ciasto slonecznik - 2003 przepisów (strona:23/134)

Sernik bez sera, z pestek słonecznika 162

jeśli tak jak ja zwykły blender kielichowy do koktajli to trzeba je namoczyć na 12 godzin. Potem to już bardzo szybko więc zapraszam serdecznie na przepyszne ciasto - sernik. Sernik bez sera, z pestek słonecznika. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
119. Chlebek owsiany Ewy Wachowicz 174

posypania Drożdże wkruszamy do miski, posypujemy je cukrem, gdy się rozpuszczą dodajemy płatki wodę i sól, odstawiamy na około 20 minut. Następnie dodajemy mąkę oraz słonecznik i siemię. Bardzo dobrze mieszamy. Gdy ciasto ma jednolitą konsystencję przekładamy je do foremek do keksa (wyjdą nam dwa chlebki). Formy smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wierzch chlebków smarujemy wodą lub mlekiem, posypujemy

Jadło i czytadło
szybciutki chlebek bezglutenowy 258

łyżki (czubatej) miodu lub innego cukru (jako pożywka dla drożdży), 40-50g drożdzy, ok. 5 szklanek lekko ciepłej wody, opcjonalnie ziarna – do ciasta lub po wierzchu przed pieczeniem: słonecznik, dynia, czarnuszka czy siemię lniane. Chleb według tej proporcji posiada lekką nutę goryczy w smaku,co dla mnie jest jego ogromną zaletą. Ten smak idealnie pasuje do kanapek(...)miski i dodaj resztę suchych składników (sól, ziarna). Wszystko dokładnie wymieszaj. Zacznij dodawać drożdże i resztę ciepłej wody (resztę cukru rozpuść w wodzie). Mieszaj łyżką do dokładnego połączenia składników. Ciasto jest kleiste i niezbyt gęste (konsystencja podobna do ciasta na pączki). Miskę nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na przynajmniej pół godziny (ja stosuję zasadę podwójnej objętości

Gar Zdrowia
Ciastka owsiane z siemieniem, słonecznikiem, żurawiną, bardzo chrupiące 129

szkl. płatków owsianych górskich 1 szkl.-1,5 szkl. dowolnych nasion/ziaren/bakalii posiekanych ( u mnie słonecznik, siemię lniane, żurawina, orzechy ziemne i włoskie, migdały) 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta soli Sposób przygotowania Składniki zagniatamy na stolnicy. Jeśli ciasto się będzie rozwalać, nie będzie ścisłe, nie martwimy się, zostawiamy je na 15 min. Odrywamy od ciasta(...)stopniach. Wyjmujemy drewnianą łopatką. Pozostawiamy do ostygnięcia 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/ciastka-owsiane-siemieniem-slonecznikiem-zurawina-chrupiace/ MieszamWGarnku   Artykuł Ciastka owsiane z siemieniem, słonecznikiem, żurawiną, bardzo chrupiące pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Pszenne bułki z prażonym słonecznikiem – udawane grahamki :) 151

Moje bułki jak grahamki wyglądają, bo kolorystycznie je przypominają. Jednak ciasto z samej mąki  pszennej przygotowałam,  ale dużo zmiksowanego, prażonego słonecznika dodałam. To dzięki niemu kolor został zmieniony, a smak pieczywa wzbogacony. Bułki z wyglądu, może nieidealne, ale w smaku przepyszne, genialne. Składniki 10 szt.: 40 g świeżych drożdży, 100 g płatków owsianych zwykłych, 400 g mąki pszennej(...)płatki owsiane  i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu, na  15 min do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy, sól, zmiksowany słonecznik i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy na elastyczne, gładkie ciasto.  Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min. Jeszcze raz zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość mąki

Moniki Smakołyki
Ciasto dyniowe 162

osobnej misce ubić olej z jajkami, na koniec dodać puree dyniowe i ponownie zmiksować.  Połączyć obydwie mieszanki i delikatnie miksować aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodać orzechy lub ziarna słonecznika. Wylać do natłuszczonej blaszki, np. keksówki. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni ( najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone niż sztywno trzymać sie czasu pieczenia

Ukojenie Podniebienia
Codzienny chleb pszenny na zakwasie 165

mąki pszennej (u mnie typ 450) 3/4 łyżeczki soli pół łyżeczki cukru ok. 300 ml przefiltrowanej wody ewentualnie: ziarna słonecznika Rano wymieszać w dużym garnku mąkę, cukier, sól i zakwas. Dolewać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto aż pojawiają się pęcherze powietrza. Wyrabianie trwa ok. 6 minut. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, ale powinno dawać się wyrabiać drewnianą łyżką. Garnek przykryć(...)ogrzewania, może to potrwać dłużej) ciasto zwiększy swoją objętość. Dużą garść odkładamy do pojemnika na następny wypiek. Pojemnik z ciastem przechowujemy w lodówce. Resztę ciasta przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy ziarnami słonecznika i wkładamy torby foliowej. Szczelnie zamykamy i czekamy na ponowne wyrośnięcie, ok. dwóch godzin. Piec w temp. 180-200 stopni C przez

Weekendy w domu i ogrodzie
Debiut: Chleb bezglutenowy ze słonecznikiem 230

szklanki ciepłej wodyPrzygotowanie:Drożdże instant wymieszać z mąkami, siemieniem lnianym, słonecznikiem i solą. Dodać masło i ciepłą wodę, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto włożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać odrobiną słonecznika. Piec ok. 1 godzinę w 200 stopniach lub do "suchego patyczka". Debiut: Chleb bezglutenowy ze słonecznikiem

Czarnawisienka
Najprostszy chleb bezglutenowy... 234

Przygotowanie: Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać, następnie dodać taką ilość wody (cały czas mieszając łyżką), aby uzyskać kleiste, półpłynne ciasto.  Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej ulubionymi ziarnami (np. słonecznika, dyni). Wyrównać wierzch i również posypać ziarnami. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. Wstawić formę z ciastem

Domowa Cookierenka Agi
Chleb Galicyjski 189

pestek dyni 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka prosa mąka kukurydziana, do posypania 1. Oprószyć blachę mąką kukurydzianą. W dużej misce wymieszać mąkę pszenną i razową z solą.2. Wymieszać w misce drożdże z wodą. Wlać wraz z oliwą do zagłębienia zrobionego w mące, odczekać 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Wyrobić zwarte ciasto. Wyłożyć ciasto na stolnicę lekko oprószoną(...)Włożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć lekko natłuszczoną folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny, by wyrosło.3. Przekłuć ciasto nożem i wyłożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką. Dodać pestki dyni, słonecznika i proso. Delikatnie zagnieść. 4. Uformować kulę. Skręcić na czubku, żeby powstał zawijas. Przełożyć ciasto na przygotowaną blachę i oprószyć mąką kukurydzianą. Przykryć

Apetyczna babeczka
Chleb z dodatkiem mąki z pszenicy Kamut i świeżej pokrzywy 190

Był przygotowany z kompozycji różnych mąk, z dodatkiem pokrzywy, ziaren dyni i słonecznika. Bochen był dość długi, miąższ ciemny, krojony wzdłuż tworzył długie kromki, przez co wyglądał zjawiskowo:). Bardzo smaczny z wyczuwalnym aromatem pokrzywy. Upiekłam i ja w/g włąsnego przepisu. Liście pokrzywy można dodać do każdego ciasta chlebowego, wzbogacając chleb o smak, zapach, składniki mineralne, witaminy z grupy(...)pewno będzie dobra do kruchych domowych ciasteczek czy krakersów. Wcześniej namoczone ziarno i ugotowane można dodawać do sałatek czy innych dań jak również do ciasta chlebowego zamiast lub w połączeniu z ziarnami słonecznika, dyni czy sezamu. Kamut nie jest zmodyfikowany genetycznie i uprawiany jest bez nawozów sztucznych i środków ochrony roślin. Chleb z dodatkiem mąki z pszenicy Kamut i świeżej

Leśny Zakątek
Krucha tarta z rabarbarem i truskawkami. 183

wałkujemy i wykładamy nim formę (spód i boki), gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 10 minut na jasno złoty kolor. KRUSZONKA: 2 łyżki ciasta kruchego 1-2 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki 1 łyżka ziaren słonecznika lub posiekanych orzechów lub pokruszonych płatków migdałów      Wszystkie składniki na ciasto siekamy, a następnie rozcieramy w palcach do uzyskania kruszonki

Rozpustne gotowanie
Domowy chleb razowy. 176

pieczenia ciast lub dokładnie wysmaruj tłuszczem. Teraz uformuj ciasto w foremce , pomaluj go wodą za pomocą pędzla i posyp płatkami owsianymi lub ziarnem słonecznika ewentualnie innymi ziarnami zbóż. Ziarna lekko przygnieć palcami do ciasta, aby po upieczeniu nie oderwały się od niego. Formę przykryj ściereczką lub papierem i połóż w ciepłe, wilgotne miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut

Przepisy i porady kulinarne
ciastka owsiane 232

szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 1 op. proszku do pieczenia, 1 szkl. oleju, 2 jajka i ścieramy na grubych oczkach dwa jabłka.  Potem wyrabiamy lepkie ciasto. Można też dodać rodzynki, ziarna słonecznika, pestki dyni .... Formujemy kulki i rozpłaszczając układamy na blachę. Ciastka pieczemy w temperaturze 180 st.C / 25-30 minut Jak ostygną mamy super ciastka dla każdego, pyszne

chleba naszego
Domowy chleb 185

piąte: nie nudzi się. Powyższy przepis ma setki możliwości konfiguracyjnych. Mąka (pszenna lub mieszana), woda, sól, drożdże i cukier są bazą, a co dodacie do ciasta – to już Wasza inicjatywa. Pestki słonecznika? Otręby owsiane? Prażoną cebulkę? A może oregano? Łyżeczka słodkiej papryki sprawi, że chleb będzie lekko czerwony, zaś curry zabarwi go na żółtawy kolor. Macie jeszcze inne pomysły

Proste-przepisy.pl