ciasto slonecznik - 2003 przepisów (strona:43/134)

Tafla słonecznikowa 121

Może ciasto nie wygląda na spektakularne,ale mogę Wam obiecać,że jest pyszne.Uprażony słonecznik dodaje finezji temu ciastu.Polecam wypróbować. Składniki na biszkopt: 8 jajek szklanka cukru kryształ 1,5 szklanki mąki Polskie Młyny 3 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzielamy od białek.Białka ubijamy na sztywno

Anielskie wypieki
Chleb słonecznikowy 195

szklankę słonecznika/ Potrzebujemy 1 kg mąki 650, 50 g drożdży, ~2 szkl. ciepłej wody, łyżkę cukru, łyżkę soli, słonecznik. Wszystko robimy jak w innych przepisach  pieczywo  tylko tym razem przyspieszamy :)  Wyrobione ciasto ogrzewamy do wyrośnięcia w piekarniku ... Po wyrośnięciu wyrabiamy 2 chleby... Po raz kolejny dajemy do wyrośnięcia w piekarniku... Jak już podrosną smarujemy rozbitym jajkiem .... Posypujemy

chleba naszego
BUŁKI ORKISZOWO-ŻYTNIE NA ZAKWASIE 264

zwykłej trochę mniej) - 150g zakwasu żytniego (wyjętego wcześniej z lodówki) - 30g oliwy lub oleju  (daję oliwę z oliwek) - 240g (ml) wody - 40g słonecznika Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść jednolite ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Nie wyrabiam długo, bowiem mąka orkiszowa i żytnia nie wymagają długiego wyrabiania (tak jak pszenica), tylko do połączenia

Smaczne Zdrowe
Chleb na zakwasie z żurawiną 167

jednocześnie. Warto spróbować. Potrzebujemy: 160 g zakwasu żytniego 550 g mąki żytniej chlebowej typ 720 1 łyżeczkę soli 1 łyżkę miodu 2 łyżki słonecznika podprażonego na suchej patelni 2 łyżki suszonej żurawiny 400 ml wody. Ja ciasto wyrabiam robotem z hakiem lub Tefalem Cuisine Companion. Wrzucam wszystko do misy i wyrabiam. Jeśli nie macie tego typu urządzeń, to pozostaje wyrabianie

ladykitchen
MENU NA KOMUNIĘ, URODZINY, PRZYJĘCIE DOMOWE 1124

borówkami  TU Ser camembert faszerowany śliwkami    TU Roladki z bakłażana nadziewane pastą z pestek dyni i słonecznika  TU kulki drobiowe  TU Poza tym:   pieczywo, korniszonki, oliwki, półmisek wędlin, kapary, ciasto, tort

pieprzny smaczek
Wieniec słonecznikowy 138

mąki, krótko wyrabiamy, odstawiamy na 10 minut.  Dodajemy oliwę, krótko wyrabiamy i ponownie odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy słonecznik, wyrabiamy i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie wyjmujemy ciasto, wyrabiamy, formujemy kulę. Pozostawiamy na kilka minut. Na środku kuli robimy otwór, wypełniamy go zwiniętą ścierką, obsypaną mąką. Przekładamy wieniec na blaszkę wyłożoną papierem

Gotowanie moimi oczami
Piknikowy chlebek z ryżem jaśminowym i słonecznikiem 139

gorący!). Po przestudzeniu ryż wsypujemy do miski. Następnie dodajemy mąkę żytnią i pszenną, 2 łyżeczki drożdży instant oraz szczyptę soli i łuskany słonecznik. Do tak przygotowanych składników wlewamy 3/4 szklanki ciepłej wody i zaczynamy wyrabiać ciasto ręką. Po wstępnym połączeniu składników dolewamy resztę wody. Ciasto wyrabiamy aż zacznie odchodzić od ręki. Ciasto będzie lekko lepkie ze względu na zawartość ryżu

Słodkie okruszki
Ekologiczne powidła wiśniowe i chlebek habżyki czyli dwie recenzje 140

sklepowych dżemów nisko-słodzonych. Idealnie nadają się do smarowania kanapek (tak jak ja je skonsumowałam) lub też jako dodatek do deserów czy ciast ;) Powidła podałam z dobrze mi już znanym chlebkiem HABŻYKI tym razem ze słonecznikiem i lnem Walory smakowe: Siemię lniane - podstawa naszych chlebów i podstawa zdrowego odżywiania. Bogactwo witamin, minerałów i enzymów. Jest źródłem sił witalnych. W połączeniu

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Placuszki twarogowo-bananowe 257

rzepakowym.Na rozgrzanej patelni kłaść łyżką porcję ciasta - placuszki smażyć na wolnym ogniu z obu stron na rumiano.Przekręcając placuszki należy być ostrożnym, gdyż ciasto jest bardzo miękkie i łatwo placuszki rozerwać.Na drugiej patelni uprażyć pestki słonecznika. Do uprażonych ziaren dodać miód - wymieszać.Placuszki podawać ze słonecznikiem w miodzie. Smacznego

kolorowotorcikowo
Ciasteczka słonecznikowe, bez glutenu, bez cukru. Dieta szybka przemiana - faza III 153

Białko z drugiego jajka zostawić do posmarowania ciastek przed pieczeniem. Ciasto wymieszać do połączenia składników. Łyżeczką nabierać porcje ciasta i wilgotnymi dłońmi formować kulki, następnie spłaszczyć. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka posmarować rozbełtanym białkiem i posypać ziarnami słonecznika piec 15 minut w 180`C. Zostawić do przestudzenia, ponieważ ciepłe są miękkie. Przechowywać w zamkniętym pojemniku do tygodnia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenno-żytni na suchym zakwasie 252

mąkę i drożdże instant, ciasto dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 h do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie przełożyć je do małej keksówki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać ziarna słonecznika i dyni. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 min. Po tym czasie wstawić chleb do piekarnika rozgrzanego

Domowa Cookierenka Agi
Focaccia z mozzarellą i pomidorkami 120

oliwek 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 200ml ciepłej/letniej wody pomidorki koktajlowe 200g mozzarelli garść świeżej bazylii cebula szalotka słonecznik Mąkę mieszamy z drożdżami, ziołami, cukrem, solą. Do wymieszanych składników powoli lejemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Jako ostatnią dodajemy oliwę i wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie ładnie odchodziło od ręki. Zostawiamy je pod przykryciem na 60 minut(...)ciasto wyrabiamy ponownie, formujemy wałek i kroimy go na kilka części - w zależności jakiej wielkości chlebki chcecie mieć. Z wyciętych kawałków wałkujemy chlebki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i zostawiamy na 30 minut.  Na chlebkach układamy kawałki mozzarelli (plasterki lub kostki), poszarpaną bazylię, połówki pomidorków i plasterki szalotki. Część chlebków posypałam ziarnami słonecznika

Gotowanie i blogowanie
Mufinki marchewkowo - morelowe halloweenowe 143

Wszędzie dookoła dynia, dynia i dynia. Ja na przekór halloweenowym zwyczajom będę dzisiaj działała z marchewką. Zrobię przepyszne muffiny marchewkowe. Jak mi zostanie marchwi, to może będzie jeszcze ciasto marchewkowe. Marchewka jest przepysznym warzywem z prawdziwą kopalnią składników odżywczych. Pierwsze skojarzenie oczywiście beta-karoten, czyli prekursor witaminy A. Piękna skóra, włosy i paznokcie oraz lub przede wszystkim utrzymuje dobrą ostrość(...)sól, cynamon,kardamon i imbir w dużym naczyniu. Następnie dodać maślankę, cukier, oliwę i jajko. Dokładnie wszystko wymieszać, lekko wyrobić. Dodać pestki słonecznika, wcześniej uprażone na suchej patelni, utartą marchew na dużych oczkach, sezam oraz morele. Nałożyć ciasto łyżką do przygotowanych foremek. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Piec babeczki 30 minut. Smacznego w Halloween

pieprzny smaczek
Bagietki ze słonecznikiem i solą prowansalską 140

Wyrabiamy ciasto do momentu , aż będzie odchodziło od rak. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto i dzielimy je na 5 równych części. Rękoma robimy wałeczki które lekko spłaszczamy, smarujemy je wodą i posypujemy słonecznikiem i solą prowansalską. nacinamy na skos i zostawiamy na jakieś 15 minut do wyrośnięcia. Wstawiamy do pieca i pieczemy jasiek

Różowa kuchnia
Chleb żytni na zakwasie z sokiem jabłkowym 137

taki świeży posmak.  Składniki: zaczyn: 100g mąki żytniej typ 1200 (mąka żurkowa) 120ml wody 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego ciasto: cały zaczyn 450g mąki żytniej typ 720 300ml soku jabłkowego tłoczonego 1 łyżeczka soli 3 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki maku olej do posmarowania formy otręby lub mąka pełnoziarnista do wysypania formy Dzień przed pieczeniem

Obiad gotowy
Owsianka - wegańskie słodkie śniadanie #3 152

mocno uzależniona od mleka ale takiego UHT, z kartonika, którego się nie gotuje i takie piłam hektolitrami, rano z płatkami różnego rodzaju, z kawą i w formie przetworzonej, w ciastach, naleśnikach, gofrach, sosach, wszędzie. I przez myśl mi nie przeszło, że można przyrządzić owsiankę na wodzie , eureka! Bez problemu można kupić płatki owsiane z certyfikowanym znakiem przekreślonego kłosa i wtedy(...)szczypta nasion chia 1 łyżka stołowa płatków migdałowych garść rodzynków 1 łyżka syropu klonowego lub miodu (tak, jem miód na weganizmie, kupuję od lokalnych pszczelarzy) 1 jabłko dużo ziaren słonecznika cynamon Wykonanie: 1. Teraz mój dzień zaczyna się od podprażania słonecznika. Wychodzi tego około filiżanki. Tym słonecznikiem posypuję sobie praktycznie każde danie. Ale tak w ogóle to dzień zaczynam

Kawa z mlekiem
Bezglutenowa tarta ze spiruliną i kremem daktylowym 126

bezwładnie zamykają się w nadziei na chwilę snu, a że na sen nie ma dziś czasu to przynajmniej ciasto ratuje w ciężkich chwilach Bezglutenowa tarta ze spiruliną i kremem daktylowym szklanka płatków jaglanych 1/4 szklanki babki płesznika 1/4 szklanki nasion słonecznika 2 łyżki spiruliny 1/4 szklanki masła orzechowego 3 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego + 200 g suszonych daktyli(...)orzechowego + sól himalajska W misce wymieszaj płatki jaglane, nasiona babki płesznika, nasiona słonecznika i spirulinę. Do rondelka przełóż miód, olej kokosowy i masło orzechowe. Całość podgrzewaj, aż do połączenia się składników. Do produktów suchych dodaj składniki mokre, wymieszaj dokładnie. Blachę natłuść olejem kokosowym. Wyłóż na nią składniki ciasta, uciskając mocno ręką lub łyżką – ciasto powinno pokryć całą powierzchnię blachy

365 dni dookoła kuchni
Chleb pszenno-żytni 132

chleba. Obowiązkowo jak zwykle słonecznik, dynia i co tam wpadnie Wam pod rękę (sezam, mak, czarnuszka). My lubimy wierzch chlebka posypać płatkami owsianymi. Część mąki pszennej z opisu, zastąpiłam mąką orkiszową i część mąką pszenną ale pełnoziarnistą. Pieczenie chleba uczy cierpliwości i dostrzegania znaczenia małych rzeczy. Trzeba pamiętać tu o takich drobiazgach, jak przykrycie ciasta na czas wyrastania chleba, zarówno(...)łyżeczka suszonych drożdży zaczyn z dnia poprzedniego 2/3 szkl. ziaren (opcjonalnie)- siemię, mak, słonecznik, dynia płatki owsiane, mak, dynia do posypania Wykonanie Zaczyn Dzień przed pieczeniem, wieczorem, mieszamy wszystkie składniki zaczynu. Naczynie przykrywamy folią i odstawiamy na ok 12-16h. W Dniu pieczenia - ciasto właściwe Do dużej misy wsypujemy składniki ciasta właściwego i dodajemy zaczyn. Wyrabiamy kilka minut

Mieszam w Garnku
Ciasteczka #nowaste czyli bajaderki 165

słodkich wypieków (z wyjątkiem tych z kremami i dużą ilością owoców) u mnie to był kawałek tego sernika , babki imbirowej i ciasta z marcepanem. Składniki: około 700 g resztek ciast, ciasteczek 150 g dowolnego dżemu (u mnie było pomidorowy! z tego przepisu ) 100-150 ml mleka (u mnie sojowe bez cukru) 50-100 g oleju roślinnego te „widełki(...)mleka 50-100 g orzechów (dowolnych, posiekać) 50-100 g rodzynek 2-3 łyżki kakao do obtoczenia: wiórki kokosowe, prażony słonecznik, płatki migdałowe, pokruszone ciasteczka, kakao, roztopiona czekolada itp.   Za pomocą ręcznego Thermomiksa/noża, tarki rozdrobnić wszystkie ciasta. W garnku podgrzać mleko z olejem i rodzynkami. Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. W dłoniach formować kulki wielkości orzecha włoskiego

greenscarf
Słonecznikowe brownie z jabłkami i "Światło o poranku" 157

Weganona), który znalazłam tutaj (klik!) . Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i mnie bardzo posmakowało. Trochę zmieniłam składniki i sposób przygotowania, by je dostosować do swoich potrzeb i smaków. Z pewnością będę je piekła wielokrotnie! 😊 Składniki (na blachę (22 x 26) cm ): 3 łyżki siemienia lnianego + 9 łyżek ciepłej wody 2 szklanki pestek słonecznika 1 szklanka mąki kukurydzianej (bojkotuję kukurydzę, więc(...)nierafinowanego cukru (użyłam cukru trzcinowego demerara) 2 łyżeczki cynamonu pół szklanki dowolnego bezsmakowego oleju 4 jabłka Len zmielić np. w młynku do kawy. Zalać wodą i odstawić na kwadrans. Słonecznik również zmiksować, wymieszać z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170°C na pieczenie góra/dół. Formę o wymiarach około

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb z ziarnami słonecznika, dyni i siemienia 251

mąki pszennej 1 łyżeczka soli 20 g oliwy 100 g mieszanki ziaren słonecznika, dyni i siemienia lnianego Thermomix przepisy. Chleb z ziarnami. Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy wodę, drożdże i cukier. Mieszamy czas 3 min/37 stopni/obr.3. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał . Zdejmujemy pokrywę, naczynie Thermomix przykrywamy ścierką i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia(...)żeliwny smarujemy dokładnie oliwą i przekładamy ciasto. Ciasto jest dosyć klejące dlatego pomagamy sobie kopystką. Naczynie z ciastem przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 30 minut. The post Chleb z ziarnami słonecznika, dyni i siemienia appeared first on Thermomix przepisy

Themo przepisy