łyżka pestki dyni, słonecznika 1/2 szklanki czarny sezamsiemię lniane mielone 3 łyżki1 łyżka Zamiast czarnego sezamu można użyć łuskanego białego, albo nasion czarnuszki. Przygotowanie:Wyłuskane pestki dyni i słonecznika namoczyć w ciepłej wodzie, gdy zmiękną wodę odlać. Dynię (miąższ bez skórki i pestek) zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Z braku świeżej dyni użyłam mrożonki, którą ogrzałam przed zmiksowaniem(...)około 30 stopni C), olej i mus dyniowy. Jeśli zamiast mleka używasz wody, to można dodać 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Dodać pestki dyni i słonecznika oraz sezam, wymieszać. Czarnego sezamu nie moczyć w wodzie razem z pestkami, bo farbuje ;) Przełożyć ciasto do nasmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką (kukurydzianą, ryżową) foremek, wyrównać wierzch
głodny alergikinnej formie. Ciekawa jestem, czy nazwiecie go plackiem lub ciastem marchewkowym ;) Składniki : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 500 g mąki chlebowej + czubata łyżka do podsypania niepełna łyżeczka soli kuchennej 400 ml soku z marchwi (tym razem kupiłam) 3/4 szklanki żurawin 3/4 szklanki mieszanki ziaren słonecznika (w oryginale są orzechy włoskie, z których musiałam zrezygnować(...)wszystko drewnianą łyżką, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około 2 minut. Jeśli nie jest lepkie w dotyku, dodaj więcej soku lub wody. Dodaj żurawiny i słonecznik. Wymieszaj, aż się połączą z ciastem. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw na kilka godzin lub na noc, by ciasto wyrosło. Powinno być go ok. 2 razy więcej. Zwilżoną ściereczkę posyp mąką
Weekendy w domu i ogrodzieCiasto kakaowo – kokosowe z pestkami bez cukru, bez glutenu, wegańskie – Na „ Zdrową Środę ” przygotowałam dzisiaj smaczne, proste do zrobienia ciasto z bananów, daktyli i pestek słonecznika, dyni. Powstała zdrowa, sycąca przekąska, bez pieczenia. Chodź jest kaloryczna to nie mam wyrzutów sumienia kiedy ją podjadam :), nie ma białego cukru. Deser ładnie się kroi, więc bez problemu możemy go zabrać na wycieczką(...)piknik. Polecam… Ciasto kakaowo – kokosowe z pestkami bez cukru, bez glutenu, wegańskie Składniki: Warstwa kakaowa: 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/2 szklanki pestek dyni 100g suszonych daktyli 1/2 szklanki kakao bez cukru 1 szklanka mąki kokosowej 3 nieduże, dojrzałe banany Warstwa kokosowa: 100g wiórków kokosowych 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego 3 łyżki syropu klonowego Warstwa kakaowa: 1. Daktyle zalać ciepłą wodą
Mała CukierenkaPostanowiłam wypróbować mój nowy sprzęt podróbę Temomiksa i wiecie co jestem bardzo zadowolona. Zaczęłam od wyrabiania ciasta drożdżowego na chleb pszenny z otrębami i słonecznikiem. Zamiast 5 tysięcy wydalam 777 zł i mam to praktycznie samo . Składniki: mąka pszenna typ 500 -500 g drożdże suche 16 g woda ciepła 350 ml otręby pszenne 4 łyżki(...)słonecznik łuskany 4 łyżki sól pół łyżki cukier pół łyżki Wykonanie: Mąkę przesiewamy aby była spulchniona i wsypujemy do maszyny.Wsypujemy drożdże,sól,cukier,otręby i słonecznik. Zalewamy ciepłą wodą i włączamy wyrabianie ciasta 5 minut.Powtórzyłam czynność jeszcze raz.Wyjmujemy ciasto chlebowe i wkładamy je na deseczkę, przykrywamy szklanym kloszem i zostawiamy je do wyrośnięcia na godzinę jeśli chłodno
Różowa kuchniaChleb z boczkiem, cebulką, czosnkiem i ziarenkami słonecznika zrodlo: www.saintbest.pl *przy tradycyjnym pieczeniu chleba trzeba pamiętać o zwilżeniu ścianek piekarnika/powierzchni ciasta wodą, niektórzy wstawiają na dno piekarnika talerzyk z wodą. Jeśli tego się nie zrobi, to chleb będzie miał grubość kilku cm i strasznie twardą, spieczoną skórkę. (na dużą formę, porcja na dwa Garnki Rzymskie) SKLADNIKI : - 1kg mąki pszennej(...)Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Czas wyrastania ciasta zazwyczaj ok. 1 godz. Wyrośnięte ciasto rozciągamy i wykładamy na nie pokrojoną drobno cebulkę, boczek ziarenka słonecznika, przeciśnięty przez praskę czosnek (ilości wg uznania). Wszystko razem zagniatamy, aż do momentu gdy dodatki równo rozprowadzimy w objętości ciasta. Garnek Rzymski moczymy
