ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:237/300)

Pierniczki biszkoptowe przekładane masą orzechową 172

piana stała się puszysta, pomału wsypywałam partiami cukier. Nie przerywając ubijania cieniutkim strumieniem wlałam miód.   Do masy dodałam żółtka. Jeszcze raz ubiłam mikserem. Do mąki wsypałam przyprawę do piernika i przesiałam do ubitej masy. Całość wymieszałam łopatką. Delikatnie, od spodu tak, żeby masa się dobrze wymieszała. Blaszkę do pieczenia wyłożyłam papierem. Piekarnik włączyłam na 180 ° C (termoobieg). Masę biszkoptowo(...)cukierniczego z okrągła mała tylką. Wyciskałam okrągłe placuszki. Na wierzchu obsypałam zmielonymi orzechami (kilka sztuk obsypałam ziarenkami maku) i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 10 minut. Następną porcję ciasta wyciskałam na drugą blaszkę tuż przed wyjęciem poprzedniej z piekarnika, bo placuszki szybko się rozlewają i spłaszczają. Upieczone pierniczki wyłożyłam na kratkę do wystudzenia. Pierniczki są mięciutkie, pyszne z korzenną

Kuchnia u Krysi
Wilgotny czekoladowy piernik 177

Składniki: 120g czekolady 120g masła 120g miodu 80g cukru 150g mleka 200g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu 100g miękkich suszonych śliwek(drobno posiekanych) 2 jajka 1/2 słoika dżemu śliwkowego lub truskawkowego Wykonanie: W garnku roztopić czekoladę, masło, miód i cukier. Dodać mleko, wymieszać i ostudzić. Jajka roztrzepać(...)następnie dodać do ostudzonej masy. Dodać mąkę z przyprawami i wymieszać. Dodać śliwki i dżem i wymieszać. Formę do pieczenia keksówkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 1 godzinę. Ostudzić w foremce, po ostudzeniu owinąć w folię spożywczą. Najlepiej smakuje następnego dnia

Olga Piecze i Gotuje
Jaglana szarlotka ze śmietaną (bez pieczenia) 179

wymieszać. Masę jaglaną przełożyć do tortownicy. Rozprowadzić, tworząc wysoki (na ok. 1,5-2 cm) brzeg wokół, jak na tartę. Odstawić, by jaglany spód szarlotki trochę zastygł. Przełożyć na "ciasto" nieco schłodzone jabłka. Wyrównać powierzchnię. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę zmiksować z cukrem, a gdy zaczną się tworzyć wzorki na powierzchni śmietany, dodać śmietan fix lub schłodzoną nieco rozpuszczoną żelatynę (żelatynę(...)czas miksujemy śmietanę) i miksować jeszcze ok. minuty - dwóch. Przełożyć śmietanę na jabłka. Wyrównać powierzchnię. Wstawić szarlotkę do lodówki na kilka godzin lub na noc. ----- Podobne: Cytrusowy deser na piernikach Cytrynowy jagielnik z pigwą Rafaello bez pieczenia i bez jajek

Weekendy w domu i ogrodzie
TU I TAM po raz 5. Czekoladowe kreacje. I coś do czekolady - dla Was! 211

śmietany do 100 ml. Po zrobieniu karmelu, musicie koniecznie włożyć go do lodówki, by zgęstniał. Wystudzony karmel połączyłam z kilkoma łyżkami mascarpone - taki krem idealnie nadaje się do smarowania ciast i jest przepyszny! Polecam! CZEKOLADOWE KORONKI Do zrobienia czekoladowych koronek potrzebna jest oczywiście gorzka czekolada dobrej jakości. Czekoladę należy stopić w kąpieli wodnej, leciutko wystudzić (ale nie za bardzo(...)już nadawała do pracy i trzeba ją ponownie podgrzać), a następnie przełożyć do rękawa cukierniczego - ja używam kupowanych w Czechach specjalnie do tego celu (oraz do lukrowania ciasteczek i pierników) rękawów z maluteńką tylką (końcówką). Można ją zastąpić grubym workiem foliowym - przełożyć do niego stopioną czekoladą, a następnie w jednym z rogów zrobić delikatne nakłucie, przez które wydostawać się będzie

KUCHARNIA
Piernikowe gryczano-owsiane biscotti z melasą p. Angeliki oraz Moniki – danie konkursowe 143

łyżek ciepłej wody0,5 szkl mąki gryczanej0,5 szkl mąki owsianej bezglutenowej2 łyżki mąki jaglanej5 czubatych łyżeczek cukru trzcinowego2 łyżki masła orzechowego0,5 łyżeczki proszku do pieczeniaprzyprawa do piernika i cynamon1/3 szkl suszonej żurawiny4 łyżki płatków migdałowych1/4 szkl orzechów laskowych (przekrojonych na połowy)2 łyżki melasy z karobu Sposób przygotowania Krok 1 Siemię połączyć z ciepłą wodą i odstawić. Mąki(...)proszek do pieczenia, cukier, przyprawę, cynamon, orzechy i suszone owoce wymieszać w jednej misce. Krok 2 Melasę dodać do lnu i wszystko wlać do suchych składników. Całość zagnieść, jeśli ciasto jest zbyt suche można dolać trochę wody. Uformować dwa wałki, które wstawić do zamrażarki na kilka minut. Następnie wyjąc je i pociąć w plastry, które ułożyć na blaszce wyłożonej papierem

CoolinarniePL
Akcja „Zagraniczne słodkości Bożonarodzeniowe” 172

Niebawem tak wyczekiwane Boże Narodzenie. Z myślą o najpiękniejszych dniach w roku zapraszam na akcję na Durszlaku „Zagraniczne słodkości Bożonarodzeniowe”. Nie miejcie mi za złe, że nie opiewam polskich pierników, makowców czy kutii. Nie, że ich nie lubię; ba, są pyszne! Ale tym razem chciałabym zainspirować Was do przygotowania czegoś „międzynarodowego”.  Sami przyznacie, że jest w czym wybierać. Czekam(...)hinduskiego Allahabadi, brazylijskich cocadas, filipinskiej Bibingki, niemieckiego Stollen, francuskiego Bûche de Noël, islandzkiej  Jólakaka,  greckiego Christopsomo, czy włoskiej drożdżowej babki Panettone. A może z Waszym ciastem związana jest jakaś szczególna historia, albo zabawna sytuacja? Na nie również czekam.Mam nadzieję, że akcja pomoże nam poznać świąteczne specjały z różnych stron światata oraz, że zbierzemy pokaźny spis wybornych ciasteczek, znakomitych

Mia Cucina Sofieta
Dyniowy sernik z musem czekoladowym 191

cukru 3 żółtka 2 jajka 1/2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki mąki ziemniaczanej MUS CZEKOLADOWY: 100g czekolady gorzkiej 100g czekolady mlecznej 500ml śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny Przygotować spód rozkruszając pierniki w dłoniach lub za pomocą rozdrabniacza. Połączyć z miękkim masłem, uzyskując konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 25cm lekko dociskając do dna. Wstawić do lodówki. Wszystkie składniki(...)zmiksować na średnio sztywną pianę i połączyć z chłodną masą czekoladową. Tężący mus wylać na wystudzony sernik. Wstawić do lodówki. Wierzch udekorować bitą śmietaną. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z warzywami , Serniki pieczone , Wykorzystanie żółtek Tagged: czekolada , dynia , kremówka , twaróg , żelatyna

https:KKuchniaMniam
Piernikowe babeczki czekoladowe 101

Piernik w formie babeczek? Czemu nie? Kto ma ochotę na piernikowe muffinki?  Zapach w domu nieziemski :)  SKŁADNIKI (na 17 babeczek)  2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka ksylitolu bądź cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 3 jajka 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki przyprawy korzennej 1 łyżka cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka sody 180 g powideł śliwkowych(...)czekolady deserowej dowolne ulubione ozdoby PRZYGOTOWANIE Składniki ciasta miksujemy na gładką masę. Wlewamy do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. (z termoobiegiem) na ok. 15 min. (do suchego patyczka). wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy na kilka minut. Gdy wystygną rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy babeczki. Ozdabiamy zimowo/świątecznie - u mnie

Moje Kuchenne Rewelacje
Trufle piernikowe 139

Ruszamy z serią święteczną! Od dzisiaj do 9 grudnia codziennie pojawiać się będzie jeden przepis nawiązujący do świąt Bożego Narodzenia. 🙂 Moją dzisiejszą propozycją są trufle piernikowe

AleTorcik
Piernikowe ciasteczka 223

ciastek 400 g mąki pszennej 70 g miękkiego masła 1/3 szklanki miodu 3/4 szklanki brązowego cukru 1 jajko  3-4 łyżki stołowe mleka 1 czubata łyżka przyprawy do piernika lub przyprawy piernikowej z tego przepisu 1 łyżka kakao 1 łyżka stołowa sody oczyszczonej opcjonalnie 1 łyżka zmielonych na proszek orzechów lub migdałów Przygotowanie Miód roztopić na niewielkim ogniu(...)dodawać partiami mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, kakao, przyprawę piernikową, pokrojone na małe kawałki masło, rozmącone jajko, a na końcu dolewać stopniowo po łyżce mleka. Zagnieść gęste, dość twarde ciasto (jeśli będzie zbyt miękkie, to dodać trochę mąki, jeśli zbyt twarde - mleka) zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do lodówki.  Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kakaowo-korzenne ciastka z powidłami 120

Dzisiaj mam dla Was takie skromne, ale jakże pyszne kruche ciasteczka kakaowo-korzenne przełożone powidłami. Bardzo często je robię, są proste i szybkie w przygotowaniu. Smakują

Nastoletnie Wypiekanie
Mój nowy wymysł, czyli otrębowe ciasto z piernikową nutą i odrobiną marchewki :) 134

TAMTEGO :) Składniki (na małą keksówkę): 2 całe jajka 2 białka 5 łyżek otrębów owsianych 7 łyżek otrębów pszennych 1 mała marchewka 3 łyżki ksylitolu firmy Oleofarm 20g przyprawy do piernika garść suszonej żurawiny (bądź rodzynek) dostępnych w sklepie BadaPak.pl 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki twarogu mielonego (użyłam Emilki 0%) Sposób przygotowania: Marchewkę obieramy i trzemy na małych oczkach(...)białek), mieszamy a następnie odkładamy na chwilę żeby otręby spęczniały w tym czasie ubijamy białka z ksylitolem na sztywną pianę delikatnie miksując dodajemy białka do otrębowej masy przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 170 stopni przez około 40 minut (do suchego patyczka, jeśli góra zacznie się przypalać przykrywamy ją folią aluminiową lub papierem do pieczenia

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Świąteczne pierniczki z Video jak je zrobić, z opisem, mnóstwem zdjęć i dwoma rodzajami lukru 129

cukru pudru Dodatkowo: + barwniki spożywcze + kolorowe posypki  Lukier np. z mlekiem: 1 szklanka cukru pudru Około 3 łyżki mleka (soku z cytryny lub wody) Mąkę, sodę, przyprawę do piernika, cynamon i kakao, wsypujemy do miski i całość mieszamy. Następnie robimy łyżką dołek, do którego będziemy wlewać pozostałe składniki. Margarynę, cukier i miód, zagotowujemy w garnuszku i pozostawiamy do wystygnięcia(...)suchymi składnikami i dodajemy jajko. Całość dobrze wyrabiamy na jednolitą masę, po czym pakujemy w woreczek foliowy lub folię spożywczą i pozostawiamy na około 12 godzin. Najlepiej zarobić ciasto wieczorem i piec następnego dnia. Odleżane ciasto wałkujemy na grubość 3 – 5mm, po czym wykrawamy foremkami różne kształty pierniczków i układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem. Pierniczki pieczemy około

Smakowy Raj
Świąteczne ciasteczka imbirowe 157

piernika (40 g);1 czubata łyżeczka imbiru (w proszku);Kilka kropel aromatu pomarańczowego.  Sposób przygotowania:Do małego garnka włożyć miód, cukier puder, biały cukier, przyprawę do piernika, imbir i stale mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż do zagotowania. Zestawić z ognia i odłożyć do wystudzenia w chłodne miejsce.Margarynę rozpuścić i wystudzić.Mąkę wymieszać z sodą.Na stolnicę(...)kuchennego) wysypać mąkę z sodą, usypać kopczyk i po środku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wlać wystudzony miód z cukrami i przyprawami oraz rozpuszczoną margarynę i jajo i rozpocząć wyrabianie ciasta (ja wyrabiam ciasto za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego). Pod koniec wyrabiania ciasta dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego i wyrobić lekko błyszczące, piernikowe ciasto.Na delikatnie oprószonej mąką

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania