ciasto slonecznik - 2003 przepisów (strona:13/134)

Chleb z prażonym słonecznikiem 139

wyrośnięcia. Ziarna słonecznika prażymy na rozgrzanej patelni, stale mieszając, aby się nie przypaliły. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy sól, pozostałą wodę, pozostałą mąkę pszenną i mąkę żytnią i wyrabiamy ciasto. Dodajemy przestudzony słonecznik i jeszcze raz wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy do natłuszczonej blaszki, wilgotną dłonią wygładzamy powierzchnię i odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Bułki z owsianką 144

mięciutkie w środku. Ja zrobiłam z półtorej porcji i dodałam ziarna słonecznika. Bułki były  tak pyszne, że znikały w oka mgnieniu. Z pewnością zagoszczą w mojej kuchni na dłużej. Składniki: Zakwas świeże drożdże (kuleczka wielkości ziarenka grochu) 150 g mąki pszennej 150 ml wody Ciasto 3 szkl mleka zaczyn 1,5 szkl płatków owsianych 4,5 szkl mąki pszennej(...)roztopić. Do misy z miksera przesiać mąkę, dodać resztę mleka, masło, zaczyn, zimne płatki, drożdże, cukier, sól i za pomocą końcówki do zagniatania zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta. Pod koniec dodać ziarna słonecznika. Misę z miksera przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto wyłożyć na stolnice podsypaną mąką i zagnieść. Podzielić

Ala piecze i gotuje
Słonecznikowiec 815

hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Zapraszam Was serdecznie na jedno z najwspanialszych ciast jakie udało mi się upiec. Składa się z wilgotnego ciasta czekoladowego, masy z dodatkiem słonecznika oraz bitej śmietany. Całość komponuje się idealnie, nie jest za słodkie, z elementami wspaniale chrupiącej masy.  Po prostu wspaniałe ciacho! :) Jest to dosyć pracochłonny wypiek(...)koniec dodajemy przesiane kakao i miksujemy Nasączenie:    ½ szklanki wody   łyżeczka kawy rozpuszczalnej   łyżeczka cukru Z podanych składników przygotowujemy kawę. Studzimy. Przełożenie ciasta: Ciemny blat nasączamy kawą. Wykładamy masę z chrupiącym słonecznikiem. Przykrywamy drugim blatem. Nasączamy. Smarujemy bitą śmietaną. Wierzch możemy posypać resztą chrupiącego słonecznika lub posypką z prażonych orzeszków ziemnych. Przechowujemy w lodówce. Życzę smacznego! Przepis

Czerwona Porzeczka
Ciasto Pszczółka Maja 511

oryginalną i intrygującą nazwę. Serdecznie gratuluję dwóm Paniom (Eli i Esterze), które wczoraj na FB podsunęły mi pomysł na nazwę tego ciasta. Myślę, że "Pszczółka Maja" pasuje znakomicie! Miodowy kruchy spód z praliną słonecznikową na wierzchu. Na słoneczniku lekka masa serowa z bitą śmietaną oraz pomarańczowa galaretka. B on appétit!     Składniki: (na blaszkę 30x25 cm)   Miodowy spód(...)Słonecznik ma się pokruszyć, ale nie może powstać z niego piasek ;). Masło stopić w garnuszku z miodem oraz cukrem. Po chwili dodać pokruszony słonecznik i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Spód ciasta wyjąć z lodówki, rozprowadzić na jego powierzchni pralinę słonecznikową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 15-20 minut do zarumienienia

Nastoletnie Wypiekanie
Prosty chleb żytni ze słonecznikiem 98

świeżych drożdży 1/4 szkl letniej wody 50 g mąki pszennej   Ciasto: cały powyższy rozczyn ok. 600 g mąki żytniej typ 720 4 łyżki oleju 280 g ciepłej wody 100 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki soli 160 g łuskanego słonecznika   Dodatkowo: masło i bułka tarta do formy kilka łyżek łuskanego słonecznika do posypania(...)ciasto wyrośnie, krótko wyrobić je rękami i włożyć do dużej keksówki o długości ok. 30 cm wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej bułką tartą. Chlebek posypać słonecznikiem, lekko wciskając go w ciasto, by dobrze się „ przyczepił". Ponownie odstawić chlebek do wyrośnięcia, tym razem na ok. 60 minut. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Chlebek piec przez

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto drożdżowe z rabarbarem, słonecznikiem i płatkami owsianymi 137

pół opakowania) płatki owsiane pestki słonecznika mieszanka nasion Babki Płesznika i łupin Babki Jajowatej duże opakowanie cukru wanilinowego Delecta rabarbar świeży (5 - 6 łodyg) + cukier Przygotowanie: Rabarbar obrać i pokroić na około centymetrowe kawałki, zasypać cukrem i odstawić. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić, a rabarbar puści sok. W tym czasie z pozostałych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe. Do miski przesiewamy mąkę(...)rabarbar puści sok, odcedzamy go i posypujemy mąką. Dobrze oprószone kawałki rozkładamy w miarę równomiernie na cieście, jednocześnie wciskając je trochę do środka. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Ciasto obsypujemy pestkami słonecznika, płatkami owsianymi, cukrem wanilinowym i nasionami babki. Można to nazwać kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka, na około 40 minut

Karczma Honorietty
,,Tarta z ciasta fillo ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami’’ 123

tarty była życzliwość marki Garneczki.pl Składniki: 200 g liści świeżego szpinaku 175 g suszonych pomidorów w oleju 270 g pokruszonego sera feta 10 czarnych oliwek, 5 łyżek słonecznika 2 jajka 150 g ciasta fillo Sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie Przygotowanie: Szpinak smażymy na patelni a następnie odsączamy i drobno kroimy. Mieszamy z pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi. Dodajemy(...)feta, oliwki, słonecznik i jajka, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy podłużną formę na ciasto z wyjmowanym dnem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Delikatnie rozwijamy ciasto fillo. Jeden płat ciasta nacieramy olejem z suszonych pomidorów. Wykładamy do przygotowanej formy, tak aby część ciasta wystawała poza obręcz. Polewamy olejem kolejny płat ciasta i układamy go w formie, nieco dalej od pierwszego. Układamy kolejne płaty

Podróż w kulinaria
Chleb pszenny na zakwasie z ciemnego piwa 138

łyżka wcześniej namoczonych ziaren pszenicy 3 listki świeżej, drobno pokrojonej bazylii 2 łyżeczki prażonej cebulki 2 łyżeczki suszonych drożdży Dodatkowo: Jedno rozmącone jajko, Łyżka mleka Ziarna do posypania ciasta ( u mnie słonecznik) Sposób wykonania: Do wcześniej przygotowanego zakwasu piwnego dodać przesianą mąkę, ciepłą wodę, miód, sól, masło lub margarynę, namoczone ziarna pszenicy, prażoną cebulkę, pokrojoną bazylię, kminek oraz 2 łyżeczki

Na słodko lub wytrawnie
Pomarańczowe muffiny z konfiturą i chrupiącym słonecznikiem 140

powstałych po konfiturze otworkach. Jakich otworkach?! Już wyjaśniam ;) Po napełnieniu papilotek ciastem kładziemy na ciasto łyżeczkę konfitury, która podczas pieczenia zatapia się w cieście i pozostawia małe wgłębienia, tworząc tym samym miejsce dla słonecznika.  Serdecznie polecam spróbować!     Składniki: (na ok. 12 sztuk)   Ciasto: 1 jajko 60 g stopionego i przestudzonego masła 1/2 szkl soku pomarańczowego(...)mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka starta z 1/2 pomarańczy   Chrupiący słonecznik: 100 g łuskanego słonecznika 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki masła 2 łyżeczki cukru trzcinowego Dodatkowo: konfitura  pomarańczowa cukier puder do oprószenia     Przygotowanie: Ciasto:  Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! To bardzo ważne :) Suche składniki (mąkę, cukier , skórkę z pomarańczy

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb orkiszowy z ziarnami 169

składniki, czyli mąki, drożdże, ziarna słonecznika, sól i cukier.Wlać wodę i wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić na 15 minut.Keksówkę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki, posypać słonecznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i mlekiem, wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i piec ok. 55 minut

Moje domowe kucharzenie
BUŁKI ORKISZOWE 116

łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.     Ciasto: w misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy zaczyn, olej, wodę, czarnuszkę i słonecznik, mieszamy i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką w miarę potrzeby, tworząc kulkę. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 50 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto dzielimy na 14 części, z każdej robimy kulkę

słodki bratek
Tarta razowa z bietolą / lub szpinakiem/ i ricottą 171

gęstej śmietany 100 g żółtego sera/ Ementaler, Gruvere/ 2 -3  suszone pomidory 1/2 łyżeczki  mieszanki ziół włoskich  1 łyżka nasion słonecznika Wykonanie: -Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i zagnieść kruche ciasto /jeśli wymaga dodać odrobinę zimnej wody/. -Ciasto  rozwałkować   i przełożyć do okrągłej foremki /wyłożyć dno i boki/, nakłuć widelcem(...)Dodać pokrojone liście, suszone pomidory,  zmiażdżony ząbek czosnku, starty żółty ser  i przyprawy. -Doprawić do smaku solą i pieprzem. -Przygotowany farsz przelać na podpieczony spód ciasta. -Wierzch posypać ziarenkami słonecznika. -Foremkę wstawić do piekarnika  i piec ok.25-30  minut

Zakamarki mojej kuchni
Na walentynki podaruj zdrowie. Chlebek chia. 182

etap - następnego dnia Zagnieść ciasto: 675 g przygotowanego zaczynu, 300 g mąki żytniej 720, 120 ml letniej wody, 15 g soli, ziarna. Namoczony słonecznik, dynię i sezam odcedzić na sicie. Do miski w której będzie wyrabiane ciasto przełożyć zaczyn. Sól rozpuścić  w wodzie, dodać do zaczynu, dokładnie wymieszać(...)ciasta dodać wszystkie ziarna i czosnek niedźwiedzi, dokładnie wymieszać.  Dodać mąkę, wyrabiać hakiem 5-10 minut. Keksówki posmarować oliwą, dno posypać ziarnami słonecznika. Jeśli używacie foremek silikonowych nie trzeba ich smarować. Ciasto przełożyć do foremek, nakryć ściereczką, odstawić do wyrastania na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. ! Jeśli w ciągu 2 godzin ciasto nie zacznie rosnąć

SzczyptaSmaQ
Chleb gryczany. 144

wypieku jest przyjemnie chrupiąca skórka. A jaki jest w smaku? Gryczany. Posmakuje wszystkim wielbicielom tej kaszy, ale zdeklarowanych przeciwników nie zachwyci. Zachęcam do jego wypróbowania. Następnym razem do ciasta dodam nasiona słonecznika. PS. Przepis pochodzi ze strony  natchniona.pl . Składniki: 500 g kaszy gryczanej niepalonej 700 ml wody + dodatkowo do uzupełnienia 2 i 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Kaszę przepłukać(...)godzin. Napęczniałą kaszę przemieszać i uzupełnić wodą (powinna lekko zakrywać kaszę) i odstawić na kolejne 8 godzin. Kaszę zmiksować blenderem na pół gładko. Dodać sól i  wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu. Przelać je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub natłuszczonej) o boku 25 cm. Wstawić do nienagrzanego piekarnika i pozostawić na kolejne 8 godzin. Ciasto powinno lekko

zadanie-gotowanie
Szarlotkowe muffinki ze słonecznikową kruszonką-pyszne i wilgotne 254

małe jabłka -1 łyżeczka cynamonu -2 łyżeczki cukru trzcinowego KRUSZONKA -40g masła -mąka -łyżka cukru -garść ziaren słonecznika Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich cukier trzcinowy oraz cynamon i dokładnie mieszamy.  CIASTO NA MUFFINKI W jednej misce mieszamy składniki mokre w drugiej suche. Do suchych dajemy mokre i mieszamy trzepaczką na gładkie(...)puściły sok należy go odcisnąć) Wszystko mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem mniej więcej 2/3 wysokości. KRUSZONKA Masło rozpuszczamy dodajemy cukier oraz słonecznik i mąki tyle by ciasto przyjęło formę kruszonki. Kruszonką posypujemy babeczki i pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni. Do suchego patyczka. I gotowe :) Polecam gorąco te babeczki są przepyszne,wilgotne idealne

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku