Podobno w sklepach już świąteczne ozdoby i akcesoria? Nie wiem, nie byłam dawno w żadnej galerii - ale - wchodzę sobie ja dzisiaj w statystki bloga
Moje Kuchenne RewelacjeMniam, mniam i jeszcze raz mniam. Dawno nie jadłam ciacha marchewkowego i po tak długiej przerwie smakowało świetnie. Muszę zacząć częściej wykorzystywać warzywka w wypiekach, dodają
CzarnawisienkaJuż od kilku lat przymierzałam się do przygotowania takiego domku, ale zawsze zwyciężał brak czasu. W tym roku się zmobilizowałam i postanowiłam spróbować swoich sił:)) Skorzystałam
Z miłości do słodkościunoszący się po całym domu, to zapach świąt. Niedawno prezentowałam Wam przepis na miękkie pierniczki, był też przepis na nadziewane pierniczki w czekoladzie . Dziś kolejna wersja pysznych domowych świątecznych pierników – chrupiące pierniczki z miodem. Moje pyszne chrupiące pierniczki z miodem wzbogaciłam o dodatek marmolady i polewy czekoladowej. Oczywiście dodatki śmiało możecie pominąć, bo te miodowe pierniczki są pyszne same(...)pszennej tortowej (typ 450) 250 g miodu – użyłam miód lipowy z Pasieki Sadowskich 130 g masła 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżki naturalnego kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika (20g) lub mieszanka domowych przypraw skórka starta z 1 pomarańczy Przygotowanie: Do rondelka przekładamy miód, masło, kakao i przyprawy. Uwaga! Jeśli przyprawy mają w składzie mąkę, wówczas nie należy dodawać
Słodkie okruszkimojprzepisna.pl | Choinki z muffinek piernikowych Dziś mam dla Was przepis, który fajnie sprawdzi się jako ciasto na ostatnią chwilę, na święta, na imprezę. Inspirację czerpałam z blogu Moje Wypieki . Muffinki są bardzo smaczne, lekko aromatyczne, puszyste i wypełnione jabłkami, polane pyszną gorzką czekoladą, która dostałam od firmy Terravita . Piekłam je w silikonowej formie w kształcie choinek, zakupionej kilka lat temu(...)szklanki mąki pszennej razowej (typ 2000) 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka przyprawy do piernika (następnym razem dam więcej) 1/4 szklanki brązowego cukru (następnym razem dam 2 łyżki) szczypta soli 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego lub 3 łyżki (45 g) roztopionego masła 1 jajko 1 szklanka
moj przepis nacudowne maleństwa na patyczkach, to nic innego jak 'oszukane' Cake Popsy.Oszukane, bo bez ciasta, a z bakaliami, czyli samo zdrowie na patyku :) Są tak proste w przygotowaniu i tak cudownie prezentują się, że byłyby piękną ozdobą Waszego stołu czy świątecznym prezentem, nie wspominając o urodzinach czy imprezach (a zabawa sylwestrowa już tuż, tuż!) :)Gotowe w kilka minut: wystarczy(...)Przepis zmodyfikowany, jednakże zainspirowany z Blog Babeczka :)* migdały- 50 g** orzechy laskowe- 50 g** suszone śliwki- 1/2 szklanki* suszona żurawina- 1/2 szklanki* rum- 1 łyżka* przyprawa do piernika- 1/2 łyżeczki* czekolada deserowa- 80 g (lub mleczna/gorzka)* olej- 1 łyżka* patyczki do lizaków- opcjonalnieSuszone śliwki z żurawiną zalać rumem i odstawić na 15 minut.W międzyczasie zmielić migdały wraz
Kraina Miodem PłynącaZapraszam na pyszne ciasteczka, które często goszczą na naszym stole. Nie lubimy pierników więc te ciasteczka doskonale nam je zastępują. Gotowe ciasteczka można dowolnie udekorować - posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową i posypać mielonymi migdałami czy wiórkami kokosowymi lub udekorować pisakami cukrowymi. Zamiast migdałów możemy dodać orzechy lub też słonecznik. składniki:150 g margaryny340 g mąki pszennej110 g czekolady(...)wystudzić. Jajka, żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać aromat rumowy i rozpuszczoną czekoladę z margaryną. Do masy dodać mąkę wymieszaną z migdałami i dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie włożyć je na ok 1 godzinkę do lodówki, nieco stężeje jednak lepkie będzie. Z ciasta formować kulki o średnicy 2 cm i lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej
Monia miesza i gotujemiodu - ja dałam 200 gram prawdziwego (twardego) i 200 gram sztucznego płynnego Dzień przed pieczeniem 1. Miód rozpuścić - nie gotować, odstawić z pieca i dodać przyprawę do piernika i masło, poczekać aż się rozpuści pod pokrywką, a potem wystudzić. 2. Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. 3. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swoją objętość. 4. Białka(...)ponownie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać. 5.Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje. W dniu pieczenia: Ciasto zrobi się bardzo gęste, odkrawać nożem po kawałku ciasta, zagnieść na blacie podsypanej lekko mąką, rozwałkować na grubość 3 - 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać
Kubki smakuszklanki mąki pszennej pół szklanki mąki pszennej razowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół szklanki miałkiego brązowego cukru 1 pełna łyżka przyprawy korzennej do piernika szczypta soli 50 ml oleju lub roztopionego masła pół szklanki maślanki pół szklanki mleka pół szklanki miodu 1 jajko 100 g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady ( ja dodałam pół na pół(...)składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać ręcznie rózgą, a na koniec dodać posiekaną czekoladę i starte jabłko. Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości każdej papilotki. Piec około 25 minut w temperaturze 190 ºC lub do tzw. suchego patyczka. Poczekać chwilę zanim przestygną, potem wyciągać z formy. Studzić na kratce
Calzonella.combyły przepyszne! Drugi przepis udał się bez dwóch zdań, mimo iż zmodyfikowałam go do własnych potrzeb. Jeśli chcecie by pierniczki były odpowiednio miękkie oraz przeszły cudownym aromatem przyprawy do piernika upieczcie je już dziś! Składniki (na około 30-35 sztuk): 250 gram mąki pszennej 90 gram zmielonych migdałów 150 gram miodu 50 gram syropu (użyłam syropu orzechowego ale może być(...)syropem do momentu rozpuszczenia tłuszczu. Studzę. Do miski przesiewam mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę korzenną. Dodaję miód i masło oraz kandyzowane skórki. Całość dokładnie mieszam (ciasto będzie lejące), przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę, najlepiej na balkon jeśli jest dość chłodno. Po tym czasie ciasto powinno zgęstnieć. Po tym czasie masę dzielimy
Mango Papajapoddawać, wyjmujemy, obieramy, wydrążamy środek i gnieciemy ubijaczką do ziemniaków) 190g mąki 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (w oryginalnym przepisie były wymieszane przyprawy w proporcjach podobnych do tzw. "pumpkin spice"- ale kiedy porównać składy, nasza przyprawa korzenna to właściwie to samo) Czekoladę kroimy w kostkę. Masło(...)sodę i przyprawę korzenną. Łączymy suche składniki z mokrymi i dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę i staramy się, żeby kawałki czekolady były rozłożone równomiernie w cieście. Tak przygotowane ciasto chowamy do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180*C, formę do pieczenia ciasta wykładamy papierem. Ciasto wyjmujemy łyżką i formujemy z niego kulki. Umieszczamy
les mirabellesTypowo świąteczny kremowy sernik o korzennym smaku na piernikowym spodzie. Na pewno zasmakuje wszystkim miłośnikom piernikowych wypieków :) Przepis ze strony Marthy Stewart z moimi modyfikacjami.Składniki
wyzwania kuchenneEkspresowe pierniczki bez pieczenia? To możliwe i w dodatku pyszne rozwiązanie dla zabieganych. Chociaż nie tylko dla nich :) My bardzo lubimy przygotowywać szybkie pralinki z dodatkiem
Mienta blogPierwszy to krok to przygotowanie tortownicy – ta porcja będzie odpowiednia na tortownicę o średnicy ok. 20 cm. Najlepiej spód wyłożyć papierem do pieczenia, a natłuszczone boki wysypać bulka tartą. Piernik nagrzewamy do 180 stopni i zaczynamy przygotowywać biszkopt. Łuskane orzechy laskowe oczyszczamy z brązowych suchych łupinek (najlepiej ocierając je w ścierce) i mielimy w maszynce do orzechów lub w blenderze(...)sztywną pianę. Gdy mamy wszystko gotowe, na masę z żółtek porcjami wykładamy pianę oraz orzechy połączone bułką tartą. Wszystko delikatnie mieszamy, na końcu dodając rum i wanilię. Tak przygotowane ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy ok. 0-60 minut w 180 stopniach Celsjusza. Biszkopt jest gotowy, gdy patyczek wbity w ciasto jest suchy. Po zakończeniu pieczenia ciasto do wystygnięcia można
Gotujemy i jemyzdejmiecie, inaczej witrażyk się zniszczy. Korzystając z okazji i krótkiej chwili wytchnienia pomiędzy barszczem a piernikami, pragnę złożyć Wam życzenia spokojnych Świąt Bożego Narodzenia. Niech pachną przecunie choinką, piernikami i kompotem z suszu, niech smakują doskonale, są pełne spokoju, radości, rodzinnej atmosfery i wzajemnego szacunku. życzy Słodki Kompromis Składniki na ok 42 szt Czas przygotowania(...)pieczenia, sól mieszamy w misce, odstawiamy 2. Masło wraz z cukrem ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę, ok 15 min, następnie dodajemy całe jajko, mieszamy. 3. Do ciasta dodajemy mieszankę mąki i łączymy całość, zagniatamy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę 4. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni 5. Landrynki rozdrabniamy za pomocą wałka
Słodki KompromisSkładniki na około 20 sztuk* : 230 g mąki pszennej 165 g brązowego cukru 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( płaskiej ) 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki soli 4 jajka 170 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 2 szklanki marchewki startej na średnich oczkach tarki 2 średniej wielkości jabłka, obrane i pokrojone w niedużą kostkę(...)żurawinę. Wymieszać do połączenia, nie dłużej. Standardową formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Jeśli posiadamy 2 takie formy i mamy możliwość pieczenia dwóch jednocześnie, to przygotowujemy również drugą formę. Ciasto nałożyć do 3/4 wysokości papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić na kratce. Smacznego :) * W yszło
Opowieści z piekarnikaTartaletki czekoladowo- śliwkowe z malinami i pistacjami powstały podczas niespodziewanej wizyty przyjaciół u nas w domu. Jak to dobrze mieć schowaną tabliczkę czekolady w szafce! W domu nie było ciasta, więc szybko przygotowałam takie o to tartaletki całość robi się maksymalnie 15 minut! Smakują obłędnie! Koleżanka stwierdziła, że jakby nie widziała jak powstają to nigdy by nie uwierzyła(...)kalifornijskich - zamrożone maliny W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę Terravita, dodaj do niej kilka malin, tak aby się rozpadły i połączyły z czekoladą! Śliwki zalej wrzątkiem. Odstaw na 5 minut! Pierniki pokrusz, dodaj olej kokosowy, 1/2 czekolady rozpuszczonej i śliwki. Całość zmiksuj blenderem! Wylep masą dno foremki. Na wierzch polej resztą czekolady, udekoruj posypką, pokruszonymi pistacjami i malinami! Możesz schłodzić chwilkę
SMYKWKUCHNIdół. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Kulę piernikową dzielimy na 4 równe części. Na stolnicy lub macie silikonowej (ja takiej używam) rozsypujemy odrobinę mąki i wałkujemy pierwszą część ciasta na placek grubości ok 2 -3 mm. Foremkami wykrawamy ulubione kształty.Jeśli pierniczki mają być przeznaczone do powieszenie na choinkę rurką do napoi można wyciąć dziurki. Układamy na blaszkach zostawiając(...)przechowywać w szczelnym pojemniku aż do Świąt, chyba, bo u mnie schodzą jakoś tak błyskawicznie :) PS. Jeśli zdarzy się, że pierniczki stwardnieją można je uratować wkładając do pojemnika z piernikami kawałek świeżego jabłka. Jeśli lubicie lukrowane pierniczki to podam dodatkowo przepis na lukier: 1 szklanka cukru - pudru 2 - 3 łyżki ciepłej wody (opcjonalnie sok z cytryny lub z pomarańczy
Naturalna KuchniaDo świąt pozostały niespełna 2 tygodnie . Najwyższa pora rozplanować już manu na te wyjątkowe dni, U mnie jak na razie tylko słodkości zaplanowane i w części
Malinowa Kawiarenka