SKŁADNIKI: ok. 15 dag herbatników – u mnie tradycyjne i kakaowe 1 kg sera trzykrotnie mielonego 6 dużych jajek 25 dag miękkiego masła 20 dag cukru 2
Kuchenne zapiski Edytyprzepisu.Ciasteczka swoją kruchość zawdzięczają mące krupczatce...tak zapomnianej.Drugim ważnym składnikiem jest masło,którego nie można zamieniać na margarynę...nie będą już takie smaczne,ani maślane.Jeśli ktoś nie lubi pierników z powodzeniem można upiec takie cuda...dodatek soku z pomarańczy(najlepiej własnoręcznie wyciśniętego) oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej sprawia,że ciastka nabierają świątecznego klimatu i smaku. Składniki: 2 szklanki mąki(...)kandyzowanej skórki pomarańczowej ćwierć szklanki soku z pomarańczy świeżego sól Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki soku pomarańczowego ok 2 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej Skórkę pomarańczową do ciasta i dekoracji posiekać drobno.Mąkę krupczatkę przesiać,dodać ziemniaczaną,cukier puder,szczyptę soli,skórkę pomarańczową,masło- posiekać nożem,wymieszać,polać sokiem z pomarańczy i zagnieść ciasto.Zawinąć w folię
Niespełnione zdolności kulinarneChorwacji i domowymi dżemami. Ideał. Składniki (na około 8 - 10 sztuk): 230 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru pudru 300 ml mleka (+ ew. 1 - 3 łyżki) 20 g stopionego masła 2 jajka masło lub olej do smarowania gofrownicy Wykonanie: Żółtka utrzeć(...)Białka ubić na sztywno. Dodać powoli do pozostałych składników i delikatnie wymieszać. Ewentualnie dodać odrobinę mleka. Gofrownicę rozgrzać i smarować tłuszczem przed każdą kolejną porcją ciasta. Należy uważać, ponieważ ze względy na dodatek przypraw gofry mogą się wydawać upieczone zanim rzeczywiście będą. Powinny być mocno brązowe
Sto kolorów kuchniCiasteczka z witrażami zaraz po piernikach cieszą się ogromną popularnością pośród świątecznych wypieków. Ja bardzo lubię piec różnego rodzaju ciasteczka więc i te musiałam wypróbować. 250 g mąki tortowej 100 g masła 1 żółtko 50 g cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli ponadto: 100 g kolorowych landrynek Mąkę przesiać na stolnicę(...)wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Posiekać zimne masło,połączyć je z mąką,dodać żółtko,śmietanę i szczyptę soli. Zagnieść ciasto,zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Landrynki włożyć do mocnego woreczka i rozbić tłuczkiem na drobne kryształki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm. Foremkami wycinać ciasteczka,po środku wyciąć wzorek małą foremką
Kolorowa kuchnia Elkiłyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 5 łyżeczek kakao Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać, dodać cynamon, sodę, przyprawę do piernika delikatnie wymieszać, odstawić. Do garnuszka wlać mleko, dodać cukier, kakao, wymieszać. Dodać margarynę i podgrzewać na ogniu, co jakiś czas mieszając, doprowadzić do wrzenia, gotować przez chwilę. Wystudzić. Do zimnej masy(...)żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Stopniowo dodawać żółtka, miksując na najmniejszych obrotach miksera. Jajka dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do keksówki 11x31cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 50 minut w temperaturze 170 stopni, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową. Polewa kakaowa: 2 łyżki masła
kulinarnyswiatdomiSkładniki: 275 g mąki gryczanej 50 g płatków jaglanych błyskawicznych 120 g brązowego cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy do piernika 175 g śliwek kalifornijskich 1 jabłko, starte 250 ml maślanki 50 g masła, roztopionego 2 jajka Dodatkowo: 250 ml śmietanki kremówki 30% 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Mąkę(...)misce łączymy ze sobą składniki mokre: jajka, masło, maślankę. Do składników suchych dodajemy składniki mokre, mieszamy. Następnie dodajemy starte jabłko oraz pokrojone śliwki, mieszamy. Do formy wyłożonej papilotkami, wykładamy ciasto. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 190 oC (do suchego patyczka). Studzimy na kratce. Dobrze schłodzoną śmietanę, chwilę ubijamy, następnie dodajemy cukier puder, ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany
Słodkości na talerzumąki pszennej 1/3 szkl. brązowego cukru 80 g miękkiego masła 1 jajko 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 2 łyżki masła orzechowego (u mnie z kawałkami orzechów) 1 łyżeczka przyprawy do pierników 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 średnie jabłka Krem: 200 g śmietany kremówki 150 g serka mascarpone 1 łyżeczka cynamonu 1-2 łyżki cukru pudru Wykonanie(...)wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Następnie dodać wszystkie suche składniki i miksować do uzyskania jednolitej masy. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 ich wysokości. Piec w temp. 180°C przez ok. 25 minut. Przygotować krem cynamonowy. Śmietanę ubić na sztywno
zadanie-gotowaniewypełniony orzechami. Składniki: - 500 g mąki pszennej - 250 g miodu - 150 g masła - 150 g śmietany 18% - 5 jajek - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżka przyprawy do piernika - 1/2 łyżeczki goździków - 1/2 łyżeczki cynamonu - szczypta gałki muszkatołowej - 200 g dość grubo posiekanych orzechów włoskich - 100 g rodzynków polewa - 1/2 szklanki śmietany 18 % - 1 szklanka cukru - 1/2 łyżki(...)masy dodajemy przyprawy, śmietanę oraz porcjami mąkę wymieszaną z sodą cały czas mieszając. Dodajemy posiekane orzechy a na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i łączymy delikatnie z ciastem. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w 180 C przez około 50 minut. Śmietanę podgrzewamy z cukrem i kakao, aż się cukier rozpuści. Polewą dekorujemy przestudzone ciasto i posypujemy posiekanymi
Zainspirowana w kuchniSkładniki miód, 500g cukier, 1.5 szklanki smalec, 250g mąka pszenna, 1kg mleko, 125ml jajka, 3 sztuki przyprawa do piernika, 2 opakowania soda oczyszczone, 3 łyżeczki sól, 1/2 łyżeczki Przygotowanie Miód, cukier i smalec rozpuszczamy w dużym rondlu uważając żeby nie zagotować masy. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa będzie już letnia stopniowo dodajemy cały czas miksując kolejno jajka, sodę rozpuszczoną(...)końcu mąkę. Chwilę wyrabiamy do całkowitego połączenia się składników. Wlewamy do szklanego lub ceramicznego naczynia, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 3-4 tygodnie. Dojrzałe ciasto pieczemy w temperaturze 180st około 30 minut
Gotowanie moimi oczamiCzerstwe słodkie pieczywo. Chałka drożdżowa z poprzedniego dnia. Dzięki dodatkowi owoców, mleka i jajek – smakuje po upieczeniu jak delikatnie ciasto z budyniowym kremem i owocami. To spektakularna, szybka i pyszna przemiana. Spróbujcie! Chałka do tego puddingu najlepsza będzie już lekko sucha. Czerstwa. Jeśli Wasza słodka bułka jeszcze wykazuje oznaki świeżości, pokrójcie ją w kostkę i włóżcie na blachę do piekarnika(...)temperaturze 150⁰C w zupełności wystarczy. Jabłko i brzoskwinię obieramy, wyjmujemy pestki i drobno kroimy. Mieszamy owoce z rodzynkami. W misce ubijamy jajka z cukrem i przyprawą do piernika oraz kilkoma kroplami aromatu waniliowego. Dodajemy rozpuszczone masło i mleko, całość bardzo dokładnie mieszamy. 2/3 pokrojonej chałki wkładamy do naczynia do zapiekania wysmarowanego lekko masłem. Przyciskamy dłonią i rozkładamy pokrojone owoce
Karo in the Kitchenmyślałam, że mi się rozpadną, bo miałam już kilka podejść do placków serowych, ale wyszły genialne! ;) moja choroba pomału ustępuję, dziś chyba wybiorę się na krótkie poszukiwanie foremek na pierniki, bo już mam pewien pomysł, który koniecznie muszę przetestować! ;) Składniki (1 porcja): 1 jajko 100g serka Emilka lub serek Milsa z Aldi (około 4 łyżek) 1 czubata łyżka budyniu waniliowego(...)Wszystkie składniki na placki mieszamy rozgrzewamy teflonową patelnie, żeby mieć pewność, że placuszki odkleją się od patelni przecieramy ją lekko papierowym ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek wykładamy 1 łyżkę ciasta na 1 placek i lekko rozsmarowujemy go na patelni gotowe placki polewamy sosem ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmamy 110 gram:). Miksujemy masło, cukier i syrop waniliowy. W oddzielnym naczyniu mieszamy mielone orzechy, mąkę, kakao i sól. Cały czas miksując dodajemy sypkie składniki do masy maślanej. Kiedy ciasto jest jednolite formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze, lekko spłaszczamy, dekorujemy orzechem i pieczemy około 10 minut. Wystudzone ciastka przechowujemy w szczelnym naczyniu, podżerając w chwilach(...)tych pięknych podkładek jest Pan Goozikowy z Goozik Prawda . Mam cynk, że będzie takie można kupić jutro na Mikołajkowym Bazarze Prezentowym we Wrocławiu:) A co stało się ze starymi piernikami? Nasączyłam je mlekiem i zmiksowałam z odrobiną masła, przyprawy piernikowej i gorzką czekoladą. Jakie to jest przepyszne na pełnoziarnistym chlebie!!! (zrobię zdjęcia jak tylko znajdę chwilę, kiedy będzie normalne światło
les mirabellesjednej misce mieszamy mąkę, cukier, sól, sodę i proszek do pieczenia. Połowę mieszaniny przekładamy do drugiego naczynia. Do jednego dodajemy cynamon, do drugiego kakao i przyprawę do piernika, mieszamy, ale nie ze sobą. Siemię lniane zalewamy wodą i wstawiamy na ogień. Zdejmujemy je z niego moment przed wrzeniem i odstawiamy na bok, aby wystygło. Przecedzamy lub w inny, dowolny sposób(...)jednej miski i połowę do drugiej. Tak samo dzielimy tłuszcz (ja dodałam oliwę do cynamonowych i olej do piernikowych). Mieszamy zawartość jednej miski, mieszamy zawartość drugiej miski. Gdyby ciasto wciąż nie chciało się zlepić, należy przyrządzić więcej kleiku i dodać go, razem z niewielką ilością mąki, żeby nie zrobiła się ciapa. Ciasto nie powinno być gumowe. Jego kawałki powinny odrywać
Weganizm infantylnynaklejanie znaczków i wysyłanie świątecznych kartek. Taka żywa lekcja historii. A mazurek z historią nie ma nic wspólnego, bo tradycji pieczenia mazurków na Wielkanoc nie znam. Mama piekła piernika :) Ten mazurek jednak to mój hit numer jeden. A hit numer dwa to mazurek z kremem kokosowym . O każdej innej porze roku te mazurki można zamienić na tarty. Roboty przy(...)namawiała, ale czasami warto pójść na skróty i zaoszczędzony czas w kuchni przeznaczyć na spacer albo na dobrą książkę. O książkach będzie następnym razem. Jeszcze przed świętami. CIASTO Składniki: 180 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 60 g cukru pudru 150 g zimnego masła 1 jajko 2 łyżeczki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Na stolnicę przesiewamy
bistro mamawszystkie moje słodkości chlebek został upieczony bez dodatku cukru oraz białej mąki. O słodycz zadbały tutaj suszone daktyle i jabłka. Do chlebka można wykorzystać zarówno jabłka jak i gruszki. Ciasto nie wychodzi zbyt słodkie, co mi bardzo odpowiada. Jeśli jednak jesteście słodkolubni, to proponuję wybrać słodki gatunek jabłek i dodać więcej daktyli 😉 Zapraszam też po inspirację na inne(...)małe jabłka 200 g jogurtu Szklanka mąki owsianej (zmielone płatki owsiane) Pół szklanki mąki gryczanej Pół szklanki mąki orzechowej (można zastąpić inną) Ćwierć szklanki suszonych daktyli Łyżeczka przyprawy do piernika Łyżka cynamonu Pół łyżeczki sody Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić, aż zmiękną Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę (można obrać, ja idę na łatwiznę 😝) Jabłka zblendować
HealthyCreations