ciasto slonecznik - 2003 przepisów (strona:57/134)

Chleb pszenno-żytni na drożdżach z ... puszki po kawie. 127

cukru 150 g mąki żytniej razowej 1 łyżeczka soli 50 g grubo mielonych pestek dyni 50 g grubo mielonych ziaren słonecznika DODATKOWO: 4 łyżki mleka do posmarowania 2 łyżki słonecznika do posypania      Mąkę pszenną przesiewamy. Drożdże rozcieramy z cukrem i 50 ml wody, dodajemy łyżkę przesianej mąki i dokładnie mieszamy. Rozczyn odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)pieczenia (osobno wycinamy okrągły spód i arkusz na boki). Wyrośnięte ciasto wyrabiamy, dzielimy na dwie części, formujemy walcowate chlebki, wkładamy do przygotowanych foremek, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 15-20 minut do wyrośnięta.      Na każdy wyrośnięty bochenek wylewamy po 2 łyżki mleka, posypujemy słonecznikiem i wkładamy pionowo do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 minut

Rozpustne gotowanie
Sernik z polewą krówkową na spodzie migdałowym 145

puszka masy kajmakowej (510 g) 1 kostka masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka słonecznika łuskanego WYKONANIE Spód migdałowy: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, zmielone migdały, cukier puder, dodać szczyptę soli, jajko i posiekane nożem (na mniejsze kawałki) masło. Zagnieść dłońmi jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie spód rozwałkować(...)włożyć do lodówki (ja spód przygotowuję dzień wcześniej, wylepiam więc dno formy, nakładam folię spożywczą i wstawiam do lodówki na całą noc). Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C, ciasto ponakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika i piec 15 minut. Wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. W jednej misce ubić żółtka z połową cukru i cukrem waniliowym

Passions hobbies life
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni na zakwasie 157

samej żytniej, bo chleb będzie zbity i nie będzie puszysty, radzę zrobić pół na pół z pszenną (typ 2000). 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 3/4 szklanki słonecznika lub pestek dyni 3/4 szklanki otrębów pszennych lub innych 3 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 litr ciepłej przegotowanej wody (ok 40 st.C) 1 szklanki zaczynu z poprzedniego pieczenia(...)Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do nich mokre i miksować około 5 min na niskich obrotach, (ja mam KMX i miksuje na 2 prędkości (z dostępnych 7 ) końcówką do ciasta drożdżowego) tak żeby było dobrze wyrobione to znaczy żeby wyglądało trochę jak pajęczyna. Do słoiczka odłożyć część około 1 szklanki wyrobionego ciasta (na następny chleb) zakwas potrafi w lodówce pracować

moj przepis na
Wegańska szarlotka bez mąki i cukru, czyli zdrowe ciacho po raz drugi 410

najprostsze a zarazem najpyszniejsze ciasto: SZARLOTKĘ.  Jesień w pełni, a cóż może bardziej kojarzyć się z jesienią niż zapach jabłek z cynamonem? Szarlotka to zdecydowanie moje ulubione ciasto, szczególnie w wykonaniu babci, która jest niekwestionowaną królową przyrządzania wszelkich kulinarnych pyszności. Nie sposób się im oprzeć i często nawet moja silna wola, o której mam bardzo dobre zdanie, okazuj się(...)Zamiast nich są tu zdrowe tłuszcze pochodzące z ziaren słonecznika, sezamu i orzechów arachidowych oraz wyłącznie naturalne cukry z rodzynek. I naprawdę niczego więcej nie trzeba do pełni szczęścia i smaku! Na dodatek ta wersja nie wymaga pieczenia, a przyrządzenie jej to zaledwie kilka prostych kroków. Do wykonania spodu ciasta użyłam niezwykle aromatycznej mieszanki od firmy Ziarenkowo. Skład pasuje idealnie

peanutbuttermonster
Sałatka z oliwkami, fetą i suszonymi figami w ziołowym dressingu 164

ziołowym dressingu. Podaję z bagietką, ciepłymi chrupiącymi i serowymi lub czosnkowymi grzankami. Smakuje do przekąsek z ciasta francuskiego. Do sałatki możecie dodać – zamiast suszonej figi – inne suszone owoce, smakują śliwki, rodzynki, żurawina. Jeśli chcecie dodajcie pestki dyni lub słonecznika – polecam! Składniki: 2 mini sałaty rzymskie 1 mała cebulka 3 łyżki pokruszonej fety 1 pomidor 4 suszone figi

Zasmakuj Kuchni
Chleb z kaszą gryczaną 79

łyżka miodu 1 kg mąki pszennej chlebowej typ 750 30-50 g kaszy gryczanej Dodatki : pestki słonecznika pestki dyni sezam suszone zioła czarnuszka Dodatki : oliwa sól płatki owsiane     Przygotowanie   Do garnka wlałem wodę ( garnek musi zmieścić podwojona objętość ciasta ), dodałem rozkruszone drożdże, sól, miód i dodatki. Wymieszałem, aby składniki się połączyły, dodałem mąkę. Wyrabiałem ciasto około

R'n'G Kitchen
BUŁKI ORKISZOWE Z ZIARNAMI 96

orkiszowej 1 łyżeczka soli 1 szklanka ciepłej wody 2 łyżeczki suszonych drożdży 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki słonecznika 1 jajko do posmarowania bułeczek Do dużej miski wsypać mąkę,sól,suszone drożdże oraz ziarna.Powoli,cały czas mieszając,wlewać ciepłą wodę.Ciasto zagniatać,aż stanie się gładkie i elastyczne,przest anie się kleić do rąk(robotem trwa to tylko krótką chwilę

Niespełnione zdolności kulinarne
Chleb z nasionami na drożdżach 143

pszennej mąki 50 g drożdży 800 ml zimnej wody 1 łyżka soli i ciut więcej 200 ml nasion słonecznika 100 ml siemienia lnianego 100 ml sezamu, u mnie czarny Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj obie mąki po części i zagnieć ciasto. Jeśli ciasto jest za mokre dodaj resztę mąki. Pod koniec zagniatania dodaj sól i nasiona. Przykryj ciasto folią

codojedzenia
Chleb orkiszowy pełen ziarenek 155

szklanki otrąb 1/4 szklanki siemienia lnianego złotego lub brązowego 2  łyżeczki pestek dyni 2 łyżeczki pestek słonecznika 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli zakwas pszenny (lub żytni z tego przepisu ) Przygotowanie: Wszystkie składniki na chleb mieszamy, a powstałe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem i poruszonej mąką lub otrębami. (formą z ciastem dobrze jest postukać o podłogę, aby pozbyć

Bon appetit mon amie
Płaski chlebek 151

może być olej - duża łyżka soli - duża łyżka cukru Dodatki - ketchup ,ulubione ziarna u mnie czarnuszka, słonecznik ,kminek , bazylia ,salami itp Mąkę wsypać do miski ,wkruszyć drożdże ,dodać resztę składników i wyrobić ok 10 minut najlepiej robotem bo ciasto jest dość luźne . Przykryć i odstawić na 30 minut. Po wyrośnięciu wyrobić krótko ciasto i podzielić na 23 kawałeczki , uformować kulki

Wypieki Rene
chleb pszenno-gryczano-owsiany 155

owsianej 250g mąki pszennej 200g mąki gryczanej 15 g soli 15g siemienia lnianego 25g ziaren sezamu 35g ziaren słonecznik około 400ml wody Wykonanie Do zakwasu wlać wodę .Do tej płynnej mieszanki wsypać porcjami wymieszane mąki. Połączyć wszystkie ziarna ,dodać do ciasta. Wszystko wyrobić na jednolite kleiste ciasto. Jak jest za suche to dodać kieliszek wody. Gotowe ,wyrobione ciasto na chlebek

w mojej kuchni
Podsumowanie akcji "Świąteczne Słodkości! 2015" 343

Muffinki piernikowe z powidłami i marcepanem Bezglutenowe ciasteczka orzechowe Sernik kajmakowy z orzechami ziemnymi Muffinki piernikowe z czekoladą Czekoladowe ciasto fasolowe z żurawiną Tort jagodowo-czekoladowy Świąteczny sernik kawowy na piernikowym spodzie Zniewalający deser, a tylko 2 skladniki: czekolada i słonecznik Jadalne prezenty: Świąteczne biscotti piernikowe 172 przepisów zebranych w akcji Świąteczne słodkości

My Culinary Art
Chleb z mąki krupczatki 95

misce mieszamy mąkę z otrębami i solą. Dodajemy drożdże i 0,6 litra ciepłej wody. Dokładnie mieszamy, dodajemy słonecznik, siemię lniane i sezam. Ponownie dokładnie mieszamy (nie wyrabiamy) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1 - 1,5 godziny). 3. Ciasto wykładamy do 2 keksówek o wymiarach dna 20cm x 8cm. Jeśli używamy foremek tradycyjnych, trzeba je lekko natłuścić, silikonowych

Na Ciasteczkowych Papierach
DOMOWY CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z ZIARNAMI NA DROŻDŻACH 192

mąki pszennej, 3 łyżeczki soli, 2,5 szkl. letniej wody, drożdże rozpuszczone w 1/2 szkl. wody, płatki owsiane, słonecznika i resztę ziaren. Wymieszać dokładnie, najlepiej drewnianą łyżką i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Wysmarować olejem foremki, posypać otrębami. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremek. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny - aż ciasto wyrośnie do brzegów foremek. Piec w temperaturze

Banana Smiles
Roślinne mleko kokosowe 195

Napoje roślinne można przygotować w domu małym nakładem pracy i pieniędzy. Nadają się do tego wiórki kokosowe, nasiona słonecznika, sezam, migdały, orzechy nerkowca, płatki owsiane i wiele innych. Można wyczarować wiele ciekawych smaków, a przygotowane mleko nadaje się do kawy, ciast, deserów, jak również do zup i sosów.  Mleko roślinne przygotowujemy w proporcjach: 1 szklanka wiórków na 4 szklanki

two broke sisters