ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:242/300)

Pierniczki na szybko 137

razu jeść po upieczeniu, są rewelacyjne. Składniki:   7szklanek mąki pszennej typ 450 miodu 2 szklanki 200 g masła roślinnego 4 jajka kakao 2 łyżki 2 opakowanie przyprawy do piernika (60g) (Zmieliłam goździki, gałkę muszkatową, cynamon i imbir) 2  łyżeczki sody oczyszczonej mleko odrobinę     Dekoracja: cukier puder biała czekolada posypki kolorowe wiórka kolorowe z czekolady(...)zrobiłam). Do misy wsypujemy przesianą mąkę wbijamy jaja i dodajemy kakao oraz sodę rozpuszczoną w odrobinie mleka i miksujemy. Wlewamy ostudzony miód z garnuszka i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu dajemy mu odpocząć godzinkę w lodówce. Po upływie czasu wałkujemy i wykrawamy pierniczki duże 4 serca. Pieczemy koło 15-25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy i wkładamy

Różowa kuchnia
SPICY PUMPKIN COOKIES – GUILD WARS 2 – ciastka dyniowe z chili 168

przypraw). Otrzymaną mieszankę wsypujemy partiami do mikstury z dyni, masła i cukru, mieszając łopatką lub łyżką tylko do połączenia składników. 3. NAKŁADANIE I PIECZENIE CIASTEK (3 min + 12 min) Ciasto ma dość luźną konsystencję, więc porcję na jedno ciastko najlepiej nakładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. My nałożyliśmy porcję płaskiej łyżki na ciastko. Pamiętajcie też o odstępach między(...)pieczemy ok. 15 min, do bardzo lekkiego zrumienienia boków i wierzchu. Wyciągamy ciastka z piekarnika i studzimy (najlepiej na kratce). Gdy są gorące, mają bardzo miękką konsystencję, prawie jak pierniki, jednak po wystudzeniu nieco twardnieją z wierzchu, zachowując miękki środek. PODANIE Ciastka powinny utrzymać świeżość przez kilka dni, ale jeszcze nie dane było nam tego sprawdzić… Po konsumpcji ciastka przez

Nerds Kitchen
Pierniki maxi 195

dużych foremkach bywa, że ciężko przełożyć je na blaszkę bez urywania rogów reniferom czy rękawiczek Mikołają. Dziś krótka relacja jak sobie z tym radzić.  Składniki na pierniki:0,5 kg mąki0,5 szklanki cukru25 g przyprawy do piernika1,5 łyżeczki sody130 g miodu0,5 kostki margaryny2 jajkaSkładniki na lukier:1 białko1 szklanka cukru pudru0,5 łyżeczki winianu sodu(...)odstawiamy do przestudzenia.Kiedy margaryna i miód nie są już gorące wrzucamy do środka jajka i dokładnie mieszamy. Łączymy suche i mokre składniki. Wyrabiamy ciasto.Na stole kładziemy papier do pieczenia. Ciasto kładziemy na papier rozwałkowujemy na cienki placek – kilka milimetrów grubości. Nie trzeba podsypywać mąki pod spód ciasta, ale można na wierzch, żeby nie przyklejało się do wałka.Arkusz papieru

Ciastkozercy
Likier czekoladowy 1158

Likier, który jest banalny w przygotowaniu, a do tego można go pić niemalże natychmiast po przygotowaniu.  Zrobiłam go, ponieważ potrzebowałam odrobiny likieru do ciasta.  Okazało się, że jest tak dobry, że wykorzystam go nie tylko do wypieków, ale i jako samodzielny trunek.  Przepis powstał na podstawie przepisu Agnieszki.  Ponieważ akurat nie miałam w domu mleka skondensowanego(...)prezent gwiazdkowy.     Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g cukru pudru 300 ml mleka (2 lub 3,2 %) 200 ml wódki 2 - 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bez mąki)  Wykonanie: Czekoladę połamać na kawałki.  Wrzucić do garnka i zalać mlekiem.  Podgrzewać na niewielkim ogniu cały czas mieszając.  Dodać cukier puder i podgrzewać

Sto kolorów kuchni
Miękkie pierniczki 184

wychodzi kilka dużych blach ciasteczek. 1 kg mąki 8 żółtek 3 białka 1 szkl cukru 3 łyżki kakao 200 ml gęstej śmietany 18% 3 łyżeczki sody op. przyprawy do piernika 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 kostka margaryny 400g miodu (u mnie spadziowy) Dzień wcześniej zagotować miód z przyprawą, kakao i kawą, wymieszać. Do gorącego dodać margarynę, mieszać do rozpuszczenia, ostudzić(...)dodać cukier a następnie żółtka.Wlać do mąki, wymieszać. Następnie wlać przestudzony miód i śmietanę, dokładnie wymieszać.Miskę przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny. Na drugi dzień ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkowywać na ok 4 mm, podsypując obficie mąką. Wykrawać dowolne kształty. Pierniczki układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni przez

Smakołyki Asi
BABECZKI PIERNIKOWE - CHOINKI 167

SKŁADNIKI :  1 i 1/2 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 jajko 1 cukier waniliowy  200 ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia  szczypta sodki 5 łyżek oleju(...)PRZYGOTOWANIE :  Wszystkie składniki na babeczki przekładamy do miski i mieszamy robotem kuchennym.  Formę na muffinki wykładamy papilotkami i nakładamy po dużej łyżce ciasta. Babeczki pieczemy około 35 minut w temperaturze 170 % C. Wykładamy i studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w wrzątku i studzimy. Zimną śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, następnie wlewamy żelatynę i barwnik spożywczy. Czekoladę łamiemy na kawałki

Kulinarne Fantazje Marioli
Wiewiórka 158

Wiewiórka – wcielenie pierwsze Dla wielbicieli orzechów, i innych bakalii, bananów, czekolady. Wcieleń będzie więcej Cisto należy do tych, za które zabieram się zaraz po powrocie

Kocham Czekoladę
Świąteczne muffinki – w rolach głównych olej rzepakowy, płatki owsiane i śliwki 138

suszone (tyle sztuk ile wam wyjdzie mufinek choć ja miałam małe śliwki więc dałam po dwie na sztukę) 250 g mąki 60 g płatków owsianych 6 łyżeczek przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody sól 2 jajka 150 g cukru opakowanie cukru wanilinowego 200 g jogurtu naturalnego lub kwaśniej śmietany cukier puder Przygotowanie: Mąkę mieszamy(...)dodajemy do nich cukier, cukier wanilinowy, olej rzepakowy i jogurt lub kwaśną śmietanę. Suche składniki łaczymy z mokrymi i mieszamy łyżką aż wszystkie składniki będą wilgotne. Foremki wypełniamy ciastem do połowy. (należy zostawić ok 1/3 ciasta) Do każdej foremki wkładamy suszoną śliwkę i przykrywamy łyzka ciasta. Muffinki pieczemy w 180 C ok 20-25 minut. Po wyjęciu z foremek posypujemy

Kulinarna Patilogia
Babeczki marchewkowe 154

Składniki: 2 jajka 175 g cukru pudru 150 ml oleju słonecznikowego 200 g mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do pierników (opcjonalnie można stworzyć mieszankę z : cynamonu, imbiru, kardamonu) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 starte marchewki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dekoracja: 450 g serka śmietankowego typu Almette  2 łyżeczki cukru pudru(...)masa będzie gładka oraz puszysta. 2. Dosypać mąkę oraz proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, przecier marchewkowy oraz ekstrakt z wanilii i mieszać aż wszystkie składniki się połącza. 3. Nałożyć ciasto do foremek wyłożonych papilotkami. Piec: 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Dekoracja: 1. Almette połączyć z cukrem pudrem 2. Orzechy nerkowca uprażyć na patelni 3. Na ostudzone babeczki nakładać

KreatywnePiny
Pierniczki Lebkuchen 245

Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki. Chciałam napisać, że wyszły mi zajebiste, ale to słowo słabo odzwierciedla ich smak, są najlepsze na świecie, no i ten cytrynowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gofry pachnące piernikiem 173

pierniczkowe gofry z przepisu Niki . Spodobał mi się dodatek bakalii, od których pękają mi kuchenne szuflady (zdecydowanie dałam się ponieść przed Świętami; macie więc może jakieś sprawdzone przepisy na ciasta z bakaliami...? Może Wy zmotywujecie mnie do działania...?). Do tej pory robiłam gofry z jednego, sprawdzonego przepisu, w końcu więc przyszła pora na odmianę. A że ciągle nie mogę się(...)Lepiej być po prostu nie może... Gofry piernikowe z orzechami i rodzynkami Składniki: (na 5 gofrów) 170 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki soli 30 g masła 45 g miodu 150 ml mleka 1 jajko 40 g orzechów włoskich 40 g rodzynek dodatkowo: powidła śliwkowe Mąkę przesiać z proszkiem, dodać przyprawę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Keto rolada dyniowa (Paleo, LowCarb) 128

biszkopt z mąk bezzbożowych… Użyłam tego przepisu na dyniowe ciasto biszkoptowe. Krem zaś przygotowałam według swoich potrzeb. A że nabiału nie jadam, jest to po prostu połączenie śmietanki kokosowej z jogurtem kokosowym . Keto rolada biszkoptowa z dyni z kremem kokosowym Biszkopt dyniowy – do dwóch razy sztuka Wracając do ciasta, za pierwszym razem nie ubiłam białek wierząc, że – zgodnie(...)deser. Ja marzyłam o niej już od kilku miesięcy. Nareszcie udało mi się ją zrobić, choć nie bez przeszkód po drodze... Dania Deser Kuchnia Amerykańska , Wege Keyword biszkopt , ciasta z kremem , ciasto dyniowe , Halloween , jajka , rolada , trifle Porcje 12 porcji Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 20 minut Czas oczekiwania 1,5 godziny Składniki Biszkopt dyniowy 35 g mąki kokosowej

Modern Cave Girl
Giant ginger cookies 158

idealne na drobny świąteczny upominek DIY lub dodatek do większego prezentu. Składniki 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy do piernika 170 g miękkiego masła 1/2 szklanki drobnego, ciemnego cukru 1/2 szklanki drobnego cukru 6 łyżek melasy (można zastąpić miodem) 1 duże jajko opcjonalnie: cukier do obtoczenia ciasteczek Piekarnik nagrzać(...)misce. Masło utrzeć z ciemnym i białym cukrem za pomocą miksera na puszystą masę. Dodać melasę oraz jajko i ponownie dokładnie zmiksować. Dodać suche składniki, całość bardzo dokładnie zmiksować. Ciasto owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na 20 min. (ma się dokładnie schłodzić, nie zamarzać). Z ciasta formować kulki śr. 4-5 cm. Obtaczać w cukrze, układać na blaszce

Słodkie inspiracje
Galaretka wieprzowa w kształcie choinek... 173

Galaretki choinki... Teraz wszyscy robią choinki z pierników, a ja jak zwykle inaczej ;) Tym razem galaretka wieprzowa w kształcie choinek... Potrzebne będą: 2 golonki włoszczyzna 6 kulek ziela ang. 6 kulek pieprzu 4 listki laurowe sól pieprz 2 łyżeczki żelatyny (chyba że gotujemy nóżki) pół szklanki octu. Mięsko gotujemy do miękkości z dodatkiem warzyw i przypraw, oddzielamy od kości(...)mielimy na większym sitku. Wywar przecedzamy przez sito, dodajemy zmielone mięso, ocet i żelatynę, doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na blaszkę (taką do ciasta) wyłożoną folią aluminiową i spożywczą na grubość ok. 1 cm. Wkładamy do lodówki. Jak galaretka stężeje wycinamy foremkami do ciastek gwiazdki i nakładamy jedną na drugą. Na górze możemy ułożyć pionowo gwiazdkę z marchewki. Mi niestety

Pelusiowa Kuchnia
Imbirowe pierniczki jak z Ikei - Pepparkakor ze Szwecji 341

cukru trzcinowego375 g mąki1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru (dałam jedną)1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki mielonych goździków*1/4 łyżeczki soli1 duże jajko2 łyżeczki przyprawy do pierników (dałam jedną)+mąka do podsypywaniaCZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN+ CHŁODZENIECZAS PIECZENIA: 8-10 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1. Do małego garnka wlewamy melasę, wsypujemy cukier i dodajemy masło. Podgrzewamy stopniowo, aż masło(...)minut.2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy. Po środku robimy dołek, wbijamy jajko i wlewamy melasę. Zagniatamy, początkowo przy pomocy miksera (ciasto na tym etapie jest mocno klejące) do momentu, gdy będzie dawał radę, a następnie chwilkę ręcznie do połączenia składników. Formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na dwie godziny.3. Odrywamy niewielkie

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania