ciasto slonecznik - 2003 przepisów (strona:33/134)

Chleb jogurtowy ze słonecznikiem 129

słonecznika Drożdże, cukier, 100 ml wody i 4 łyżki mąki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do reszty mąki, dodać sól i ziarna słonecznika, wlać jogurt oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto.Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie lub zbyt suche , można dodać  2- 3 łyżki mąki lub  trochę przegotowanej wody .Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia[ u mnie

Moje domowe kucharzenie
Krucha tarta z masą serową z ricotty 216

słodka. Idealna na popołudniowy deser. Szybka i łatwa w przygotowaniu. Zamiast orzeszków pinii na wierzchu, możemy obsypać płatkami/słupkami migdałów, podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Składniki (na formę na tartę o średnicy 23cm): * ciasto: - 1 szklanka mąki pszennej (170g) - 4 łyżki cukru (60g) - 50g zimnego masła - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - skórka z połowy cytryny - szczypta soli

CookYourself
Chleb pszenny na zakwasie żurkowym 227

mieć konsystencję gęstej śmietany) i wymieszać. Zaczyn przykryć czystą ściereczką i pozostawić do rana.Następnego dnia rano, do zaczynu dolać zakwas żurkowy, dodać sól, ziarna słonecznika, siemienia lnianego, pestki dyni i pozostałą mąkę. Wyrobić ciasto (ja wsypuję wszystkie składnkiki do misy od robota kuchennego i wyrabiam ciasto hakiem do ciast drożdżowego).Wyrobione ciasto przełożyć do misy (ja pozostawiam w misce

Gospodyni Miejska
Chleb pszenny razowy z burakami 189

zalać letnią wodą i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży.Do rozpuszczonych drożdży (zaczyn nie musi wyrastać) dodać starte buraki, oliwę, cukier, sól, ziarna słonecznika i wymieszać.Następnie dodać mąkę  i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie lepić się do miski (ja wyrabiam robotem kuchennym, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką

Gospodyni Miejska
Słonecznikowy chleb 136

patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita".Składniki: zaczyn:1,5 łyżki zakwasu żytniego,0,5 l letniej wody,1,5 szklanki mąki żytniej,pozostałe składniki:1 szklanka słonecznika+ do posypania,1/2 szklanki zarodków pszennych, 2 szklanki mąki razowej,1 szklanka mąki pszennej,3 łyżki margaryny Smakowitej, 1 szklanka letniej przegotowanej,1  łyżeczka soli.Przygotowanie:Zaczyn: zakwas mieszamy(...)piec już chlebek :) Dodajemy do zaczynu pozostałe składniki i wyrabiamy mikserem ciasto (z końcówką haka). Foremkę na chleb wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Posypujemy słonecznikiem i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni

Aga w kuchni
Chleb na płatkach owsianych 165

płatkami owsianymi oraz pokruszonymi drożdżami. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.   Po tym czasie dodać sól, ziarna słonecznika, pestki dyni oraz żurawinę. Dokładnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić na dwie równe części. Każdą porcję ciasta ułożyć w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremce keksówce. Odstawić na 15min, by ciasto nieco podrosło. Następnie

Z miłości do słodkości
Chlebek dla " leniwych " :) 169

wiele, w zależności jakiej mąki użyjemy i jakich ziaren dodamy do ciasta. Składniki na 2 keksówki:- 6 szklanek mąki- 2 szklanki zmiksowanych płatków owsianych- 2 łyżeczki soli- 4 łyżki oleju- 10 dag drożdży- 1 łyżeczka cukru- 1 szklanka wody letniej- 2 szklanki wody ciepłej- ulubione ziarna np słonecznika, dyni, siemienia lnianegoPrzygotowanie:Drożdże rozpuszczamy w 1 szklance letniej wody wymieszanej(...)cukru. W misce mieszamy mąkę z płatkami owsianymi, wodą ciepłą i drożdżami. Dodajemy wg uznania ulubione ziarna (ja dodałam 2 spore garści mieszanki słonecznika i dyni) i mieszamy. Keksówki smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do keksówek, wierzch możemy posypać ziarnami. Wkładamy blachy z ciastem do zimnego piekarnika i pieczemy około 1 godziny i 10 minut. Po upieczeniu

Zainspirowana w kuchni
Pszenne bułeczki z ziarnami 162

świeże - 20 g mąka -1 łyżka szczypta soli woda ciepła - 20 ml Ciasto drożdżowe : woda ciepła - 250 ml olej - 3 łyżki mleko - 5,5 łyżki mąka pszenna - 4 szkl cukier - 1 łyżka sól 7,5 g tłuszcz do formy jajko do posmarowania bułeczek - 1 szt ziarna słonecznika firmy Plenus pestki dyni firmy Plenus Przygotowanie: zaczyn: Drożdże pokruszyć do miski(...)wyrośnięcia, przykryte ciasto w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Następnie jeszcze raz przez chwilę ugnieść ciasto i podzielić na części. Z każdej części uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć bułki na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami słonecznika i pestkami dyni. Przykryć ściereczką odstawić na 25 minut do wyrośnięcia. Włożyć blachę z bułkami do nagrzanego do 180 stop

Kuchnia Danusi
Dyniowe bułeczki na piwie 180

wystygnięciu zmiksuj za pomocą blendera za gładką masę, którą możesz zamrozić. W ten sposób zawsze pod ręką masz doskonałą bazę i zastępnik tłuszczu do wszystkich wypieków: ciast, babeczek, bułeczek, chlebów, itd. W przypadku tych bułek dynię możesz także zastąpić oliwą. Jeżeli chodzi o mąkę, zostawiam Ci wolny wybór, ja wybieram pełnoziarnistą mąkę orkiszową. Składniki na 12 bułeczek: 400 g pełnoziarnistej(...)pomocą drewnianej łyżki zamieszaj ciasto. Początkowo może Ci się wydać, że masa jest za rzadka, ale za chwilę soda zacznie robić swoje i ciasto zgęstnieje. Za pomocą łyżki wykładaj bułeczki na przygotowaną blachę. Posyp pestkami dyni, słonecznika lub płatkami owsianymi i przenieś do rozgrzanego piekarnika. Piecz ok. 15-20 min. Czekając, aż będą gotowe, naciesz się cudownym zapachem, który wypełni

Roślinna - blog wegański
Słonecznikowe bułeczki drożdżowe 198

wody 7 g drożdży suszonych 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka  3-4 łyżki łuskanych ziaren słonecznika Suche drożdże wymieszać z mąkami. Dodać resztę składników i zagnieść gładkie ciasto. Następnie ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (na około 1 godzinę). Po tym czasie(...)ciasto ponownie wyrobić. Podzielić na równe części (około 100 g każda) i uformować bułeczki (fot.1) . Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na macie teflonowej. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 30 do podwojenia objętości. Tuż przed pieczeniem, bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypać ziarnami słonecznika (fot.2) . Lekko docisnąć. Piec

Świat Ciasta
Chleb orkiszowy ze słonecznikiem i płatkami owsianymi 227

chleba - zapach unoszący się po domu rekompensuje trud oczekiwania na wyrośnięcie ciasta i upieczenie się chleba :) SKŁADNIKI: Na blaszkę o wymiarach 33 x 10 cm. 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej około 300 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli 50 g nasion słonecznika 50 g płatków owsianych olej do posmarowania blaszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)drożdże się rozpuściły. Odstawiamy na około 10 - 15 minut w ciepłe miejsce. 2. W dużej misce mieszamy mąkę, sól, słonecznik i płatki owsiane. 3. Do miski z suchymi składnikami dodajemy rozpuszczone drożdże i dolewamy porcjami letniej wody. Mieszamy ciasto ręką, aż powstanie nam zgrabna kulka. Jeśli ciasto jest za suche dodajemy jeszcze wody, a jeśli się lepi do rąk

W kuchni Katie
Wegańska orzechowa szarlotka pod chmurką 174

Składniki na standardowej wielkości prostokątną blachę (ja piekłam w dwóch dużo mniejszych) ciasto: 200 g orzechów np. laskowych, ziemnych (ja ze względów czysto ekonomicznych, czyt. nie chciało mi się iść na zakupy zużyłam resztę ziemnych niesolonych, tj. około 100 g, a pozostałe 100 g to był słonecznik) 400 g mąki pszennej (u mnie pół na pół biała i pełnoziarnista(...)bananem, olejem i esencją. Stopniowo dodawaj do tego podprażone orzechy, tak w 3 partiach, aż powstanie coś na kształt masła, tyle że o luźniejszej konsystencji. Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do dużej miski. Zagnieć ciasto, owiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki, na czas przygotowania jabłek. Na farsz potrzebne będzie: około kilogram jabłek łyżka cynamonu 2 łyżki oleju

greenscarf
CHLEB PSZENNO - ŻYTNI NA ZAKWASIE Z SIEMIENIEM LNIANYM 151

Chlebek pieczony w domu jest smaczny i pachnący, w dodatku jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Dzisiaj upiekłam chleb z domieszką mąki żytniej oraz dodatkiem ziaren, słonecznika i siemienia lnianego. Wyszedł idealny taki jak go wszyscy domownicy lubią. SKŁADNIKI : 100 ml zakwasu żytniego 100 g mąki żytniej 30 ml wody Składniki na zakwas mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na kilka godzin(...)CIASTO WŁAŚCIWE : 600 - 700 g mąki pszennej 2 łyżeczki soli 300 ml ciepłej wody 1/2 szklanka pomieszanych ziaren ( słonecznika i siemienia lnianego ) drożdże 25 g ( jeżeli chcemy aby chleb szybko wyrósł, nie będziemy czekać kilka godzin

Kulinarne Fantazje Marioli
Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie 164

mąki orkiszowej jasnej (750 u mnie) 300 g mąki żytniej razowej 500 ml wody 2/3 szkl. nasion (u mnie słonecznik i siemię) 2/3 szkl. zakwasu 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu Sposób przygotowania Wszystkie składniki mieszamy dłonią na gładką masę. Ciasto powinno być dość ciężkie, ale nie da się formować w bochen. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)czasie ciasto przekładamy do keksówki natłuszczonej i posypanej otrębami. Odstawiamy do wyrośnięcia na potrzebny czas. Wierzch smarujemy wodą i posypujemy ulubionymi nasionami (czarnuszka, mak, sezam, słonecznik, dynia itp). Nagrzewamy piekarnik, pamiętając o naparowaniu. Pieczemy 10 min w 230 stopniach. Skręcamy temperaturę do 200 stopni pieczemy 20 min. Skręcamy temperaturę do 190 stopni pieczemy 30-40 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/na-zakwasie/chleb-orkiszowo-zytni-zakwasie/

Mieszam w Garnku
CHLEB ORKISZOWY ( NA DROŻDŻACH) 303

mnie 10g)- 1 saszetka suchych drożdży - 7g- 2 łyżki oliwy z oliwek- 600ml ciepłej wody- po 1 łyżce nasion słonecznika i lnu ( można pominąć)Mąki , sól i drożdże wymieszać. Dodać wodę , ziarna i oliwę. Dobrze wyrobić, tzn. dokładnie połączyć. Moje ciasto nie kleiło się wcale. Gdyby jednak tak się zdarzyło, nie dosypywać mąki.Formy wysmarować oliwą i wysypać mąką(...)otrębami. Gdy używamy silikonowych tę czynność pomijamy. Następnie do form przenieść ciasto i dokładnie wygładzić. Najlepiej łyżką maczaną w wodzie. Formy napełniamy do połowy. Na wygładzony, mokry chlebek można wysypać ulubione ziarna: sezam, siemię, słonecznik, itp. Ja swój posypałam makiem. Wierzch można jeszcze spryskać wodą, wtedy mamy pewność, że ziarna z upieczonego chlebka nam nie odpadną.  Formy przykryć

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania