dostałam trochę jabłek, to nie zostało mi nic innego, niż przystąpić do słoiczkowania. Zimą będą jak znalazł. A kto wie, może znajdzie się dla nich miejsce w świątecznym pierniku? Składniki: Skórka i sok z dwóch pomarańczy 1/2 kg cukru 2 kg kwaśnych i twardych jabłek cynamon - opcjonalnie Przygotowanie: Pomarańcze dokładnie umyć. Skórkę zetrzeć bezpośrednio do obszernego garnka lub dużej(...)cukier się rozpuścił). Powinno to zająć około 15 minut. Tuż po wyłączeniu grzania można dodać cynamonu. Jeszcze gorące przekładać do słoiczków i pasteryzować. Świetne jako konfitura lub dodatek do ciast i tortów
Karczma HonoriettyŚwięta to okres pierników, marcepanów i innych słodyczy, na które można sobie bezkarnie i bez wyrzutów sumienia pozwolić (wszystko oczywiście w granicach rozsądku :D). Dziś postanowiłam zrobić meeega czekoladowe i słodkie babeczki, które zostały pochłonięte w 2 dni!Składniki (12 muffinów)1 szklanka mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka kakao szczypta soli1 łyżka sody2 jajka2 łyżki miodu2 łyżki(...)Jajka ucieramy z cukrem, mlekiem i miodem. Na koniec dodajemy olej.Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Niezbyt długo, niezbyt dokładnie, na tyle, by stworzyły jednolitą masę.Przelewamy ciasto do foremek. Pieczemy przez ok. 20minut, ale jest to czas umowny. Zależy od waszej maszyny ;) ważne, by nie były przypalone, a patyczek był mokry.Są strasznie słodkie, dlatego nie dodawałam żadnej
Kitchens AlphabetŚwięta tuż, tuż. Wszystko już zaplanowane? Jeśli jednak nie macie jeszcze pomysłu na świąteczny sernik podpowiem Wam jak zrobić obłędny sernik z musem pierniczkowym. Zajrzyjcie
Bon appetit mon amiewiększości domów pełną parą ruszyła już produkcja świątecznych pierników. Ja w tym roku trochę przewrotnie pierników nie piekę, ale jeśli macie na nie ochotę to zapraszam tu znajdziecie przepis na pierniczki lukrowane. Postawiłam za to na rozpływające się z ustach muffinki marchewkowe z mleczną polewą , która świetnie je uzupełnia i nadaje im zimowo- świątecznego charakteru. MUFFINY MARCHEWKOWE(...)oczkach tarki. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia,szczyptę soli i cynamon wsypujemy do miski. Do składników suchych dodajemy 2 jajka,olej i sok z cytryny. Wszystko mieszamy na gładkie ciasto. Do ciasta dodajemy marchewkę, mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotakmi do 3/4 ich wysokości. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni pieczemy 25 minut polewa: Masło rozpuszczamy
Bon appetit mon amiekoniec zatopione w czekoladzie! Palce lizać! Dosłownie! Najcudowniejsze w nich jest to, że jak schowacie je do pojemnika na żywność następnego dnia będą smakować jak pyszne, wilgotne pierniki w czekoladzie! Koniecznie spróbujcie - jesteśmy ciekawi jak Wam zasmakują! Składniki: 255 g mąki pszennej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 30 g kakao, 125 g cukru trzcinowego, szczypta(...)składniki - roztopione i przestudzone masło, roztrzepane jajka, mleko i skórkę startą z pomarańczy. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi - najlepiej przy pomocy trzepaczki, a następnie wmieszać czekoladowe groszki. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą, szeroką tylką o średnicy 1 cm, a następnie wyciskać ciasto do foremki do pieczenia donutów wcześniej wysmarowanej olejem rzepakowym.* Donuty pieczemy w piekarniku nagrzanym
Plate of Joypodstawę stanowi właśnie hash brown, w naszej wersji bardziej jednak zbliżone do swojskich placków ziemniaczanych. Wierzcie nam, że jest to genialny wprost zamiennik dla tart robionych na cieście. Ziemniaki podczas pieczenia robią się brązowe, przypieczone i chrupiące z zewnątrz a w środku są kremowe i miękkie. Do tego nadzienie, które możecie komponować w dowolny sposób ze składników jakie macie(...)kuchni. Uważamy jednakże, iż wskazany jest dodatek szynki suszonej, której wędzony, słony smak ładnie łączy się z lekko słodkimi ziemniakami. Przepis powstał na bazie przepisu z Eatingwell.com Składniki: Ciasto 5-6 średnich ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąk ½ łyżeczki soli łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki oregano olej do nasmarowania naczynia do pieczenia Nadzienie Mała główka kalafiora Kilka plastrów suszonej szynki
Niedzielny kucharzkuchni. Uważamy jednakże, iż wskazany jest dodatek szynki suszonej, której wędzony, słony smak ładnie łączy się z lekko słodkimi ziemniakami. Przepis powstał na bazie przepisu z Eatingwell.com Składniki: Ciasto 5-6 średnich ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąk ½ łyżeczki soli łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki oregano olej do nasmarowania naczynia do pieczenia Nadzienie Mała główka kalafiora Kilka plastrów suszonej szynki(...)składniki połączą się. Nasmaruj formę do pieczenia olejem (użyliśmy do pieczenia najmniejszej tortownicy). Przełóż do niej masę ziemniaczaną i rozprowadź równomiernie po dnie oraz po ściankach naczynia. Wstaw do piernika i piecz 30 minut. Wyjmij z pieca. Krok 2 Na kilka minut przed wyciągnięciem tarty z pieca, przygotuj nadzienie. Brokuła umyj i pokrój na małe różyczki. Przełóż do formy
Niedzielny kucharzJest to mój coroczny dylemat, więc zazwyczaj piekę dwa rodzaje serników, mniejsze ale dwa. Sernik to typowe świąteczne ciasto. Kiedyś nie przepadałam za sernikiem ale teraz, kiedy w końcu doszłam do wniosku jaki sernik smakuje mi najbardziej bardzo lubię to ciasto. Lubię serniki nieco wyszukane z owocowym musem i domową frużeliną. Przygotowuję takie serniki z różnymi owocami. Na Boże Narodzenie(...)masa serowa to sprawdzone kombo. Sernik o smaku czekoladowym. Czekolady na święta nigdy nie za dużo, prawda! Poza tym w tym przepisie na sernik piernikowy znajdziecie korzenne przyprawy oraz pierniki i świąteczne landrynki do dekoracji. Ten sernik na zimno wygląda jak tort. Jeśli więc nie planujecie piec torta na święta to ten sernik Wam go zastąpi. Pamiętacie tradycyjny sernik świąteczny
codojedzeniaTorcik choć ma typowo świąteczny wygląd i smak zrobiłam na imieniny Mamy. Myślę, że z racji okresu przedświątecznego ujdzie mi to, że nie był typowo imieninowy
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSernik z toffi na korzennym spodzie Sernik z toffi na korzennym spodzie to mój sernikowy hit Spód z ciasteczek o korzennym smaku, masa serowa z białą
WSZYSTKO SMACZNETo drugi przepis na pierniczki w tym sezonie przedświątecznym i z pewnością nie ostatni. Tym razem propozycja pochodzi ze starej książki kucharskiej, którą dostałam od mojej
Mango PapajaCiasteczka dyniowe z cynamonem zachwycą smakiem nie tylko wielbicieli smakołyków z użyciem purée z dyni, ale także fanów cynamonu i pierników. Dodatek cynamonu oraz sody upodabnia ciasteczka do pierniczków, mimo że nie zawierają miodu. Purée nie jest wyczuwalne w smaku, nadaje jednak ciasteczkom cudownej miękkości, która w połączeniu z dużą puszystością sprawia, że ciasteczka znikają szybciej, niż trwa ich przygotowywanie.Posypka(...)masy maślanej dodawać na przemian małymi partiami mąkę przesianą z cynamonem i sodą oraz purée z dyni, cały czas ucierać- dodać żółtko i sól, ucierać do uzyskania gęstego ciasta, pod koniec ucierania można wyrobić ciasto dłońmi- ciasto zafoliować i schłodzić- piekarnik rozgrzać do temperatury 170-175 stopni- cukier wymieszać z cynamonem, przesypać na talerzyk- dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia
Smakołyki BerenikiTen moment kiedy dowiadujesz się, że za niedługo odwiedzą Cię goście a nie masz czym ich poczęstować!? Przybywam z pomocą moi kochani 💪O ile macie maślankę
Zdrowie i pysznie na talerzumało... Tym bardziej, że sama podróż do Lublina, w jedną stronę trwa godzinkę. Pokonując przeszkody, i odganiając ten głos za uchem, szepczący: "przecież w tym czasie zdążysz upiec pierniki, posprzątać dom, zrobić zakupy..." - rzuciłam wszystko i pojechałam. Spotkanie nasze odbyło się w niewielkiej, niezwykle klimatycznej restauracji INSOMNIA Cafe & Restaurant w Lubinie. Przygotowano nam pięknie nakryty stół. Na "wigilijną kolację(...)Najadłyśmy się i to jak ! Na okoliczność spotkania, każda z dziewczyn przygotowała coś specjalnego od siebie. I tak na stole pojawiły się: sałatki, śledzie, pierożki i paszteciki, grzanki i ciasto. Wigilia nasza skończyła się szybko. Niestety, poza nami w tym samym pomieszczeniu odbywało się inne spotkanie. I wiecie - komfort rozmów przy stole, blogerskiego ganiania z aparatami i smartfonami, ciągłego
kolorowotorcikowoSkładniki: Na około 40 sztuk: 2 szklanki mąki 2 łyżki miodu 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 torebki przyprawy piernikowej 1 łyżka
Luźna Kuchnia