oblane białą czekoladą z pewnością podbiją wasze serca Składniki: 2/3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 120 g margaryny pół tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżeczki cynamonu łyżka przyprawy korzennej do piernika pół łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki gorzkiego kakao 3/4 szklanki cukru pół szklanki śmietany 12% Przygotowanie: Na samym początku rozpuścić margarynę na wolnym ogniu. Dodać(...)margarynę z czekoladą nadal ubijając. Sypkie składniki (mąkę, cynamon, przyprawę korzenną, sodę, proszek do pieczenia) połączyć i dodawać do masy na przemian ze śmietaną. Mieszać szpatułką do połączenia składników. Ciasto wykładać do papilotek tak, aby zajmowało nieco ponad połowę wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu przez ok 20 minut. Ja piekłam w specjalnym urządzeniu do wypieku muffinek. Jeśli
Za drzwiami kuchniPachnący i napakowany bakaliami. Dla mnie pyszny. W tym roku nie piekę piernika długo dojrzewającego i ten będzie jak znalazł. Przepis pochodzi z listopadowej KUCHNI. Francuski żytni piernik świąteczny (Pain d’epices) 250 ml płynnego miodu 200 g cukru Pół łyżeczki soli Łyżka proszku do pieczenia Ok 450 g mąki żytniej typ 720 100 g migdałów w płatkach(...)dłużej do lodówki) 140 g suszonej żurawiny W misce 200 ml gorącej wody łączymy z miodem i cukrem. Mieszamy. Dodajemy sól, proszek do pieczenia oraz stopniowo mąkę. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy kilka minut. Ja to zrobiłam łyżką. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40 minut w 170 st. C. Po tym czasie
Dzieje kuchennej Wiewióryzawiera tłuszczu i cukru, a mimo to jest pyszny. Mi smakuje dużo bardziej niż tradycyjna wersja. Przepis oryginalny pochodzi ze strony OlgiSmile. Jeśli jeszcze nie masz pomysłu na świąteczne ciasto to polecam (na Sylwestra też będzie doskonały:) Składniki: 2 szklanki marchwi tartej na drobnych oczkacg 2 pomarańcze 1 cytryna 1 3/4 szklanki mleka (u mnie sojowe) 3 szklanki mieszanki bakalii(...)szklanka mąki orkiszowej typ 2000 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 g cukru z prawdziwą wanilią (można zastąpić laską wanilii) 1 łyżka przyprawy do piernika łyżka skrobii ziemniaczanej Polewa sok z połowy pomarańczy 100 g kuwertury gorzkiej Przygotowanie: Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach Pomarańcze i cytrynę sparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok - skórkę
pyszne zdrowościcytrynowa nuta nadaje im niepowtarzalny aromat. Gorąco polecam! Przepis zaczerpnęłam z bloga Moje wypieki . Lebkuchen 250 g mąki pszennej 85 g zmielonych migdałów 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 85 g masła pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej W jednej(...)kiedy masło się rozpuści. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić. Ciepłą jeszcze masę przelać do mieszanki suchych składników, dodać kandyzowaną skórkę i wymieszać, można to zrobić mikserem. Na początku ciasto powinno wyjść lejące, należy je więc przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego przestygnięcia, wtedy zgęstnieje. Z takiego ciasta łatwo da się uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, powinno ich wyjść
Przepysznik - BLW i nie tylkobiałego czy jakiegokolwiek innego cukru do szczęścia nie potrzeba. A gdy do słoiczka dodamy kawałek kory cynamonu, to gdy po kilku miesiącach otworzymy go z myślą o świątecznym pierniku - bądźcie pewni, że nie pożałujecie tego jednego czy dwóch dni poświęconych dla przetworów. Poniżej przedstawiam kilka migawek z warsztatów, bo zdjęcia mówią więcej niż słowa. Stanowiska gotowe do pracy. Zabawy było(...)pewno się z Wami podzieli ! Truskawkowa konfitura z czekoladową nutką. Gruszki w syropie. W mniejszym słoiczku z dodatkiem kilku malin, które nadadzą różowy kolor gruszkom. Idealne do ciast na zimowe niedziele. I na koniec słit-fotka pamiątkowa
Karczma Honoriettyoblane białą czekoladą z pewnością podbiją wasze serca Składniki: 2/3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 120 g margaryny pół tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżeczki cynamonu łyżka przyprawy korzennej do piernika pół łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki gorzkiego kakao 3/4 szklanki cukru pół szklanki śmietany 12% Przygotowanie: Na samym początku rozpuścić margarynę na wolnym ogniu. Dodać(...)margarynę z czekoladą nadal ubijając. Sypkie składniki (mąkę, cynamon, przyprawę korzenną, sodę, proszek do pieczenia) połączyć i dodawać do masy na przemian ze śmietaną. Mieszać szpatułką do połączenia składników. Ciasto wykładać do papilotek tak, aby zajmowało nieco ponad połowę wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu przez ok 20 minut. Ja piekłam w specjalnym urządzeniu do wypieku muffinek. Jeśli
Za drzwiami kuchniLebkuchen, tradycyjne niemiecki pierniczki. Każdy się nimi zachwyca, a ja? Ja nawet nie wiedziałam jak smakują, więc podwinęłam rękawy i zrobiłam te słynne Lebkuchen. Szczerze, to
Blondynka GotujeChcesz urozmaicić smak swoich wypieków? Spróbuj dodać pyszną kruszonkę! Świetnie smakuje również jako dodatek do zimnych deserów lub jako spód pod sernik (tylko wtedy należy dodatkowo
Tradycyjna KuchniaPyszny, kruchy piernik, który świetnie smakuje z powidłami i kubkiem ulubionej herbaty. Niezbyt słodki ale bardzo smaczny i korzenny. Składniki (na małą keksówkę (20 cm x 10 cm): 1 szklanka mąki pszennej 1 białko 3 łyżki miodu 1/2 łyżeczki sody 50 gram masła 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy korzennej 2 łyżki mleka szczypta cynamonu Miód podgrzewam z mlekiem(...)masłem do rozpuszczenia. Studzę. Do miski przesiewam sodę, mąkę, kakao, przyprawy. Dodaję rozpuszczone masło oraz białko jaja. Całość dokładnie mieszam i przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę 35 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu można przełożyć powidłami i posypać cukrem pudrem. Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango Papajakakao 3 łyżki śmietany 18% 2 płaskie łyżeczki sody 4-5 łyżek cukru 1 białko 4 żółtka gęste powidła/marmolada Sposób przygotowania: Do rondelka wlewamy miód, dodajemy przyprawę do piernika i kakao, zagotowujemy. Następnie zmniejszamy płomień na minimalny, tak, aby masa się nie gotowała, ale pozostawała gorąca i rozpuszczamy w niej masło. Studzimy. Do szklanki lub miseczki przekładamy śmietanę(...)Masę jajeczną dodajemy do miski z przesianą mąką (żółtka można też dodać wprost do mąki), dodajemy zawartość z rondelka i śmietanę z sodą, wyrabiamy całość na gładkie, ale lepkie ciasto. Konsystencja powinna być taka, aby kleiło się do rąk, ale nie zostawało na nich. Odstawiamy w chodne miejsce: jeśli do lodówki to na około 1,5-2 godziny, a jeśli
Kolorowy PrzepisownikCiasto pyszne, zdrowe, cynamonowo-korzenne.Mocno marchewkowy spód, masa lekko kwaskowata.Masa normalnie wychodzi bardziej puszysta, natomiast ja miałam małą awarię z piekarnikiem oraz formą.Cykl wypieków słodzonych stewiąSkładniki na spód:150 g marchewki50 g wiórków kokosowych50 g płatków owsianych60 g mąki pszennej pełnoziarnistej40 g mąki ryżowej2 łyżki cukru trzcinowego1,5 łyżki stewii lub 1/3 szkl. cukru trzcinowego1/2 łyżki sody1/2 łyżki proszku(...)oliwek1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka przyprawy do piernika2 jajkaPrzygotowanie:Marchewkę obrać, zetrzeć na grubych oczkach. Wrzucić do miski i wmieszać z wiórkami, przesianymi mąkami, wiórkami kokosowymi, cynamonem, przyprawą do piernika, sodą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubić jajka z odrobiną soli. Stopniowo dodawać cukier i stewię. Wlewać powoli oliwę z oliwek. Obie miski dokładnie połączyć przy pomocy drewnianej łyżki
Czarnawisienkaprawda nie idziemy do końca śladami naszego Mistrza (Kochanego Tatusia i Dziadzia), bo nie wycinamy ich według szablonu, ale to tylko dlatego, że mamy trudnego przeciwnika w postaci bezglutenowego ciasta. Nie jest ono łatwe do przezwyciężenia, ale to tylko kwestia wprawy i samozaparcia, oraz trzymania nerwów na wodzy. Da się wyczarować cuda! Są po prostu przepyszne.Tak oto właśnie przyciągamy wspomnienia(...)macie jakieś sentymentalne dania? Czy to tylko my jesteśmy dziwne...Zapraszamy Was również po inne przepisy: TUTAJ.i pozostając w temacie ŚWIĄT:Bezglutenowy pierniczek z pigwą znajdziecie: TUTAJ.a Bezglutenowy piernik z powidłem śliwkowym i imbirowo-czekoladową polewą: TUTAJ.I... aby nic Wam nie umknęło, zachęcamy - zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj
Wypisz WymalujMam nadzieję, że chcecie się trochę ze mną rozgrzać, bo ziiiimno… Przychodzę z odsieczą J Dziś przepis na coś zdrowego, słodkiego i- dzięki dodatkowi przypraw i
Domowe ciastaŚwięta coraz bliżej, dlatego mam dla Was przepis na pyszny piernik. Możecie go zrobić na ostatnią chwilę, bo nie potrzebuje leżakowania. Piernik przełożyłam powidłami śliwkowymi i masą marcepanową. Masę robiłam po raz pierwszy, więc nie będę się za wiele wymądrzać na jej temat. Natomiast jeśli Wy, macie dla mnie jakieś porady i sugestie, to piszcie w komentarzach. Chętnie poczytam(...)wypróbuję :) Składniki: 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika 20 g. 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki miodu 2 jajka 3/4 szklanki oleju 1 szklanka mleka Masą marcepanowa: 200 g. zmielonych migdałów 200 g. cukru pudru 35 g. wody 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego (jeśli aromat to 1/2 łyżeczki) Dodatkowo: powidła śliwkowe
Agusiowe smakołykirozwałkowujemy (podsypując mąką) na okrągły placek o grubości ok. 2-3 mm. Wyrównujemy brzegi (najlepiej jest przyłożyć talerz lub miskę o średnicy ok. 21 cm i odrysować nożem). Kroimy ciasto jak pizzę – na 8 trójkątów. Na podstawę trójkąta nakładamy trochę maku i zwijamy rogaliki. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)Odstawiamy do wystudzenia. \ #mojeciasto #upieczbliskimradosc #kasiainspiruje #bozenarodzenie #kasiamojeciasto #bezlaktozy #kasiabezlaktozy Zobacz także: Bajaderki - przepyszne ciastka z resztek Wyszedł mi zakalec. No cóż zdarza się. Ale nie ma co płakać ... Piernik na guinessie Macie ochotę na piwo? Mnie nie trzeba było namawiać. Na pier... Czekoladowa śliwka - prawdziwa poezja smaku Większość z nas ma swoje popisowe danie, na które czeka cała... Popękane
Poezja smaku