w mojej kuchniwersja z pieczarkami, indykiem i szpinakiem jest dość tradycyjna, ale odpowiednio doprawiona staje się wyjątkowa! Tarta z indykiem i szpinakiem w sosie pieczarkowym z prażonym słonecznikiem i dynią Składniki na ciasto: 150 g mąki 100 g masła 3-4 łyżki jogurtu naturalnego sól Składniki na farsz: 7 dużych pieczarek 1 pierś z indyka 250 ml śmietanki(...)minut. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Do przesianej mąki dodajemy sól, jogurt oraz masło. Zagniatamy do otrzymania gładkiej, jednolitej masy. Rozwałkowujemy do formy na tartę i pieczemy w temp. 190 st. przez 5 minut. Na podpieczony spód nakładamy farsz i całość pieczemy w temp. 200 st. przez 30 minut. W międzyczasie ziarna słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!drożdży suszonych instant dodatkowo dodałam: po 1 garści pestek z dyni, pestek słonecznika, sezamu i siemienia lnianego Przygotowanie Biga (zaczyn). Wszystkie składniki bigi wymieszać i odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 12-14 h (najlepiej na noc). Następnie dodać (rano) pozostałe składniki i wyrobić ciasto (mikserem, ciasto jest luźne). Odstawić je pod przykryciem do podwojenia objętości (wg książki(...)YouTube. Koszyczek/miskę do wyrastania chleba wyłożyć ściereczką dokładnie wysypać mąką orkiszową. Do miski przełożyć ciasto (zanim to zrobiłam dodałam dodatkowo pestki z dyni, słonecznik, siemię lniane i sezam i wmieszałam w ciasto). Przykryć ściereczką, wierzch oprószyć mąką i poczekać aż wyrośnie (wg przepisu 3h, u mnie ok 1-2h). Garnek żeliwny o pojemności
coolinarnastrefa.blogspot.comdomu chlebem zapachniało, aż od razu gorący jeść się chciało. To że słonecznik został wcześniej uprażony, zmiksowany i z ciastem wyrobiony, wpłynęło na smak i zapach chleba domowego, bardzo smacznego. Składniki (keksówka ok. 25/12 cm): 40 g świeżych drożdży, 200 g pestek słonecznika, 100 g mąki żytniej, 350 g mąki pszennej, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka miodu(...)wyrośnięcia. W tym czasie na suchej patelni prażymy słonecznik, studzimy. Połowę słonecznika rozdrabniamy za pomocą blendera. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy zmiksowany słonecznik, cały i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę pszenną i wyrabiamy na elastyczne, gładkie ciasto. Formę natłuszczamy i podsypujemy mąką. Ciasto przekładamy do formy, a wierzch wyrównujemy zwilżoną w wodzie dłonią i nacinamy w kilku miejscach za pomocą ostrego noża
Moniki SmakołykiCiasto biszkoptowe, krem budyniowy, a do tego prażony słonecznik i czekoladowa polewa. Czy może być coś lepszego? Jak dla mnie połączenie idealne. Nie wiem skąd wzięłam pomysł na takie ciasto. Po prostu nie pamiętam. Możliwe, że szukałam sposobu na coś innego z kremem budyniowym, lub ktoś coś podpowiedział. W każdym razie ciacho wyszło pyszne. Polecam :) PS. Ciasto słonecznikowe można zrobić(...)szklanki cukru 750ml mleka 3,2% 200g miękkiego masła 82% Dodatkowo: 1 ½ szklanki łuskanego słonecznika ( około 225g) Ok. 200g prostokątnych herbatników (około 20 sztuk) Ok. ½ szklanki przegotowanej zimnej wody lub wódki Polewa: 100g czekolady np. deserowej 100ml śmietany kremówki Dekoracja: Kokos Kolorowe posypki do ciasta Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier, jeszcze chwilę miksujemy, po czym dodajemy
