górką) przyprawy do piernika (bez mąki) Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem wsypujemy cukier, zalewamy go wodą i wstawiamy na gaz. Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy przyprawę do piernika. Mieszając gotujemy na małym około 1 minuty. Gorący syrop odstawiamy do przestudzenia i przelewamy do słoiczka z zamknięciem, buteleczki itd. Przechowujemy w lodówce, przed podaniem mieszamy. Syrop może zmienić konsystencję(...)śmietanką ) Kakaowo-miodowe wafle z jagodową nutą. Proste, pyszne, idealne do kawy. Szybka babka bez miksera. Na nią zawsze wszyscy się skuszą Niezawodna i jakże prosta w przygotowaniu. Ciasto cytrynowy puszek. Idealne, rozpływające się w ustach, pięknie prezentujące się na stole, proste w przygotowaniu. Miłego dnia moi drodzy, w takie dni jak dziś kawa i słodkości jak najbardziej wskazane. Zgodzicie
Słodkie okruszkiSmak świąt i ulubionego piernika spakowany w postaci małych muffinek reniferów. Pachną i smakują lepiej niż niejeden piernik. Są miękkie, aromatyczne i nie za słodkie. Wesołych Świąt!Składniki na 12 muffinek:1,5 szklanki mąki pszennej0,5 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej razowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej0,5 szklanki brązowego cukru1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernikaszczypta soli0(...)jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu misek łączymy, szybko mieszamy łyżką, na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i starte jabłko.Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Do foremek wkładamy ciasto. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni C. Po wystudzeniu dekorujemy muffinki
Smakowity Blog Kulinarnyjedną książkę autorka mogła kupić 3 spore majątki. À propos książek: W 1858 roku własnym nakładem wydała swoją książkę: „Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenie ciast”. Książka osiągnęła spory sukces, więc autorka przystąpiła do pisania drugiej. W 1860 roku wydano "365 obiadów za pięć złotych", która stanowi zbiór przepisów polskich wpływami kuchni francuskiej, rosyjskiej, włoskiej(...)mojego artykułu jest cytatem właśnie z tej książki. W mojej ulubionej książce pani Lucyny "Baby, placki i mazurki: praktyczne przepisy pieczenia chleba, bułek, placków, mazurków, tortów, ciastek, pierników i tp." (wydawnictwo Jan Fiszer, Warszawa 1909) znaleźć można szereg naprawdę interesujących przepisów na wypieki, np. przepis na mazurek daktylowy cukierkowy: "Funt zwyczajnych, dobrych, świeżych daktyli pokrajać jaknajcieniej, 10 lutów
Przepisy AleksandrySkładniki na pierniki mąka pszenna, 1 kg żółtka, 8 sztuk białka, 3 sztuki cukier, 1 i 1/2 szklanki kakao, 3 łyżki śmietana 18%, 200ml soda, 3 łyżeczki przyprawa do piernika, 4 łyżeczki margaryna, 250g miód, 400g Składniki na lukier białka, 2 sztuki cukier puder, 2 szklanki aromat cytrynowy, 1 łyżeczka Przygotowanie W rondlu zagotowujemy miód z przyprawami, dodajemy margarynę(...)mąką, delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy wystudzony miód i na końcu śmietanę z sodą. Wszystko dokładnie ręcznie mieszamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki, aby ciasto zgęstniało. Gotowe ciasto wykładamy na blat wysypany mąką i rozwałkowujemy na grubość 5mm. Mąki sypiemy sporo, gdyż ciasto bardzo się klei. Wykrawamy foremkami dowolne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem
Gotowanie moimi oczamitydzień Wigilia. Poza umytymi oknami i wypranymi firankami nie zrobiłam absolutnie nic. No dobra, upiekłam ciasteczka (akurat jeszcze w piekarniku "siedzi" kolejna porcja pierników). Nie przepadam za tym całym zamieszaniem przedświątecznym, gdyż później, zamiast w spokoju zasiąść z bliskimi i odpoczywać jestem totalnie zmęczona i mam ochotę spać:P Taki mały paradoks pewnie większości z nas. Dlatego chyba warto wrzucić(...)dowolne kształty - serduszek, kółek itp. Trochę z nimi pracy ale efekt koncowy warty poświęconego im czasu :) Przepis zaczerpnięty stąd ( klik ) z moimi małymi zmianami. Składniki na 2 blachy ciastek Ciasto: 125 g masła 125 g cukru pudru 1 jajko skórka otarta z cytryny 250 g mąki Ponadto: marmolada cukier puder mleko olejek rumowy (lub inny dowolny) Z podanych składników zagniatamy
My simple kitchenmigdały, i piekłabym nieco dłużej - pieczone dokładnie według poniższego przepisu będą smakowały bardziej jak kruche biszkopty, niż prawdziwe biscotti. Niemniej - pyszne są. A jeśli dodacie łyżeczkę przyprawy do piernika, idealnie nadadzą się do świątecznej puszki.Migdałowe biscotti na białkachSkładniki:(na keksówkę 11x30 cm)4 białka120 g cukru100 g masła1 łyżeczka ekstraktu z waniliiskórka otarta z 1/2 cytryny115 g mąki(...)sztywną pianę. W dwóch partiach dodać do masy maślanej, wymieszać delikatnie, ale dokładnie.Masę przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem.Piec w 160 st. C. przez 30 minut.Przestudzić.Ciasto wyjąć z formy, pokroić na plastry grubości 1,5-2 cm. Ułożyć na balsze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 120 st. C. przez 50 minut, w połowie pieczenia obracając na drugą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam pierogi ze szpinakiem. Chyba nie ma lepszych...no może od tych z kiszoną kapustą i ruskich. W sumie to
IzabelawkuchniDziś w mojej kuchni zapachniało już świętami. A wszystko przez przyprawy korzenne, których użyłam do dzisiejszego wypieku. Wyszedł pyszny, aromatyczny i mięciutki (za sprawą
Tradycyjna KuchniaU mnie sezon na pierniki rozpoczął się już na początku grudnia i ciągle trwa :) Tak jak przy wielkanocnych mazurkach umawiamy się z rodziną i przyjaciółmi na
Ciastkozercymojej kuchni już przedświąteczne poruszenie :) Piernik dojrzewa w lodówce, ciasteczka się pieką pomału, pierniczki w planach...och jak ja lubię ten czas. Niebawem trzeba będzie zabrać się za śledzie, pierogi i inne rarytasy :) No ale dzisiaj czas na ciasteczka. Wszak Mikołaj chętnie się posili, jeśli zostawimy mu kilka sztuk na parapecie... SKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej 150 g masła(...)pieczenia A jak to zrobić: Na stolnicę przesiać mąkę i posiekać w niej masło. Dodać cukier, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić do ich połączenia. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać cukier waniliowy i mielone migdały, do drugiej kakao i cynamon. Dobrze wyrobione ciasta uformować w kule i schłodzić w lodówce 20 minut. Obydwa
Kuchnia w opałachzakochałam bez pamięci. Pyszne, korzenne, chrupiące... Tak pysznych pierników nie miałam jeszcze okazji jeść i mogę śmiało powiedzieć, że ten smak będzie gościł u mnie w każde następne święta. Pierniki należy zrobić na początku grudnia, gdyż powinny one poleżakować by na święta były miękkie. Składniki:400 gram mąki orkiszowej typ 20003/4 łyżeczki cynamonu1 łyżka przyprawy korzennej do piernika1,5 łyżeczki(...)pomarańczową i posiekanymi migdałami oraz orzechami. Całość dokładnie mieszamy a nie jest to łatwe, gdyż masa jest bardzo gęsta. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, następnie na papier nakładamy ciasto, na grubość nie większą niż 1 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier: mieszamy ze sobą cukier puder
Mango PapajaRolada w świątecznym klimacie, bo pachnąca pomarańczą i korzennymi przyprawami :). Puszysty biszkopt z dodatkiem przyprawy do piernika i lekki krem pomarańczowy na bazie budyniu i śmietany kremówki. Kropką nad i jest polewa czekoladowa ( u mnie w postaci paseczków ), bo jak wiadomo pomarańcza i czekolada to połączenie ponadczasowe ;). Bardzo polecam na święta i nie tylko :). Składniki na biszkopt: 5 dużych jajek(...)cukru 135 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 15 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem pomarańczowy: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka ) 70 g cukru pudru 10 g żelatyny około 80 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej 1 łyżeczka ekstraktu
Opowieści z piekarnikasmakują z filiżanką kawy :) Składniki na 12 babeczek/muffinek: 1 i 1/2 szkl mąki (nie czubatej) 1/2 szkl cukru 2 i 1/2 łyżeczki kakao 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 2 małe jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia lekko czubata 1/3 szkl oleju 1/3 szkl mleka konfitura truskawkowa Masa Serowa: 200 g twarogu najlepiej tłustego 1 żółtko kilka kropel esencji(...)mieszamy całość łyżka. 2. Twaróg rozdrabniamy lub blendujemy aby był bardziej kremowy. Mieszamy z cukrem, esencją i żółtkiem. 3. Foremkę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami i nakładamy po łyżeczce ciasta. Następnie nakładamy po czubatej łyżeczce masy serowej, oraz po pół łyżeczki konfitury truskawkowej i przykrywamy łyżeczką ciasta, tak do 3/4 wysokości. Gotowe pieczemy w 180-190 stop przez
Gotowanie...to proste !Tradycyjne powidła ze śliwek węgierek bez cukru Tradycyjne powidła śliwkowe najlepiej udają się ze śliwek węgierek. Można je robić zarówno z pierwszych śliwek, które dojrzewają już
KorniszonkiP epparkakor z mąki kasztanowej to mój kolejny eksperyment na fit pierniczki bez cukru i glutenu. W zeszłym roku podzieliłem się z Wami przepisem na pierniczki
Food Square