ciasto puch - 2218 przepisów (strona:30/148)

CIASTO Z RUKOLĄ I KREMEM FIOŁKOWO-JAGODOWYM 94

masła 1 litr mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 2 płaskie łyżki mąki 3/4 szkl. cukru (w tym 3 lyzeczki cukru fi ołkowego) 3 żółtka borówki lub jagody Przygotowujemy ciasto: Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy w małych ilościach cukier miksując. Następnie dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wlewamy cienkim strumieniem(...)mąkę, cukier, budynie i szklankę mleka. Po wymieszaniu przelewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż zgęstnieje. M asło ucieramy na puch. Dodajemy do masła stopniowo wystudzoną masę oraz borówki lub jagody i mieszamy. Ostudzone ciasto kroimy na 2 blaty (1 grubszy, 1 cieńszy). 1 grubszy blat układamy na płaskiej powierzchni. Na niego dodajemy krem. Cieszy blat rozdrabniamy

Kuchnia w oparach
Sernik Straciatella. 119

śmietanki kremówki 5 dag masła Przygotowanie; Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy ze sobą, zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około poł godz. Jajka ubijamy z cukrem na puch i dodajemy je do sera. Dodajemy także miękkie masło, budyń w proszku i przyprawę do sernika. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy mikserem. Czekoladę ścieramy(...)tarce i także dodajemy do sera. Foremkę o wymiarach 28x15 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Z pierwszej formujemy cienkie wałeczki o długości foremki. Układamy je na dnie, jeden obok drugiego. Następnie wylewamy masę serową a na masie układamy wałeczki zrobione z drugiej połowy ciasta. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy około

Radość kipiąca uśmiechem.
Sernik pomarańczowo-pistacjowy (co zrobić, żeby sernik nie pękał) 172

cytrynowego jest trwalsza, a struktura pęcherzyków widoczna jest nawet w upieczonym serniku, po szczegóły zapraszam tutaj. 6. Na powierzchnię ciasta równomiernie wykładamy pistacjową kruszonkę, dookoła obręczy układamy plastry pomarańczy, ("na stojąco"). 7. Masło ucieramy z cukrem na puch, stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy ser, otartą skórkę, rozgniecione herbatniki i sok pomarańczowy - całość BARDZO krótko mieszamy(...)Dodajemy ubitą pianę z białek i odłożone całe orzechy pistacjowe, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia składników. Wykładamy na podpieczone ciasto z masą pistacjową i pomarańczami, wkładamy do piekarnika (nie więcej niż175°!). 9. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 160°C, po kolejnych 30 minutach zmniejszamy do 150°C i znów po 30 minutach zmniejszamy

Kuchnia Prezydentowej
kolorowe oczy siostry anastazji 182

gotujące się mleko. Gdy powstanie budyń pogotować chwile i zdjąć z pieca. Gdy ostygnie utrzeć margarynę na puch i dodać stopniowo budyń.  Rozpuścić galaretkę w pół litra wody i poczekać aż zacznie tężeć.  Na ciemne ciasto rozsmarowujemy połowę masy. Na wierzch układamy pokrojone kawałki rolady. Smarujemy je resztą masy. Na sam wierzch układamy brzoskwinie lub ananasy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Strucla serowa 158

Pyszne ciasto drożdżowe z serem Dzień jak co dzień, ciasto musi być w domu. Dzisiaj drożdżowe z serem.  Składniki na ciasto 2 żółtka 250 g mąki 100g masła cukier 4 łyżki olejek rumowy szczypta soli Serowa masa ser twarogowy tłusty 400g 1 cukier wanilinowy 2 zółtka 2 łyżki cukru Rozczyn drożdże 40 g 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru(...)Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystygnięcia. Mąkę, cukier, szczyptę soli połącz ze sobą. Żółtka ubij wraz z cukrem na puch. Do suchego dodaj rozczyn i żółtka. Wymieszaj ręką. Kiedy składniki się połączą dolej do ciasta roztopiony tłuszcz i wyrób aż masa będzie odchodziła od ręki. Ponownie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ser twarogowy przełóż

Kurnikowo
Cycki murzynki 758

Białka ubijamy na  pianę, a następnie dalej ubijając wsypujemy cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca wsypujemy wiórki, mak i proszek i całość mieszamy delikatnie łyżką lub łopatką. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 45 minut w 180 st. C   Masa: 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 3 jajka 1 łyżka mąki(...)grubym dnem. Do gotującego wlewamy masę jajeczno mączną i gotujemy do momentu aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ugotowanego, ostudzonego budyniu. Krem smarujemy na makowym cieście i przykrywamy biszkoptami, a po wierzchu polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z niewielką ilością mleka, lub gotową polewą czekoladową. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Makowe święta 2016 368

wypiek, który nie tylko smakuje, ale i wspaniale wygląda. Oprószony wiórkami kokosowymi, które przywodzą na myśl biały puch (którego niestety i tym roku chyba na Boże Narodzenie zabraknie) i łączący w sobie wiele kojarzących się z tą porą roku smaków. Ciasto można przygotować zarówno w prostokątnej formie, jak i w tortownicy (polecam przekroić je wtedy na trzy blaty(...)być może nie ma ochoty na kulinarne eksperymenty w czasie świąt, ale dlaczego nie? Może stworzycie całkiem nową i własną tradycję? ;) Ciasto makowo-kokosowe z kremem budyniowym i żurawiną przepis na formę 26x36 cm Składniki na ciasto: 10 białek 190 g drobnego cukru 5 żółtek 190 g mielonego maku 150 g wiórków kokosowych 100 g mielonych migdałów szczypta soli

Ratunku obiad
Ciasto wiewiórka 174

Witajcie. Znów sezonowy wypiek :) Wiewiórka jest bardzo wdzięcznym ciastem. Wszelkie modyfikacje mile widziane. U mnie pojawiły się wiśnie z syropu, żurawina, jabłka, rodzynki i oczywiście orzechy :) Polecam. Ciasto nadaje się i na małą (24x28cm) i na dużą (26x34cm) blaszkę. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki oleju ewentualnie 1/2 łyżeczki cynamonu(...)łyżki rodzynków 2 łyżki suszonej żurawiny 1/2 szklanki wiśni z syropu ( KLIK ) Sposób przygotowania: 1. Jajka ucieramy z cukrem na puch. 2. Dodajemy porcjami mąkę przesianą z sodą i cynamonem, a na końcu olej. 3. Do ciasta dodajemy owoce, orzechy i bakalie, mieszamy łyżką. 4. Ciasto przekładamy do dowolnej foremki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Kuchnia domowa Ani
PIJANA ŚLIWKA W CZEKOLADZIE 560

śliwek suszonych szklanka wódki 2 tabliczki mlecznej czekolady Wykonanie: *Śliwki namaczamy w alkoholu. Najlepiej tydzień przed pieczeniem ciasta, ewentualnie min dobę.  *Białka oddzielamy od żóltek, ubijamy białka na pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, dodajemy po jednym żóltku, ubijamy na puch. Dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Wylewamy do tortownicy 26 cm, pieczemy(...)minut. Studzimy. Wystudzony przekrawamy na połowę.  * Alkohol zlewamy ze śliwek, nasączamy nim blaty ciasta. * Budyń przygotowujemy na 1/2 l mleka. Studzimy. 2 czekolady: mleczną i gorzką roztapiamy w jednym garnuszku, jak się rozpuści dodajemy 4 łyżki mleka. Miksujemy budyń, dodajemy do niego porcjami wystudzony budyń, miksujemy, dodajemy rozpuszczoną przestudzoną czekoladę.Miksujemy. Odstawiamy na ok 1/2 godz do lodówki żeby

Z Majeczką w kuchni
Piknikowe ciasto z owocami 156

ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy i odstawiamy. Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem i szczyptą soli na gładki puch. Następnie wbijamy po 1 ogrzanym jajku i za każdym razem miksujemy przez 1-2 minuty. Do gotowego ciasta dodajemy przesiane mąki z proszkiem i jeszcze raz dobrze miksujemy. Ciasto przekładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wiechu

Trzeci talerz
Sernik a'la pudding drezdeński 181

mieszamy, aż się rozpuści. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Przygotowujemy masę serową. Jajka, cukier, cukier waniliowy i sól miksujemy na puch. Powoli po łyżce wrzucamy twaróg. Gdy masa będzie dobrze zmiksowana dosypujemy proszek budyniowy. Chwilę miksujemy. Schłodzone kruche ciasto ścieramy na tarce bezpośrednio na blaszkę, dociskamy palcami, wyrównujemy. Możemy ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki, ale jest to ciasto

Gotowanie moimi oczami
BIsZkoPt Kokosowy z KOKOsowym kremem i KOKOSOWĄ BEZĄ 194

białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli, delikatnie mieszamy z masą kokosową, dolewamy olej i dosypujemy wiórki ciasto wylewamy na posmarowaną olejem kokosowym foremkę, pieczemy ok 20 minut do efektu suchego patyczka w międzyczasie przygotowujemy krem- masło ucieramy na puch, stopniowo dokładamy serek, żółtka z cukrem ucieramy na puch, obie masy łączymy, dosypujemy mleko w proszku(...)mieszamy, możemy dosypać 0,5 szklanki wiórków:) białka na bezę ubijemy z cukrem i sokiem z limonki, mieszamy z wiórkami upieczone i ostudzone ciasto kroimy na dwie części, jedną smarujemy galaretką winogronową, wykładamy krem, przykrywamy drugą częścią ciasta i wykładamy bezę czekoladę kroimy w cienkie plasterki, posypujemy ciasto:) najlepsze jest na drugi dzień!! SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Pączki hiszpańskie 113

wiecie jakie pączki wysmażyć to odsyłam Was do mojego MENU: TŁUSTY CZWARTEK . A dzisiaj proponuję pączki inne, delikatniejsze i lekkie jak puch. Rozpływają się w ustach. Są to pączki hiszpańskie, nazywane również wiedeńskimi. Są zrobione z ciasta zaparzanego, takiego jak na ptysie. Zrobiłam w dwóch wersjach: wypasione z bitą śmietaną i bez niej, ale wszystkie obsypałam orzeszkami arachidowymi(...)mąka dobrze połączyła się z wodą. Trzeba dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Powstałe ciasto stało się lśniące i zaczęło odchodzić od ścianek i dna garnka. To znak, że już jest dobrze wymieszane. Ciasto zostawiłam do wystudzenia. Przełożyłam do misy miksera i wymieszałam. Do zimnego ciasta wbijałam po jednym jajku. Każde następne dodałam, kiedy poprzednie dokładnie wmieszało się do masy

Kuchnia u Krysi
Śmietanowo - galaretkowiec 436

łyżka wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao WYKONANIE : _____________________ Jajka ubić z cukrem na puch, dodać mąkę , proszek , wodę , olej i kakao , wszystko delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia wylać ciasto , piec w temp. 190 stopni . Po upieczeniu ciasto przeciąć na pół . MASA ; ____________________ 2 CZerwone galaretki rozpuścić w 0,5 litra przegotowanej

Sama słodycz i szczypta chili
Torcik makowy z bezami 146

masła 30 dag masy kajmakowej z puszki Dodatkowo: 90 g białych bezików 150 ml konfitury lub dżemu porzeczkowego sos z owoców leśnych do deserów np Oetkera Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mak wsypujemy na wrzątek i gotujemy około 3 minuty,odcedzamy,mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. 2. Jajka miksujemy na puszystą pianę z cukrem pudrem,dodajemy mak oraz bułkę tartą(...)minut.Całkiem zimne wyjmujemy z formy przekrawamy na dwa placki. 4. Masa: Na mleku gotujemy budyń.Studzimy.Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce budyniu i masy kajmakowej aż do połączenia. 5. Przełożenie: Jeden blat ciasta smarujemy dżemem lub konfiturą z porzeczki smarujemy połową masy,przykrywamy drugim plackiem,smarujemy resztą masy układamy na wierzchu beziki polewamy sosem

Wanilia i Kardamon