Smakowy RajCiasto na bazie kakaowego biszkoptu, warstwy śmietanowej z orzeźwiającymi brzoskwiniami, która świetnie komponuje się ze słodką masą krówkową i chrupiącym prażonym słonecznikiem. Takie połączenia smakowe tworzą idealny pomysł na deser. Składniki: Biszkopt : 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 140g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao szczypta soli olej Warstwa(...)wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i dalej ubijając dodać tężejące galaretki. Całość dokładnie wymieszać. 3. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, wystudzić. 4. Składanie ciasta: Dolny blat biszkoptu przełożyć do tortownicy, wylać warstwę śmietanowo - brzoskwiniową, przykryć drugim blatem, posmarować masą krówkową i posypać uprażonym słonecznikiem
Szalona Kuchnia EwelinyPrzepis ten mam od mojej siostrzenicy Madziuni. Wszystkim bardzo smakowały. Wszystkie składniki mokre wrzucić do garnuszka i podgrzewać aż wszystko się rozpuści i połączy. Ostudzić. Produkty
Kuchnia Pokoleńwłaśnie z tym ciastem. Jesienny skrzat to ciasto przypominające trochę wiewiórkę, trochę placek amerykański, choć jest zgoła innym zupełnie wypiekiem. Jest to ciasto owsiane, z dużą ilością orzechów, rodzynek, ziaren słonecznika, jagód goi, jabłek, czekolady, o cudownym aromacie podkreślonym cynamonem. Pomimo dużej ilości składników smaki są idealnie, subtelnie wyważone, ciasto jest soczyste, słodkie i wręcz uzależniające. Bardzo(...)łyżki, za każdym razem dokładnie miksując). Do puszystej masy nie przerywając miksowania dodajemy olej, mleko, zmielone (np. w blenderze) płatki, orzechy, słonecznik, a następnie wymieszany z mąką i cynamonem proszek do pieczenia, rodzynki, jagody, czekoladę i jabłka. Gotowe ciasto zostawiamy w misie na około 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 175-180 stopni C. Po 15 minutach trzepaczką
Rozpustne gotowaniekońcówka hak ) 20 minut na małych obrotach . Ciasto jest rzadkie co widać na fotce ale nie przejmujcie się tym tak ma być. Od siebie dodałam do ciasta na sam koniec pół szklanki słonecznika łuskanego . Jednak stanowczo uważam że to jest za mało . Przynajmniej mogłam dać półtorej szklanki słonecznika . Tak zniknął że nawet go nie widać. Zostawiłam na godzinę do wyrośnięcia(...)ciasto. Przygotowałam dwie formy od babki . Do jednej włożyłam papier do pieczenia ,a do drugiej sylikonowej wlałam oliwę z oliwek i wysmarowałam ja . Następnie obsypałam płatkami owsianymi. Przełożyłam ciasto do dwóch form i zostawiłam je do wyrośnięcia na około 30 minut. Piekłam godzinę w 190 stopniach . Jestem zaskoczona mile . Chlebek piekłam wieczorem , wyjęłam go z foremek i zostawiłam
Różowa kuchniarozpuść w wodzie. Dodaj wszystkie mąki, sól i zagnieć elastyczne ciasto. Zagniataj przez około 10 minut do wytworzenia glutenu. Następnie dodaj słonecznik i dziką różę. Słonecznik najlepiej namoczyć w wodzie przed dodaniem do ciasta. Przykryj ciasto folią i odstaw do wyrośnięcia na 50 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę, złóż kilka razy i daj mu odpocząć 10 minut
codojedzeniaszybkie w przygotowaniu! Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 10 – 12 sztuk Składniki: 300 g ciasta francuskiego 200 g cukinii 200 g mix serów (ja użyłam sera mozzarella, feta i gouda) 70 g suszonych pomidorów (po odsączeniu; ½ słoiczka) 30 g słonecznika łuskanego ½ łyżeczki soli (opcjonalnie) Przygotowanie: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić(...)Krążki przełożyć do specjalnych sylikonowych foremek na muffinki lub bezpośrednio do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na ciasto wyłożyć farsz i posypać każdą babeczkę ziarnami słonecznika. Piec w 220 stopniach około 20 minut. Krok po kroku: 1. Zetrzeć cukinię i posolić 2. Do cukinii dodać pozostałe składniki
KuchniaWeDwoje.pl