ciasto slonecznik - 2003 przepisów (strona:28/134)

Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim 117

polędwiczka wieprzowa (ok. 400 g), 5 łyżek pestek słonecznika, 5 łyżek pestek dyni, 2 łyżki miodu*, opakowanie ciasta francuskiego, 2 - 4 arkusze papieru ryżowego, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia jajko, puree z pasternaku: 300 g pasternaku, 300 ml mleka, 1 łyżka masła, 2 łyżki śmietany 30%, sól, sałatka: 3 żeńskie kwiaty cukinii, rukiew wodna Pasternak umyć, obrać pokroić na kawałki(...)śmietanę do pożądanej konsystencji. Pestki dyni i słonecznika lekko zmiksować lub posiekać. Wymieszać z miodem i doprawić solą. Polędwiczkę umyć, osuszyć, oczyścić z błon, odciąć ogon i główkę (w ten sposób otrzymamy ładny, równy kawałek mięsa). Mięso oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć polędwiczkę, na rozgrzanym tłuszczu, ze wszystkich stron. Przełożyć na talerz. Ciasto francuskie rozłożyć, lekko rozwałkować. Ułożyć na środku

królestwo garów
BUŁKI RAZOWE ŻYTNIE 121

mąki żytniej razowej typ 2000 * 1 szklanka mleka * 1 łyżeczka suchych drożdży * 1 łyżeczka cukru * 1 łyżeczka soli * 2 łyżki oleju * 1 jajko do ciasta+ 1 jajko do posmarowania bułek Dodatkowo bułki posypałam ziarnami słonecznika. Wykonanie: W misce wymieszać cukier z drożdżami, wlać połowę letniego mleka, wymieszać. Wsypać łyżkę mąki, wymieszać, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce(...)czasie ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, wyrobić dokładnie. Ciasto na bułki podzielić na 4-6 równych części (ilość zależy od tego jak duże chcecie upiec bułki). Uformować kulę z każdego kawałka i lekko spłaszczyć. Każdą bułkę wysmarować rozklepanym jajkiem za pomocą pędzelka (użyłam silikonowego), posypać ziarnami słonecznika i ułożyć na formie do pieczenia. Przykryć ścierką i odstawić

Zrób to smacznie
Pieguski wg "Kuchni bez pszenicy" 177

mączka migdałowa. Druga w kolejności to mąka kokosowa, a poza tym mielone siemię lniane, mąka z ciecierzycy, mączka z orzechów włoskich/pekanów/orzechów laskowych.z pestek dyni/z ziaren słonecznika. Nie są to produkty łatwo dostępne, a niekiedy też i tanie. Przykładowo 250 g mąki migdałowej to koszt ok. 25 zł.Dzisiaj zapraszam na pierwszy przepis bezpszenny na ciasteczka Pieguski(...)takie, z których skórka jest usuwana przed mieleniem** można również użyć zwykłego cukru, w zależności od upodobań 1/4-1/2 szkl.*** dodatkowo oprócz czekolady dodałam podpieczone ziarna słonecznika i sezamu. Część ziaren dodałam do masy ciasta, a część wyłożyłam na wierzch ciasteczek (delikatnie je przyklepując łyżką)**** ciastka łatwiej się formuje gdy masę schłodzimy (ok. 30 min w lodówce)Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Super zawijas z fenkułem. #vegefood 95

rzeczywistości :) Zrobiliśmy fajnego zawijasa z francuskiego ciasta w promocji hehehe   Blanszowane warzywa zawijane w ciasto francuskie (4 osoby) Składniki: 1 ciasto francuskie 1 duży koper włoski (fenkuł) 1 duży por 1 mała młoda cukinia 1 garść słonecznika(...)duża łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek bazylia, oregano, pieprz, sos sojowy, sezam, czarnuszka Warzywa kroimy w kostkę i przesmażamy wraz ze słonecznikiem na oliwie z oliwek, aż zmiękną. Doprawiamy pieprzem, sosem sojowym, bazylią. Ciasto francuskie wykładamy na blachę posmarowaną oliwą i smarujemy je koncentratem pomidorowym wcześniej wymieszanym z oregano i oliwą z oliwek, zostawiając boki nie posmarowane, żeby móc

vegetanie
Pełnoziarnisty chlebek figowy z bakaliami 102

oleju ( u mnie olej z orzechów laskowych ) 330 ml maślanki 5 świeżych fig 2 łyżki sezamu 50 g orzechów laskowych 70 g rodzynek po  2-3 łyżki pestek słonecznika i dyni ewentualnie inne bakalie Wykonanie: Figi obrać i pokroić w nieduże kawałki. W wysokim naczyniu umieścić wszystkie składniki mokre, tj. maślankę, olej, jaja, dodać pokrojone  figi - całość zmiksować(...)pieczenia, sodę, cukier puder i cukier trzcinowy. Dodać bakalie. Mokre składniki wlać do składników suchych - zmiksować do połączenia składników. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto do formy. Wierzch posypać sezamem oraz pestkami słonecznika i dyni. Chlebek figowy piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Smacznego

kolorowotorcikowo
Chlebek pszenno - żytni z otrębami owsianymi i słonecznikiem. 150

Wlać drożdże i oliwę,wyrobić dobrze ciasto, ma być leciutko klejące. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i równomiernie rozłożyć delikatnie posmarować wodą i posypać słonecznikiem. Jeszcze raz przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do podrośnięcia. Piec w temperaturze 190 stopni około 80 / 90 minut. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Chleb na płatkach owsianych 195

dodać zaczyn i wyrobić ciasto. Powinno być luźne, ale łatwo odklejające się od dłoni. Ciasto przełożyć do małej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem i tak wykończone posypujemy ulubionymi ziarnami: słonecznikiem, pestkami dyni, siemieniem lnianym, itp.Piec w temp. 180C przez ok. 40-45min, ostatnie 10minut z funkcją termoobiegu. /inspiracja program „Ewa gotuje”/ Artykuł

Raj dla Podniebienia
Kisiel owsiany Izotowa i ciastka ze fermentowanych ziaren owsa 161

zmielić, płatki owsiane pozostawiłabym w całości. Ciastka ze sfermentowanych ziaren owsa  • 860g dokładnie odsączonych ziaren owsa, użyłam całość po fermentacji trochę dodałam do ciasta chlebowego,  • 200g roztopionego masła, • 3 łyżki słonecznika, • 3 łyżki dyni, • 3 łyżki melasy, miałam z morwy białej, może być miód, • 3 łyżeczki trzcinowego cukru, • 3 łyżki z górką mąki kokosowej, • 3 jajka, • 2 płaskie

Leśny Zakątek
Tofurnik malinowy 202

który zawsze robiłem, miał sporą ilość mleczka kokosowego. Tym razem postanowiłem je ograniczyć i zastąpić o wiele zdrowszymi nerkowcami. Jeśli bardzo zależy Wam na zbiciu ceny ciasta, to nerkowce można z powodzeniem zastąpić słonecznikiem, a w miejsce orzechów pekan wsadzić orzechy włoskie. Jeśli jednak budżet Wam pozwala, to zachęcałbym do pozostania przy podanych składnikach, bo naprawdę warto! !!! Co do słodzenia

Blendman
Chleb pszenny na zakwasie 104

wyższy) – 600-650g zakwas pszenny (oczywiście odpowiednio przygotowany, można to opisać) – ok. 300-400 wody (trzeba wyczuć, jeżeli ciasto będzie za suche wtedy chleb też będzie suchy, lepsze dość mokre) – ziarka – dynia, słonecznik, siemię lniane, płatki owsiane – wg uznania – 24 g soli – łyżkę oliwy lub oleju Ciasto ugniataliśmy minimum 10 minut, zostawiliśmy

Szybko Tanio Smacznie
Chleb ze słonecznikiem z multicookera 174

łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Zostawić na 10 minut, aby zaczyn ruszył.Mąkę przesiać , dodać sól i wymieszać. Wlać olej, wyrośnięty zaczyn i wodę oraz pestki słonecznika. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładkie ciasto.  Ciasto przełożyć do misy multicookera i ustawić program Yogurt - na 1 godzinę do wyrośnięcia .Ustawić program Bake na 2 godziny ,temperatura  150 stopni

Moje domowe kucharzenie
Serowo-ziołowe muffiny z pomidorkami koktajlowymi 175

pieczenia, wsypać do masy serowej, ponownie wymieszać. Blachę na muffinki wyłożyć papilotami i równomiernie rozłożyć ciasto do połowy. W każdą muffinkę wcisnąć pomidor i przykryć resztą ciasta. Wierzch posypać pestkami dyni (można zastąpić słonecznikiem). Piec około 30-35 minut, do suchego patyczka. Wierzch muffinek powinien mieć kolor jasnobrązowy

Czerwień i błękit
Chleb na zakwasie z czosnkiem niedźwiedzim 182

łyżka soli 2 łyżki oleju W jednej misce wymieszać obie mąki ze solą. W drugiej misce wymieszać zakwas, wodę, olej oraz czosnek niedźwiedzi i ziarna słonecznika. Połączyć zawartość obu misek i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. Potem ciasto wymieszać i przełożyć do keksówki o wymiarach 30x10. Ostawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny

Monia miesza i gotuje
Chleb żytnio-jaglany z ziarnami 156

Zaczyn:   250 g  mąki żytniej razowej,   200 ml letniej wody,   250 g zakwasu.   Ziarna: 120 g ziaren (do wyboru sezam, słonecznik, dynia, czarnuszka, kminek itd.)   gorąca woda   Ciasto (10-12 godzin później):   Zaczyn,   170 g mąki jaglanej (lub kaszy jaglanej, którą trzeba zmielić na mąkę w  blenderze

SzczyptaSmaQ
muffinki cynamonowe z jabłkami 88

miski mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.W osobnej misce mieszamy trzepaczką cukier, miód, jogurt, olej i jaja.Mieszamy mokre składniki z suchymi, dodajemy pokrojone jabłko i ziarna słonecznika. Nie mieszamy zbyt długo, ponieważ grudkowate ciasto daje lżejsze muffinki.Łyżką przekładamy masę do papierowych foremek i wstawiamy formę do nagrzanego piekarninika. Pieczemy około 20 minut, aż wyrosną i nabiorą złotego koloru.Wyjmujemy

Smakowity Blog Kulinarny