DYNIOWE LATTE Z INKĄ, BEZĄ WŁOSKĄ I PIERNICZKOWĄ KRUSZONKĄ 203obiadów, ale też do deserów! Ciasta dyniowe , soki , kawy albo desery na zimno z jej dodatkiem smakują genialnie. Dziś ciasta dyniowego nie będzie, ale będzie coś, co wspaniale do ciasta dyniowego pasuje! Mam dla Was przepis na fantastyczną dyniową latte z INKĄ, bezą włoską i pierniczkową kruszonką. Wspaniale rozgrzewa i jest świetnym pomysłem na słodki, pyszny, jesienny deser(...)INKA z błonnikiem – 2 łyżeczki * cukier drobny – do smaku DODATKOWO: BEZA WŁOSKA: * drobny cukier – 80 g * białko z jaj rozm. L – 1 szt * woda – 2 łyżki * kruche pierniki ( posiekane lub zmielone ) + kawa INKA – do oprószenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PUREE DYNIOWE: Dynię ( mocno pomarańczową, o „mączystym” miąższu ), czyścimy, obieramy, wydrążamy, kroimy w plastry. Układamy w naczyniu
Ostra na Słodko
Piernikowe serca.......od serca! 231dworze skrzypi śnieg a mróz szczypie w oczy, tak jak teraz-za oknem jest cudnie! Z początkiem grudnia, siadam w ciepłej kuchni i zagniatam ciasto na piernikowe serca, wycinam piekę i ozdabiam śnieżnobiałym królewskim lukrem, te pierniczki są kruchutkie, aromatyczne pachnące korzennymi przyprawami i pomarańczą po upieczeniu z czasem miękną tak akurat na święta, dlatego warto(...)piernika, mieszamy rózgą kuchenną do połączenia składników-masa ma być gładka bez grudek i jednolita, zastawiamy z ognia, studzimy do temperatury pokojowej. Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z pudrem, sodą oraz łyżeczką naturalnej kawy, wbijamy jajka, mieszamy, w środku robimy wgłębienie i stopniowo wlewamy masę miodowo-maślaną mieszając łyżką z mąką do momentu aż trzeba będzie zacząć wyrabiać ciasto rękami
Wanilia i Kardamon
Trójkątne ciasteczka z orzechami 231domowe ciasteczka z orzechami. Tak troszeczkę udziela nam się już ten przedświąteczny klimat, dlatego postanowiliśmy zrobić coś orzechowego i słodkiego. Jesień to okres z którym kojarzą nam się poza piernikami, również ciasteczka i orzechy. Przepis jak większość na naszym blogu jest bardzo prosty, a jedzenia dużo i wiele, wiele przyjemności. Przepis Składniki: 300 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)czekolady Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Przygotowanie: Przesiewamy mąkę i dodajemy 130 g masła, 130 g cukru, proszek do pieczenia i dwa jajka. Całość wyrabiamy na gładką masę. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie możemy przygotować masę orzechową, w tym celu roztapiamy w garnku pozostałe 200 g masła. Dodajemy cukier
KasiaiKrzysiu.pl
Słonecznikowiec wg Aleex 220blaszki o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut do suchego patyczka. 7. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostudzeniu, biszkopt włożyć z powrotem do blaszki. 8.Przygotować krem: Na patelni roztopić 80g masła, dodać cukier, mleko i słonecznik. Podgrzewać, aż masa zacznie się delikatnie(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. 10. Blaszkę ze słonecznikiem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC w opcji góra-dół przez około 15 minut na środkowej półce piernika, aż słonecznik ładnie się przyrumieni (należy uważać, żeby nie przypalić ziarenek!). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 11. Masło ucierać przez około 3 minuty mikserem na najwyższych obrotach
W mojej kuchni
Puszyste miękkie pierniczki – pierniczki na święta 263Puszyste miękkie pierniczki – pierniczki na święta Szukacie przepisu na puszyste miękkie pierniczki, które możecie przygotować tuż przed świętami? To właśnie ten przepis My uwielbiamy takie
Słodkie okruszki
Tuńczykowe kwiatki 210ciasta i za mało.Taka mała przekąska przyjemność gwarantowana. 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 żółtko 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 160 g serka śmietankowego puszystego sól, pieprz 6 oliwek czarnych i zielonych 3 pomidorki koktajlowe kawałek papryki żółtej natka pietruszki szczypior, bratki Za pomocą foremki do wykrawania pierników kształt kwiatek wycinam 18 kwiatków. W 12 kwiatkach wycinam
wesoła kuchnia
Cantucci z korzennymi przyprawami 191rozpuszczone ostudzone masło i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i miksujemy chwilę do połączenia się składników. Wsypujemy orzechy i mieszamy. Przygotowaną masę wstawiamy na 20 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni, wykładamy blachę papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i w rękach formujemy z niego dwa podłużne wałki
Słodka Strefa
Owsiane ciasteczka z dynią 222oliwek 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 0,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej wykonanie: Jajka i miód ubijamy mikserem do chwili aż podwoją swoją objętość. Następnie dodajemy dynię startą na dużych oczkach i resztę składników. dokładnie mieszamy. Za pomocą małej łyżeczki nakładamy porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Staramy się przy tym formować okrągłe
Przysmaki Karolki
Pulchne pierniczki 186przesiać do miseczki. Dodać cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika. Miód i masło rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wlewamy do sypkich produktów. Wbijamy jajka i sodę rozpuszczoną w odrobinie ciepłej wody i wlewamy ją do miseczki. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy. Gotowe ciasto chowamy do miseczki i zakrywamy folią i odstawiamy
Różne smaki w kuchni
Dietetyczne pierniczki, alternatywa do tradycyjnych świątecznych pierniczków 224mąki pełnoziarnistej 2 szklanki otrębów pszennych 150ml miodu 50g przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki stewii 150ml mleka 2 łyżki oleju rzepakowego czekolada gorzka i biała do ozdabiania pierniczków Sposób przygotowania: Mleko oraz miód podgrzej. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Zagnieć ciasto, powinno być dosyć twarde. Rozwałkuj ciasto na grubość około pół centymetra
wysmienity
Miękkie pierniczki pełnoziarniste 290mąki żytniej pełnoziarnistej 200 g ksylitolu 2 łyżki przyprawy do piernika 2,5 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 jajka 180 g płynnego miodu 160 g roztopionego masła PRZYGOTOWANIE Suche składniki miksujemy. Dodajemy jajka, miód oraz wystudzone masło. Wyrabiamy (ręcznie lub przy pomocy malaksera) jednolite ciasto. Schładzamy w lodówce przez 45 minut. Wałkujemy na grubość
Moje Kuchenne Rewelacje
Korzenne aromatyczne pierniki - ludziki 175zwykłego 1/2 szklanki melasy lub miodu 6 łyżeczek dobrej przyprawy do piernika 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 żółtko szczypta soli 1. W jednej misce mieszamy suche składniki oraz drobno kroimy masło, w drugiej łączymy ze sobą mokre składniki. Następnie łączymy wszystko razem, zagniatamy i jeśli ciasto zbyt klei się do dłoni to podsypujemy je małą ilością mąki
Apetyczna babeczka
Brownie Serowo – Dyniowe 180nakładamy nadzienie serowo – dyniowe (patrz niżej), przykrywamy pozostałą częścią surowego ciasta (nakładając je kupkami) i ponownie pieczemy około 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Nadzienie serowo-dyniowe: 1 jajko 120 g serka kremowego np. Philadephia 100 g puree dyniowego 55 g cukru kryształu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 3 łyżki mąki pszennej Z dyni wyjmujemy miąższ i blednujemy. Serek
Made By Mom And Son
Pulchne pierniczki 340przesiać do miseczki. Dodać cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika. Miód i masło rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wlewamy do sypkich produktów. Wbijamy jajka i sodę rozpuszczoną w odrobinie ciepłej wody i wlewamy ją do miseczki. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy. Gotowe ciasto chowamy do miseczki i zakrywamy folią i odstawiamy
Słodkości i nie tylko