mieszam delikatnie łyżką od spodu. Dobrze jest użyć drewnianej kopystki którą dokładnie to zrobimy. Formę o średnicy 23 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę około 45-50 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odwracam biszkopt na kratkę do góry dnem(...)Odkładam rulon do lodówki na 30 minut. Po tym czasie odrywam rulon czekoladowy od folii. Resztę czekolady rozsmarowuje na papierze do pieczenia. Jak będzie już prawie zastygła, foremką do pierników wycinam gwiazdki. To samo robię z czekoladą białką. Tort dekoruję gwiazdkami i ażurkami, świeżą żurawiną.Gwiazdki czekoladowe przyklejam na czekoladę rozpuszczoną ale nie ciepłą bo nam rozpuści gwiazdki. Dekoracje
wesoła kuchniaczekoladowo - orzechowym spodzie słodzonym pysznym miodem Wielkopolskim . Jest bardzo kremowy i delikatny. Efektowny i przepyszny. Najlepszy jaki ostatnio robiłam. Pomysł powstał spontanicznie. Moja mama uwielbia pierniki, orzechy i wszelkie serniki. Więc dlaczego tego nie połączyć? Życzę wszystkim mamom cudownych chwil w tym wyjątkowym dla nas dniu! Spód: 75g masła 75g deserowej czekolady 50g miodu 1 jajo(...)piekarnika do 160 st C na godzinę. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Polewa: Czekoladę, masło oraz mleko umieszczamy w małym garnuszku. Całość podgrzewamy do uzyskania jednolitej, płynnej konsystencji. Polewamy ciasto. Smacznego! Dziękuję, że tutaj jesteś! Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o tym przepisie. Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga). Uwaga
Słodki ZakątekMule w cydrze to jedno z lepszych dań jakie można przygotować z tych składników. Wiele osób z Was zapewne nie wie, że mule hodowane są na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Praktycznie jak co weekend pozwalamy sobie z Madzią na odrobinę szaleństwa w kuchni o poranku i powstają pyszne śniadanka. Tym razem zainspirowani przepisem znalezionym w internecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!CURRY Premium może być również używana do dań z ryb, pomidorów i sałatek. Sos czosnkowo - jogurtowy z dodatkiem CURRY Premium nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. 3. Przyprawa do piernika - mieszanka różnych przypraw: - cynamon mielony, - imbir mielony, - goździki mielone, - cukier, - glukoza. Dzięki jej użyciu Twoje wypieki zyskają wyjatkowy smak i aromat, który z pewnością docenią wszyscy domownicy. 4. Skład TIKKA(...)mięs (wieprzowiny, baraniny, drobiu a także dziczyzny). Jest również składnikiem marynat i kiszonek. Kolendrę dodaje się także do sosów, zup, pasztetów, dań warzywnych,a nawet deserów: lodów, kremów, i ciast. Ponadto jest wykorzystywana do aromatyzowania niektórych alkoholi np: piw, likierów, wódek (w tym ginu). 12. Orzechy włoskie 13. Przyprawa do wołowiny to wyjątkowa mieszanka ziół i przypraw
Słodkości i nie tylkoSzybka pasta z awokado z całą pewnością może nam zastąpić masło na pieczywie. Awokado jest polecane przed dietetyków jako jeden ze składników każdej diety. Przygotowanie pasty
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Smoothie z mango i fig to bardzo prosty i pyszny koktajl, który może zastąpić Ci codzienna owsiankę czy kanapkę z serem. Różnorodne śniadania spowodują, że chętniej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jeżynowy galaretko-mus - wystarczająco zwięzły, żeby idealnie trzymał formę, a jednocześnie delikatny i niegumowaty. Całość smakuje po prostu rewelacyjnie - słodko-kwaśne, idealnie wyważone połączenie, mocno owocowe, a jednocześnie kremowe ciasto. Mówię Wam - to jest sernik idealny.Oczywiście można przygotować go z innymi owocami - malinami, truskawkami, jagodami, morelami... Trzeba tylko wtedy dobrze dopasować ilość cukru - jeżyny są dość kwaśne, więc(...)Ostudzony mus wyłożyć na warstwę z białą czekoladą. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.Smacznego!Dzisiaj po raz pierwszy od dawna użyłam w kuchni przyprawy do piernika. Zapach rozchodzący się z piekarnika był obłędny. I wiecie co? Przestanę już narzekać na nadchodzącą jesień. Bo siedzenie pod kocem, oglądanie filmów w coraz szybciej nadchodzące wieczory, picie gorącego kakao
