ciasto slonecznik - 2003 przepisów (strona:56/134)

Płaski chlebek 166

może być olej - duża łyżka soli - duża łyżka cukru Dodatki - ketchup ,ulubione ziarna u mnie czarnuszka, słonecznik ,kminek , bazylia ,salami itp Mąkę wsypać do miski ,wkruszyć drożdże ,dodać resztę składników i wyrobić ok 10 minut najlepiej robotem bo ciasto jest dość luźne . Przykryć i odstawić na 30 minut. Po wyrośnięciu wyrobić krótko ciasto i podzielić na 23 kawałeczki , uformować kulki

Wypieki Rene
chleb pszenno-gryczano-owsiany 166

owsianej 250g mąki pszennej 200g mąki gryczanej 15 g soli 15g siemienia lnianego 25g ziaren sezamu 35g ziaren słonecznik około 400ml wody Wykonanie Do zakwasu wlać wodę .Do tej płynnej mieszanki wsypać porcjami wymieszane mąki. Połączyć wszystkie ziarna ,dodać do ciasta. Wszystko wyrobić na jednolite kleiste ciasto. Jak jest za suche to dodać kieliszek wody. Gotowe ,wyrobione ciasto na chlebek

w mojej kuchni
Podsumowanie akcji "Świąteczne Słodkości! 2015" 361

Muffinki piernikowe z powidłami i marcepanem Bezglutenowe ciasteczka orzechowe Sernik kajmakowy z orzechami ziemnymi Muffinki piernikowe z czekoladą Czekoladowe ciasto fasolowe z żurawiną Tort jagodowo-czekoladowy Świąteczny sernik kawowy na piernikowym spodzie Zniewalający deser, a tylko 2 skladniki: czekolada i słonecznik Jadalne prezenty: Świąteczne biscotti piernikowe 172 przepisów zebranych w akcji Świąteczne słodkości

My Culinary Art
Chleb z mąki krupczatki 107

misce mieszamy mąkę z otrębami i solą. Dodajemy drożdże i 0,6 litra ciepłej wody. Dokładnie mieszamy, dodajemy słonecznik, siemię lniane i sezam. Ponownie dokładnie mieszamy (nie wyrabiamy) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1 - 1,5 godziny). 3. Ciasto wykładamy do 2 keksówek o wymiarach dna 20cm x 8cm. Jeśli używamy foremek tradycyjnych, trzeba je lekko natłuścić, silikonowych

Na Ciasteczkowych Papierach
DOMOWY CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z ZIARNAMI NA DROŻDŻACH 209

mąki pszennej, 3 łyżeczki soli, 2,5 szkl. letniej wody, drożdże rozpuszczone w 1/2 szkl. wody, płatki owsiane, słonecznika i resztę ziaren. Wymieszać dokładnie, najlepiej drewnianą łyżką i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Wysmarować olejem foremki, posypać otrębami. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremek. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny - aż ciasto wyrośnie do brzegów foremek. Piec w temperaturze

Banana Smiles
Chrupiące bułeczki z marchewką, siemieniem lnianym i slonecznikiem. 91

stopni. Dalej: - 80g mąki graham typ 2000 - 560g mąki pszennej - 1 starta marchewka - 2 łyżki ziaren słonecznika - 2 łyżki ziaren siemienia lnianego - 2 łyżki płatków owsianych - 10g soli - 20g oleju rzepakowego Wszystko kolejno umieszczamy w misie i wyrabiamy ciasto. Z powstałego ciasta formujemy bułeczki. Mi wyszło 12 sztuk. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym

MamaOskarka
Chleb pszenny z sezamem 146

Ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  4. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i przełóż do przygotowanych foremek, odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut. Wierzch chleba posyp sezamem, słonecznikiem lub dynią. 5. Piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do tem. 200C. Na ostatnie 10 minut chleb przełóż na spód

Apetyczna babeczka
PLACEK WŁOSKI 211

zrobienia. Poradzą sobie z nim nawet początkujące kuchareczki.  Poza tym to jedno z nielicznych ciast, które piecze się bez użycia tłuszczu, co jest dodatkową zaletą.  Wykorzystuje się do niego szklankę bakalii, które mogą być zupełnie dowolne: orzechy, rodzynki, żurawina, migdały, pestki słonecznika a nawet siemię lniane!  Tak więc możemy poszaleć i zrobić swoją wersję tego pysznego ciacha(...)czasie do jabłek z bakaliami dodajemy jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy całość dokładnie. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest bardzo gęste, i to jest prawidłowe.  Pieczemy w temp 180st ok 40 minut. Po wystudzeniu polewamy kajmakiem i posypujemy płatkami migdałów (moja wersja), polewamy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem

Walijskie Pichcenie
Chleb słonecznikowy na żytnim zakwasie wg Hamelmana 173

Razowy aromatyczny chleb z lekkim miekiszem.Prazony slonecznik nadaje miekiszowi orzechowy posmak ,a jest go niemalo .Kolejny z serii chlebow Hamelmana.Chlebek jak widac na zdjeciach urodziwy i smakowal wysmienicie.Jedynym problemem bylo dosc klejace ciasto,takze niezbyt komfortowe bylo skladanie ciasta chlebowego.Kolejny smaczny chlebek z dodatkiem lamanego zyta,ktore w polaczeniu z zytnim zakwasem powoduje,ze chleb dlugo pozostaje swiezy.Skladniki(...)wrzaca woda krotko przed przygotowaniem chlebaziarno slonecznika uprazyc na patelni do misy miksera wlozyc wszystkie odwazone skladniki z przepisu ,w tym zakwas,namoczone lamane ziarno zyta i przestudzony uprazony slonecznik i mieszac 3 minuty na I predkosci.Wlaczamy II predkosc i mieszamy dalsze 3 minuty.Pozostawic przykryte folia na 1 godzine do fermentacji wstepnejzlozyc chleb kilkakrotnie podsypujac maka ,wlozyc do koszyka zlaczeniem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zdrowe ciasteczka owsiane 230

Pewnie się zastanawiacie czy istnieje coś takiego jak zdrowe ciastka... pewnie nie, ale to na pewno jest zdrowsza wersja ciasteczek do kawki:-)... spróbujcie i oceńcie czy

IMPRESJA SMAKU
Jesienna chrupiąca tarta 196

zerwała się burza...tym bardziej chciałam zatrzymać tę złotą jesień- suchą i słoneczną na nieco dłużej...i oddałam się słodkiej nostalgii. Składniki na kruchy spód- czyli na miodowe ciasto-  -180 g mąki -30 g cukru -1 łyżka miodu -1 łyżka wody -1 jajo -80 g margaryny -1 łyżeczka sody Na wierzch tarty -jabłka pokrojone w plastry -Masło orzechowe czekoladowe(...)wegan i wegetarian  -mieszanka ziaren prażonych Cynamonowy Raj od Ziarenkowo – orzechy arachidowe, sezam,słonecznik, cynamon, kardamon, gozdziki- idelane połączenie do tej właśnie tarty -miód rozpuszczony w kąpieli wodnej -mielony cynamon Ze wszystkich podanych składników na kruchy spód , wyrób gładką kulę i wylep ciastem ,posmarowaną uprzednio masłem, formę do tarty. Ponakłuwaj widelcem. Piecz w 180 stopniach około 7 minut. Sprawdzajcie

Z Kuchni Do Kuchni
Bułeczka Wielkanocna idealna do święconki 208

jaja     Dodatkowo: -słonecznik łuskany 2 garście  - roztrzepane jajko do posmarowania bułek - orzeszki ziemne( 30 szt na 10 bułek) Helio     Krok 1 Do misy wsypujemy przesianą mąkę i suche drożdże. Podgrzewamy mleko i wlewamy do mąki. Wsypujemy sól i cukier, wbijamy jaja i wlewamy rozpuszczoną letnią margarynę. Wyrabiamy ciasto mikserem( końcówka hak) koło 10 minut(...)godzinę czasu, przykryte ściereczką. Krok 2 Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części i rękoma formujemy owalne bułeczki które nacinamy nożem z jednej strony tak po środku z 2-3 centymetry aby nam powstały uszka zajączka. Po przecięciu bułeczki zauważamy ze lekko się rozchodzi- tak ma być . Smarujemy bułeczki jajem . Dekorujemy uszka słonecznikiem, a buźkę i oczka robimy z orzeszków ziemnych

Różowa kuchnia
Buły śniadaniowe o smaku czosnku 177

Kłos Pol 800 g czosnek granulowany  Kłos- Pol  1 łyżeczka drożdże świeże 50 g masło 150 g jajko 2 szt woda ciepła 2.1/2 szklanki słonecznik 200 g woda i ściereczka Krok 1 Do misy wsypujemy przesianą mąkę. W szklance wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy do rozpuszczenia. Krok 2 Do dołka w mące wlewamy(...)Ciasto przykrywamy ściereczka i zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Krok 5 Odgazowujemy ciasto, wałkujemy je naokoło 2 cm i wycinamy miseczką 8 bułek, będą spore . Przygotowujemy talerzyk z mokrą ściereczką i kładziemy na niego każdą bułkę na około 30 sekund i przekładamy w miseczkę ze słonecznikiem ,a potem na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia . Zostawiamy do wyrośnięcia na około

Różowa kuchnia
Bułeczki z makiem 214

cukru mak do posypania (jeśli chcecie użyjcie siemienia lnianego, sezamu, słonecznika czy pestek dyni, wszystko smaczne i zdrowe, do woli) papier do pieczenia Jak przyrządzić? Składniki dobrze wymieszaj ze sobą w głębszej misce. Najpierw powoli i stopniowo dodawaj mąkę do wody i dokładnie mieszaj, tak by nie powstały grudki. Ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Moje ciasto

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania