ciasto puch - 2218 przepisów (strona:39/148)

SERNIK SIOSTRY ANIELI 216

Ubić białka. 4. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na puch. 5. Dodać do sera ; - utarte żółtka - budynie - cukier waniliowy 6. Wszystko dobrze wymieszać mikserem. 7 . Dodać białka i delikatnie wymieszać dużą łyżką. 8. Ser wylać na ułożone kopczyki z ciasta. 9. Na serze ułożyć takie same kopczyki jak na spodzie

Sama słodycz i szczypta chili
PASZTET ŚWIĄTECZNY. 213

Szukam wzrokiem białego puchu, chociaż jego śladów. W tym roku mamy grudniową jesień. Czekam z niecierpliwością małego dziecka, aż w końcu biała kołdra otuli świat, zakrywając

W kuchni Karmel-itki
Rogaliki drożdżowe zero waste 137

mleku z łyżeczką cukru i mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puch. Przesiać mąkę, zrobić na środku kopczyka dołek i wlać wyrośnięty rozczyn. Dodać resztę mleka i rozpuszczone letnie masło oraz ziemniaki. Razem zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką. Odstawić na ok godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie zagnieść ciasto jeszcze

AZgotuj!
Sernik z masą kajmakową 328

opakowanie sermixu 125 ml mleka 250 g gotowej masy kajmakowej Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i mikserem wymieszać . Następnie wsypać do tortownicy o średnicy 23 cm i lekko ugnieść. Przygotowanie masy serowej: jajka ubić z cukrem na puch. Ciągle ubijając , dodaj ser, miękkie masło , sermix i mleko. ( zamiast sermixu - mleko z całym proszkiem budyniowym(...)wymieszać i wlać do masy serowej). Masę po wymieszaniu dzielimy na 2 części. Do jednej dodaj masę kajmakową i dokładnie wymieszaj mikserem. Na ciasto jasne wyłóż masę serową ( w zależności od piekarnika można zapiec ok. 15 minut ) po czym wlać masę z  kajmakiem. Wyrównaj powierzchnię i piecz ok. 45 - 50 minut w temp. 180 C . Po upieczeniu nie wyjmować

Słodkości i nie tylko
karpatka na biszkoptowym spodzie 357

gęsta masa, przekładamy ciasto na blaszkę (ok. 25×40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. na złoty kolor. Podczas pieczenia na cieście utworzą się „góry i doliny” Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 750 ml mleka 150 g cukru 2 żółtka 90 g mąki ziemniaczanej 80 g mąki orkiszowej(...)cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładką puszystą masę. Gotowa masę wykładamy na biszkopt i przykrywamy upieczonym ciastem karpatkowym. Odstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
Babka cafe latte 215

dalej aż do zimy. W ramach zbliżających się już dużymi krokami świąt  sezon babkowy uważam za otwarty. Dzisiaj podzielę się przepisem na pierwszą babkę.  Myślę, że  ciasto to zasmakuje wszystkim, który nie przepadają za bardzo słodkimi wypiekami. Wanilia, kawa i czekolada- smaki na dzisiaj. Swoją drogą wypiłam takie pyszne late z pianką, ale mam smaki dzisiaj(...)mleka 3 łyżki kawy 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puch i dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy mleko a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszane ciasto przelewamy równo do trzech misek. Do jednej damy kilka kropel olejku do drugiej kakao a do trzeciej kawę. Następnie

ciastkarnia na kruchym spodzie
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI 115

dodajemy cukry, mleko, olej i mieszamy aż składniki się połączą. Białka ubijamy na puch, dodajemy do masy serowej i dokładnie łączymy składniki. Na koniec wsypujemy budynie, mieszamy i masa serowa gotowa.  Brzoskwinie odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto dzielimy na dwie połowy, trzemy na tarce jarzynowej lub rozwałkowujemy, wykładamy nim dno blaszki

Kulinarne Fantazje Marioli
ciasto z gruszkowym serem 165

zblenderować na papkę. Twaróg zmielić lub także rozdrobnić blenderem. Jajka ubić z cukrem na puch. Dodać ser, budynie, gruszki i  wystudzone masło. Połączyć delikatnie.  Przygotować posypkę: herbatniki pokruszyć. Wymieszać z resztą składników i zagnieść kruszonkę.  Blaszkę wyścielić papierem. Wyłożyć połowę ciasta. Na nie wylać masę serową i pozostałe ciasto. Wierzch posypać kruszonką.  Piec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik z masą kajmakową 162

opakowanie sermixu 125 ml mleka 250 g gotowej masy kajmakowej Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i mikserem wymieszać . Następnie wsypać do tortownicy o średnicy 23 cm i lekko ugnieść. Przygotowanie masy serowej: jajka ubić z cukrem na puch. Ciągle ubijając, dodaj ser, miękkie masło, sermix i mleko. ( zamiast sermixu dodałam mleko z całym proszkiem(...)budyniowym wymieszałam i wlałam do masy serowej). Masę po wymieszaniu dzielimy na 2 części. Do jednej dodaj masę kajmakową i dokładnie wymieszaj mikserem. Na ciasto jasne wyłóż masę serową ( w zależności od piekarnika można zapiec ok. 15 minut ) po czym wlać masę z  kajmakiem. Wyrównaj powierzchnię i piecz ok. 45 - 50 minut w temp. 180 C . Po upieczeniu

Różne smaki w kuchni
Miodownik cytrynowo-orzechowy 184

wlać masę i ugotować gęsty budyń. Zostawi do wystudzenia. Miękkie masło o temperaturze pokojowej zmiksować na puch, miksując dodawać po łyżce budyniu aż powstanie gęsty krem. Miodowy blat bez orzechów umieścić w foremce, wyłożyć cytrynowy krem , przykryć miodowym blatem z orzechami. Ciasto nakryć folią aluminiową włożyć do lodówki. Najlepiej smakuje na 3 dzień ;) Ciasto podałam na klasycznej

Wanilia i Kardamon
Karmelowe ciasto z gruszkami 148

pieczenia; skórka otarta z cytryny; Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i skórką z cytryny na puch, dalej ucierając, wbijać kolejno po jednym jaju, pod koniec wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników. Składniki dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec

In my kitchen
Drożdżówki z jabłkami 519

najwspanialsze, kremowe, wielowarstwowe, wymyśle ciasta z chęcią zamienilibyście na zwykłą drożdżówkę lub ciasto drożdżowe. Ciepłe i świeże prosto z piekarnika są najlepsze. Potem ewentualnie można je lekko odgrzać w mikrofalówce i cieszyć się niczym nie zastąpionym  drożdżowym puchem i smakiem.       Do przygotowania około 12-14 drożdżówek 1/2 szklanki cukru 2 jajka

Jadło i czytadło
Ciastko mocno czekoladowe z suszonymi wiśniami i orzechami włoskimi 119

Chodziła za mną ochota na czekoladowe ciasto.  Składniki: 200 gram czarnej czekolady 6 jajek szklanka trzcinowego kostka masła garść suszonych wiśni garść prażonych orzechów włoskich kakao do posypania wierzchu 100 gram mąki kieliszek wiśniówki listki melisy Przygotowanie: Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Lekko wystudź. Żółtka oddziel(...)białek. Do żółtek dodaj cukier i ubijaj na biały puch. Białka ubij na sztywno. Do żółtek teraz dodaj czekoladę z masłem. Wymieszaj. Potem mąkę a na końcu ubitą pianę z białek  Kiedy ciasto będzie jednolite wlej wiśniówkę, pokrojone suszone wiśnie i posiekane prażone orzechy

AZgotuj!
Prince polo 219

pozostałe sypkie składniki i delikatnie mieszamy najlepiej łyżką lub szpatułką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (23,5x35 cm) przelewamy ciasto i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Ciasto z wafelkami: 1 szklanka białek (ok. 5 białek) 1 1/2 szklanki cukru 250 g wafelków Prince polo 200 g orzechów (różnych) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mieszamy proszek budyniowy i mąki. wlewamy do gotującego się mleka i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec dodajemy  2-3 łyżki kawy oraz alkohol (jeśli ciasto będą jadły dzieci można go pominąć). Krem wykładamy na warstwę z wafelkami, pozostawiając 3-4 łyżki. Przykrywamy biszkoptem, który

Cynamonowe szczęście