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWielu z Was być może pamięta kanapki z jajecznicą. Dziś niektórym może się to wydać dość dziwne, ale do momentu kiedy nie spróbują tego dania. Szybko
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przyszedł czas na kolejne piękne miasto- Toruń, a jeśli Toruń to koniecznie musieliśmy odwiedzić Żywe Muzeum Piernika ! Poznacie tam wszystkie sekrety dotyczące pieczenia pierników ;) Koniecznie wybierzcie się też na piwo do Staromiejskiego Browaru Jana Olbrachta! Kolejnym punktem na mapie były w tym roku Mazury, a dokładniej Bogacko, Ryn, Kętrzyn(...)się na stronę, gdzie można pobrać e-booka! Mam jeszcze dla Was zestawienie 5 najchętniej czytanych postów! Waszą uwagę przyciągnęły: Dietetyczny sernik na jogurtach, rolada szpinakowa z łososiem, ciasto z brzoskwiniami i kruszonką, roladki z tortilli z łososiem i ogórkiem oraz sernik dyniowy w wydaniu fit ;) Ostatnia, ale nie najgorsza, a najafajniejsza rzecz jaka mogła nam się przytrafić
Czerwona PorzeczkaPrzepisów na pierniczki jest całe mnóstwo. Jedni preferują pysznie chrupiące, na których można stracić zęby. Inni wolą mięciutkie rozpływające się w ustach. A wszyscy lubią mocno
Lamarida.plTe ciasteczka udały nam się rewelacyjnie :) Dzięki dodatkowi lekkiego kleiku ryżowego są delikatne i chrupiące, nie za twarde, nie za miękkie, akurat takie jakie powinny być
głodny alergikzamieniają te dni w czas-nie-do-zapomnienia . Dużo rozmów. Słów. Mądrych i nie. Prawd i kłamstw. Przerysowań i stereotypów. Rozważań. Odkryć. Zachwytów. Dużo emocji. Sobota o smaku piernika i nocnej pizzy. Pełna dźwięków niezwykłej muzyki. Prostych i szczerych słów. Sobota. Dobry dzień. NIEDZIELA: Nareszcie się wysypiam. Nie daję się ponieść porannej gonitwie, by zdążyć(...)łyżka zmielonej kawy lub garść maku Masło utrzeć z cukrem i tahini, dodać mąkę wymieszaną z przyprawami - jeśli ich używacie (ja tym razem postawiłam jedynie na smak chałwy), zagnieść ciasto. Formować lekko spłaszczone kulki wielkości orzecha włoskiego. Ja do formowania użyłam specjalnej drewnianej foremki. Piec 13 min. w temperaturze 170 stopni - ciasteczka nie powinny się zezłocić, gdy tylko zaczną
KUCHARNIATradycyjny polski wypiek który króluje nie tylko na świątecznych stołach, bo święta to nie wykwintne przekładane torty nie wiadomo czym, udziwnione masy , to także tradycyjne makowce, pierniki i właśnie serniki. Ten przygotowałam metodą taką jak robiła moja Babcia, utarłam go w kamionkowej makutrze, czytając ten przepis wiele osób na pewno się zdziwi-komu by się chciało ręcznie ucierać masę(...)tortownicy-samo dno, wygładzamy. Pieczemy 50 -55 minut w temp 180*c. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyciągamy jak całkiem ostygnie. Tutaj macie wskazówkę jak sprytnie pokroić ciasto. Sernik ma niepowtarzalny aromat i smak! Słodkich wypieków życzy Wanilia i Kardamon
Wanilia i KardamonPierniczki „Słodkie Chatki” – W Małej Cukierence kolejny przepis na pyszne pierniczki, tym razem z melasą. Bardzo aromatyczne i smaczne. Ciasteczka przy brzegach się
Mała Cukierenka