Spicy gingerbreadSkładniki.45 dag maki pszennej3 łyżki kakao1 łyżeczka kawy mielonej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szkl. miodu15 dag masła15 dag cukru brązowego1 jajko1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka
Kulinarny karnet Christopherapysznymi powidłami śliwkowymi upieczone w uroczych papilotkach... Myślę, że nie trzeba większej zachęty :) Składniki na 12 sztuk: 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika pół łyżeczki sody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła 55 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki pół szklanki ciemnego, prawdziwego kakao 2 duże jajka 1/2szklanki jasnego brązowego(...)partiami na zmianę suche, wymieszane wcześniej składniki oraz śmietanę.Za każdym razem mieszać tylko do połączenia składników. Do papilotek (umieszczonych wcześniej w formie) lub foremek silikonowych nakładać po łyżce ciasta*. Na wierzch położyć po łyżeczce powideł śliwkowych. Uzupełnić resztą ciasta. Piec 20-22 min. w temperaturze 175*C. Smacznego! :) *jeśli ciasto jest zbyt twarde można dodać więcej śmietany - będzie się
Chocolate Muffin Blogkojarzą się nam między innymi z rodzinnym przystrajaniem zielonych gałązek świątecznego drzewka. Zwyczaj ten znany był już w XVI wieku. Początkowo choinki przyozdabiało się papierowymi ozdobami, małymi jabłuszkami, orzechami, piernikami lub cukierkami. Bombki, które obecnie są najpopularniejszymi ozdobami choinkowymi, zawdzięczamy Hansowi Greinerowi. Piękne szklane wydmuszki powstały, ponieważ jadalne dekoracje były zbyt drogie i nie każdy mógł sobie na nie pozwolić(...)witrażami.Składniki:300 g mąki100 g cukruszczypta soli1 płaska łyżka kakao1 jajko200 g zimnego masłaokoło 20 kolorowych landrynekPrzygotowanie:Z mąki, cukru, szczypty soli, kakao, jajka i masła szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 45 minut.Na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm. Z pomocą foremki lub szablonu wyciętego z papieru
Smakowity Blog Kulinarnymalin, jagód, truskawek, ale nie gardzi również innymi smakami, miło się nimi zaskakując. Prawdę mówiąc, często zapominamy zjadać nasze dżemy, bo używamy ich zwykle do omletów, naleśników czy ciast, raczej omijamy kanapki z dżemem. Jednak jak zabraknie innego nadzienia i mąż zmuszony jest do zjedzenia naleśników z domowym dżemem, jego zachwyt nad domowym wyrobem jest tak wielki, że nie ważne(...)dodawać do moich dżemów różne dodatki jak kardamon, wanilię, cynamon czy goździki, także znajdziecie je i w tym przepisie. Dzięki dodatkowi korzennych przypraw, takie powidła doskonałe są do przekładania piernika czy też zwykłej konsumpcji, ale mają głębszy smak Jak każde powidła, tak i te śliwkowe, nie lubią pośpiechu. Smażymy je po 2-3h przez
Mieszam w GarnkuWitajcie :) Co powiecie na pyszny sernik na pierniczkowym spodzie . Postanowiłam upiec coś innego niż tradycyjny kruchy spód. Sernik wyszedł pyszny na pewno upiekę go jeszcze
Sama słodycz i szczypta chiliW tym roku (znowu) czasu przed świętami mam jakby coraz mniej... Jednak na pewno znajdę go tyle, by przygotować moje ulubione świąteczne smakołyki. Może i
KUCHARNIAatrakcyjność ciastek czy tortów. W jakim celu ozdabia się wyroby cukiernicze? To świetny sposób na to, by nawet najprostsze ciastka nabrały wyjątkowego charakteru. Czy wyobrażasz sobie słodkie, świąteczne pierniki w kształcie renifera czy mikołaja, bez drobnych detali? Dekorowanie wypieków to także dobry sposób na kreatywne zajęcie dla całej rodziny. Można w nie zaangażować nawet dzieci i pobudzać w nich inwencję(...)Ciebie. Jak stworzyć najlepsze dekoracje? To bardzo proste – wystarczy odcisnąć element, zupełnie jak znany nam zwyczajny stempel, w wybranej masie, tak by powstał efektowny odcisk. Dzięki temu nawet najprostsze ciasto nabierze wyjątkowego charakteru. Jak można wykorzystać stempelki do ciastek? Czy wiesz, że istnieje wiele możliwości wykorzystania stempelków do ciastek? Poza unikalnym zdobieniem tych niewielkich wyrobów, akcesoria te świetnie sprawdzą się
Moja smaczna kuchniaTo moja wersja przyprawy korzennej, tzw piernikowej, której używam nie tylko do tego świątecznego ciacha. Do kawy również pasuje idealnie! Świeżo zmielone składniki, aż kręcą w
Karczma HonoriettyPrzepis z książki "Przepisy na cały rok". Moje ciasteczka były nieco mniej czekoladowe, bo z braku czasu dodałam tylko pół szklanki drobno połamanej czekolady. Ale i
Passions hobbies lifeminut. Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość formy. Ciasto wyjąć z piekarnika, ułożyć na nim jabłka, przykryć ciastem, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na 30 minut. Jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} na Wigilię polecam również: makowiec keks Piernik piernik z marcepanem i powidłami tort makowy szarlotka katarzynki oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów zastawa
królestwo garówSrebrna choinka. Zapach piernika. Christmas is coming... Troszkę mi szkoda, że to jeden z ostatnich świątecznych przepisów, gdyż bardzo lubię kompozycje w tej właśnie scenerii :) A dzisiejsze ciastka to jedne z moich faworytów na świąteczny stół. Odkąd je upiekłam stały się jednymi z moich ulubionych ciastek. Kruchy, maślany spód, do tego marmolada (konfitura czy dżem spłynęłyby z ciastka) i pyszna(...)pieczenia marmolada Beza: 3 białka szczypta soli 140 g cukru pudru 60 g mielonych orzechów 60 g wiórków kokosowych Ciastka: Wszystkie składniki zagnieść szybko ze sobą na gładkie ciasto. Wstawić je do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować je na grubość około 5 mm i za pomocą okrągłej foremki wykrawać okręgi, które układać na wyłożonej papierem do pieczenia
My simple kitchenRogaliki są przepyszne. W oryginalnym przepisie są posypane cukrem pudrem, ale moim zdaniem powinno się je zostawić bez żadnych dodatków, bo odbierze im to ten pyszny
Passions hobbies lifemiski wbijamy 5 jaj oraz dodajemy 5 bananów pokrojonych na kawałki. Miksujemy na najwyższych obrotach około 10 minut. Dodajemy 1 i 1/2 szklanki mąki jaglanej , miksujemy około 3 minut. Ciasto wykładamy na tortownicę o średnicy 30 cm , wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, pieczemy 40 minut. Daktyle zalewamy wodą i namaczamy około 2 godzin(...)persymonę (kaki). Bierzemy 2 biszkopt, ścinamy skórkę, nakładamy mus i układamy go na pierwszym biszkopcie. Na górze ponownie smarujemy musem, nakładamy krem, dekorujemy persymoną. Ja powycinałam foremką do pierników kwiatki. https://www.facebook.com/szkrabjesam/
Szkrab Je SamPiernik staropolski już upieczony. Jutro do zrobienia krokiety. I czekoladki. A wszystko w rytm kolęd. Egzaminy też zaliczone. A po krzątaninie w kuchni w końcu będzie i zasłużony odpoczynek. Chyba na ten ostatni punkt na liście cieszę się najbardziej :P Wprawdzie jest jeszcze masa rzeczy, które wypadałoby zrobić, ale od teraz wrzucam trochę na luzzzzz :) Te ciastka to jedno(...)nikt nie potrafi zrobić tak pysznych jak babcia. Może to taki sentyment z dzieciństwa a może po prostu babcia dodaje jakiś tajemniczy składnik, który sprawia, że ciasta są tak wyjątkowe. Składniki: Ciasto: 250 g mąki 125 g masła 125 g cukru pudru skórka otarta z małej cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy (dałam miąższ z jednej
My simple kitchenSernik dyniowy to jesienny sernikowy klasyk. Dynia nadaje wypiekowi słodki smak i piękny, żółty kolor. Jest to sernik dość zwarty, raczej z tych cięższych w stylu
Poezja smaku