rodzinkę za najsmaczniejsze śliwki. Nasze drzewo w tym roku baaaardzo hojnie obdarowało nas owocami. Kompoty i dżemy stoją już w piwnicy stanowiąc zapas bynajmniej na 2 lata :P A ciasto też musi być :) Najczęściej takie jakie tu widzicie - proste ucierane, posypane z wierzchu cukrem i cynamonem, aby nie zabić smaku śliwek i tego pysznego soku, które puszczają w czasie pieczenia(...)Śliwki umyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki. Margarynę utrzeć do miękkości. Wsypać cukier z cukrem waniliowym i ubijać na puch. Następnie dodać jajka. Później partiami wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać mleko. Jeżeli ciasto będzie bardzo gęste można dodać więcej mleka. Na końcu dodać skórkę i sok z cytryny. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem
My simple kitchenmleka 2 łyżki cukru 1 kg truskawek 4 białka 10 dag cukru Masło ucieramy z cukrem na miękki puch. Dodajemy po jednym żółtku. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Całość ucieramy na gęste, ale gładkie ciasto. Przekładamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Truskawki
My simple kitchensmakowe. Ciasto jest na tyle stabilne, że możesz dodać dowolną ilość owoców bez obawy, że podczas pieczenia opadną na dno. Amatorów ucieranych ciast z owocami, na drugie, równie pyszne ciasto z rabarbarem oraz owsianą kruszonką zapraszam tutaj. Składniki: 260g mąki 60 g wiórkówk kokosowych 160 g cukru lub ksylitolu 4 jajka M 200 g masła 2 płaskie łyżeczki proszku(...)kawałki, truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować makę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wiórkamo kokosowym miękkie masło utrzeć na puch, następnie ciagle ucierając dodawać po jednym jajku. Na końcu na małych obrotach wmieszać mąkę utarte ciasto wyłożyć do przygotownanej tortownicy, góre wyrównać szpatułką. Na górze rozsypać owoce, lekko wciskajac je w ciasto piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jesteście do cięższych kremów, użyjcie do budyniu masła. Czyli czekamy aż budyń ostygnie. W misce miksujemy masło na puch i dokładamy po łyżce budyń, cały czas miksując. Tradycyjnie, użyjcie owoców sezonowych. Możecie również na górę wylać galaretkę. Ja to ciasto robiłam na wyjeździe letnim, gdzie nie było tradycyjnej formy do pieczenia tarty, więc ta tarta nie ma charakterystycznych
Mieszam w Garnkuszkl wody- ksylitol z wanilią ( lub cukier waniliowy)- 1 mały proszek do pieczeniaJajka ubić z ksylitolem i cukrem waniliowym na puch. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać olej i wodę.Ciasto rozlać do 2 wysmarowanych i wysypanych mąką lub bułką tartą foremek. Ja używam form silikonowych, nie trzeba ich niczym wysypywać , tylko leciutko
Smaczne Zdroweciasta rozprowadzić na blaszce (ciasto jest klejące i ciężkie do rozsmarowania).Spód pieczemy w temperaturze 200 º C przez ok.25-35 minut(w trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika). Drugą część ciasta pieczemy w ten sam sposób. Spody studzimy na kratce. Krem kokosowy: 0,5 l mleka 2 żółtka 0,5 szklanki cukru łyżka cukru waniliowego lub laska z wanilii(...)mieszać aż zgęstnieje.Gorący budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystygnięcia.Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na puch i stopniowo dodawać budyń.Na końcu wsypać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Na jeden blat ciasta wykładamy krem i przykrywamy drugim,obsypujemy cukrem pudrem
Anielskie wypiekibędzie płynna dodajemy łyżkę żelatyny i mieszamy wszytko razem do rozpuszczenia żelatyny.Zimną kremówkę ubijamy na puch z cukrem pudrem wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną czekoladę -chłodną ,należy robić to z wyczuciem aby masa się nie zważyła.Tak przygotowanym kremem smarujemy wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi w palcach bezikami schładzamy w lodówce.Dekorujemy pozostałymi całymi bezami i podajemy
Wanilia i Kardamonszkl cukru 4 łyżki kaszy manny błyskawicznej polewa kakaowa (przepis tutaj ) posypka cukrowa 1 słoiczek marmolady Ciasto: Połowę marchewki zetrzeć na tarce o małych a połowę na dużych oczkach. Odcisnąć sok. Powinniśmy otrzymać 2 szkl marchewki. Jajka utrzeć na puch z cukrami. Mąkę i pozostałe suche składniki przesiać i stopniowo, na przemian z olejem, cały czas ucierając, dodawać(...)masy jajecznej. Na koniec łyżką wmieszać marchewkę. Blaszkę (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec ok 40 minut w 175 st. do tzw. suchego patyczka. Masa: Połowę mleka zagotować z cukrem. Pozostałe wymieszać z grysikiem, gotować kilka min. do zgęstnienia. ostudzić. masło utrzeć do białości, dodawać grysik, cały czas ucierając. Ciasto przekroić na dwa blaty, jeden posmarować marmoladą
Smakołyki Asimojej mamy, mojej teściowej i odbytych warsztatów kulinarnych. I te pączki wyszły mi ŚWIETNE! Obłędnie puszyste ciasto, jakiego jeszcze nigdy nie widziałam, ani nie jadłam. Pączek po naciśnięciu wraca do pierwotnego kształtu. Sam w sobie jest leciutki i delikatny jak puch. Jestem bardzo, bardzo szczęśliwa z tego powodu, że wypracowałam ten przepis. Mój mąż jest olbrzymim fanem pączków(...)właściwie dla niego wszystkie te moje starania. Przepis Wam polecam szczerze! Jak zrobić ciasto na pączki? SKŁADNIKI NA CIASTO ( na 7 do 9 pączków) - 250 g mąki pszennej tortowej, koniecznie przesianej przez sitko - 85 ml mleka (ciepłego, ale nie gorącego!) - 1/4 kostki drożdży świeżych - 60 g cukru pudru - połowa kieliszka wódki (lub spirytus) - 3 żółtka - 2 szczypty soli - olej
SMYKWKUCHNIBudyń przykrywamy folią tak żeby dotykała budyń, nie utworzy się wtedy kożuch. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do wyczerpania. Następnie dodajemy po kawałku pokruszoną chałwę i dobrze ucieramy. SKŁADANIE: Na ciasto z sezamem wykładamy masę, następnie przykładamy drugim ciastem. Ciasto najlepiej przygotować dzień lub dwa przed podaniem. Smacznego
Pani na desercukier waniliowy cukier puder do posypania Blaszka o wymiarach 24/36 Jeśli chcecie aby wasze ciasto było wysokie możecie upiec w tortownicy lub mniejszej blaszce . Wykonanie : Margarynę ucieramy z żółtkami , cukrem i cukrem waniliowym na puch . Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Masę makową i odciśnięte z soku jabłka mieszamy z utartą margaryną(...)końcu dodajemy wiórki kokosowe , skórkę z pomarańczy , kaszę mannę , kaszę jaglaną , proszek do pieczenia , mieszamy . Następnie dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką . Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki , pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 / 55 minut . Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiligotujące się mleko-mieszamy-gotujemy jak budyń, studzimy. Chałwę kruszymy na małe kawałeczki. Masło lub margarynę ucieramy na puch, następnie dodajemy po łyżce ZIMNEGO budyniu, następnie dodajemy chałwę i miksujemy jakieś 2 minuty do rozpuszczenia się chałwy. CIASTO Białka oddzielamy od żółtek,następnie miksujemy je na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka, oraz pozostałe składniki. Dużą blaszkę smarujemy tłuszczem
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPRZYGOTOWANIE : Biszkopt - całe jajka ubijamy z cukrami na puch, następnie wlewamy olej, chwilkę mieszamy i wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tortownicy i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 % C. Po wyjęciu studzimy, kiedy biszkopt jest już całkowicie zimny, przecinamy go na trzy równe połówki. Śmietana - żelatynę namaczamy we wrzątku
Kulinarne Fantazje Mariolicieście rozprowadzamy starte na dużych oczkach tarki jabłka (jeśli są bardzo soczyste, można je z lekka odcisnąć z nadmiaru soku). Posypujemy je cynamonem oraz bułką tartą. Przykrywamy drugą częścią ciasta (ja rozwałkowałam je na wielkość blachy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, a następnie ostrożnie przełożyłam na jabłka). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut(...)doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy przestudzony budyń. Przekładamy w następujący sposób: 1 blat biszkoptu orzechowego – połowa masy budyniowej – krucho-drożdżowe ciasto z jabłkami – reszta masy – 2 blat biszkoptu orzechowego – polewa (u mnie roztopione 150 g czekolady
Smaki Na Talerzu