ciasto puch - 2218 przepisów (strona:28/148)

Babeczki cytrynowe angielskie 132

Pyszne, delikatne jak puch, pachnące cytrusami. Pieczone w silikonowych foremkach, łatwo się wyjmują po upieczeniu, trzeba tylko chwilę odczekać aż nieco wystygną SKŁADNIKI:  

Z Marcepanem
Kruche kuleczki pistacjowe 90

ksylitol ) 1 jajko 125-130g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30g zmielonych pistacji solonych Masło z cukrem utrzeć na puch. Dodać jajko, mąkę, proszek do pieczenia i po rozmieszaniu pistacje. Z ciasta uformować niewielkie kuleczki o wielkości orzecha laskowego. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około

Di gotuje
Snickers z kremem budyniowym 279

masła lub margaryny,  100g cukru,  2 łyżki miodu. Orzechy posiekać. Masło stopić wraz z cukrem i miodem. Dodać orzechy, wymieszać. Smażyć chwilę na wolnym ogniu. Trzecią część ciasta wyłożyć na blaszce, nakłuć widelcem i rozłożyć równomiernie masę orzechową. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem budyniowy:  500ml mleka,  250g masła lub margaryny(...)obydwie mąki. Wlać na gotujące się mleko. Stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Na blasze wyłożyć jeden blat ciasta, rozsmarować krem budyniowy i przykryć drugim blatem ciasta. Następnie rozsmarować puszkę masy kajmakowej. Przykryć ostatnim blatem ciasta tak, aby masa orzechowa była

Z miłości do słodkości
Pyszne i szybkie ciasto z jabłkami i płatkami migdałów 267

Kochani , to ciasto zrobicie szybko. Dodatkowo będzie pyszne i szybko zniknie. Nie ma opcji żeby nie wyszło. Jest proste i nadaje się na każdą imprezę i spotkanie. Można je przewieźć dokądkolwiek, a najlepiej , jak zwykle, smakuje na drugi dzień! Składniki półtorej szklanki mąki pszennej 4 jaja 2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia 150 g masła szklanka cukru cukier puder(...)pokrojonych w kostkę + cynamon Jabłka umyj, obierz, pokrój w kostkę. Obtocz w cynamonie.Rozpuść masło. Wystudź. Cukier utrzyj z jajami na puch. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciągle miksując dodaj rozpuszczone masło. Do ciasta dodaj jabłka i wymieszaj łopatką. Keksówkę, dość długą , wyłóż papierem. Wyłóż i wyrównaj ciasto. Posyp płatkami migdałów. Piecz w 180 stopniach

Z Kuchni Do Kuchni
Miodownik z orzechami 210

krem. Składniki na krem mieszamy ze sobą, najlepiej mikserem i gotujemy budyń. Wychładzamy go zupełnie. Masło ubijamy na puch i dodajemy po trochę budyniu. Aż się skończy i powstanie masa gładka i bez grudek. Smarujemy pierwszą warstwę upieczonego ciasta kremem. Przyciskamy blatem z orzechami. Wkładamy do lodówki. Najlepiej na noc. Świetnie się kroi. Jest pyszny. Polecam! Placek każdemu

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto miodowo-orzechowe 118

krem. Składniki na krem mieszamy ze sobą, najlepiej mikserem i gotujemy budyń. Wychładzamy go zupełnie. Masło ubijamy na puch i dodajemy po trochę budyniu. Aż się skończy i powstanie masa gładka i bez grudek. Smarujemy pierwszą warstwę upieczonego ciasta kremem.  Przyciskamy blatem z orzechami. Wkładamy do lodówki. Najlepiej na noc. Świetnie się kroi. Jest pyszny. Polecam! Placek

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasteczka Di z mielonymi pistacjami 135

cukru 1 jajko 125-130g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30g zmielonych pistacji solonych Masło z cukrem utrzeć na puch. Dodać jajko, mąkę, proszek do pieczenia i po rozmieszaniu pistacje. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha lasowego. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni

Di gotuje
Bułeczki z czekoladą 148

składniki połączą się. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut. W dużej misce ucieramy żółtka i jajko z cukrem na puch. Dodajemy przesianą mąkę, ekstrakt, resztę mleka (ciepłe), szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Podczas zagniatania dolewamy wystudzone, rozpuszczone masło. Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy  ściereczką i odstawiamy na około godziny

Amatorka kuchenna
Waniliowe biscotti z płatkami migdałowymi 140

jaja 275g mąki 50g płatków migdałowych łyżka aromatu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Jaja ubić z cukrem na puch, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, aromat waniliowy i płatki migdałowe. Ciasto zagnieść. Uformować dwa niezbyt grube bochenki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 25 minut. Blachę z ciastem wyjąć, gorące bochenki

Zapiski Młodej Żony
Ciasto czekoladowo - budyniowe z kremem stracciatella 715

żółtka. Do osobnej miseczki przesiać obydwie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Stopniowo dodawać do utartych jajek, ale już nie ubijać tylko wymieszać delikatnie szpatułką do ciast. Ciasto wylać na natłuszczoną blaszkę o wym. 23x23cm. piec około 35 minut w temp. 175st, do tzw. "suchego patyczka". Przestudzić i przekroić na pół, po czym obie części nasączyć herbatą. Krem(...)rozrobić budynie, wlać na gotujące się mleko z cukrami. Stale mieszając, gotować, aż masa całkowicie zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, stale ucierając, dodawać po łyżce przestudzone masy budyniowej. Krem wyłożyć na pierwszy blat ciasta i przykryć drugim blatem. Krem stracciatella:    250 ml śmietanki 36%, 2 łyżki cukru pudru,  100 g startej mlecznej czekolady

Z miłości do słodkości
PIANKOWY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI 399

Delikatny jak puch, niebiańsko smakujący, bardzo poprawiający nastroje domowników i błyskawicznie znikający, czy trzeba lepszej rekomendacji... Miniony weekend mieliśmy bardzo truskawkowy, wszak sezon w pełni, trzeba więc korzystać na maxa... Latem najlepiej sprawdzają się ciasta bez pieczenia, warto więc wypróbować ten przepis, myślę, że zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Ja do tego sernika upiekłam na szybko mini biszkopciki

Smaczne Zdrowe
Czy nieudane ciasto może być dobre? – Fale Dunaju 192

rozpuszczonym budyniem. Grzejemy ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy go do wystudzenia. Gdy jest już zimy, ucieramy masło na puch i dodajemy budyń ciągle miksując, ale na niewielkich obrotach. Po połączeniu wszystkiego przekładamy masę na ciasto, wstawiamy je do lodówki i szykujemy polewę kakaową. Gdyby coś wam się nie udało tak jak mi to ubijcie 250 ml śmietany

Relaxtime
CIASTO CZEKOLADOWE Z KAJMAKIEM I KREMEM TOFFI – bardzo szybkie! 187

miksujemy ( do połączenia ). Wylewamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy ok. 25-30 min / 180C. KREM TOFFI: Masło ucieramy na puch, dodajemy masę kajmakową i powoli dolewamy syrop Victoria’s Toffi ( Victoria Cymes ) . Przekładamy na ostudzone ciasto i za pomocą widelca formujemy „maziaje” Smacznego

Ostra na Słodko
Serniczki z truskawkami 281

łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżek mleka.     Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na puch. Stale ubijając, dodawać po jednym jajku. Dodać cukier waniliowy oraz przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko. Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 32x42cm. Piec ok. 15min w temp. 200st. Ostudzić, po czym ciasto przekroić

Z miłości do słodkości
Drożdżowo makowe ze śliwką 113

żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Żółtka ubijam z cukrem trzcinowym na puch. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję żółtka ubite, jogurt, mak i zarabiam ciasto mikserem. Na końcu wlewam roztopione masło zimne i dalej wyrabiam ciasto mikserem. Jak ciasto będzie za rzadkie dosypuję odrobinę mąki. Odstawiam

wesoła kuchnia