ciasto slonecznik - 2003 przepisów (strona:42/134)

Zielone pierogi z żółtym sosem. 129

inne niż zazwyczaj używa się do koloryzowania ciasta. Farsz też w nieco innym spojrzeniu i wyszło naprawdę niecodziennie. No to spójrzcie co nam wyszło, a może będziecie chcieli ich wypróbować.   Zielone pierogi z selerowo-imbirowym żółtym sosem. (ok. 5 osób) Składniki farsz : 10 ziemniaków 1/4 szklanki pestek dyni 1/4 szklanki łuskanego słonecznika 1/4 szklanki krojonych migdałów curry, kmin rzymski(...)dodajcie 3-4 łyżki młodego mielonego jęczmienia i posypcie czosnkiem niedźwiedzim. Kolor będzie super i ciasto nabierze fajnego smaku. Teraz czas na farsz. Zaczynamy od ugotowania ziemniaków i przepuszczenia ich przez praskę. Kiedy ziemniaki stygną rozgrzewamy suchą patelnię i wrzucamy na nią pestki dyni, słonecznik i migdały. Przesmażamy, aż zaczną nieco nabierać brązowego koloru. Następnie sypiemy na nie sporo curry

vegetanie
Bezglutenowe ciasteczka z pestek dyni i słonecznika 152

Dodać roztopiony olej kokosowy i znowu delikatnie wymieszać.  3. Powoli dodawać mleko roślinne, ugniatając ciasto (mleka dodajemy tyle, żeby ciasto dało się lepić). 4. Lepimy kulki i spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ozdabiamy pestkami słonecznika i dyni. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut

kruche babeczki
Drożdżowe wytrawne bułeczki (ślimaczki) 113

stronę co trzeba.  Ale wieczorne rozgrywki w remika ze znajomymi, przy stosie pistacji, popcornu, słonecznika i czekolady, były tego warte :) Wracam więc do lżejszego jedzenia, a na blogu zostawiam przepis na wytrawne drożdżowe zawijańce ze szpinakiem :) Składniki na ciasto: na ok. 16 szt. 200 ml mleka 40 g świeżych drożdży ½ łyżeczki cukru 450 g mąki pszennej 80 g miękkiego

bistro mama
Chleb pszenno żytni z płatkami owsianymi 137

wyrośnięcia.  3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Dłonie moczymy w ciepłej wodzie i rozdzielamy ciasto na dwie części. Keksówki smarujemy tłuszczem. (Ja użyłam jednej keksówki i tortownicy o śr. 16cm) 4. Chlebuś przekładamy do keksówek, smarujemy wodą, posypujemy ziarnami słonecznika- pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 20 minut. Pieczemy najpierw 15 minut w temp. 210st C, a następnie

Kuchnia w czekoladzie
Chleb ze słonecznikiem 274

Chleb ze słonecznikiemMój pierwszy chleb, zabierałem się za to przez sporo czasu, aż w końcu zrobiłem :) Z efektów jestem bardzo zadowolony. Przyznam się, że nienawidzę robić ciasta drożdżowego. Boje się zawsze że nic nie wyrośnie. A chleb tak mi rósł, że bałem się że zaraz mi piekarnik wysadzi. Maszynki do chleba nie posiadam, więc podaje przepis na pieczywo, które można(...)łyżeczki soli- szczypta pieprzu i czosnku granulowanegoSposób przygotowania:1.Do miski wsypujemy mąkę, otręby i słonecznik. Mieszamy wszystko łyżką i dodajemy rozpuszczone drożdże w szklance ciepłej wody. Następnie rozpuszczamy w 1,5 szklance ciepłej wody sól i dodajemy do składników. Przyprawiamy odrobiną pieprzu, czosnku i zagniatamy ciasto na jednolita masę. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (20 minut). 2. Nastawiamy

Gotuj Z Muzyką
Bułki pszenne ze słonecznikiem. 155

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier i odstawić, żeby zaczęły pracować. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, siemię i słonecznik.Wymieszać. Wlać drożdże z mlekiem, ciepłą wodę i na końcu olej. Wszystko wymieszać, a następnie wyrobić na gładkie ciasto. Ja wyrobiłam mikserem z hakami. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i zostawić na godzinkę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie

Agusiowe smakołyki
Sznycle drobiowe w super panierce. 292

gustu. oto mój pomysł! SKŁADNIKI: około 0,5kg. fileta z piersi kurczaka 2- 3 łyżki masła klarowanego Ciasto: 100 ml.jogurtu naturalnego gęstego 3- 4 łyżki mąki pszennej 1 jajko żółty starty na grubych oczkach ser 10 dag. prażone nasiona dyni lub słonecznika zupa cebulowa knorra sól, pieprz,  1/2 łyżeczki Kamis "suszone pomidory, bazylia z czosnkiem"   WYKONANIE: Piersi pokrój

