mąki pszennej ok 400 ml cieplej wody8 g suchych drożdżyłyżeczka soli3 łyżki usmażonej na maśle cebulki2 łyżki siemienia lnianego, słonecznika lub sezamułyżka olejuWykonanie: Wszystkie trzy gatunki mąki przesiać. Dodać suche drożdże, wodę i wyrobić mikserem ciasto za pomocą haka. Wyrabiać około 10 minut. Nie przejmować się konsystencja ciasta, która jest dość rzadka. Następnie dodać pozostałe składniki
Walijskie PichcenieCzyli błonnik, błonnik i jeszcze raz błonnik :). Przepis dostałam od koleżanki mojej mamy. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy Aleksandrykolejności składniki, odstawimy na 2 godziny pod przykryciem, dodamy pokrojone pomidory, wymieszamy silikonową łyżką i mamy gotowe ciasto drożdżowe na chlebek bez wyrabiania ! Jest to świetny pomysł dla początkujących lub dla leniwych, albo dla jednych i drugich. Opcjonalnie można dodać otręby, płatki, słonecznik, siemię lniane, otręby czy czarnuszkę do środka, a wierzch posypać np. płatkami owsianymi, musicie spróbować bo chlebek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsera koziego 1 łyżeczka pieprzu garść rukoli garść bazylii garść pestek słonecznika sok z połówki cytryny sok z połówki cytryny 10 dkg sera grana padano 1/3 łyżeczka soli Przygotowanie: Do przesianej mąki dodajemy oliwę, sól, wodę i wyrabiamy ciasto, następnie pozostawiamy je na czas przygotowania farszu aby sobie odpoczęło. Bób gotujemy aż będzie miękkim(...)ciasto się połączyło. Tak czynimy z resztą ciasta. Ravioli wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy jeszcze przez 3-5 min od wypłynięcia. Zielone pesto: natkę pietruszki, rukolę, bazylię, oliwę z oliwek, czosnek rozdrabniamy za pomocą robota lub blendera, aż składniki się dobrze posiekają, następnie dodajemy pestki słonecznika, ser grana padano i dalej rozdrabniamy. Jeżeli składniki
Łycha smakówmuszkatołowej sok z połowy limetki 50 g mieszkanki kandyzowanych owoców tropikalnych 50 g rodzynek 50 g pestek słonecznika uprażonych na suchej patelni 70 g cukru 150 g kaszy manny Przygotowanie Mąkę należy przesiać i wymieszać z jajkiem, szczyptą soli i oliwą. Zagniatając ciasto stopniowo dodajemy mleko. Formujemy kulę z ciasta i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Ważne by ciasto
Karczma Honoriettyprymitywnym gatunkiem pszenicy, ale przy całej swojej prymitywności zawiera o wiele więcej właściwości odżywczych od zwykłej, białej mąki (duże ilości białka). W kuchni idealnie zastąpi tradycyjną mąkę pszenną -zrobicie ciasto, makaron, naleśniki, zagęścicie sosy, etc. Płaskurka jest dość wymagająca w uprawie – nie urośnie na byle glebie. Wręcz nie toleruje nawozów i środków chemicznych. Jednymi słowy – zdecydowanie(...)jednolitej masy. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 10 części, uformować bułki, ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i ponownie pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Bułki posmarować żółtkiem, posypać ziarnami słonecznika, płatkami owsianymi. Wstawić do nagrzanego na 200 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i piec
gutfutLubicie chałwę? Jeżeli tak, to na pewno polubicie moje sezamowe kuleczki, ponieważ przypominają ją w smaku Miękkie w środku, oblane cienką warstwą karmelu, który delikatnie chrupie
Oryginalny smakchrupiące. Ciasto nie należy do łatwych w 'obróbce', ale nie jest najgorzej - myślę, że warto :) Kruche bezglutenowe pierniczki bez jajek 170g mąki gryczanej 100g mąki kukurydzianej 40g mąki ryżowej 100g masła(u mnie 50g masła i 50g oleju kokosowego) 6 łyżek płynnego miodu 2 łyżeczki BG proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy do piernika 4 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 łyżeczki(...)miodem. Do miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, siemię lniane i zmielony wcześniej na mąkę słonecznik. Suche składniki powoli dodajemy do rondelka z masłem i miodem, mieszamy wszystko do uzyskania gładkiej masy. Masa jest błyszcząca i dość krucha. Ciasto dzielimy na pół, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy
FitKotłyżka oleju kostka półtłustego twarogu cukier z prawdziwą wanilią masło do podsmażenia naleśników 3 gruszki 3 kiwi ziarna łuskanego słonecznika wiórki kokosowe Przygotowanie: Do szklanej miski wbijamy całe jajko, ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko i stopniowo tyle mąki, aby powstało gęste ciasto, cały czas mieszamy trzepaczką, dodajemy jeszcze olej. Na patelni smażymy naleśniki. Gotowe odkładamy do ostygnięcia na odwrócony(...)pół i jeszcze raz na pół, tak aby powstały trójkąty. Podajemy podsmażone na maśle, ciepłe z cukrem, na wierzchu układamy plasterki obranej gruszki i kiwi, posypujemy kokosem i słonecznikiem
Moja smaczna kuchniamóc go pilnować. Ciasto jest lejące i klejące. Takie ma być. Na końcu znajdziecie przepis w wersji dla użytkowników Thermomixa! Potrzebujemy: 550 g mąki żytniej typ 720 Młyny Stoisław 200 g mąki pszennej graham typ 1850 Młyny Stoisław 350 g mąki pszennej typ 450 Młyny Stoisław 80 g ziaren siemienia lnianego 100 g ziaren słonecznika 3 łyżeczki soli(...)dodajemy zakwas oraz wodę z drożdżami i mieszamy drewnianą łyżką. 2 foremki "keksówki" o długości 25 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy otrębami, bądź płatkami owsianymi i wylewamy po połowie ciasta do każdej z nich. Foremki umieszczamy w lekko rozgrzanym piekarniku (około 50 stopni C) i trzymamy w nim ciasto na chleb, dopóki to, nie zrówna się z brzegami foremek. Pieczemy
MamaOskarkacukru * 2 łyżeczki soli * 2 łyżki oleju * 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia * jajko * mak, słonecznik, siemię lniane Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól, cukier oraz proszek do pieczenia. W osobnej miseczce łączę wodę z olejem i maślanka. Wymieszanym płynem zalewam suche składniki i wyrabiam ciasto. Ciasto bardzo szybko się wyrabia - z łatwością odchodzi od ręki. Ciasto przykrywam i odstawiam(...)Blaszkę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia a na nim z przygotowanego ciasta formuje bułeczki okrągłe lub podłużne. ( u mnie wyszło 12 małych okrągłych). Następnie zostawiam surowe bułeczki na kolejne pół godziny na blaszce do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy każdą bułkę rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem, słonecznikiem i siemieniem lnianym ( u mnie 4 z makiem, 4 ze słonecznikiem
Kulinarne przygodyszpinakiem. Mam nadzieję, że zasmakuję Wam tak jak mi ;) Składniki: Kruche ciasto: 300 g mąki 200 g masła 2 żółtka 1/4 łyżeczki soli Farsz szpinakowy: 400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego) opakowanie sera feta 2-3 ząbki czosnku (w zależności od upodobań) 50 g pestek słonecznika 2 jajka sól i pieprz masło do smażenia ulubiony żółty ser do dekoracji(...)stopni C. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut. W tym czasie przygotujemy farsz. Na patelni rozgrzej masło a następnie podsmaż drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy zacznie się rumienić, dodaj do niego szpinak i smaż do momentu odparowania zbędnej wody. Odstaw do przestudzenia. Następnie dodaj do tego posiekany ser feta, pestki słonecznika oraz jajka
Słodkie PrzyjemnościWyszły śliczne, były pyszne, ciasto było znakomite, świetnie się formowało. Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Przepis na bułki, jak zwykle, z niezawodnej strony Moje WypiekiSkładniki na 12 bułeczek:475 g mąki pszennej chlebowej2 łyżki miękkiego masła1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli1 i ¼ łyżeczki suchych drożdży(...)drożdży świeżych275 ml wodyPonadto:żółtko do posmarowaniado posypania: mak, sezam, siemię lniane, kminek, sól morska, świeże zioła, papryka, słonecznik, itp.przygotowanieW naczyniu umieścić mąkę, dodać masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Wsypać sól, cukier, drożdże, na końcu wlać ciepłą wodę. Ciasto wyrabiać przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia
Stare GaryDeser z jogurtu z nasionami chia , pestek dyni, słonecznika i owoców. O wiele zdrowsza alternatywa od przesłodzonych owocowych jogurtów w sklepie. Taki zdrowy i dietetyczny deser
codojedzenia