pieczenia szczypta cynamonu Wykonanie: odzielić zółtka od białek. Odważyć pozostałe składniki masło utrzeć na puch z dodatkiem cukru i żółtek. Wmieszać porcjami mąkę i maślankę. Ubić białka na sztywną pianę, następnie przy pomocy szpatułki delikatnie wymieszać ją z ciastem porcjami wykładać ciasto na rozgrzaną gofrownicę i smażyć wg instrukcji ( u mnie 3 minuty). Usmażone gofry odkładać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!minut w ciepłe miejsce. Jajka oraz żółtka ucieramy na puch, dodajemy wyrośnięty zaczyn oraz resztę ciepłego mleka. Wszystko razem mieszamy, wsypujemy mąkę przesianą z solą i zagniatamy ręcznie przez ok. 10 minut. Po zagnieceniu powoli wlewamy roztopione, przestudzone masło i mieszamy aż ciasto wystygnie. Przekładamy na stolnicę i zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto ( podsypujemy mąką ), w ałkujemy
Ostra na Słodkocukrem, dodać żółtka, aromat cytrynowy, miksując na wolnych obrotach miksera, wsypywać po łyżce mąki aż do skończenia. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki, tej samej w której piekliśmy ciasto kruche. Piec 25 minut w temp 160*c.Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Masa budyniowa: Żółtka rozmieszać ze szklanką mleka, oraz z mąkami, pozostałe mleko zagotować z cukrami, do gotującego się mleka(...) dodając po łyżce wystudzonego budyniu, zmiksować na puszysty krem. Masa krówkowa: Miękkie masło utrzeć na puch dodając w trakcie po łyżce masy krówkowej, na koniec wlać rum, wsypać orzechy, dodać kawę, zmiksować. Poncz: Składniki wymieszać ze sobą. Przełożenie: Ciasto kruche posmarować dżemem cytrynowym, wyłożyć masę budyniową, przykryć biszkoptem, nasączyć ponczem, na wierzch rozsmarować masę krówkową
Wanilia i KardamonMasło roztopić, lekko ostudzić.2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać.3. Jajka ubić z cukrami na puch. Wsypać mąkę i wlać roztopione masło. Miksować do połączenia się składników.4. Blaszkę (25x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto.5. Na ciasto wyłożyć wydrylowane morele skórką do dołu.6. Składniki kruszonki połączyć, posypać wierzch.7. Ciasto piec
Kuchnia domowa Aniwyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto ułożyć na dnie formy, lekko nakłuć widelcem. Blachę z ciastem wstawić do lodówki na czas mieszania masy serowej. Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić w osobnej misce na puch razem z jogurtem greckim. Stopniowo dodawać proszek budyniowy i cukier waniliowy wymieszany z cukrem. Na końcu(...)masy dodać ubite białka i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę serową wylać na kruchy spód. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i piec około 1 godziny. Ciasto przed rozkrojeniem dobrze schłodzić
Zrób to smaczniedziecięcej buzi i oczekując słodkiego smaku, nadział się na gorzki smak mąki. Koniec prywaty, wracamy do babki. Zrobić dobrą babkę drożdżową, to nie lada sztuka Chodzi o to, aby ciasto nie było zbyt suche i szybko nie wysychało a jedzenie babki było przyjemnością również 2 i 3 dnia po pieczeniu. Z przepisu wyszła baba bardzo dobra. Mój mąż pałaszował(...)drożdży i cukru robimy rozczyn. Odstawiamy na 15-20 min do podrośnięcia. Mąkę przesiewamy. Żółtka ucieramy z cukrem na puch. Do 300 gr przesianej mąki dodajemy rozczyn, utarte żółtka, wanilię oraz skórkę z cytryny. Dodajemy opcjonalnie bakalie. Wyrabiamy ciasto ok 10-15 min. Jeśli ciasto jest rzadkie i bardzo się lepi podsypujemy mąką, starając się nie przekroczyć
Mieszam w GarnkuDziś zapraszam Was na jedno z moich ulubionych ciast na zimno. Ciasto cytrynowy puszek jest nie tylko pyszne, ale też proste w wykonaniu. Idealne na letnie dni za sprawą cytrynowej nuty, wspaniałe do kubka ulubionej herbaty, jak i na spotkania towarzyskie. Po prostu… dobre na każdą okazję U nas zawsze znika w kilka chwil(...)Moja rodzina je uwielbia. Nawet nie wiecie jak trudno było mi zrobić zdjęcie P.s. W przygotowaniu cytrynowego puchu widniejącego na zdjęciu pomagały mi moje dzieci, więc… nie jestem jego 100% autorem Miksowały z uśmiechami na ustach Polecam Wam spróbować to ciasto. Naprawdę warto, bo ciężko skończyć na jednym kawałku Ciasto cytrynowy puszek najlepiej prezentuje się na talerzykach z delikatnym
Słodkie okruszkiniespełna 3/4 szklanki Przygotowanie: Na początku dokładnie miksujemy jajka z cukrem i aromatem (na puch). Potem dolewamy olej, znów miksujemy (do połączenia składników). Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy całość do połączenia (na małych obrotach miksera). Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy kakao, krótko miksujemy. Małą blaszkę (u mnie forma
Słodkie okruszkinaleśników cukier puder do posypania po wierzchu bądź kilka kostek startej czekolady Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 20ml mleka. Studzimy tak, by masa czekoladowa była nadal płynna. Resztę mleka wraz z jajkiem i białkiem ubijamy na puch. Dodajemy przesianą mąkę, cukier puder, olej oraz szczyptę soli. Na końcu dodajemy ostudzoną czekoladę oraz(...)posiekaną miętę i mieszamy. Na patelni o śr. ok 26cm smażymy naleśniki. Jeśli nam przywierają, użyjmy do smażenia oleju, wlewając kilka kropel bezpośrednio na patelnię przed każdorazowym nalaniem ciasta. 2. Ser rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtko, śmietankę, cukier oraz syrop. Całość dobrze mieszamy. Usmażone naleśniki smarujemy przez środek serkiem i zwijamy na kształt krokieta. Smażymy raz jeszcze do chrupiącej
Kuchnia w czekoladzieubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać miękkie masło i stopniowo dodawać zmielony ser. Następnie dodać budyń i dokładnie wymieszać. Na koniec połączyć delikatnie drewnianą łyżką z pianą z białek i wymieszać. Masę serową wyłożyć na masę kakaową. Ciasto można lekko przemieszać widelcem, tak powstaną większe wzory. Pieczenie: Piec
Z notatnikajest super fit i super smaczny, przygotowany na bazie jogurtu greckiego, a całość stabilizuje niewielki dodatek żelatyny. Spokojnie możesz sięgnąć po dokładkę! Zielona rolada smakuje rewelacyjnie! Polecam! Składniki na ciasto: 4 jajka 200 g mąki (u mnie orkiszowa jasna) 1/2 szklanki ksylitolu/cukru 250 g mrożonego szpinaku 100-120 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem(...)Spróbuj z małą ilością oleju, gdyby rozdrabianie szło dość opornie dodaj resztę jajka z cukrem ubij na jasny puch. Do masy jajecznej wmiksuj przygotowany szpinak, następnie na małych obrotach w trzech porcjach wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia przygowane ciasto wyłóż na blaszkę z piekarnika, wyścieloną papierem do pieczenia i rozsmaruj równomiernie. Piecz 25 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!posmakiem adwokatu i cudownie rozpuszczającą się w ustach czekoladą. Pół rozeszło się w mgnieniu oka a drugie pół wzięłam do pracy i wszystkim bardzo smakowała. Myślę, że z tego ciasta wyszłyby również wspaniałe muffinki. Bardzo polecam:) SKŁADNIKI: 250 g masła/margaryny (u mnie Kasia) 200 g cukru 1 czubata łyżka cukru z prawdziwą wanilią (lub 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)bułka tarta do posypania formy cukier puder do posypania 1. Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puch. 2. Dalej ucierając dodawać po jednym jajku. 3. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Partiami dodawać do ciasta ciągle je miksując. 4. Czekoladę drobno posiekać lub zetrzeć na tartce (ja posiekałam w grubsze kawałki żeby była
Kto ugości moich gości?Ciasto kokosowe obowiązkowe na wszystkie specjalne okazje. Między innymi na zimowy, świąteczny stół. Biała, delikatna, kokosowa masa jest jak śnieżny puch. Składniki na biszkopt : 6 dużych jaj 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Składniki na krem kokosowy: 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier(...)Następnie, cały czas miksując, dodajemy po trochu przesianą mąkę. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 1 minutę. Dodajemy do masy ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blaszkę (20x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 160oC piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy
Słodki Zakątekpomarańczowa:1/2 litra soku typu Kubuś1 budyń śmietankowy1 galaretka pomarańczowaSposób wykonania:1. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem na przemian z olejem. Na koniec dodajemy tartą marchewkę i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę 24x28cm i pieczemy ok 40 minut w 180 st. C (do suchego patyczka
Kuchnia domowa AniMasło rozpuszczamy na patelni. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na puch. Następnie wlewamy ostudzone masło i miksujemy razem. Na koniec wsypujemy mąkę kukurydzianą razem z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Babkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze
słodkie i nie tylko historie kulinarneMasło wyjmujemy z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie miksujemy je na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotowy krem odstawiamy na chwilę do lodówki. Biszkopt kroimy wzdłuż na połowę. W tym miejscu można nieco nasączyć ciasto, np. alkoholem. Na jedną połowę biszkoptu wykładamy połowę kremu. Następnie układamy połowę herbatników
My simple kitchen