Kuchnia Beaty
CHLEB PEŁNOZIARNISTY ORKISZOWY LUB ŻYTNI Z DYNIĄ, NA ZAKWASIE 201

mnie dynia i słonecznik) Wszystkie składniki: mąkę, sól,ziarna dyni i słonecznika, zakwas oraz wodę odważam do misy miksera i mieszam mieszadłem do połączenia składników. Mąki zarówno orkiszowa jak i żytnia nie wymagają długiego wyrabiania (tak jak pszenica), dlatego ja mieszam tylko do połączenia składników. Ciasto przekładam do formy wysmarowanej delikatnie olejem (w przypadku form metalowych trzeba formę dokładnie wysmarować(...)dynia i słonecznik). Następnie skrapiam (dość obficie) pędzlem maczanym w wodzie (sprawdzony sposób na to, by nie odpadały nam ziarna po upieczeniu chleba). Formę odstawiam pod przykryciem w dość ciepłe (ale nie gorące) miejsce tak, by chlebek mógł sobie w spokoju wyrastać, u mnie trwa to ok.3-5h. Masy w formie jest dość dużo, ale jest niewiele ciasta (dużo ziaren), więc

Smaczne Zdrowe
Tafla słonecznikowa 114

Może ciasto nie wygląda na spektakularne,ale mogę Wam obiecać,że jest pyszne.Uprażony słonecznik dodaje finezji temu ciastu.Polecam wypróbować. Składniki na biszkopt: 8 jajek szklanka cukru kryształ 1,5 szklanki mąki Polskie Młyny 3 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzielamy od białek.Białka ubijamy na sztywno

Anielskie wypieki
Chleb słonecznikowy 190

szklankę słonecznika/ Potrzebujemy 1 kg mąki 650, 50 g drożdży, ~2 szkl. ciepłej wody, łyżkę cukru, łyżkę soli, słonecznik. Wszystko robimy jak w innych przepisach  pieczywo  tylko tym razem przyspieszamy :)  Wyrobione ciasto ogrzewamy do wyrośnięcia w piekarniku ... Po wyrośnięciu wyrabiamy 2 chleby... Po raz kolejny dajemy do wyrośnięcia w piekarniku... Jak już podrosną smarujemy rozbitym jajkiem .... Posypujemy

chleba naszego
BUŁKI ORKISZOWO-ŻYTNIE NA ZAKWASIE 260

zwykłej trochę mniej) - 150g zakwasu żytniego (wyjętego wcześniej z lodówki) - 30g oliwy lub oleju  (daję oliwę z oliwek) - 240g (ml) wody - 40g słonecznika Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść jednolite ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Nie wyrabiam długo, bowiem mąka orkiszowa i żytnia nie wymagają długiego wyrabiania (tak jak pszenica), tylko do połączenia

Smaczne Zdrowe
Chleb na zakwasie z żurawiną 163

jednocześnie. Warto spróbować. Potrzebujemy: 160 g zakwasu żytniego 550 g mąki żytniej chlebowej typ 720 1 łyżeczkę soli 1 łyżkę miodu 2 łyżki słonecznika podprażonego na suchej patelni 2 łyżki suszonej żurawiny 400 ml wody. Ja ciasto wyrabiam robotem z hakiem lub Tefalem Cuisine Companion. Wrzucam wszystko do misy i wyrabiam. Jeśli nie macie tego typu urządzeń, to pozostaje wyrabianie

ladykitchen
MENU NA KOMUNIĘ, URODZINY, PRZYJĘCIE DOMOWE 1121

borówkami  TU Ser camembert faszerowany śliwkami    TU Roladki z bakłażana nadziewane pastą z pestek dyni i słonecznika  TU kulki drobiowe  TU Poza tym:   pieczywo, korniszonki, oliwki, półmisek wędlin, kapary, ciasto, tort

pieprzny smaczek
Wieniec słonecznikowy 135

mąki, krótko wyrabiamy, odstawiamy na 10 minut.  Dodajemy oliwę, krótko wyrabiamy i ponownie odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy słonecznik, wyrabiamy i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie wyjmujemy ciasto, wyrabiamy, formujemy kulę. Pozostawiamy na kilka minut. Na środku kuli robimy otwór, wypełniamy go zwiniętą ścierką, obsypaną mąką. Przekładamy wieniec na blaszkę wyłożoną papierem

Gotowanie moimi oczami