ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:249/300)

Pomidory z mozzarellą i pesto 195

Pomidory z mozzarellą i pesto to błyskawiczna przystawka, która świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Delikatna i bardzo aromatyczna. Składniki oraz szybki przepis są poniżej…

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Batony owocowo-orzechowe – Krukam 94

Wszelkich zdrowych batonów u nas na blogu nie brakuje a my jeszcze przychodzimy do Was z kolejnymi pysznościami, które możecie sobie spakować do placaka/torebki i mieć

Candy Pandas
Pierniczki brukowce 206

brukowców, jednak nie z przepisu dominikanów, ale na podstawie "Kuchni Polskiej" z 1967 roku. Składniki: 200 g cukru 5 łyżek wody 120 g miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 500 g mąki plus ewentualnie do podsypywania 1 łyżeczka sody 1 jajo 50 g masła , miękkiego dodatkowo 300 g gęstej marmolady do nadziewania lukier 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka gorącej(...)miód i przyprawy. Zagotować, ostudzić. Mąkę przesiać do miski. Dodać sodę, jajo, tłuszcz. Wlać przestudzoną mieszankę miodową. wymieszać do połączenia, następnie dokładnie wyrobić (ręcznie lub mikserem z hakiem). Jeżeli ciasto jest zbyt gęste można dodać trochę wody, jeśli zbyt rzadkie dodać mąkę. Wyrobione ciasto przykryć, odstawić na 30 minut. Gdy dobrze zastygnie uformować wałeczki o średnicy

Pełny talerz
Zupa chrzanowa 213

Dla niektórych ta zupa może wydać się bardzo dziwna… ale to chyba tylko do momentu kiedy jej nie spróbują. Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
POWIDŁA ŚLIWKOWE Z NUTĄ PIERNIKOWĄ, BEZ DODATKU CUKRU 201

najlepsze z przygotowywanych dotychczas powideł, zrobiłam je pierwszy raz w ubiegłym roku i cieszyły się wielkim powodzeniem. Moja najmłodsza Córcia wyjada je łyżeczką, tak same bez dodatków. Dla wielbicieli pierników, ciasteczek korzennych, będzie to rozkosz dla podniebienia. Pyszne, gęste powidła bez dodatku cukru, w połączeniu z przyprawą piernikową Kotanyi (dla mnie jest to idealna przyprawa, bardzo intensywna i co najważniejsze(...)będą jeszcze pasteryzowane. Gotowe powidła nałożyć do przygotowanych słoiczków. zakręcić i spasteryzować. Więcej o procesie smażenia powideł i pasteryzacji zamieściłam tutaj.Tak przygotowane powidła są idealne jako dodatek do kanapek, ciast ale również do zajadania same, samo zdrowie. :-) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Piernik na szybko dzień przed Wigilią 173

Kochani polecam wam ten piernik który możecie zrobić dzień przed Wigilią i będzie smaczny,miękki i rewelacyjny. Składniki:              4 szklanki mąki pszennej typ 450 5 jaj 150 ml miodu 250 g margaryny 1 szklanka cukru 200 g powideł  rodzynki 100 g orzechy włoskie(...)jaja i mieszamy.Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawy i kakao oraz masę z garnuszka i mieszamy.Dodajemy mleko z sodą rozpuszczoną powidła,orzechy ,rodzynki. Formę do ciasta prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto piernikowe, rozprowadzamy równomiernie. Pieczemy godzinę w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy rozpuszczona czekoladą i posypujemy kuleczkami z czekolady ( dmuchane kuleczki

Różowa kuchnia
Kruche rogaliki budyniowe 175

Kruche rogaliki budyniowe 2016-12-19 14:56:48 Porcje 60 W oczekiwaniu na ten magiczny dzień piekę ogromną ilość kruchych ciasteczek i pierników. Lubimy pochrupać te małe słodkości, kiedy w koło rozbrzmiewa świąteczne ''Last Christmas''. Obdarowuję tymi małymi słodkościami rodzinę i przyjaciół, aby również umilić im ten przedświąteczny czas przygotowań. Te małe cudeńka są bardzo kruche, mocno waniliowe(...)budyniu waniliowego 1 łyżeczka pasty waniliowej 2 żółtka 2 łyżki mleka Dodatkowo cukier puder Przygotowanie Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Ciasto dzielimy na 4 części. Jedną część zostawiamy na blacie, pozostałe wkładamy do lodówki, aby ciasto nie nabierało temperatury. Z ciasta przy

Wędrówki po kuchni
Pierniki norymberskie 291

Pierniki bakaliowe, prawie bez mąki, a w moim przypadku nawet bez mąki pszennej. Pierne, miękkie, z lukrem i migdałami. Obok lebkuchen , moje ulubione pierniki. Na podstawie "Moich wypieków".  Składniki: 150 g drobnego cukru trzcinowego 50 g miodu 120 g białek (u mnie z 4 jajek) 300 g zmielonych migdałów 50 g startej masy marcepanowej 25 g drobno posiekanej kandyzowanej(...)połączenia składników. Do masy dodać pozostałe składniki - zmielone migdały, masę marcepanową, kandyzowaną skórkę cytrynową i pomarańczową, mąkę ryżową i ziemniaczaną, przyprawy korzenne, proszek do pieczenia, sól. Dobrze wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję pasty. Na papierze do pieczenia narysować 20 kółek o średnicy 8 cm. Na każde narysowane kółko nakładać ciasto piernikowe**. Wygładzić i wyrównać. W każde wbić 3 obrane migdały

Rodzinka w kuchni
Wegański kokosowy tofurnnik na proteinowym spodzie z kokosowym nadzieniem (bez glutenu, laktozy, cukru białego, wegańskie, RAW) 165

ciasta wylepić spód o równej grubości i boki tortownicy (na wysokość ok 1,5-2cm). Zmielonym kokosem wypełnić spód i ubić kokosową masę, wyrównać górę. Drugą połową kakaowego ciasta wylepić górę o równej grubości. KOKOSOWY TOFURNIK Śmietankę kokosową nieco rozpuścić w małym garnku (ale nie może być zbyt ciepła). Zmiksować ją razem z tofu, ksylitolem, sokiem z cytryny. Dodać(...)nabycia za darmo jest już kolejny magazyn " BEZBOLESNE USUWANIE CUKRU Z DIETY "! Znajdziecie tam świetne przepisy na pierniczki z melasą z morwy, strucle makową bez białego cukry, wegański piernik oraz nasz tort kokosowo-makowy

Candy Pandas
Świąteczne rogaliki 210

każde Święta u mnie w domu oprócz pierników robiliśmy malutkie drożdżowe rogaliki. To ten rodzaj słodyczy, które można zrobić wcześniej, zamknąć w pudełku i podjadać przez całe Święta :) Lubię nadziewać je gęstym babcinym dżemem wiśniowym, albo wiśniami ze słoika, równie dobrze pasować będzie jednak czekolada, masło orzechowe, migdały w karmelu lub nadzienie takie jak w tych rogalikach . Składniki(...)ciepłym mleku rozpuszczamy cukier z drożdżami i odstawiamy do wyrośnięcia. Teraz wystarczy tylko pilnować, żeby drożdże nie wykipiały ;) Wyrośnięte drożdże i przestudzoną margarynę wlewamy do mąki i zagniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy do szczelnego foliowego worka, wiążemy na supeł i zanurzamy w zimnej wodzie. Kiedy worek wypłynie na powierzchnię, wyciągamy ciasto i wałkujemy na stolnicy na grubość kilku milimetrów. Nożem tniemy

Ciastkozercy
Katarzynki na Katarzynki 111

wyrobione odstawiamy aby przestygło. Spirytus utrzeć z sodą i żółtkiem, wlać do ciasta i dalej wyrabiać. Ponieważ cały czas miałam zbyt płynne ciasto dodałam mąkę pszenną. Następnie dodać orzechy. Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką, rozwałkować. Wycinać serduszka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 30-40 minut. Normal(...)Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} na Wigilię polecam również: makowiec keks Piernik piernik z marcepanem i powidłami tort makowy szarlotka oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów

królestwo garów
Tort rumuński 363

Nie mam pojęcia dlaczego ten tort nazywa się rumuński, ale taka nazwa widnieje w moim starym zeszycie z przepisami. Uwielbiam ten tort nie

To co kocham
PIERNIK MARCHEWKOWY 297

Ciężki wilgotny, aromatyczny. Pachnie przyprawami korzennymi i jest prosty w przygotowaniu. To taki słodki chlebek, który równie dobrze można zjeść na deser lub śniadanie. Spora zawartość

WYSPA SZCZĘSLIWA
TORT PIERNIKOWY 317

Ponieważ przed złożeniem tortu blaty są dość mocno nasączane, biszkopt można upiec dzień lub nawet dwa dni wcześniej. Poradzą z nim sobie osoby, które na co dzień nie pieką ciast i tortów.  Krem robimy ze śmietany 30%, którą ubijamy z niewielką ilością cukru pudru i śmietan-fixem. Pamiętajcie, aby śmietanka była mocno schłodzona, najlepiej, gdy dla pewności włożycie(...)jajek, białka i żółtka oddzielnie szczypta soli 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej (można zastąpić pszenną) 1 opakowanie przyprawy do piernika 2 łyżki gorzkiego kakao KREM 1l śmietany 30%, mocno schłodzonej 4 opakowania śmietan-fixu 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej PONCZ 1 szklanka soku pomarańczowego (najlepiej

cool and minty
Candy Pandas Box - paczka pełna zdrowych słodyczy 190

Jest to batonik z ciasta na bazie mąki gryczanej, owsianej i amarantusowej, z masłem orzechowym i olejem kokosowym, a wypełniony naturalnie słodkim nadzieniem z daktyli, fig i żurawiny. Ciasto ma charakterystyczny posmak mąki gryczanej, jest kruche, ale nie suche. W nadzieniu pestki fig przyjemnie chrupią, a słodycz jest zrównoważona sokiem cytrynowym. Pyszne! Następnego dnia postanowiłam zafundować sobie śniadanie z płatków(...)niczego wyjadam drugie płatki śniadaniowe - korzenne z orzechami włoskimi. Płatki są upieczone z mąki gryczanej, amarantusowej, z dodatkiem melasy z karobu i ksylitolem, olejem kokosowym, masłem orzechowym, przyprawą do piernika i cynamonem. Smakują przyjemnie piernikowo, trochę tak świątecznie i myślę, że byłyby świetnym śniadaniem w jesienno-zimowe poranki:) Pisząc ten post podjadam wieloziarniste chlebki miłości. Dlaczego chlebki miłości - może dlatego

Obiad gotowy

Proponowane wyszukiwania