mąki i zalewamy wodą. Wszystkie składniki mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min do wyrośnięcia drożdży. Następnie dodajemy kminek, płatki owsiane, słonecznik, lubczyk i pozostałą część mąki. Wyrabiamy ciasto na chleb tak długo, aż będzie sprężyste, gładkie, ale delikatnie będzie nam się przyklejać do dłoni. W zależności od potrzeby dodajemy trochę mąki lub wody
Moniki Smakołykiwiadomo-jak urodziny to tort .W tym roku przygotowałam dla mamy bardzo efektowny tort szachownica z kremem kawowym i prażonym słonecznikiem. Tort wygląda i smakuje rewelacyjnie i jest bardzo prosty w przygotowaniu. SKŁADNIKI *TORTOWNICA 21 cm CIASTO JASNE -5 jajek -0,5 szkl cukru (szklanka 250ml) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -10 łyżek oleju -10 łyżek wody -1,5 szkl(...)mąki pszennej tortowej CIASTO KAKAOWE -5 jajek -0,5 szkl cukru (szklanka 250ml) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -10 łyżek oleju -10 łyżek wody -1 szkl mąki pszennej tortowej -2 łyżki ciemnego kakao PONCZ -0,5 szkl wody -2 łyżki wódki -1 łyżka cukru SŁONECZNIK PRAŻONY -200 g słonecznika -75 g masła -2 łyżki mleka -1/4 szklanki cukru
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuziaren łuskanego słonecznika 1 jajko Przygotowanie: 100 g ziaren słonecznika drobno posiekać. Następnie mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier i posiekane ziarna słonecznika- wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jedno całe jajko i dodać żółtko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Na koniec ciasto(...)spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Foremką o dowolnym kształcie (w moim przypadku był to kwadrat o średnicy 5 cm. z ząbkami) wyciąć ciasteczka. Wierzch ciasteczka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami słonecznika. Ciastka piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni
Ciastka - domowe słodkościciasto. Chleb jest o tyle prosty, że się go nie wyrabia, a do tego wybacza wahania ilości składników. Jego robienie polega w zasadzie na mieszaniu łyżką kolejnych składników. Opis wykonania dłuższy niż praca :)" To słowa zachęty z bloga na którym znalazłam przepis. Składniki : 5 dag świeżych drożdży 1 szklanka otrębów pszennych ½ szklanki płatków owsianych ½ szklanki siemienia lnianego ½ szklanki słonecznika ½ szklanki(...)obficie rośnie! Kiedy ciasto urośnie przelewamy je do blaszki wyłożonej pergaminem, a na wierzch posypujemy świeżymi lub suszonymi ziołami, ja posypałam słonecznikiem Chleb wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180*C piekarnika i pieczemy około 40 minut ( wierzch ciasta powinien być zarumieniony). Chleb dzięki ziarnom bardzo długo zachowuje świeżość. Moje uwagi: wg mnie chleb
Proste Potrawyzaczyn cała namaczanka 350 g wody 240 g mąki orkiszowej jasnej 170 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1,5 łyżeczki soli 50 g ziaren słonecznika 50 g ziaren dyni 50 g sezamu Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto powinno być gęste i kleiste. Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką
Przepisy na domowy ser i chlebszparagi, które o tej porze roku smakują najbardziej. Szczególnie w towarzystwie takich tostów z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem. Składniki: • ciasto francuskie • biały serek kanapkowy • łosoś wędzony • pęczek zielonych szparagów • kiełki słonecznika • kilka plasterków cytryny • oliwa do polania Wykonanie: • Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec, a drugą w środku. Szparag(...)minut, po czym delikatnie odcedzić. • Z ciasta francuskiego wyciąć kółka i usmażyć je w gofrownicy na złoty kolor. • Każdy tost posmarować serkiem, na serek położyć po kawałku łososia wędzonego i skropić sokiem cytryny. • Tosty podawać z ugotowanymi szparagami, posypane kiełkami słonecznika, skropionymi oliwą
To co kochammelisa, szałwia, tymianek) dodatkowo: 10 g ziaren dyni 20 g ziaren słonecznika Mąkę przesiać do dużej miski. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać cukier, wlać 100 ml wody i odstawić na 15 minut. Masło rozpuścić i przestudzić. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę wody i sól, zagnieść ciasto. Wlać masło, wyrobić gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, włożyć do miski(...)ziołami. Przeciąć wzdłuż na 3 paski, ułożyć jeden na drugim. Złożone ciasto pokroić na 5 kawałków. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Złożone kawałki ciasta układać pionowo w formie. Wierzch posypać ziarnami dyni i słonecznika. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w 180 st. C. przez 45 minut. Ostudzić. Smacznego! A Wy? Upiekliście dzisiaj chleb
Pożeraczka, czyli raz adobrzepistacji 6 kostek gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę, otręby, masło migdałowe, banana, chia, ksylitol oraz mleko migdałowe umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki tj. słonecznik, migdały, żurawinę, pistacje oraz czekoladę (czekoladę i pistacje siekamy na mniejsze kawałki). Przy pomocy łyżki formujemy kule wielkości sporego orzecha włoskiego i układamy na blaszcze
DefinicjaSmakuzagnieść jednolite ciasto(gdyby ciasto było za miękkie wsadzić na chwilę do lodówki na ok.15 minut). Białka roztrzepać widelcem z 3 łyżeczkami ksylitolu. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm i wycinać koła(ja wycinałam kieliszkiem). Słonecznik i inne ziarna wysypać na talerzyki, wycięte kółka, smarować białkiem roztrzepanym z ksylitolem i posmarowaną powierzchnią położyć na ziarnach, przycisnąć palcami aby jak najwięcej
Smaczne Zdrowedodaję resztę mleka ,sól, zmielone pestki i mieszam ,zagniatam tak jak ciasto na kluski.(kiedyś próbowałam mikserem zagnieść ale niestety ciasto wkręcało się aż do samego miksera . ) Jak już jest zagniecione dodaje całe pestki słonecznika ,powtórnie zagniatam aż pestki dobrze wymieszają się . Formuje wałek wkladam do foremki ( forma musi być wysypana mąką )przykrywam ściereczką , daje w cieple miejsce
Eli Gotowaniekuchni. Ostatnio sprawdzają się u nas babeczki, dlatego też upiekłam pyszne babeczki z dodatkiem kawy i oleju ze słonecznika, który dostałam do przetestowania od Zielonego Nurtu. Do tego zrobiłam pyszny pomarańczowy krem i udekorowałam kapeluszami z masy cukrowej:) Ciasto:1 i 1/2 szklanki mąki,1/2 szklanki cukru,3 łyżki kakao,2 jajka,3/4 szklanki maślanki,3 łyżki oleju(...)słonecznika Zielony Nurt,łyżeczka sody oczyszczonej,3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,1/2 laski wanilii,3/4 szklanki gorącej kawy. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Wbić jajka, dodać maślankę i cukier, zmiksować. Wlać olej, dodać nasiona wanilii, zmiksować. Na koniec dodać gorącą kawę. Krótko zmiksować do połączenia się składników. Ciasto jest bardzo rzadkie, ale właśnie takie ma być
Z miłości do słodkościświeżych drożdży łyżeczka cukru łyżka mąki pszennej 3 łyżki płatków orkiszowych 3 łyżki otrębów owsianych 1/2 l ciepłej wody płaska łyżeczka soli ciasto właściwe: 1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej garść siemienia lnianego garść słonecznika ponadto: 2 łyżki mleka tłuszcz do blaszki otręby i ziarno do posypania Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki zaczynu, wymieszać, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce
6niebożytniego Ciasto właściwe: 345 g mąki żytniej typ 2000 450 g mąki orkiszowej typ 2000 600 ml wody 4 łyżeczki soli 150 g ziaren słonecznika Najpierw zaczyn: mieszamy ze sobą wszystkie składniki w dużej misce. Ciasto będzie raczej rzadkie i koszmarnie klejące się do dłoni więc zróbmy to łyżką. Nie musimy jakoś bardzo mocno mieszać, wystarczy 2-3 minuty żeby
Marder&Marder Manufacturepor1/2 łyżki miodu1 łyżka octu balsamicznego100 g pestek słonecznika1 łyżka masłaolej do smażenia Wykonanie:Składniki zaczynu dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8 godzin.Składniki ciasta właściwego, oprócz soli, mieszamy razem z przefermentowanym zaczynem i odstawiamy na 30 minut. W międzyczasie możemy przygotować dodatki do chleba. Pora kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na rozgrzany(...)dalej podgrzewamy do momentu kiedy płynny odparują, a por się skarmelizuje. Wtedy odstawiamy do wystudzenia. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim pestki słonecznika, do lekkiego zbrązowienia. Po przestudzeniu mieszamy z porem.Do ciasta dodajemy sól i dodatki. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie jednolite i błyszczące, po czym wkładamy je do naoliwionej miski i odstawiamy
Kulinarne przygody GatityBułki pszenne ze słonecznikiem są smaczne, puszyste i zawsze ładnie wyrośnięte. Te bułki najbardziej lubię w wersji matowej, dlatego nie smaruję ich na wierzchu warstwą jajka
Przepisy Kulinarne