ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:234/300)

Korzenne ciasteczka owsiane 401

razem z myślą o nadchodzących świętach (i nie tylko, bo przecież jemy takie ciasteczka cały rok) wyruszyłam w kulinarną przygodę z przyprawami korzennymi. Kojarzą się nam one głównie z piernikiem lub pierniczkami świątecznymi, jednak dodatek tych aromatycznych przypraw można śmiało wykorzystać w innych formach wypieków. Moje korzenne ciasteczka owsiane są bardziej miękkie i mniej chrupiące niż ciastka z płatków(...)pieczenia i przyprawy, potrząsamy kilka razy, żeby się wymieszały - margarynę stapiamy, po lekkim ostudzeniu dodajemy ją do przygotowanych składników, wbijamy jajko i całość mieszamy (najlepiej nożem lub łyżką)- ciasto będzie mocno klejące, ale nie dodajemy więcej mąki, dla ułatwienia przed rozpoczęciem lepienia ciasteczek możemy zanurzać dłonie w zimnej wodzie - formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczając- na talerzyk wysypujemy

Smakołyki Bereniki
Ekspresowe pierniczki orzechowo-migdałowe z suszonymi owocami 79

końcu wmieszać pokrojone suszone owoce.  (Masa powinna delikatnie się kleić, ale niezbyt mocno. W razie potrzeby można dodać minimalną ilość mąki.) Ręce delikatnie zwilżyć i z ciasta formować kulki o wielkości niewielkiego orzecha włoskiego. Kulki bez spłaszczania, ale z 2-3 cm odstępami ułożyć na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastka się rozpłyną i odrobinę podrosną.) Pierniczki piec(...)stopniach. (Początkowo będą bardzo delikatne i mięciutkie, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej konsystencji. Najlepiej, aby ciastka nie były zbyt długo pieczone, ponieważ mogą okazać się za twarde.) Ostudzone pierniki przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełeczku. (*) Zamiast cynamonu i goździków można dodać gotowej przyprawy do piernika

Di gotuje
Mąka i jej rodzaje – co powinniśmy o niej wiedzieć? 88

Mąka jest jednym z niezbędnych produktów w naszej kuchni. Wykorzystujemy ją do chleba, ciast, naleśników, sosów oraz wielu innych potraw. Nie każdy wie, że istnieje wiele rodzajów mąki – kilkanaście z samej pszenicy. Z poniższego artykułu dowiesz się, czym charakteryzują się poszczególne jej rodzaje oraz, do czego możemy ich użyć. Rodzaje mąki pszennej i ich zastosowanie Rodzaje mąki żytniej(...)takich jak https://naturalniezdrowe.pl/12-maki , znajdziemy różne rodzaje mąki pszennej, m.in.: typ 450, czyli tortowa – wykorzystywana do wypieku biszkoptów oraz ciast półkruchych, typ 500 – spośród którego możemy wyróżnić: krupczatkę – przygotujemy dzięki niej makarony, babki, a także ciasta kruche, wrocławską – wykorzystywaną do wypieków drożdżowych, sosów czy naleśników, poznańską – z powodzeniem użyjemy jej do pizzy, klusek, pierogów lub makaronów

Smaki Na Talerzu
Wegański keks- ostatni gwizdek do zrobienia przed świętami 147

Lawson na keks, nie taki zwyczajny, tylko taki, który musi kilka tygodni leżakować w szczelnie zamknięty w puszcze, i za to Ją kocham, bo dzięki temu mam juz jedno ciasto z głowy. Zabieramy się Panie i Panowie do roboty, bo zostały 2 tygodnie! Składniki na tortownicę 18 cm lub blaszkę 15×15 cm: 250 g mąki (użyłam pół(...)może to być sok z tej jednej pomarańczy) 50 g cukru trzcinowego 100 g masła kokosowego/oleju (może też być 130 ml oleju roślinnego) pół łyżeczki przypraw korzennych (takich do pierników) pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli potrzebne też będą: wyłożona tortownica podwójnie złożonym papierem do pieczenia (miska w środku pomogła mi ugnieść papier) puszka o średnicy tortownicy

greenscarf
Kruche pierniczki bezglutenowe 134

piernika i ponownie wymieszać. Następnie dodać sodę rozpuszczoną w 1 i 1/2 łyżce letniej wody. Wymieszać i dodać sok z jednej cytryny. Ponownie wymieszać. Po dodaniu cytryny całość się spieni i niejako urośnie. Tak właśnie ma być:-) Następnie dodać mąki. Można dodawać partiami i mieszać. Jeśli ilość mąki okaże się za mała można jeszcze dosypać mąki kukurydzianej. Należy uzyskać ciasto

Ze smakiem bez glutenu
Piernikowe babeczki z dynią. 143

marchwi) 20 g mielonego brązowego prosa bio (Regenbogenkreis) (można zastąpić płatkami jaglanymi lub mąką jaglaną) 30 g mąki pszennej graham 20 g mielonych migdałów pół łyżeczki przyprawy do piernika mleko do konsystencji łyżka oleju kokosowego jajko 2 łyżki stewi w pudrze szczypta soli 1/2 łyżeczki kamienia winnego  (można zastąpić proszkiem do pieczenia) + oliwa z oliwek w sprayu do natłuszczenia(...)foremek pestki dyni do dekoracji owoce do podania Puree zmiksować w blenderze na gładką masę z olejem kokosowym, jajkiem i solą. Dodać składniki suche i ponownie zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste (co zależy od dyni użytej do przygotowania puree), dodać mleka. Ciasto powinno być gęste, ale łatwo spływać z łyżki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Foremki natłuścić oliwą

Poranek na słodko
Murzynek z nutą korzenną przełożony kremem tiramisu 182

piernika i kakao- mieszamy. Żółtka oddzielamy od białek. Gdy masa ostygnie dodajmy pojedynczo żółtka i miksujemy na wolnych obrotach. Po połączeniu się składników dodajemy mąkę przesianą z sodą oczyszczoną. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy masę do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 40 minut. Po wyciągnięciu ciasta

Aga w kuchni
Piernik Grand Porter 128

piernika i kakao. Wszystko mieszamy aż cukier sie rozpuści. Wlewamy piwo i czekamy aż wszystko się zagotuje. Ostawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej masy dodajemy 2 szklanki mąki (0,5 szklanki dodajemy później). W oddzielnej misce ubijamy całe jajka, dodajemy je do masy i mieszamy. Następnie mieszamy ostatnie pół szklanki mąki z sodą i proszkiem i miksujemy ją z masą. Ciasto

w mojej kuchni
Tarta warstwowa z brzoskwiniami 152

pierniki i serniki, ale w tym roku u mnie było nieco inaczej. Moja mama zażyczyła sobie tartę z owocami i galaretką. I na tylu składnikach można było poprzestać, ale mnie kusiło żeby zrobić tartę niestandardową, wielowarstwową. Wizualnie i smakowo wyszła wspaniale. Był tylko jeden problem, a dokładniej sposób jedzenia. Pod sam koniec jedzenia, kiedy dochodziło się do kruchego boku ciasta

Passions hobbies life
Torcik piernikowy z kremem grysikowym i czekoladą 369

ciast, ale jak widzicie nie wytrzymałam. Błagalny wzrok Żarłoczka i prośba o coś z kremem spowodowały, że zakręciłam piernikowy torcik. Wbrew pozorom robi się go całkiem szybko a smak jest bardzo ciekawy - na świąteczny stół też doskonale będzie pasował więc proszę bardzo, oto przepis !Jeśli nie masz pomysłu co upiec na Święta to zobacz także przepis na  bardzo łatwy Piernik

Smaczna Pyza
Świąteczne pierniczki 120

masła 400 g miodu prawdziwego 8 żółtek 3 białka 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 3 łyżeczki sody 200g kwaśnej śmietany 40 g przyprawy do piernika Masło roztopić z miodem ,dodać przyprawę do piernika,wymieszać i przestudzić. W misce wymieszać mąkę z kakao, osobno w kubku sodę ze śmietaną. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę stopniowo, dodawać po jednym(...)miski z mąką,następnie wlać przestudzony miód z masłem,na koniec śmietanę z sodą. Dokładnie wymieszać wszystko. Masa może wydawać się rzadka,ale tak ma być. Miskę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w chłodne miejsce minimum na 12 godzin (ja zrobiłam ciasto wieczorem a następnego dnia dopiero koło południa piekłam pierniczki). Gotowe schłodzone ciasto będzie zwarte i łatwe

Kolorowa kuchnia Elki
Trufle czekoladowe 114

26.03.2018 Pyszne,wspaniałe czekoladki,bardzo eleganckie.Nikt się nie oprze tej słodkiej pokusie:) Składniki 200 g herbatników kakaowych 100 g masła 50 g gorzkiej czekolady 40 g

gotuj ze mną
Babka piernikowa 109

miodu 125 g masła 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 szklanka zmielonych orzechów (włoskich lub laskowych) 1 szklanka mąki tortowej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika 3 jajka L Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać,   dodać orzechy, sodę i przyprawy - wymieszać, odstawić. Cukier, mleko, miód, masło, kawę zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się(...)dokładnego połączenia składników. Wystudzić. Dodać mąkę i wymieszać szpatułką do połączenia. Dodawać stopniowo, po jednym żółtku, mieszając po każdym dodaniu. Białka ze szczyptą soli, ubić na sztywno, przełożyć do ciasta i delikatnie wmieszać drewnianą łyżką.  Ciasto przełożyć do formy na babkę z kominkiem, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, o średnicy 24 cm.  Piec około 60 minut w temperaturze

kulinarnyswiatdomi
Mikołajkowe ciastka z odzysku 179

ciasta - a reszta to to, co podpowiedzą nam kubki smakowe. Rodzynki, orzechy, migdały, suszona żurawina, czekolada, kakao, masło, śmietana - co kto lubi. Koniecznie jednak musi się znaleźć w składzie rum - bez niego nawet najpyszniejszych kulek nie nazwałabym bajaderkami.Tymczasem dzisiaj pogoda nie może się zdecydować - raz pada deszcz, raz śnieg, a za chwilę świeci słońce. My siedzimy w domu, pieczemy pierniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania