ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:245/300)

Tort cynamonowy z powidłami śliwkowymi 129

Pyszny świąteczny torcik o smaku cynamonowo-korzennym, przekładany powidłami śliwkowymi, delikatnym i aksamitnym kremem na bazie serka mascarpone, śmietanki kremówki oraz cynamonu. Nasączenie biszkoptu sokiem z

AleTorcik
Pierniczki z okienkiem na choinkę, Pepparkakor 197

cukru trzcinowego 150 g melasy karobowej* 380 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 - 2 jajka (1 duże lub 2 małe) 3 łyżeczki przyprawy do pierników (przepis znajdziecie tutaj - klik) 1/2 łyżeczki soli 1 opakowanie kolorowych landrynek Przygotowanie: W garnuszku rozpuszczam masło, cukier i melasę*. Po czym odstawiam do wystygnięcia. *Oczywiście możecie użyć dowolnego rodzaju. Karobowa(...)chyba jest! Mąkę przesiewam i łączę z pozostałymi suchymi składnikami. Dodaję jedno duże jajko i przestudzone mokre składniki. Wyrabiam przy pomocy miksera na początku, a później już ręcznie. Ciasto jest bardzo klejące, więc co jakiś czas podsypuję mąką. Gdy już widać, że jest  gotowe, to owijam folią spożywczą i chłodzę w lodówce przez kilka godzin. Zatem dobrze zrobić sobie

Karczma Honorietty
Piernik z powidłami śliwkowymi 80

stopni C. Formę keksową (8-11/30 cm) wysmaruj masłem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej z sodą oczyszczoną , kakao i przyprawą   do piernika. Masło przełóż do rondelka i rozpuść na małym ogniu, wymieszaj miód i pozostaw do ostudzenia. Jajka (o temperaturze pokojowej) ubij z cukrem na puch. Dodaj ostudzone masło z miodem oraz(...)piekarnika. Piecz w temp. 180 stopni C ok 40 min. , po czym przykryj wierzch folią aluminiową (stroną matową na zewnątrz) i dopiekaj kolejnych 20 min. Patyczek włożony w środek ciasta powinien pozostać suchy

noteskulinarnyfiga
Świąteczne ciasteczka korzenne :) 200

smacznych potraw, ciepła rodzinnego oraz efektywnego wypoczynku :)Ostatnio wspomniałyśmy, że przyjdzie czas na pierniki, a wyszło na to, że zrobiłyśmy ciastka korzenne. Są jednak równie piękne i smaczne, jak pierniki :)Jeszcze zostało trochę czasu, by zdążyć je przygotować na Wigilię ;)Składniki:pół kilograma mąki250 g miodu120 g masłaprzyprawa korzenna2 łyżeczki sody oczyszczonejokoło 100 g cukru pudrujajo2 duże łyżki czekolady(...)sobą mieszamy. W międzyczasie rozpuszczamy (ze sobą) masło i miód, które po ostygnięciu dodajemy do naszej suchej masy tuż po jajku. Całość łączymy mikserem do 5 minut, po czym ciasto ugniatamy w rękach na stolnicy do uzyskania pożądanej konsystencji. Rozwałkowujemy na chcianą grubość - my na około 3-4 mm. Ciasteczka trochę nam wyrosną, dlatego warto je dość luźno układać

WeAreCrazy
Babeczki marchwiowe z karmelizowaną marchewką 224

skórki z pomarańczy* 1 szk oleju rzepakowego Rapso 0,5 szk mąki żytniej typ 2000 1,5 szk maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do pierników 300 g marchewki 0,5 szk rodzynek Kresto Lukier 1 białko cukier puder Karmelizowana marchewka 1 większa marchewka 1 łyżeczka skórki pomarańczowej* 3 łyżeczki cukru 50 ml wody Przygotowanie:Marchewkę(...)mąkę żytnią przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, olej i ponownie zmiksować na wolnych obrotach. Dodać startą marchewkę, rodzynki i wymieszać łopatką. Na koniec dodać przyprawę i wymieszać. Ciasto rozlać do papierowych papilotek do 3/4 wysokości. Piec około 20 min w temperaturze 180 st. Wyszło 15 babeczek.Lukier: przesiać około 1 szklanki cukru pudru dodać białko i zmiksować

Ala piecze i gotuje
Tortowe ciasto wiśniowe. I w jakim kierunku zmierza mój blog? 127

życia, moich poglądów i mnie samej. Nie lubię robić czegoś pod presją. To, że za oknem może być lato, wcale nie oznacza, że nie mogę mieć ochoty na zjedzenie piernika. Czerpię niezwykłą satysfakcję z prowadzenia tego bloga i nie chcę, by to zadowolenie zostało przyćmione lub zmieniło się w przykry obowiązek. Tutaj pozwolę sobie zacytować fragment wpisu Pani Eweliny(...)której nie smakowałyby babcine pierogi czy zwykły ucierany placek z owocami. I nawet jeśli od czasu do czasu zdarzy mi się opublikować wpis na bardziej pracochłonny wypiek ( bo zazwyczaj ciasta wpinają się w tę kategorię), to zapewniam, że ich wykonanie nie jest kosmicznie trudne i nie trzeba wynająć armii krasnoludków. Do tego zawsze porcja refleksji, niekoniecznie na tematy kulinarne. Ponieważ

My simple kitchen
Wykwintny sernik wg Aleex 426

świętami pojawiały się na półkach sklepowych. Pamiętam, gdy jako dziecko wyczekiwałam świąt. W moim domu celebrowało się każdą chwilę: przedświąteczne porządki, po których dom pachniał czystością, ubieranie choinki pachnącej piernikami, pieczenie mięs, które drażniły zmysły podczas postnej Wigilii w oczekiwaniu na Boże Narodzenie. Ale świąteczny nastrój dopełniała mama, która przynosiła do domu pomarańcze. Tylko kilka. Nie wiem do dziś(...)pachną pomarańcze, święta są tuż, tuż... Tuż przed świętami proponuję Wam pyszny, wykwintny sernik z dodatkiem skórki pomarańczowej. Połączyłam w tym przepisie elementy dwóch innych receptur od Dorotus. Spód ciasta zrobiłam według sernika migdałowego z malinami , zaś wierzch to świąteczny sernik wykwintny . To połączenie sprawdziło się znakomicie. Koniecznie wypróbujcie je podczas świąt. Jestem przekonana, że będzie Wam smakowało. Składniki: Spód

W mojej kuchni
Wykwintny tort z orzechów laskowych z kremem śmietankowym 137

Pierwszy to krok to przygotowanie tortownicy – ta porcja będzie odpowiednia na tortownicę o średnicy ok. 20 cm. Najlepiej spód wyłożyć papierem do pieczenia, a natłuszczone boki wysypać bulka tartą. Piernik nagrzewamy do 180 stopni i zaczynamy przygotowywać biszkopt. Łuskane orzechy laskowe oczyszczamy z brązowych suchych łupinek (najlepiej ocierając je w ścierce) i mielimy w maszynce do orzechów lub w blenderze(...)sztywną pianę. Gdy mamy wszystko gotowe, na masę z żółtek porcjami wykładamy pianę oraz orzechy połączone bułką tartą. Wszystko delikatnie mieszamy, na końcu dodając rum i wanilię. Tak przygotowane ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy ok. 0-60 minut w 180 stopniach Celsjusza. Biszkopt jest gotowy, gdy patyczek wbity w ciasto jest suchy. Po zakończeniu pieczenia ciasto do wystygnięcia można

Korniszonki
Piernikowe serca z marchewką, curry i owocowym maczkiem 144

tutaj najbardziej polecam Wam właśnie mango. Składniki: 125 g masła 125 g cukru 300 g miodu 2 łyżeczki curry / garam masala w proszku (bez czosnku!) 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 600 g mąki (plus dodatkowo do podsypywania) 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej Delecta 250 g ugotowanej marchewki , zmiksowanej na puree 1 jajo dodatkowo do dekoracji 2 opkakowania polewy(...)Dodać przyprawy, zamieszać. Odstawić do ostudzenia. Mąkę przesiać z sodą do miski. Zrobić zagłębienie, wbić jajo. Dodać ostudzone masło z miodem, cukrem i przyprawami oraz puree marchewkowe. Wyrobić gładkie ciasto. W razie konieczności dodać nieco mąki. Ciasto piernikowe schłodzić w lodówce przez 45 minut. Po chłodzeniu powinno mieć konsystencję plasteliny. Ciasto partiami rozwałkowywać na placki o grubości ok. 5mm. Jeżeli

Pełny talerz
Miodownik 129

" Sylwester zbliża się wielkimi krokami. Coraz więcej propozycji wpada mi w oczy, ale wcale nie jestem nimi zachwycona, być może jest to związane z minionymi świętami

Słodkie Przyjemności
Babka dyniowa 152

Składniki: 200 g margaryny 210 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika 3 jajka 250 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka zapachu cytrynowego 125 g puree z dyni szczypta soli Margarynę razem z cukrami rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do białek szczyptę soli i ubijamy na sztywno(...)przestudzonego masła dodajemy żółtka i puree i dokładnie miksujemy za pomocą miksera. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy. Na koniec dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie łączymy  drewnianą łyżką. Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 10x24 i pieczemy w 160 stopniach przez 60 minut do tzw. suchego patyczka. Polewa: 1 łyżka puree z dyni 6-7 łyżek

kulinarnyswiatdomi
Karmelowe Pierniczki 212

łyżeczki przyprawy do pierników 1 płaska łyżeczki kakao Na karmel: 5 czubatych łyżek cukru  3 łyżki zimnej wody 1. Do miski dajemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy przyprawę do piernika, szczyptę soli, kakao, proszek do pieczenia, sodę i całość lekko mieszamy. 2. Cukier wysypujemy na patelni i powoli pozwalamy mu się karmelizować, nie mieszając go tylko potrząsając patelnią. Gdy cukier(...)cukrem trzcinowym i miodem, a następnie dodajemy to do naszego karmelu i jeszcze raz podgrzewamy do połączenia się. Następnie masę karmelową przekładamy do miski z mąką i zagniatamy ciasto. 4. Zagniecione ciasto, owijamy folią i chowamy na noc do lodówki. 5. Następnego dnia wyjmujemy wcześniej ciasto aby się ogrzało i dało lepiej zagnieść. Lekko podsypując mąką, rozwałkowujemy go na grubość

Gotowanie...to proste !
SERNIK DYNIOWY Z BISZKOPTEM KORZENNYM 104

formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę. Puree z dyni ( Dynia, którą użyłam do zrobienia puree w całości ważyła 1200 g ) Dynie pokroić na ćwiartki wydrążyć miąższ oraz(...)zmiksować na gładką masę. Odstawić do przestygnięcia MASA SEROWA 800 g twarogu tłustego, trzykrotnie mielonego 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 180 g cukru 2 łyżeczki przyprawy do piernika puree z dyni SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną masę. Do żółtek dodać cukier i zmiksować na puszystą masę. Masę jajeczną dodać do sera

RAROSSA

Proponowane wyszukiwania