ciasto piernik - 5000 przepisów (strona:248/334)

Świąteczny miodownik z orzechami i jabłkiem 69

  Są przepisy, które zaraz po przetestowaniu  chciałoby się ponownie szybko uskutecznić,  by potwierdzić, że każdorazowo efekt będzie tak dobry. Tak jest z tym

Kronika Piekarnika
Miękkie pierniki bez leżakowania 208

Jajka 2 Śmietana 18 % 2 łyżki Kakao łyżka Kawa rozpuszczalna 1/2 łyżeczki Przyprawa do piernika 25 g Soda 2 łyżeczki rozpuszczona w łyżce ciepłej wody Cynamon 1/2 łyżeczki (opcjonalnie) Do garnka przełożyć masło, miód, cukier, kakao, kawę rozpuszczalna oraz przyprawę do piernika. Podgrzać do momentu rozpuszczenia się cukru i masła i od razu zdjąć z ognia. Ważne żeby zawartości garnka(...)Powstałą masę przełożyć od razu do miski, wsypać połowę mąki czyli 250 g i zmiksować. Odstawić do przestudzenia.  Dodać pozostałe składniki jajka, mąkę śmietanę oraz rozpuszczoną sodę. Zagniatamy ciasto, aż składniki nam się połączą a ciasto będzie błyszczące. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Dzięki temu łatwiej będzie rozwałkować ciasto. Ciasto rozwałkować partiami

Kulinarne przygody
Piernik łatwy 187

Ciekawe ciasto, bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Zachęcam do skorzystania z przepisu. Składniki mąka 2 szklanki ( szkl 250 ml u mnie) cukier 1 szklanka olej 1 szklanka mleko 1 szklanka dżem 3 łyżki kakao 3 łyżki soda 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1 łyżeczka cynamon 1 łyżeczka przyprawa do piernika 1 łyżka … Czytaj dalej Piernik łatwy

gotuj ze mną
Podsumowanie roku 230

popularnością cieszyły się przetwory i ciasta, chociaż znalazła się też sałatka. Jeśli chcecie być w tym roku na bieżąco - zapraszam do polubienia bloga na Facebook'u: LENA GOTUJE BLOG Z PRZEPISAMI KULINARNYMI. Popularne w 2017roku: OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ PIGWA DO HERBATY PAPRYKA KONSERWOWA OGÓRKI CURRY GRZYBY MARYNOWANE W OCCIE SERNIK STRACIATELLA Z MALINAMI PIERNIK LAST MINUTE SERNIK GOTOWANY

Lena Gotuje
Lebkuchen 496

oczyszczonej 1½ łyżki przyprawy do piernika 1½ łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 200 g miksu kandyzowanych skórek cytrusów lub kandyzowanego imbiru 400 g miodu wielokwiatowego 150 g masła Mąkę, migdały, kakao, sodę, proszek i przyprawy przesiać. Miód i masło stopić na małej mocy, mieszając do rozpuszczenia masła. Dodać suche składniki, wyrobić gładkie ciasto. Na koniec dodać posiekaną skórkę

Pełny talerz
Pierniczki klasyczne na miodzie i maśle 194

opakowanie  przyprawy do piernika, 5 dag - 1 czubata łyżka kakao Lukier: - 1 białko - ok. 25-30 dag cukru pudru 1. Miód, tłuszcz i cukier podgrzewać w rondlu, mieszać do momentu rozpuszczenia się składników, nie gotować, odstawić do ostudzenia.  2. Do miski przesiać mąkę, dodać przyprawy i jajka, połączyć z mokrymi składnikami. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki

Apetyczna babeczka
Pierniczki z melasą - idealne do foremek z wzorkiem 248

składniki: mąke, kakao, przyprawę do piernika, sodę i sól. Odstawiamy W misie miksera umieszczamy masło i cukier. Ucieramy do powstania jasnej i puszystej maślanej masy, trwa to ok. 5 minut. Następnie wbijamy jajko i ucieramy do całkowitego połączenia. Dodajemy melasę, miód i dalej ucieramy. Do mokrych dodajmy suche składniki i miksujemy do całkowitego połączenia. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią

DefinicjaSmaku
Pierniczki z czekoladą 237

Dodać sodę i przyprawę do piernika, wymieszać.Masło i melasę umieścić w garnuszku, podgrzewać aż do połączenia składników. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Przestudzić.Do przestudzonej mieszanki dodać skórkę z pomarańczy i jajko, dokładnie wymieszać.Wlać płynne składniki do suchych, wymieszać łyżką, a następnie wyrobić ręką na gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Brytyjskie bułeczki z krzyżykiem ( Hot Cross Buns) 179

Swięta jakie w tym roku będą, każdy wie... ale aby ten czas przetrwać i przeżyć go na tyle dobrze na ile się da, polecam przygotować na

Radość kipiąca uśmiechem.
Rozgrzewające jesienne ciasto z dynią, marchewką i żurawiną 264

Pyszne i proste ciasto na jesienne dni. Świetne w parze z gorącą herbatą z dodatkiem imbiru.Ciasto nie tylko przyjemnie nas rozgrzeje, ale również dostarczy nam wielu ważnych witamin i mikroelementów, a to za sprawą obecności w nim oleju rzepakowego, żurawiny, marchewki, dyni i mąki orkiszowej graham. Bo najlepsze słodycze, to takie, które przynoszą naszemu organizmowi dodatkowe korzyści ;-) Stosuję rafinowany olej(...)mąki orkiszowej jasnej typ 650 160 g mąki orkiszowej graham typ 1850 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 12 g przyprawy do piernika dodatkowo: masło do posmarowania blaszki, mąka jasna do posypania blaszki i cukier puder do dekoracji WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, dno blaszki o wymiarach 25x30 cm posmarować masłem

Passions hobbies life
Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu 601

wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. 6. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ostrożnie je wyjąć. Zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki. Krem: 7. Na patelni roztopić 80g masła, dodać cukier, mleko i słonecznik(...)Blaszkę ze słonecznikiem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 20 minut, aż słonecznik ładnie się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piernika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 9. Masło ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać masę krówkową i ucierać jeszcze przez około

Mała Cukierenka
Miękkie pierniczki 464

naprawdę miękkie, więc polecam. Przepis pochodzi z bloga Pin-up cake. Składniki /ok. 60 szt./: 1 kg mąki 400 g cukru 6 łyżek miodu 6 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika 2 łyżki kakao 250 g masła 5 jajek 2 łyżki sody + 2 łyżki ciepłej wody do rozpuszczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany Wykonanie: Masło, miód, cukier, kakao i przyprawę korzenną(...)wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.  Chłodną masę wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i dodać do niej jajka, resztę mąki, śmietanę i sodę rozpuszczoną w wodzie. Zagnieść gładkie i błyszczące ciasto. Odłożyć do lodówki na całą noc (lub ok. 2 godzin), by zgęstniało i lepiej się wałkowało.     Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 0,5 cm i wycinać

Pasja Smaku
Sernik straciatella 258

Cześć! W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na sernik straciatella na spodzie piernikowym. Dzisiejsza moja propozycja zalicza się do kuchennego recyklingu, gdyż do sporządzenia spodu

PysiaGotuje.pl
Ciasto razowe bananowe troche inaczej 184

Przepis zaczerpnięty ze strony Kwestia Smaku troszeczkę zmodyfikowany. Robiłam go już wiele razy, ale jakoś zazwyczaj w okresie jesienno - zimowym, kiedy nie kupi się śiweżych owoców

Państwo Wojtczuk gotują
Przepis na Pierniczki 309

łyżeczki kakao prawdziwego 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego lub gotowa przyprawa do piernika około 2 łyżeczek foremki do wycinania ciastek Upieczone pierniczki można udekorować lukrem , kolorową posypką itp.. na lukier : 1 białko około 200 g cukru pudru kilka kropli soku z cytryny(...)razem mieszam łyżką . Następnie dodaję żółtka , białko , roztopione i przestudzone masło , miód i wszystko razem mieszam tak żeby składniki wstępnie się połączyły . Wstępnie połączone składniki wykładam na blat i ciasto zagniatam dłońmi na blacie przez kilka minut tak żeby zrobiło się gładkie i lśniące . Ciasto jest gotowe teraz wkładam je do miski nakrywam ściereczką i dostawiam na około 30 minut

Uwaga Babcia Gotuje
Miodowo - kakaowe pierniki poduszeczki 68

Pozostańmy jeszcze w pierniczkowym trybie. Uruchamiam go właśnie, w ten sobotni poranek. Nie dlatego, że wciąż posiadam zapas przypraw korzennych,  niewykorzystanych w okresie świątecznego wypiekania

Kronika Piekarnika
Pierniczki domowe – puszyste, mocno miodowe 122

Pierniczki domowe – puszyste, mocno miodowe Na blogu znajdziecie różne przepisy na pierniczki. Dziś mam dla Was kolejny. Duża ilość miodu i ładnie wyrośnięte, puszyste pierniczki

Słodkie okruszki
Marmolada z buraków – Battlefield V – kuchnia okupacyjna 247

żołędzi, budyń z kapusty, ciasto z pietruszki, herbata z obierek po jabłkach, zupa ze skórek od chleba, czy marmolada z buraków słodzona sacharyną. Nie marnowano w zasadzie niczego – nawet woda z gotowania klusek przydawała się np. do zagęszczania zupy czy podlewania jarzyn. Niektóre z wynalazków, takie jak tort z fasoli, kotlety z jarzyn czy piernik z dodatkiem startej marchewki

Nerds Kitchen
LEKSYKON MIODÓW 169

zastępujemy cukier: przy pieczeniu ciast - dodajemy go o 1/4 więcej niż cukru, ponieważ jest mniej słodki (pamiętajmy bierzemy pod uwagę wagę, a nie objętość, gdyż miód jest gęstszy) oraz bardzo ważne jest podwyższyć temperaturę o 15 stopni C. przy pieczeniu chleba i bułek - lepszy jest jasny miód, gdyż jest łagodniejszy w smaku przy pieczeniu piernika - lepszy będzie miód ciemniejszy Ciekawostki

Ciastka - domowe słodkości
PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE 232

jajka,przyprawa do piernika np.Kamis,0,5 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1,5 łyzeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki startej skórki cytrynowej, szklanka miodu płynnego,esencja waniliowa,2 łyżki gorzkiego kakao Zmiksowałam cukier z masłem. Dodałam jajka,miód, esencję,  przesianą przez sitko mąkę,  proszek do pieczenia i przyprawy. Dobrze wyrobione ciasto podzieliłam na dwie części

potrawyregionalne
Świąteczne cudeńka 222

paczuszka przyprawy korzennej do piernika Miód wlać do garnka razem z cukrem pudrem i korzeniami, podgrzać do momentu, aż się wszyswtko rozpuści i połączy, po czym ostudzić. Mąkę wymieszać z sodą, zrobić niewielkie wgłębienie, do którego nalać miodu, wrzucić miękkie masło i wbić jajko. Wszystko energicznie zagnieść. W połowie można oczyścić mąką rękę z ciasta, żeby się nie kleiło. Ciasto

Przepysznik - BLW i nie tylko
Migdałowe ciasteczka korzenne 216

migdały, cynamon, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sól. Wszystkie składniki mieszamy, robimy w nich dołek, wbijamy jajka, a następnie dodajemy pokrojony w kostkę tłuszcz, otartą skórkę z cytryny i pomarańczy. Wszystkie składniki zagniatamy, przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na wysypanej płatkami

Smakowy Raj
Piernikowa szopka 221

było dodanie przyprawy do piernika. Postaci do szopki wycinałam foremkami i zdobiłam kolorowymi,cukrowymi pisakami. Pieczenie i zdobienie to wielka frajda. Szczególnie dla naszego synka, który wzroku nie odrywał od pisaków. Konstrukcja szopki zrobiona z brzozy przez dziadzia Tadzia, a poszycie dachu i reszta wykonania to już dzieło mojego Męża ;)Choinki również powstały z ciasta miodowego i ozdobione

Lawendowe Niebo
Grube pierniczki z marmoladą 195

"Są tu jacyś spóźnialscy? Nie macie zbyt dużo czasu na świąteczne wypieki? A może szukacie czegoś nowego do przygotowania przed świętami? Mam dla Was wyjątkowo pyszny

Słodkie Przyjemności
Pierniczki katarzynki 240

szklanki)* 1/2 opakowania przyprawy do pierników* 3 i 2/3 szklanki mąki* 1 jajko* 100 g cukru pudru (1/2 szklanki)* 3 łyżeczki proszku do pieczenia* 2 łyżeczki kakao* 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietanySposób wykonaniaDo większego pojemnika wlać miód, dodać przyprawę, cukier, kakao, jajko, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i 1 łyżkę śmietany. Jeżeli ciasto nie będzie się dobrze kleiło tylko

Mix smaku