wody 1,5 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suchych drożdży 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki ziaren słonecznika wierzch siemię lniane i pestki dyni Wykonanie Po 12h w misie za pomocą miksera łączymy zaczyn i pozostałe składniki na chleb. Wyrabiamy przez chwilę -ok.2 minut. Ciasto przekładamy do małej foremki keksowej, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno(...)Wierzch ciasta smarujemy mlekiem, posypujemy siemieniem lnianym i pestkami dyni. Po upływie tego czasu foremkę z wyrośnietym chlebem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220C i pieczemy chleb w takiej temperaturze przez 10 minut, a następnie zmniejszamy do 200C i pieczemy ok. 40 minut z opcją termoobiegu. Artykuł Chleb żytni z siemieniem lnianym i słonecznikiem pochodzi z serwisu
Raj dla Podniebieniabardzo klejąca, więc doskonały do tego będzie mikser z końcówkami do mieszania ciasta. Przekładamy masę do formy keksowej(około 24x10cm), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180st. Roztrzepanym jajkiem smarujemy wierzch chlebka i posypujemy słonecznikiem. Pieczemy około 1 godziny. Po 45 minutach pieczenia możemy chlebek wyciągnąć
Gotowanie moimi oczamiHej! Dzisiejszy wpis jest specjalnie dla mojej koleżanki, która bardzo lubi ciasteczka z płatkami owsianymi. Według niej dzień bez płatków owsianych jest dniem straconym. Ta propozycja
Tylko pysznieMożna. I podobnie jest z innymi przepisami na dania słone. Można dowolnie kombinować, co nie zawsze udaje się w przypadku ciast ;) Składniki: 150 g kaszy bulgur lub jaglanej 200 g wędzonego twarogu 1 czerwona papryka 100 g ziaren słonecznika 3 ogórki kiszone 1 mała czerwona cebula (lub cebula dymka) 50 ml oleju rzepakowego 2 łyżeczki soku z cytryny sól
bistro mamamango, dokładamy do orzechów. Dodajemy resztę składników: płatki owsiane, ekspondowane zboża, nasiona chia, siemię lniane, jagody goji, resztę nasion słonecznika, szczyptę soli i podgrzany, płynny olej kokosowy. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania kleistej, zwartej masy. Blachę do ciasta o wymiarach 20cm x 20cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy całą masę. Mokrą łyżką dociskamy masę aby pomiędzy ziarnami i nasionami
Pyry na Gazfiltrowanej - 60g ziaren słonecznika - 20g ziaren dyni - 20g siemienia lnianego dodatkowo: ulubione ziarna do posypania (u mnie dynia i/lub słonecznik i siemię lniane) Wszystkie składniki odważam do misy miksera, wlewam wodę i mieszam, tylko do połączenia składników. Ciasta nie wyrabiam. Gotową masę wykładam do dwóch form przesmarowanych delikatnie olejem kokosowym (formy metalowe trzeba posmarować tłuszczem i wysypać dokładnie otrębami
Smaczne Zdrowełyżeczka oleju kokosowego Składniki na farsz: quinoa czarna (Biogo) papryka zielona pomidorki koktajlowe miks sałat ziarna słonecznika Przygotowanie: Składniki na naleśniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i wlej porcję ciasta. Smaż naleśniki z dwóch stron. Quinoę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowaną zawiń z pokrojonymi warzywami i sałatą
Zdrowie na języku :Płyżeczki soli 50 g łącznie dowolnej mieszanki ziaren uprzednio uprażonych na suchej patelni. U mnie: sezam czarny, pestki dyni, słonecznik, sezam. Wykonanie: W misce mieszamy drożdże z miodem i letnią wodą. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 min. do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy do natłuszczonej foremki, posypujemy
Kocham Czekoladęwodę. wymieszać mikserem z hakiem. Jeżeli potrzeba dodać wodę. Przykryć i odstawić na 45 minut. Ciasto ponownie wyrobić, uformować prostokąt (lekko podsypując mąką) i podzielić na 9 części. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułki zwilżyć wodą i posypać słonecznikiem, lekko dociskając. Odstawić na około 30 minut pod przykryciem. Potem włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni
Ewusiowe Smakikokosowy z miodem. Do miski dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, nasiona chia i zmielony wcześniej na mąkę słonecznik. Suche składniki powoli dodawać do rondelka z masłem, olejem i miodem, wymieszać wszystko do uzyskania gładkiej masy. Ciasto podzielić na pół, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować (ciasto jest dość kruche
FitKotmasła (nie używaj margaryny!) - 200 g mąki owsianej - 100 g siemienia lnianego - 50 g płatków owsianych - 50 g ziaren słonecznika - 150 g mąki pełnoziarnistej pszennej - łyżka lub dwie miodu - 4 łyżki brązowego cukru - 3 żółtka - 2 białka Ciasto zagnieć bardzo szybko i schłodź w zamrażalniku przez 20 minut. Po tym czasie rozwałkuj na blat, wycinaj ciasteczka o pożądanym kształcie. Wstawiamy
SMYKWKUCHNIszklanki mleka 100 g mąki 50 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 naturalny serek homogenizowany kiełki nasion nasiona słonecznika Wykonanie: 1. Ciasteczka pokruszyć. 2. Masło rozpuścić i lekko przestudzić. 3. Jajko rozstrzepać, dodać wszystkie składniki na ciasto i dokładnie wymiaszać. 4. Ciasto piec w gofrownicy na złoty kolor. 5. Podawać z serkiem homogenizowanym, kiełkami i pestkami dynii
Jadło i czytadłomąki 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki płatków owsianych pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej pół szklanki ziaren słonecznika pół szklanki żurawiny Masło zmiksować z cukrami i jajkiem. Dodawać mąkę z proszkiem. Następie płatki owsiane. (Gdy ciasto jest zbyt lepie, dosypać mąkę). Wsypać dodatki i wymieszać łyżką. Formować małe kulki i układając na blaszce docisnąć ręką, tworząc okrągle
Mój Smak na Życieoliwy - pół łyżeczki cukru trzcinowego (nie trzeba) - łyżeczka soli morskiej - 250ml letniej wody - 2 łyżki ziaren (słonecznik, dynia itp.) Do posmarowania: żółtko wymieszane z łyżeczką wody i trochę oliwy Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody następnie dodać do mąki z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą i odstawić do wyrastania na jedną godzinę. Następnie łyżką nabierać ciasto
Smaczne Zdrowemasła 3 jajka szklanka dowolnych posiekanych dodatków bakali, orzechów, czekolady , ziaren.... (u mnie tym razem żurawina , orzechy , ziarna słonecznika oraz gorzka czekolada Wykonanie : Wszystkie suche składniki wymieszać w misce , dodać miód, jajka , rozpuszczone masło i zagnieść . Ciasto będzie gęste i będzie się początkowo rozsypywać , ale po chwili zacznie się zlepiać. Uformować kulki wielkości malej mandarynki . Układac na blaszce
Malinowa Kawiarenka