całości. Prażymy na suchej patelni. Do wyrośniętego zaczyny dodajemy jeszcze ciepły słonecznik, sól, stopniowo mąkę pszenną i mieszamy za pomocą łyżki drewnianej lub mikserem. Rada: dodając ciepły słonecznik do zaczynu, ciasto szybciej rosło. Kiedy ciasto będzie stawiało opór, zagniatamy ręcznie. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką na kolejne 15 min. Jeszcze raz zagniatamy, w razie potrzeby dodajemy mąki. Formę na tortownicę
Moniki Smakołykisodę oraz cukier puder. Mieszamy. Do wymieszanych już suchych składników dodajemy puree z dyni, jajko oraz margarynę. Całość dokładnie wyrabiamy. Na koniec wsypujemy mieszankę migdałów, pestek z dyni, słonecznika i żurawiny. Ciasto jest dość lepkie więc w momencie formowania ciasteczek podsypujmy dłonie na bieżąco mąką. Ciasto nabieramy łyżką po czym delikatnie spłaszczamy na dłoni. Na środek kładziemy odrobinę masy czekoladowej
mecookssłoiczka i schowałam do lodówki. Tego zakwasu nie trzeba dokarmiać ani mieszać. Może stać w lodówce nawet 2 tygodnie. Do pozostałej masy chlebowej dodałam pestki słonecznika i dyni. Ciasto ponownie wyrobiłam. Odgazowało się i zmniejszyło swoją objętość. Przełożyłam do foremek (keksówek w o wymiarach 30x12 i 25x12 cm) wysmarowanych tłuszczem i wyścielonych papierem do pieczenia. Zostawiłam
Kuchnia u Krysitarce o drobnych oczkach i odciskam z nadmiaru płynu. Ciepłą wodę mieszam z cukrem i drożdżami. Do miski przesiewam wszystkie mąki, dodaję cukinię, wodę, sól i nasiona słonecznika. Wyrabiam gładkie ciasto, które odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Następnie przekładam do ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiam do wyrośnięcia do momentu aż ciasto wypełni całą formę
Mango Papajaciasto jeszcze raz szybko zagnieść. Mozzarellę pokroić w kostkę, równomiernie rozprowadzić w cieście. Przełożyć je do formy wysmarowanej masłem.Odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto skropić wodą, posypać słonecznikiem. Piec w 200 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. C. i piec jeszcze 25-30 minut.Chleb przestudzić w formie 10 minut, następnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzemaki żytniej 1/2 mąki graham z orkiszem szklanka ciepłej wody 2 łyżki słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżka soli Wykonanie Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy wodę i wszystko mieszać do połączenia się składników. Następnie dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i niezbyt luźne, przez ok 7- 10 minut ( wyrabiamy rekami) Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia(...)Zrobić bochenek zostawić na blacie pod przykryciem na ok. 40 min. Po tym czasie napełnić ciastem foremki ( połowa formy) wysypane otrębami. Posypać ziarnem słonecznika. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec kiedy ciasto wypełni cała formę.Piekarnik powinien być nagrzany do ok. 220 stopni C. Wstawić chleb i piec 1 godzinę. Upieczony chleb odstawić do ostudzenia. SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie Ewywody 7 g suszonych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 8 łyżek ziaren słonecznika Wszystkie składniki wsypujemy/wlewamy do miski i wyrabiamy ciasto. To znaczy prawie wszystkie składniki. Ziaren słonecznika dajemy tylko 4 łyżki. Pozostałe 4 potrzebne nam będą to posypania bułek Mąka żytnia nie potrzebuje jakiegoś wnikliwego i długiego wyrabiania, wystarczy około 7-10 minut. Przykrywamy(...)wyrobione ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. Po tym czasie dzielimy na 8 części i lepimy bułki o takim kształcie jaki mamy ochotę. Ja akurat miałem ochotę na takie prostokątne. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy słonecznikiem, który wcześniej odłożyliśmy. Możemy docisnąć mocno ziarna, tak żeby się lepiej trzymały. I ponownie odstawiamy
Marder&Marder ManufactureDodać sól, przyprawy oraz napęczniałą mąkę żytnią. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Morele drobno pokroić, wymieszać ze słonecznikiem, mieszanką posypać wyrośnięte ciasto. Szybko wyrobić. Uformować okrągły bochenek chleba, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i naciąć płytko w kilku miejscach na skos. Piec ok. 60min w temp. 200st
Z miłości do słodkościmąki, drożdże, ziarna słonecznika, orzechy, sól i cukier. Wlać wodę i wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić na 15 minut. Keksówkę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki, posypać słonecznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(na ok 1 godz). Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i mlekiem, wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika
Swojskie jedzonkoPrzepyszne ciasto z dwoma kremami - advocatowym i śmietanowo-serowym z chrupiącym prażonym słonecznikiem, to doskonała propozycja na nadchodzące święta wielkanocne. SKŁADNIKI Ciasto:blaszka o wymiarach 24x38 cm 7 jajek, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 lyżka kakao Krem kajmakowy: puszka kajmaku Helio, 200 g masła, 1 łyżeczka kakao Krem śmietanowo-serowy: 200 g kremówki(...)maskarpone, 1 łyżka cukru pudru Słonecznik: 100 g słonecznika, 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru Polewa: 100 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietanki 30% Dodatkowo: dżem wiśniowy WYKONANIE Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz pozostałe składniki, mieszamy delikatnie, wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 20 minut
słodki bratekSkładniki: 200 g margaryny 3 szklanki mąki 7 łyżek cukru 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 400 g ziaren łuskanego słonecznika Dodatkowo: papier do pieczenia foremki do ciastem (może też być szklanka) cukier (opcjonalnie) Wykonanie: Z mąki, proszku do pieczenia, 1 jajka i 1 żółtka, śmietany, 5 łyżek cukru i margaryny zagnieść gładkie ciasto(...)Ciasto włożyć do lodówki na ok. 1 h. Po upływie godziny ciasto rozwałkować na ok. 3-5 mm placek i foremkami do ciastek lub szklanką wykrawać kształty ciastek Białko rozkłócić z 2 łyżkami cukry i posmarować nim każdy wycięty krążek Ziarna słonecznika wsypać do miseczki i kłaść na nich ciastka stroną posmarowaną białkiem lekko dociskając. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej
IMPRESJA SMAKUmagazynem blogerów kulinarnych" , gdzie także mogliście przeczytać moje przepisy - osłodziłam Wam życie :) Oto 10 najpopularniejszych wpisów na moim blogu: 1. Bardzo łatwy krem do babeczek 2. Ciasto toffi z prażonym słonecznikiem 3. Waniliowy krem do dekoracji babeczek 4. Dżem z dyni z galaretką pomarańczową 5. Ciasto czeskie 6. Ciasto "Poezja" 7. Banoffee - ciasto z bananami i toffi
Mania Wypiekaniajest to danie typu fast food, pizza ta nie jest tłusta i ciężka (nie używam w niej ciężkich serów, a ciasto jest lekkie). Sekretem jej smaku są doskonale dobrane składniki, które podkreślają smak szparagów: czosnek, jajo, słonecznik... Spróbujcie sami! Pizza ze szparagami to zupełnie nadzwyczajna pizza. Moja ulubiona musi mieć bardzo dobre ciasto, delikatne dodatki, które nie zakłócą(...)pęczki zielonych ugotowanych szparagów (wystarczy też jeden, ale ja lubię, gdy szparagów jest dużo) 8 plasterków wędzonego boczku 2-4 jajka 2 łyżki słonecznika łuskanego 2 kulki mozzarelli Oliwa z oliwek Sposób przygotowania ciasta na pizzę: Umieszczam składniki w misce do wyrabiania według kolejności: woda, oliwa oraz sól. Następnie dodaję mąkę i suszone drożdże. Zagniatam ręcznie lub mikserem na gładkie
Ale Prosteciecierzycy 100 g mąki kukurydzianej 60 g mąki z manioku łyżeczka soli pół łyżeczki cukru przefiltrowana woda słonecznik do posypania Wieczorem w niedzielę do dużego garnka wsypać mąki, cukier i sól. Dodać zakwas. Stopniowo dolewać wodę i mieszać drewnianą łyżką. Ciasto powinno być gęste, ale powinno się dawać wyrabiać drewnianą łyżką. Przykryć garnek z ciastem wilgotną ściereczką i odstawić(...)Wyrobić. Przełożyć sporą garść ciasta do pojemnika i odstawić do lodówki na następny wypiek. Wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia. Przełożyć resztę ciasta do keksówki. Docisnąć ciasto do dna. Posypać słonecznikiem. Przykryć wilgotną ściereczką lub owinąć folią i odstawić na ok. 3 godziny do wyrośnięcia. Piec ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu (suchy patyczek
Weekendy w domu i ogrodzie