200g jogurtu naturalnego , 60g miękkiego masła, 0,5 szklanki mleka, opakowanie drożdży instant (8 gram), łyżeczka cukru, 1,5 łyżeczki soli, 2 jajka (1 do ciasta + 1 do posmarowania bułek) ziarna do posypania (sezam, słonecznik, mak). Sposób przygotowania bułek jogurtowych: Mieszam drożdże z mąką, solą i cukrem, dodaję 1 jajko oraz pozostałe składniki i wyrabiam gładkie
Gotuj Się Kto Możegładkie ciasto. Jeśli chcemy chleb z nasionami , to jest ten moment aby je dodać. U mnie przeważnie jest to siemię lniane, sezam lub słonecznik. Czasami też pestki dyni lub prażona cebulka. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok 40 minut. Gdy ładnie podrośnie jeszcze raz lekko wyrobić i ułożyć w wysmarowanych tłuszczem oraz posypanych mąką foremkach. Piec
W garach u GosiAmber "Zaczyn: 2 łyżki zakwasu żytniego 210 g wody 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000) Wymieszać, przykryć szczelnie, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny. Ciasto właściwe: 1/2 szklanki kaszy gryczanej – po ugotowaniu 1 pełna szklanka kaszy cały zaczyn 160 g letniej wody 1/4 łyżeczki drożdży instant – jeśli mamy mocny zakwas, można spokojnie pominąć(...)wody dodać zaczyn, wymieszać, dodać resztę składników, miksować na średnich obrotach ok. 1-2 minuty. Przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami (ja wysypałam ziarnami słonecznika), odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma wypełnić foremkę do brzegów. Wyrośnięty chleb posmarować olejem roślinnym. Piec 15 minut w 220 st. C, 45 minut w 190 st. C. Studzić na kratce
Stare Garykawałkach w oleju (po 130 g każda - waga netto po odsączeniu);4 łyżki śmietany;1 czubata łyżka majonezu;4 łyżki ziaren łuskanego słonecznika;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść ciasto (ja wsypuję wszystkie składnki na ciasto do misy od miksera i wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Z zagniecionego ciasta formułować(...)placków, ale nie przypominają one typowego ciasta kebabowego.Do sałatki można dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Można użyć zarówno tuńczyka w kawałkach jak i rozdrobnionego, w oleju lub w sosie własnym.Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.Z dodatkiem soli do sałatki należy uważać, bo tuńczyk jest dość słony.Słonecznik można zastąpić uprażonymi, rozdrobnionymi orzechami włoskimi.Źródło
Gospodyni MiejskaBardzo szybkie ciasto, ale bardzo smaczne. Ma jedną wadę bardzo szybko znika. Miałam straszną ochotę na coś słodkiego, że postanowiłam coś upiec. Pierwszy mój pomysł coś z dużą ilością kremu. Pomysł spalił na panewce, bo nie miałam właściwie nic, żeby zrobić jakiś krem. Wzrok mój padł na jabłka i tak powstała cudowna rolada. Składniki: 4 jajka 4 łyżki cukru(...)ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką. Dużą blachę taką z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć na niej jabłko obrane i pokrojone w drobną kostkę, słonecznik,płatki migdałowe i rodzynki. Zalać wszystko ciastem i wyrównać łyżką równomiernie na całości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut. Ciasto nie może być mocno przypieczone, bo nam popęka
O kuchni z uczuciemtemp. pokojowej Ciasto właściwe: 1 kg mąki Szymanowskiej np. ekologicznej typ 750 550 ml letniej wody 15 gr drożdży + 50 ml ciepłej wody ale nie gorącej ! + 1/2 łyżeczki cukru 2 i 1/2 łyżeczki soli 8 łyżek Oleju np. Oleju Polskiego + Cały zaczyn z wieczora dnia poprzedniego 2 łyżki kminku garść siemienia lnianego 5 płaskich łyżek podprażonego słonecznika(...)mieszamy odmierzona ilość zakwasu z mąka oraz wodą. Przykrywamy folią, zostawiając mała szparę i odstawiamy na noc w nieprzewiewne miejsce np. do zimnego piekarnika. CIASTO WŁAŚCIWE 1. Do dużej miski wsypujemy całą mąkę Podprażamy słonecznik i dodajemy do maki razem zresztą nasion. 2. Drożdże mieszamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i odstawiamy na chwile do zapienienia się. 3. Dodajemy
Gotowanie...to proste !kilo mąki pszennej- 50 gram drożdży- 1,5 łyżki soli- 1 łyżka miodu- po dwie garście wyłuskanego słonecznika i dyni- letnia woda ok. 3 pełne szklankiAlicja uprażyła pestki słonecznika i dyni na suchej gorącej patelni,przez 3-4 minuty.Drożdże rozpuściła w dużej misce razem z miodem w dwóch szklankach letniej wody. Następnie wsypała mąkę i delikatnie wymieszała, dodała jeszcze(...)naoliwionej miski, w której zaczęła wyrabiać chlebek, przykryła delikatnie wilgotną ściereczką na ok. 20-30 minut. Po tym czasie wyłożyła ciasto ponownie na stolnicę posypaną mąką i podzieliła na trzy części.Jedną wymieszała z słonecznikiem, drugą z dynią, a trzecią część zrobiła mieszaną.Chlebki uformowała dość szybko, bo ciasto drugi raz nie powinno być zbyt długo ugniatane. Ponownie przykryła
Pasje JolkiTaka gospodarność ;-). Składniki na 4 chlebki: Namoczka: 135 gr ziaren (u mnie pestki słonecznika, dyni, mak, siemie lniane) 40 gr płatków owsianych górskich 200 gr gorącej wody Wieczór wcześniej do miski wsypać ziarna, dodać płatki, zalać wodą, wymieszać, odstawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki. Ciasto właściwe: 300 gr mąki pszennej chlebowej 300 gr mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa ciemna(...)kratce. Podawać. Smacznego! Chlebki drwala Chlebki drwala listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Namoczka: 135 gr ziaren (u mnie pestki słonecznika, dyni, mak, siemie lniane) 40 gr płatków owsianych górskich 200 gr gorącej wody Ciasto właściwe: 300 gr mąki pszennej chlebowej 300 gr mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa ciemna) 300 gr wody 150 gr aktywnego zakwasu żytniego
moj przepis natemperature piekarnika na 250-280°C.Ciasto chlebowe ukladamy na bardzo goracym kamieniu..Mozemy uzyc lopaty lub po prostu wytrzasnac go z koszyczka.Kamien podczas pieczenia chleba pochlania nadmiar wilgoci z ciasta i jednoczesnie rownomiernie rozprowadza wysoka temperature,przez co chleb jest mieciutki w srodku,a chrupiacy na zewnatrz i wspaniale rosnie,po prostu strzela do gory.Przedstawiony chleb jest wspanialy w smaku(...)faworytem.Pszenny zakwas przygotowujemy 12-16 godz wczesniej 42 g maki pszennej 550 52 g wody8 g zakwasuNamaczanka z ziarnami przygotowujemy 4-8 godz wczesniej63 g ziaren (np.sezam,siemie lniane,slonecznik) 75 g wody8 g soliCiasto wlasciwe:pszenny zakwasnamaczanka z ziarnami132 g maki pszennej 550175 g maki pszennej pelnoziarnistej135 g wody4 g swiezych drozdzy bio (dalam 1 lyzeczke suchych)Wykonanie:Dzien
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!masła lub margaryny 2 łyżki wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 żółtko Dodatkowo: 1 białko 10 dag ziaren słonecznika mąka graham pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie odrywamy kawałki, formujemy kulki, spłaszczamy i formujemy okrągłe ciasteczka. 2. Każde ciasteczko smarujemy z wierzchu lekko roztrzepanym białkiem i posypujemy słonecznikiem. Słonecznik
Izabelawkuchniziar na słonecznika sezamu, orzechy arachidowe oraz cynamon, kardamon, goździki). Wyśmienity dodatek do deserów, lodów, jogurtów, koktajli i naleśników, itd. "MIGDAŁOWY PRZYLĄDEK" - kompozycja prażonego słonecznika, migdałów, sezamu, wiórków kokosowych, orzechów arachidowych. Idealny dodatek do ciast, lodów, naleśników, deserów, jogurtów, owsianek, budyniu, dekoracji słodkich potraw oraz jako pyszna i zdrowa przekąska. "ZIOŁOWO MI" - prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego dopełnione
Słodkie okruszkiLubicie pestki dyni i słonecznik łuskany, jeśli tak to chlebek jest akurat idealny dla was. Pyszny o chrupiącej skórce. Składniki do wykonania ciasta chlebowego: 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 1,5 szklanki letniej wody 25 g świeżych drożdży szklanka pestek z dyni szklanka łuskanego słonecznika 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli(...)pokruszone drożdże. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Do misy wsypujemy przesianą mąkę, sól i wlewamy płynne składniki. Wsypujemy pestki dyni i słonecznik( najpierw podprażyłam je na patelni). Na końcu wlewamy olej i miksujemy( końcówka hak) koło 7-10 minut. Wyrobione ciasto zostawiam przykryte większą miską na godzinę. Po godzinie ciasto odgazowuję i wkładam do naczynia żaroodpornego obsypanego mąką. Zostawiam by ciasto
Różowa kuchniaprzykryciem na 15 minut. Ciasto jest bardzo luźne, ale tak ma być. Po tym czasie dodałam łyżeczkę soli, przestudzone płatki owsiane, ziarna słonecznika i 3 łyżki zakwasu razowego żytniego. Całość wymieszałam łyżką aż wszystko się połączy - ciasto szybko zaczęło odstawać od brzegów miski - nie jest już tak bardzo luźne jak wcześniej i nie jest bardzo klejące. Odstawiłam pod przykryciem
apetytnapieczenieoliwek pół łyżeczki soli pół łyżeczki proszku do pieczenia (przyda się także wałek do ciasta :) Farsz: 3/4 szklanki nieugotowanej czerwonej soczewicy pół czerwonej cebuli 1-2 ząbki czosnku (zależy jak bardzo lubimy czosnek:) 6-7 suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki prażonego słonecznika 1 łyżka świeżo posiekanej bazylii (ewentualnie pół łyżki suszonej) sól, pieprz do smaku Przygotowanie(...)sobie w kostkę czosnek, cebulę oraz suszone pomidory. 4. Do ostygniętej soczewicy dodajemy pokrojone w kostkę warzywa oraz przyprawy, prażony słonecznik i posiekaną bazylię. Wszystko dokładnie mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą/pieprzem/ulubionymi przyprawami. 5. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy (np. kubkiem) nieduże koła, z których będziemy lepić nasze pierożki. Do środka takiego koła wkładamy sporo masy i dokładnie
Bananowe Pole