ciasto puch - 2218 przepisów (strona:40/148)

ciasto Pani Marzeny (jabłkowo-kokosowe z chałwową polewą) 123

około dwadzieścia innych stojących w kolejce do pieczenia. Zapraszam Was więc kochani na znakomite ciasto jabłkowo-kokosowe, a Pani Marzenie dziękuję za przepis. *blaszka 29*34 cm Składniki: na ciasto: 7 jajek 1 kostka margaryny (lub 250 g masła) 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru na wkładkę kokosową: 10 dag drobnego kokosu(...)masła 1/2 szklanki cukru 4 łyżki mleka 1 średni batonik chałwy waniliowej (100 g) Margarynę (masło) utrzeć na puch z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę ubitą z białek. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać jasną część ciasta

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
FALE DUNAJU 141

Ciasto fale Dunaju jest bardzo znane i lubiane. Jest złożone z dwóch warstw ciasta i owoców, do tego krem i czekolada. Pyszne połączenie, polecam.                                                                   SKŁADNIKI(...)PRZYGOTOWANIE :  Masło ucieramy z cukrem na puch, następnie ciągle ucierając dodajemy żółtka. Wsypujemy do masy mąkę wymieszaną z proszkiem, mieszamy i po chwili ubite białka.  3/4 ciasta wykładamy na wysmarowaną blaszkę o wymiarach 25/30, następnie 1/4 ciasta mieszamy z kakao.  Ciemne ciasto rozkładamy na jasnym cieście lekko je wyrównując.  Brzoskwinie odcedzamy i kroimy

Kulinarne Fantazje Marioli
Śnieżny Puch 193

długiej nieobecności powróciłam do wspólnego wypiekania z dziewczynami w akcji  "Ciasto na niedzielę" .   W tym tygodniu było bez pieczenia ale za to sernikowo.  Przepis na "Snieżny Puch" zaczerpnięty został z bloga Nastoletnie Wypiekanie. Składniki:  spód ok. 200 g herbatników Śnieżny puch: 500 g twarogu sernikowego, zmielonego  3 łyżki cukru pudru

Życie zaczyna się w kuchni
Mocno Czekoladowe Ciasto 152

pudru 55 g kakao szczypta soli 5-6 łyżek mleka lub śmietanki 36% Masło ucieramy na puch. Dodajmy stopniowo cukier, ciagle ucieramy do gładkości. Dodajemy kakao i sól, ucieramy. Na sam koniec dodajemy mleko i śmietankę, ucieramy. Na pierwszy blat ciasta wykładamy część kremu. Przykrywamy drugim ciastem. Pozostały krem wykładamy na wierzch i boki. Wierzch polewamy czekoladowym ganache

Made By Mom And Son
makowiec pod orzechową pierzynką 159

odstawić do wystudzenia. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, połączyć z żelatyną i wyłożyć na ciasto. Odstawić do lodówki. Orzechy zalać mlekiem i zagotować. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, następnie dodawać żółtka, orzechy i spirytus. Masę orzechową delikatnie rozsmarować na bitej śmietanie i na wierzchu rozłożyć herbatniki. Polać polewą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tort lalka 181

nasączyć wodą z cytryną. Tak samo robić kolejne warstwy. Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Stężałe ciasto wyłożyć na talerz odwracając miskę do góry dnem i delikatnie zdjąć folię.  Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Część masy odłożyć. Do reszty dodać barwnik spożywczy (można podzielić na dwie części i do jednej dodać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Buchty z jagodami 198

kwadrans, aby drożdże ruszyły. Masło roztopić i wystudzić do temperatury pokojowej. Jaja w całości ubijamy z cukrem na puch. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, mleko z drożdżami masło i masę jajeczną. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Miskę szczelnie przykryć folią do żywności i odstawić do podwojenia objętości, ok. 40-50 minut. 2. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę

Apetyczna babeczka
CIASTO RAZOWE Z JABŁKAMI 150

plasterki Żółtka, oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem na puch, cały czas miksując wlewać po woli olej i dokładnie wymieszać następnie dodać śmietanę oraz mąkę i wszystkie składniki miksować około 3 minut,aż ciasto będzie gładkie. Na końcu dodać sztywną pianę z białek delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej

RAROSSA
CIASTO WIEWIÓRKA 177

CUKIETERII pół szklanki rodzynek 1.5 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Jajka ucieramy na puch z cukrem. Dolewamy olej, wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Jabłka kroimy  w kosteczkę, dodajemy razem z orzechami i rodzynkami do ciasta, mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem formy. Pieczemy ok 45 minut do suchego patyczka

Z Majeczką w kuchni
PUSZYSTY MURZYNEK Z DŻEMEM PORZECZKOWYM. 375

wyściubiać nosa poza ciepły pokój i przeczekać, aż ta cała plucha minie, a szaro-bury świat pokryje się czystym, śnieżnobiałym puchem. Nieodłącznym elementem jesiennych dywagacji jest czekolada. A najlepiej w postaci polewy na jakimś pysznym, pulchnym i mięciutkim cieście. "Ostatni raz tak puszyste murzynka zrobiła moja mama" - aż serce podskoczyło na te słowa, gdy wspólnie siedząc przy stole, zajadaliśmy się

W kuchni Karmel-itki
Markizy Orzechowe z Kremem Czekoladowym 290

nigdy nie mierzyłam czasu, ale dłużej niż 5 minut na pewno nie schodzi. Jeśli chodzi o ciasto, tu będzie prosto. Do jednej miski wsypałam i wymieszałam wszystkie sypkie składniki, a do drugiej miski włożyłam miękkie masło, zmiksowałam mikserem na tak zwany puch, dołożyłam masło orzechowe nadal miksując i wsypałam cukier miksując do momentu rozpuszczenia się cukru oczywiście cukier(...)rozpuścił się całkowicie. Nie przerywając pracy robota kuchennego dorzuciłam do miski jajko i  łyżka po łyżce wsypywałam sypkie składniki. Na końcu wystarczyło włożyć rękę do miski i zagnieść ciasto.  W momencie zagniatania widziałam, że ciasto faktycznie jest kruche i mogą być niezłe "jaja" podczas wałkowania po wcześniejszym schłodzeniu, dlatego od razu podzieliłam ciasto na dwie części, jedną część

Blondynka Gotuje
Pychotka ananasowa 606

dokładnie, wlewamy roztwór do gotującego się mleka i gotujemy budyń.Studzimy.  Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu, miksujemy na krem, pod koniec dodajemy osączone z zalewy i pokrojone w kostkę ananasy , mieszamy łyżką. Przełożenie: Jedną warstwę ciasta z bezą posmarować kremem ananasowym, przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić, kroić i podawać

Wanilia i Kardamon
ciasto czekoladowe z nutką pomarańczy 227

jajka skórka otarta z 2 pomarańczy sok z jednej pomarańczy Masło utrzeć z cukrem na puch, następnie wciąż ucierając dodać miód, jajka i skórkę z pomarańczy. Wszystkie "suche" składniki wymieszać razem, wsypywać partiami do masła na zmianę z pomarańczowym sokiem. Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki. Piec ok 45 minut w piekarniku rozgrzanym

6niebo
Ciasto Milky Way 146

nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 25 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy i przekrawamy na dwa blaty *** *** Przygotowujemy krem: mleko zagotowujemy z cukrami, dokładnie mieszamy aby się rozpuściły i studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy zimne mleko, a następnie mleko w proszku. Całość mieszamy delikatnie mikserem, aż uzyskamy gładki krem *** *** Jedną(...)Całość zakrywamy drugim biszkoptem *** *** Przygotowujemy polewę czekoladową: czekoladę mleczną oraz gorzką wkładamy do małego garnka, zalewamy mlekiem, podgrzewamy cały czas mieszając, aż czekolady całkowicie się rozpuszczą. Gotową polewą polewamy ciasto *** *** Jeżeli chcemy dodatkowo uzyskać wzorek, musimy osobno rozpuścić białą czekoladę z mlekiem i polać nią artystycznie ciasto *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny przed podaniem *** *** SMACZNEGO

Blog z Apetytem
Słodka pychotka 191

dokładnie mieszamy aby masa nam się nie przypaliła. Gotową odstawiamy do ostygnięcia.Margarynę miksujemy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gotowa masa ma  być jednolita, należy uważać aby nie zważyć masy.  Na spód układamy jeden kawałek ciasta z bezą przykrywamy go masą i kładziemy na wierzch drugą część ciasta posypaną migdałami. Ciasto najlepiej smakuje

ciastkarnia na kruchym spodzie