przesiewamy do miski, dodajemy 3/4 szklanki słonecznika, drożdże, sól i cukier, mieszamy. Dolewamy wodę

Be Fit Be Strong
CHLEB PYTLOWY 161

Przeglądając gazetkę z pieczywem "Przyślij przepis" natrafiłam na chleb z mąki żytniej i dodatkiem słonecznika. Następnego dnia zabrałam się do pracy. Ciasto na chleb rosło wspaniale, a co najważniejsze zrobiłam je już bez dodatku drożdży na samym zakwasie, z czego jestem ogromnie dumna. Chleb jest lekko wilgotny, kwaskowaty i smakuje wspaniale. Upiekę go z pewnością jeszcze nie raz. Polecam :) SKŁADNIKI(...)godzin.  Ciasto wyrośnie i będą widoczne bąbelki. ETAP 2 Do miski z ciastem dodajemy 0,5 kg mąki żytniej, 15 dag mąki pszennej oraz słonecznik, sól i 440 ml letniej wody. Ciasto mieszamy łyżką, aż składniki się połączą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Ma podwoić swoją objętość. ETAP 3  Boki keksówek

Pani na deser
Chleb Żytni na Zakwasie 137

Kolejny chlebek do kolekcji, kolejny wspaniały. Na mące żytniej i na zakwasie. Jest pyszny. Z prażonym chrupkim słonecznikiem, który nadaje bochenkom lekko orzechowego smaku. Chlebek ma mocno chrupiącą skórkę i miękki, wilgotny środek. Potrzeba tak niewiele, by z samego rana cieszyć się smakiem świeżego pieczywa na śniadanie. Bardzo Wam polecam. My nie wyobrażamy już sobie innego chlebka niż domowy, własnego(...)prażonego słonecznika     Dzień wcześniej, najlepiej na noc łączymy składniki zaczynu i odstawiamy pod przykryciem (pod ściereczką) na około 12 godzin. Po tym czasie dodajemy do zaczynu składniki ciasta właściwego, oprócz pestek słonecznika. Mieszamy łyżka drewnianą lub ręka. Na końcu dodajemy uprażony i ostudzony słonecznik (słonecznik wsypujemy na sucha patelnię i prażymy na złoty kolor, ciągle mieszając około 5 minut). Przekładamy

Made By Mom And Son
Bezglutenowe ciastka owsiane ze słonecznikiem 144

pieczenia Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni na jasnozłoty kolor. Masło utrzyj mikserem na puch z cukrem i cukrem wanilinowym. Wsyp mieszankę, proszek do pieczenia i zagniataj ciasto. Dodaj ostudzone ziarna słonecznika, płatki owsiane, szczyptę soli i ponownie zagniataj. Z ciasta lep kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 175ºC przez około

Kuchnia bezglutenowa
Chleb żytnio-pszenny. 123

ciepłej wody 1 łyżeczka soli słonecznik  Mąki wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól oraz drożdże i mieszamy, następnie dodajemy słonecznik (możemy dodać inne nasiona, ziarna, orzechy)i wlewamy ciepłą wodę. Całość zagniatamy tak długo, aż ciasto przestanie się kleić do rąk (może być konieczne podsypanie odrobiną mąki). Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto(...)piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę do keksów smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i wygładzamy ręką zamoczoną w wodzie. Następnie posypujemy słonecznikiem dociskając je do ciasta.  Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce.  Smacznego

Moje-pitraszenie
Ciasto z karmelem i słonecznikiem. 389

dawna miałam ochotę na jakieś ciasto z odrobiną karmelu. Zastanawiałam się na tym co dobrego upichcić, aż w końcu... wzięłam się za zrobienie ciasta z karmelem i słonecznikiem. Jedliście..? Jeżeli nie, to koniecznie wypróbujcie! 1. Pieczemy biszkopt według własnego przepisu. U nas robimy go "na oko", więc jako takiego przepisu Wam nie podam, ale wiem, że każdy(...)biszkopt będzie upieczony, przekrawamy go na dwie części.  3. Jedną część ciasta smarujemy masą śmietanową. Następnie kładziemy na to drugą część ciasta. 4. Na ciasto wykładamy masę kajmakową tradycyjną (karmelowa) oraz prażony słonecznik. Masa śmietanowa: 500ml śmietany 30% 1 śnieżka na mleko 2 śmietan fix'y Śmietanę ubijamy, następnie dodajemy Śnieżkę w proszku oraz śmietan fix'y. Jeżeli korzystasz

My World by Dagmara Rek
Top 10 świątecznych ciast 22256

jest to ulubiona masa mojego męża i święta bez niej odbyć się nie mogą :). Waniliowiec Ciasto z Ptasim Mleczkiem Biszkopt z delicjami Ciasto Poezja Malinowa Chmurka Ciasto Toffi z prażonym słonecznikiem Miodownik z bitą śmietaną Ciemny Snickers   Ciasto czeskie Biszkopt z masą budyniową, bezami i sosem toffi

Mania Wypiekania
Podsumowanie oraz 10 najpopularniejszych wpisów 2015 roku! 136

najpopularniejszych wpisów 2015 roku: 1. Dżem z dyni z galaretką pomarańczową 2. Banoffee - ciasto z bananami i toffii bez pieczenia 3. Bardzo łatwy krem do babeczek 4. Ciasto toffii z prażonym słonecznikiem 5. Pieguski - ciasteczka z czekoladą 6. Ciasto czeskie 7. Waniliowy krem do dekoracji babeczek 8. K ompot jabłkowy do słoików na zimę 9. Ciasto szpinakowe - Zielony mech

Mania Wypiekania
Bułeczki zajączki do koszyczka wielkanocnego 140

ponadto: ziarna słonecznika, jajko. Przygotowanie: Do dużego, głębokiego naczynia (najlepsza miska) wsypujemy: pokruszone drożdże, sól, cukier, dolewamy 250 ml ciepłej wody,  dodajemy 100 g mąki i wszystkie składniki mieszamy za pomocą miksera. Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałą część mąki, olej rzepakowy i wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto.  W zależności(...)Ciasto dzielimy na 10 równych części, formułujemy lekko podłużne bułeczki, wykałaczką robimy dwie dziurki – będą to oczka zajączka.  W każdy otwór wkładamy po jednym ziarenku słonecznika.  Nożyczkami nacinamy  ciasto w dwóch miejscach, (nad oczkami) będą to uszy. Bułeczki zajączki przekładamy na blasze  posmarowaną olejem. Każdego zajączka smarujemy roztrzepanym jajkiem i odstawiamy

Moniki Smakołyki
BUŁKI PSZENNO-ŻYTNIE ZE SŁONECZNIKIEM 104

zrobić wgłębienie i wlać wymieszana wodę z drożdżami i miodem. Zagarnąć mąkę z obrzeży miski, aby zakryć wlana wodę. Pozostawić na 15 minut. Dodać sól i połowę ziaren słonecznika i wyrabiać ciasto przez 10 minut. Przykryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Wyjąć ciasto na blat, oprószyć mąką i podzielić na 16 części. Z każdej uformować bułkę

Kuchnia w opałach
Bułki z pestkami dyni i ziarnami słonecznika 188

dyni i ziaren słonecznika do posypania, mąka pszenna do podsypywania Drożdże wymieszać z wodą, mlekiem, solą i cukrem. Dodać mąkę pszenną i żytnią, oliwę, pestki dyni i ziarna słonecznika i wyrobić ciasto (ręcznie lub mikserem przy pomocy mieszadeł do wyrabiania). Ciasto będzie lekko klejące ale dosypywać jak najmniej mąki (tylko tyle żeby udało się wyrobić ciasto). Odstawić(...)minut do wyrośnięcia (pod przykryciem, w ciepłe miejsce). Wyrośnięte ciasto wyrobić podsypując mąką pszenną. Rozwałkować w kształt prostokąta i pokroić na 6 części. Każdą bułkę posypać ziarnami słonecznika i pestkami dyni i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 15 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić

Bullio
Bułki z pestkami dyni i ziarnami słonecznika 191

dyni i ziaren słonecznika do posypania, mąka pszenna do podsypywania Drożdże wymieszać z wodą, mlekiem, solą i cukrem. Dodać mąkę pszenną i żytnią, oliwę, pestki dyni i ziarna słonecznika i wyrobić ciasto (ręcznie lub mikserem przy pomocy mieszadeł do wyrabiania). Ciasto będzie lekko klejące ale dosypywać jak najmniej mąki (tylko tyle żeby udało się wyrobić ciasto). Odstawić(...)minut do wyrośnięcia (pod przykryciem, w ciepłe miejsce). Wyrośnięte ciasto wyrobić podsypując mąką pszenną. Rozwałkować w kształt prostokąta i pokroić na 6 części. Każdą bułkę posypać ziarnami słonecznika i pestkami dyni i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 15 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić

Bullio
Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem 224

czas piekę wiec może znajdę lepszy. Chlebek jest pyszny a przede wszystkim nie jest bardzo kwaśny. Uwielbiam słonecznik więc nie mogło go zabraknąć w tym chlebku. składniki: zaczyn 3 łyżki aktywnego zakwasu 100 g mąki żytniej typ 2000 100 ml letniej wody ciasto właściwe cały zaczyn 300 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 200 g mąki żytniej(...)budyniu, wszystko zależy od mąki, jeśli będzie za bardzo gęsty dodać nieco więcej wody. Przygotować ciasto właściwe. Do przygotowanego wcześniej zaczynu dodać wszystkie składniki czyli: wodę, sól, słonecznik oraz wymieszane mąki. Wyrobić ciasto. Następnie gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej keksówki 30x10, wierzch ładnie wyrównać. Foremkę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny aż ciasto wyrośnie

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania