ciasto puch - 2218 przepisów (strona:26/148)

Cappuccino orzechowe 240

łyżki miodu 1/2 kostki masła W patelni lub rądlu zagotowujemy cukier miód i masło dodajemy drobno posiekane orzechy i podgrzewamy aż się cukier całkowicie rozpuści. Gotowe orzechy wylewamy na ciasto i pieczemy ok 25 minut w 180 st. C. Masa: 1,5 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 500 ml mleka 4 łyżki drobnego cukru(...)wlewamy na gotujące się mleko, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy mieszając aż masa zacznie gęstnieć. Ugotowany budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. 3/4 budyniu wykładamy na ostudzone ciasto, przykrywamy równomiernie krakersami, na których rozsmarowujemy pozostały krem. Całość posypujemy kakao lub startą czekoladą

Cynamonowe szczęście
Ciasto na herbacie Earl Grey z owocami i kremem budyniowym 173

papierem do pieczenia, a boki smarując tłuszczem i wysypując mąką (do tego celu idealnie nadaje się krupczatka). Jeśli pieczecie dwa blaty ciasta od razu w dwóch formach, należy naszykować obie.   W dużej misce ucieramy na puch miękkie masło, dosypujemy powoli partiami cukier i ubijamy całość na lekką i puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku na raz, stale(...)proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Powoli dosypujemy ją partiami do masy, stale miksując. Wlewamy wystudzone mleko z herbatą i miksujemy całość do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji.   Ciasto rozdzielamy na pół wlewając je po równo do form i pieczemy na środkowej półce, przez około 40-50 minut, do suchego patyczka. Studzimy. Krem budyniowy Do zrobienia kremu będziemy potrzebowali zimnego

Karo in the Kitchen
Kremówka toffi 392

stopniach. W trakcie pieczenia, gdy widziałam, że ciasto zbytnio się wybrzusza, otwierałam piekarnik i nakłuwałam dodatkowo wybrzuszone miejsce. Oba ciasta odstawiamy do ostudzenia. Teraz szykujemy krem. Mleko należy zagotować. Żółtka miksujemy z cukrem na jasny puch dodajemy do nich mąkę oraz budyń i dalej miksujemy do konsystencji pasty. Dodajemy do naszej pasty 100 ml gorącego mleka, żeby zahartować(...)ostudzenia. Gdy masa jest ostudzona miksujemy masło na puch i dodajemy do niego krem łyżka po łyżce za każdym razem krótko miksując. W osobnej misce ubijamy kremówkę (dodałam do niej łyżeczkę cukru pudru). Połowę ubitej kremówki przełożyć do kremu i krótko zmiksować. W blaszce układamy kolejno: blat ciasta francuskiego, krem budyniowy, resztę śmietanki kremówki i kolejny blat ciasta

Relaxtime
ciasto herbaciane i yerba mate 165

codziennej herbatki idealnie pasuje herbaciane ciasto. Choć proste, wręcz zwykłe to dzięki dodatkowi herbaty mocno wilgotne i aromatyczne.  Składniki: 2 szklanki mąki pszennej  2 jajka 1 szklanka cukru 3 łyżki oleju 3 łyżki powideł lub konfitury  1/2 szklanki ciepłej herbaty yerba mate (przelanej przez sitko(...)szklanki ciepłej zwykłej herbaty 1 łyżeczka sody garść daktyli Mąkę i sodę wymieszać i przesiać. Jajka ubić z cukrem na puch. Dodać olej, dżem, wlać herbaty i wsypać mąkę. Wszystko zmiksować. Dodać posiekane daktyle. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej wysoko papierem. Piec w 180*C przez około 40 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Czekoladowa Pokusa 155

galaretkę i mieszam, aż się rozpuści i połączy z budyniem. Masło, o temperaturze pokojowej,  ucieram z cukrem na puch i dodaję porcjami przestudzony budyń z galaretką.  Na posmarowanym spodzie smaruję masę czekoladową , przykrywam drugim, posmarowanym blatem ciasta i schładzam w lodówce. Składniki na polewę podgrzewam w garnuszku i mieszam, ochładzam do temperatury pokojowej i polewam wierzch

Ciasteczkowy Potwór
Placek Niebo (jabłkowo-orzechowy) 209

margaryny 1 kieliszek wódki 4 łyżki cukru pudru  Polewa: pół kostki margaryny 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody  Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na blaszczce i pieczemy dwa placki w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut, aż wierzch się nie zezłoci. Składniki(...)jeden kruchy placek i przykrywamy drugim. Mielone orzechy zalewamy szklanką gorącego mleka i odstawiamy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy przestygnięte orzechy i wódkę. Całość dokładnie mieszamy. Krem rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Margarynę rozpuszczamy w rondelku. Zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier puder, a następnie kakao. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy wodę i ponownie mieszamy. Polewę

My simple kitchen
Szybkie kremówki na biszkopcie 409

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier. Dodawać kolejno żółtka.Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz proszkiem budyniowym. Dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką.Ciasto przelać do przygotowanej blaszki o wym. 23x33cm.Piec około 30minut w temp. 180st.Przestudzić i przekroić na dwie równe części.Krem:  1 litr mleka 3,2%,  200g masła(...)się mleko. Stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego przestygnięcia.  Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy budyniowej. Na koniec dodać kilka kropel aromatu śmietankowego. Ciasto nasączyć sokiem z jednej cytryny zmieszanym z 1/3 szklanki wody. Przełożyć kremem.  Ciasto wstawić do lodówki.  Przed podaniem oprószyć cukrem

Z miłości do słodkości
Napoleonka na cieście francuskim 181

dałam 6 łyżek cukru , jeśli ktoś lubi bardziej słodkie może dać więcej. Gotowy budyń wystudzić. Masło utrzeć na puch następnie porcjami dodawać wystudzony budyń. Zmiksować aby składniki się połączyły ale nie za długo.  Na jeden płat upieczonego ciasta wyłożyć krem budyniowy. Przykryć drugim płatem ciasta i wstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Kroić

Monia miesza i gotuje
Trójplacek 372

sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy. Na sam koniec dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy łyżką do ich połączenia. Formę o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto orzechowe, wyrównujemy. Pieczemy około 20-25 minut w 170 stopniach. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 5 żółtek 500 ml mleka 125 g cukru kryształu 2 łyżeczki cukru waniliowego 2,5 łyżki mąki(...)mieszając, na małej mocy palnika doprowadzamy do konsystencji budyniu. Zdejmujemy z palnika. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch. Do utartego dodajemy stopniowo ostudzony budyń. Ucieramy na gładką, puszystą masę. Przełożenie: Ciasto kruche Krem Ciasto orzechowe Krem Ciasto kokosowe Krem Ciasto kruche Polewa Polewa: 200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 1 łyżka masła Czekoladę

Made By Mom And Son
Ciasto Kara-kum 124

jajko 1vłyżeczka sody szczypta soli dżem u mnie z całymi wiśniami Wykonanie Roztopić masło. Ubić jajko z cukrem na puch. Dodać stopione masło,wymieszać ,dosypać mąkę z soda i solą .Wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto się klei ,więc trzeba szybkimi ruchami wyrabiać . 1/3 ciasta umieścić w zamrażarce. Resztę ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

w mojej kuchni
Ciasto Biedronka 193

Ciasto ciekawe. Przepis z Moje Wypieki z moją małą modyfikacją dotyczącą kremu, ja postanowiłam zrobić zwykły budyniowy i wyszło Pysznie! Przy okazji sprawdziłam jak wypadnie w pieczeniu olej słonecznikowy firmy Biooil - super. Dobra jakość oleju robi swoje. Biszkopt: 6 jajek, białka i żółtka oddzielnie 1 szklanka drobnego cukru 80 ml oleju słonecznikowego (użyłam bardzo dobrej jakości(...)energicznie mieszamy do zgęstnienia budyniu. Gotowy budyń przykrywamy folią tak, żeby folia dotykała powierzchnię budyniu i studzimy. W misce masło ubijamy na puch, do którego dodajemy po łyżce budyniu cały czas miksując. Wykonanie całego ciasta: Pierwszy blat biszkoptowy smarujemy dżemem truskawkowym, ja posmarowałam moim domowym musem truskawkowym, który robiłam zeszłego lata. Następnie na dżem wykładamy masę budyniową

Blondynka Gotuje
Torcik kawowo-orzechowy 414

budyniowy rozpuścić w 250ml mleka, ugotować budyń i ostudzić. Kawę zalać 50ml wrzącej wody, dokładnie wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na puch, nie przerywając ucierania powoli dodawać przestudzone Cappuccino i budyń. Gotowy krem wyłożyć na blaty ciasta, wysmarować wierzch i boki, udekorować orzechami włoskimi. Smacznego

Zapiski Młodej Żony
Biszkopt z pierniczkami i kremem budyniowym 255

blaszkę o wym. 25x36cm.  Piec około 35 minut w temp. 170st.  Ostudzić i przekroić na 2 części.  Dodatkowo: 350g pierniczków,  500g powideł śliwkowych. Pierwszy blat ciasta posmarować grubą warstwą powideł śliwkowych, następnie ułożyć ciasno pierniczki, jeden obok drugiego. Krem:  3/4 l mleka, 3/4 szklanki cukru,  2 łyżki cukru waniliowego, 3 łyżki mąki krupczatki(...)wraz z cukrami. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki. Mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Całkowicie ostudzić.  Margarynę utrzeć na puch, dodawać po łyżce przestudzonej masy. 3/4 masy rozsmarować na pierniczkach, przykryć drugim blatem ciasta.  Wierzch posmarować resztą kremu i posypać 50g startej mlecznej czekolady. Ciasto przechowywać w lodówce.  Ja dodatkowo ciasto udekorowałam czekoladowymi gwiazdkami

Z miłości do słodkości
Ciasto z orzechami, jabłkami i żurawiną 158

Ciasto to zrobiłam na bazie znanej wiewiórki ( KLIK ). Dodałam więcej jabłek, orzechów i rodzynki zamieniłam na żurawinę. I upiekłam w keksówce. Składniki na 1 keksówkę: 4 jajka 1 szklanka cukru 1/2 kostki margaryny 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 szklanki(...)grubo siekanych orzechów 1/2 szklanki żurawiny 3 jabłka odmiany szara reneta Sposób wykonania: 1. Margarynę roztopić, przestudzić. 2. Jajka ubić na puch z cukrem. 3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawać do ciasto na przemian z margaryną. Na koniec dodać orzechy, pokrojone w kostkę jabłka i żurawinę i wymieszać łyżką. 4. Ciasto przełożyć do keksówki

Kuchnia domowa Ani
Kwiaty z konfiturą 124

Spróbujcie! Maślane ciasteczka z konfiturą  200g mąki 150g masła 50g cukru cukier waniliowy 1 jajo 2-3 łyżki mleka (jeśli ciasto będzie zbyt twarde) konfitura (śliwkowa, wiśniowa, różana- wg uznania) Masło ucieramy z cukrem na puch. Nie przestając dodajemy jajo. Gdy masa osiągnie jednolitą konsystencję wsypujemy przesianą mąkę oraz resztę składników. Teraz możemy postąpić dwojako: 1. Jeśli(...)domu wyciskacz do ciasteczek, wyciskamy ciasteczka prosto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w środku robimy palcem małe wgłębienie i umieszczamy w nim odrobinę konfitury. 2. Formujemy z ciasta kulki, które lekko spłaszczamy układając je na blasze. W środku robimy dołek i wypełniamy go konfiturą. Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15-18minut. Przy zdejmowaniu

Zapiski Młodej Żony

Proponowane wyszukiwania