ciasto slonecznik - 2003 przepisów (strona:54/134)

Bułki razowe z mielonym ziarnem siemienia i słonecznikiem 192

Bułki z mąki pszennej razowej z dodatkiem mielonego siemienia lnianego i ziaren słonecznika. Miękkie w środku i z chrupiącą skórką. Czytaj dalej »

Przepisy Kulinarne
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 24.03.2017r. 153

piatków . W tym tygodniu mamy 9 przepisów. Aga Ciasteczka z płatkami pszennymi , sezamem i słonecznikiem Paulina  Kotlety rybne   Marta Fasolowe browni od Laury     Agnieszka  Szpinakowy mix     Danuta Sernik gotowany z mini rolsami     Kasia Ucierane szybkie ciasto z wiśniami bez białego cukru i margaryny     Joanna  Błyskawiczne rogi serowe

Magiczne Życie Marty
Serowa pasta ze słonecznikiem: 222

Serowa pasta ze słonecznikiem. Skamieniałości z Eifel. Edyta Guhl. Serowa pasta ze słonecznikiem ma kremową konsystencję, dobrze rozsmarowywuje się na chlebie, szybko się rozsmarowywuje, a chrupiący

dolcevitainmykitchen
Ciasteczka fitness 145

proszek do pieczenia 2 łyżki olej rzepakowy 2 łyżki erytrol lub inne słodziwo 1/3 szklanki rodzynki 2 łyżki pestki słonecznika 2/3 szklanki jogurt naturalny 2-3 łyżki wody Sposób przygotowania Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy do uzyskania dość zwartego ciasta. Kawałki ciasta formujemy w kulkę i rozpłaszczamy dłonią na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy ok. 15 minut

Kucharzyca
Chlebek ze słonecznikiem i otrąbami 120

drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 szklanki letniej wody 5 łyżek otrąb ze śliwka 10 dag łuskanego słonecznika olej do formy Wykonanie: Drożdże rozpuścić w 1/3 szklance letniej wody, połączyć z mąką i resztą składników. Wyrobić bardzo dokładnie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, poklepać ręką jego powierzchnię, aby ciasto opadło i ponownie odstawić

Tradycyjna Kuchnia
Wędzona makrela w cieście francuskim 211

posypujecie ją czosnkiem niedźwiedzim i wstawiacie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczecie jakieś 10-12 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni i urośnie. Sałatę mieszacie z odrobiną oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jeżeli macie, możecie uprażyć nasiona słonecznika na suchej patelni i do niej dodać. Zjadacie, bierzecie prysznic, wskakujecie w dres i spoglądacie życiu prosto w oczy

GRUBY WAŁEK
Chleb żytni z ziarnami żyta 128

słoika i schować do lodówki. Dodać mąkę żytnią typ 2000 oraz mąkę żytnią typ 720, wodę, sól oraz ziarna słonecznika oraz odcedzone ziarno żyta. Całość dokładnie wymieszać, miskę nakryć czystą ściereczką, odstawić do pierwszego wyrastania na 8-12 h. Kiedy ciasto osiągnie gąbczastą strukturę, przełożyć je do naoliwionej formy (lub formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i obficie obsypanej

Moje Qulinaria
CHLEB ORKISZOWY NA ORKISZOWYM ZAKWASIE 256

płatki, otręby, zakwas orkiszowy (lub żytni, lub jeden i drugi), wlać ok.800ml wody i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ziarna (słonecznik, sezam, amarantus i siemię lniane) i resztę wody i dokładnie wymieszać. Nie trzeba wyrabiać. Mieszamy tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto wykładamy do dwóch form (u mnie silikonowe) przesmarowanych delikatnie olejem (w przypadku metalowych musimy je dokładnie wysmarować tłuszczem

Smaczne Zdrowe
Pełnoziarniste bułeczki ze słonecznikiem 213

miejsce. W przypadku drożdży suchych, wymieszać je z mąką, a melasę rozpuścić w wodzie (wtedy 400 ml). 4 łyżki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Mąki wymieszać z zarodkami pszennymi. Dodać zaczyn, wodę. Wymieszać składniki łyżką, dodać sól i zacząć wyrabiać ciasto, wgniatając w nie uprażone ziarna. Pod koniec wyrabiania dodać olej słonecznikowy. Ciasto przełożyć do miski posmarowanej olejem i odstawić

Pełny talerz
Wegańska Wielkanoc - MENU 172

się je! : )), sałata - w ramach szaleństwa - wędlina sojowa wędzona - sałatka warzywna z majonezem na bazie słonecznika z  z tego przepisu - buraczki pieczone w folii, utarte ze świeżym chrzanem - rzeżucha - oczywiście do jedzenia, nie tylko ozdabiania stołu ;) - ciasto francuskie z kapustą  żur w chlebie z tofu wędzonym - pasztet pieczony z czerwonej soczewicy, kaszy gryczanej i warzyw - buraki z chrzanem

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Ciastka z pestkami dyni i słonecznika 210

mąki pszennej,  szklanka cukru,  2 jajka,  łyżeczka proszku do pieczenia,  po szklance pestek dyni, słonecznika i sezamu,  białko. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, jajka i margarynę. Posiekać nożem, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce przez godzinę. Następnie ciasto rozwałkować, podsypując odrobiną mąki. Szklanką

Z miłości do słodkości
Domowa szynka gotowana i domowy chleb ze słonecznikiem / Bread with sunflower seeds at ham 288

łyżka suszonej bazylii Do miski wkładamy drożdże, zalewamy je ciepłą wodą, rozrabiamy.  Dodajemy mąki, sól, cukier, ziarna słonecznika i bazylię, dolewamy wodę, całość zarabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto do podsypanej mąką podłużnej foremki typu keksówka, Ustawiamy temperaturę na 210 stopni i pieczemy około 45 minut. Jeżeli przed końcem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ciasto - bakaliowy twardziel 222

połączyłam i dużo bakalii dołożyłam.  Nie jest to ciasto typowe, bo bardziej "batonowe", twardziel bo twardy podczas krojenia, ale idealny do jedzenia.  Im dłużej leżakuje, tym lepiej smakuje. Składniki: 100 g śliwek suszonych, 50 g żurawiny suszonej, 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej, 50 g wiórek kokosowych, 100 g słonecznika łuskanego, 100 g orzechów ziemnych bez łupek i skórek(...)tyle, żeby uzyskać jednolitą masę. Wsypujemy rozdrobniony słonecznik, wiórka kokosowe i dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy przygotowane wcześniej bakalie (orzechy, migdały, skórkę pomarańczową kandyzowaną, śliwki i żurawinę), całość mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki), przekładamy masę, wierzch wyrównujemy. Piekarnik nastawiamy na 180°C, wkładamy ciasto na dolną półkę, wierzch przykrywamy papierem

Moniki Smakołyki
Chleb marchwiowy - listopadowa piekarnia 147

lubicie smak kminku, to w tym chlebie się zakochacie. Jadłam i piekłam już wiele chlebów, ale ten po prostu mnie uwiódł od momentu, kiedy zobaczyłam kolor dopiero co zarobionego ciasta. Jest to chleb marchwiowy Jima Laheya, a przepis na niego znalazłam zaglądając na stronę listopadowej piekarni Amber , która co miesiąc proponuje wspólne pieczenie niebanalnego pieczywa. W czasie sobotnich zakupów poszalałam(...)szklanki rodzynek 3/4 szklanki mieszanki pestek dyni i słonecznika (w oryginale są orzechy włoskie, z których musiałam zrezygnować ze względu na alergię) 1 łyżka nasion kminku Wymieszać w misce mąkę, sól i drożdże. Dodać sok z marchwi. Wymieszaj drewnianą łyżką lub ręcznie, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około 30 sekund. Jeśli nie jest lepkie w dotyku, dodaj łyżkę

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb "zdrówko" - bez wyrabiania 142

Jeżeli uważacie, że pieczenie chleba jest zbyt trudne to od dziś zmienicie zdanie :) Chleb "zdrówko" to pomysł na drożdżowy wypiek, który przygotujecie z łatwo dostępnych składników, a ponadto ciasta w ogóle nie będziecie musieli wyrabiać. Chleb z poniższego przepisu ma idealnie chrupiącą skórkę, a środek pieczywa jest miękki i lekko wilgotny. Przepis na to pieczywo dostałam od koleżanki z pracy(...)chleby*: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej (500 g) 2 szklanki letniej wody  1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) 4 łyżki płatków owsianych (45 g) 4 łyżki ziaren słonecznika (50 g) 5 łyżek siemienia lnianego (50 g) 1 łyżka zwykłego cukru 1 łyżeczka soli *chleby przygotowałam w dwóch podłużnych foremkach (o średniej długości) Drożdże pokruszyć do miseczki i zasypać

Ugotować

Proponowane wyszukiwania