ciasto slonecznik - 2003 przepisów (strona:32/134)

Chlebek z żurawiną 155

Pyszny chleb naładowany ziarnami i suszoną żurawiną - taki jak lubię. A w dodatku nie trzeba się męczyć z wyrabianiem ciasta :-) Składniki: 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej  łyżki siemienia lnianego 4 łyżki pestek słonecznika 4 łyżki sezamu 150 g suszonej żurawiny pół szklanki płatków jęczmiennych łyżeczka soli łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży pół litra ciepłej wody(...)dorzuciłam wszystkie suche składniki. Wszystko dokładnie wymieszałam i zalałam wodą, raz jeszcze dokładnie wymieszałam. Odstawiłam ciasto przykryte lnianą ściereczką na 20 minut. Po tym czasie znowu dokładnie wymieszałam i odstawiłam na kolejne 20 minut. Przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia obsypanym ziarnami słonecznika i piekłam godzinę w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Po upieczeniu chleb wystudziłam na kratce

Kulinarny Pamiętnik
CHLEBEK ZIOŁOWY ZE SŁONECZNIKIEM 142

PATELNI ROZGRZEWAMY OLIWĘ,ZDEJMUJEMY Z OGNIE I WRZUCAMY NA NIĄ ZIAŁA I WYCIŚNIĘTY CZOSNEK. W MISCE MIESZAMY MĄKĘ,DROŻDŻE,SÓL,CUKIER,SŁONECZNIK DODAJEMY CIEPŁE MLEKO I WODĘ,NA KOŃCU DODAJEMY OLIWĘ Z ZIOŁAMI I ZAGNIATAMY CIASTO ZOSTAWIAMY JE DO WYROŚNIĘCIA NA OK.45 MIN JAK JUŻ PODWOI SWOJĄ OBJĘTOŚĆ PRZEKŁADAMY DO WYSMAROWANEJ MASŁEM KEKSÓWKI,(25 CM),POSYPUJEMY SŁONECZNIKIEM I PONOWNIE ZOSTAWIAMY

Swojskie jedzonko
Chleb orkiszowo ziemniaczany ze szczypiorkiem 189

łuskane ziarna słonecznika do posypania WYKONANIE: Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i 100 ml wody zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia. Obie mąki przesiać do miski, dodać serwatkę w proszku (można zastąpić mlekiem w proszku) i sól, dokładnie wymieszać. Dodać wyrośnięty zaczyn, ciepłe ziemniaki i posiekany szczypior. Mieszając stopniowo dolewać wodę (niekoniecznie cała musi zostać zużyta). Wyrabiać ciasto przez około(...)średnicy 24 cm posmarować masłem. Wyrośnięte ciasto przebić, przełożyć do tortownicy i, przykryte ściereczką ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 210 stopni. Powierzchnię ciasta posmarować białkiem rozkłóconym z łyżeczką wody i posypać ziarnem słonecznika. Piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze około 35 minut. Chlebek powinie dobrze się wypiec również od spodu. Na koniec

Kuchenne zapiski Edyty
SAŁATKA ZE SZPINAKU Z GRUSZKĄ, SŁONECZNIKIEM I SEREM CAMEMBERT. 218

Wchodzę do marketu jak gdyby nigdy nic, jak zawsze skupiona na tym, co stoi na półkach. Jak zawsze zastanawiająca się, co z czego można by stworzyć

W kuchni Karmel-itki
Rogaliki z ciasta francuskiego na słono 175

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 100g szynki gotowanej ( ja miałam w plasterkach ), 60g startego sera żółtego, 65g czerwonej papryki konserwowej, 10-15g słonecznika, majeranek, bazylia, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, jajko. Przygotowanie: Szynkę i paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać do nich starty ser żółty, koncentrat pomidorowy i łyżeczkę bazylii - wymieszać razem wszystkie te składniki.. Ciasto francuskie pokroić

W kuchni u Moniki
Mini chlebki razowe z płatkami i słonecznikiem 142

się zwykłe płatki owsiane,  ale do mojego ciasta, błyskawiczne zostały dodane. Są one cieńsze i  delikatniejsze. Łatwo z wszystkimi składnikami się połączyły i do wilgotnego ciasta ładnie się przykleiły. Takie mini chlebki jak na kromeczki pokroimy, to smaczne i zdrowe kanapeczki z nich zrobimy lub podane z sałatkami będą dla nich najlepszymi dodatkami. Składniki(...)wody,2 łyżki oleju rzepakowego,120 g płatków owsianych błyskawicznych,80 g ziaren słonecznika.Przygotowanie:W dużej misce mieszamy drożdże z wodą, cukrem i 50 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min.Dodajemy sól, olej, 100 g płatków owsianych, mąkę i wyrabiamy ciasto.  Zagniatamy tak długo aż uzyskamy jednolitą masą. W razie potrzeby dodajemy mąki

Moniki Smakołyki
CHLEB ORKISZOWY JASNY, NA ZAKWASIE, BEZ DODATKU DROŻDŻY 248

wody źródlanej lub filtrowanej W misie miksera umieścić mąki, dodać zakwasy (lub jeden wybrany zakwas), sól, ziarna słonecznika i siemienia lnianego oraz wodę i dokładnie wymieszać. Mieszamy tylko do połączenia składników. Gluten orkiszowy nie potrzebuje długiego wyrabiania. Przy dłuższym wyrabianiu ciasto staje się wręcz gumowate. Gotowe ciasto jest dość rzadkie, dużo rzadsze niż np. przy chlebach żytnich, ale widoczne jest(...)dwóch przygotowanych wcześniej form, u mnie silikonowe (delikatnie przesmarowane olejem kokosowym), metalowe musimy posmarować i dokładnie wysypać otrębami lub mąką. Ciasto ubijamy dokładnie (miejsce przy miejscu) łyżką maczaną w wodzie, wyrównujemy i obsypujemy ziarnami, u mnie słonecznik i siemię  lniane. Skrapiamy obficie wodą i odstawiamy pod przykryciem do wyrastania. U mnie zwykle trwa to ok.4,5h, ale wszystko zależy

Smaczne Zdrowe
Chleb dyniowy z słonecznikiem i owocami goji 224

sól, puree z dyni i miksować  około 5 minut za pomocą haka na jednolitą masę. Na koniec dodać owoce goji i ziarna słonecznika. Misę miksera nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach 30* 10 cm wysmarowanej olejem. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować ciepłym mlekiem

Ala piecze i gotuje
Chleb pszenny razowy ze słonecznikiem, na piwie Guinness 152

kuchni. Miska nie powinna stać w cieple, ważne, żeby temperatura podczas pierwszego wyrastania była stała. Rano dodajemy do startera resztę mąki (200g) wymieszaną ze słonecznikiem, z solą i z pozostałymi drożdżami, zagniatamy elastyczne ciasto, ręcznie lub w robocie. Jak w przypadku każdego ciasta drożdżowego, zajmie to około 8 minut. Na podsypanym mąką blacie formujemy wstępnie ciasto w kulę i zostawiamy(...)żeby ciasto odpoczęło, około 10 minut, przykryte lnianą ściereczką.   Po 10 minutach odpoczywania ciasta chleb formujemy w owalny lub podłużny bochenek. Przy okazji wcześniej pieczonego chleba nakręciłam film , zobaczcie jak to zrobić.   Tak przygotowany chleb odłóżcie łączeniem do spodu na naszykowaną wcześniej blachę z papierem do pieczenia lub łączeniem do góry, jeśli wkładacie chleb do koszyka rozrostowego. Zostawcie

Karo in the Kitchen
Pszenny chleb na zakwasie ze słonecznikiem 206

wstawiam do lodówki. A teraz mogę zabarać się za wyrabianie chlebka.Do miski wlać wodę, dodać zakwas oraz olej. Wymieszać. Następnie dodać sól i ziarna słonecznika, ponownie wymieszać. Następnie dodać wymieszane mąki i dokładnie wyrobić ciasto za pomocą robota lub też drewnianej łyżki. Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 3-4 godziny(...)której gotuje obiad. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać aby je wygazować. Następnie przełożyć do natłuszczonej keksówki i ponownie odstawić do wyrośniecia na kolejne 3-4 godziny. Gdy ciasto wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 50-55 minut. Następnie chlebek wyjąć z foremki i odstawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Aby skórka na wierzchu

Monia miesza i gotuje
Kluski leniwe bez jajek 243

łyżki masła garść słonecznika 1. W misce łączymy ser biały z mąkami i cukrem waniliowym dodajemy mleko2. W międzyczasie gotujemy wodę3. Ciasto zagniatamy bardzo dokładnie aż ładnie się połączy i gotujemy4. Na patelni rozpuściłam masło i podsmażyłam ziarna słonecznika, na koniec posypałam delikatnie cukrem cynamonowym.Najlepiej smakują na ciepło

NaKońcuJęzyka
Kruche babeczki z kajmakiem 221

kajmakową. Posypałam je prażonym słonecznikiem, który czasem robię do pochrupania. Zamiast prażonego słonecznika można użyć posiekanych orzechów lub jakiś innych ulubionych bakalii. Masa kajmakowa jest bardzo słodka więc dla przełamania jej dużej słodyczy można na spód babeczek nałożyć trochę kwaskowego dżemu lub konfitury. składniki: kruche ciasto 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru(...)szczypta soli nadzienie 1 puszka masy kajmakowej ( duża 510 g ) 100 g miękkiego masła oraz prażony słonecznik do posypania ( przygotowany według receptury na słonecznikowca ) Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać żołtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce ok 30-60 minut. Następnie ciasto rozwałkować na grubość

Monia miesza i gotuje
wieloziarnisty chleb na zakwasie 169

zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżek  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej razowej 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki siemia lnianego 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki płatków żytnich 1 łyżka sezamu woda 0,5 łyżeczki soli sposób wykonania Do miski  wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, ziarno słonecznika simię lniane, sezam, płatki owsiane i żytnie, oraz sól. Całość mieszamy  łyżką, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne

Miód i pieprz
Chlebek ziołowy z ziarnami 125

rozczyn drożdżowy. Wyrabiać ciasto dolewając partiami letnią wodę. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Potem natłuścić dwie formy keksówki i ciasto przełożyć do foremek, znowu odstawić na 10 minut. Wierzch można posypać słonecznikiem. Foremki wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec ok 50-60 minut aż wierzch ładnie się za brązowi. Po upieczeniu chlebek wyjąć

Monia miesza i gotuje
Pieczemy razem czyli Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami słonecznika 168

wody Do zakwasu dodajemy wodę, mieszamy i łączymy z mąką. Mieszamy łyżką i zostawiamy na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej. ciasto chlebowe: cały zaczyn 485 g maki żytniej 720 80 g pestek dyni lub słonecznika namoczonych na 2 h przed wyrabianiem chleba 375 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli (u mnie 1 łyżka, ok 20 g) Do zaczynu(...)jednolitą masę (np. trzepaczką rózgową). Do powstałej masy przesiewamy mąkę, dodajemy sól i odcedzone pestki. Całość dokładnie mieszamy. Foremki wykładamy zgniecionym papierem do pieczenia, lekko smarujemy olejem. Następnie przekładamy ciasto chlebowe. Ugniatamy je lekko i wygładziamy mokrą dłonią. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2,5 do 3 godzin. Pieczemy z parą ok. 20 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry