Pierniki bakaliowe, prawie bez mąki, a w moim przypadku nawet bez mąki pszennej. Pierne, miękkie, z lukrem i migdałami. Obok lebkuchen , moje ulubione pierniki. Na podstawie "Moich wypieków". Składniki: 150 g drobnego cukru trzcinowego 50 g miodu 120 g białek (u mnie z 4 jajek) 300 g zmielonych migdałów 50 g startej masy marcepanowej 25 g drobno posiekanej kandyzowanej(...)połączenia składników. Do masy dodać pozostałe składniki - zmielone migdały, masę marcepanową, kandyzowaną skórkę cytrynową i pomarańczową, mąkę ryżową i ziemniaczaną, przyprawy korzenne, proszek do pieczenia, sól. Dobrze wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję pasty. Na papierze do pieczenia narysować 20 kółek o średnicy 8 cm. Na każde narysowane kółko nakładać ciasto piernikowe**. Wygładzić i wyrównać. W każde wbić 3 obrane migdały
Rodzinka w kuchniciasta wylepić spód o równej grubości i boki tortownicy (na wysokość ok 1,5-2cm). Zmielonym kokosem wypełnić spód i ubić kokosową masę, wyrównać górę. Drugą połową kakaowego ciasta wylepić górę o równej grubości. KOKOSOWY TOFURNIK Śmietankę kokosową nieco rozpuścić w małym garnku (ale nie może być zbyt ciepła). Zmiksować ją razem z tofu, ksylitolem, sokiem z cytryny. Dodać(...)nabycia za darmo jest już kolejny magazyn " BEZBOLESNE USUWANIE CUKRU Z DIETY "! Znajdziecie tam świetne przepisy na pierniczki z melasą z morwy, strucle makową bez białego cukry, wegański piernik oraz nasz tort kokosowo-makowy
Candy Pandaskażde Święta u mnie w domu oprócz pierników robiliśmy malutkie drożdżowe rogaliki. To ten rodzaj słodyczy, które można zrobić wcześniej, zamknąć w pudełku i podjadać przez całe Święta :) Lubię nadziewać je gęstym babcinym dżemem wiśniowym, albo wiśniami ze słoika, równie dobrze pasować będzie jednak czekolada, masło orzechowe, migdały w karmelu lub nadzienie takie jak w tych rogalikach . Składniki(...)ciepłym mleku rozpuszczamy cukier z drożdżami i odstawiamy do wyrośnięcia. Teraz wystarczy tylko pilnować, żeby drożdże nie wykipiały ;) Wyrośnięte drożdże i przestudzoną margarynę wlewamy do mąki i zagniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy do szczelnego foliowego worka, wiążemy na supeł i zanurzamy w zimnej wodzie. Kiedy worek wypłynie na powierzchnię, wyciągamy ciasto i wałkujemy na stolnicy na grubość kilku milimetrów. Nożem tniemy
Ciastkozercywyrobione odstawiamy aby przestygło. Spirytus utrzeć z sodą i żółtkiem, wlać do ciasta i dalej wyrabiać. Ponieważ cały czas miałam zbyt płynne ciasto dodałam mąkę pszenną. Następnie dodać orzechy. Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką, rozwałkować. Wycinać serduszka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 30-40 minut. Normal(...)Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} na Wigilię polecam również: makowiec keks Piernik piernik z marcepanem i powidłami tort makowy szarlotka oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów
królestwo garówNie mam pojęcia dlaczego ten tort nazywa się rumuński, ale taka nazwa widnieje w moim starym zeszycie z przepisami. Uwielbiam ten tort nie
To co kochamCiężki wilgotny, aromatyczny. Pachnie przyprawami korzennymi i jest prosty w przygotowaniu. To taki słodki chlebek, który równie dobrze można zjeść na deser lub śniadanie. Spora zawartość
WYSPA SZCZĘSLIWAPonieważ przed złożeniem tortu blaty są dość mocno nasączane, biszkopt można upiec dzień lub nawet dwa dni wcześniej. Poradzą z nim sobie osoby, które na co dzień nie pieką ciast i tortów. Krem robimy ze śmietany 30%, którą ubijamy z niewielką ilością cukru pudru i śmietan-fixem. Pamiętajcie, aby śmietanka była mocno schłodzona, najlepiej, gdy dla pewności włożycie(...)jajek, białka i żółtka oddzielnie szczypta soli 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej (można zastąpić pszenną) 1 opakowanie przyprawy do piernika 2 łyżki gorzkiego kakao KREM 1l śmietany 30%, mocno schłodzonej 4 opakowania śmietan-fixu 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej PONCZ 1 szklanka soku pomarańczowego (najlepiej
cool and mintyJest to batonik z ciasta na bazie mąki gryczanej, owsianej i amarantusowej, z masłem orzechowym i olejem kokosowym, a wypełniony naturalnie słodkim nadzieniem z daktyli, fig i żurawiny. Ciasto ma charakterystyczny posmak mąki gryczanej, jest kruche, ale nie suche. W nadzieniu pestki fig przyjemnie chrupią, a słodycz jest zrównoważona sokiem cytrynowym. Pyszne! Następnego dnia postanowiłam zafundować sobie śniadanie z płatków(...)niczego wyjadam drugie płatki śniadaniowe - korzenne z orzechami włoskimi. Płatki są upieczone z mąki gryczanej, amarantusowej, z dodatkiem melasy z karobu i ksylitolem, olejem kokosowym, masłem orzechowym, przyprawą do piernika i cynamonem. Smakują przyjemnie piernikowo, trochę tak świątecznie i myślę, że byłyby świetnym śniadaniem w jesienno-zimowe poranki:) Pisząc ten post podjadam wieloziarniste chlebki miłości. Dlaczego chlebki miłości - może dlatego
Obiad gotowymleko skondensowane i żółtko – miksujemy robotem kuchennym. Dodajemy miękkie masło – ponownie miksujemy do chwili, aż powstanie kremowa masa. Dodajemy przesianą skrobię kukurydzianą – zagniatamy gładkie i jednorodne ciasto. To jest ciasto „podstawowe”. Można dodać ulubiony aromat (dałam rumowy), trochę suchego maku (dałam) i np. proszek truskawkowy (do części dałam dla podniesienia walorów smakowych). Formujemy kulki po 20 gram, lekko spłaszczamy(...)Przepis na bezglutenowe ciasteczka skondensowane jest bardzo prosty i uniwersalny. Można je upiec w wersji podstawowej lub z dodatkami, i wykorzystać: suchy mak, proszek truskawkowy, kakao, czekoladę, przyprawę do piernika… i nie tylko. To idealne łakocie na spotkanie przy kawie, czy też rodzinne uroczystości. Z jednej porcji wychodzi 35 ciastek. Gorąco polecam – dla osób na diecie bezglutenowej, dla dzieci
mojewypiekiinietylkomleko skondensowane i żółtko – miksujemy robotem kuchennym. Dodajemy miękkie masło – ponownie miksujemy do chwili, aż powstanie kremowa masa. Dodajemy przesianą skrobię kukurydzianą – zagniatamy gładkie i jednorodne ciasto. To jest ciasto „podstawowe”. Można dodać ulubiony aromat (dałam rumowy), trochę suchego maku (dałam) i np. proszek truskawkowy (do części dałam dla podniesienia walorów smakowych). Formujemy kulki po 20 gram, lekko spłaszczamy(...)Przepis na bezglutenowe ciasteczka skondensowane jest bardzo prosty i uniwersalny. Można je upiec w wersji podstawowej lub z dodatkami, i wykorzystać: suchy mak, proszek truskawkowy, kakao, czekoladę, przyprawę do piernika… i nie tylko. To idealne łakocie na spotkanie przy kawie, czy też rodzinne uroczystości. Z jednej porcji wychodzi 35 ciastek. Gorąco polecam – dla osób na diecie bezglutenowej, dla dzieci
mojewypiekiinietylkoOstatnio moja słabością są orzechy włoskie, kilogramami zbieramy je w ogródku babci, obieramy i suszymy w piekarniku, a potem ja pochłaniam je w dość dużych ilościach
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćszklanka 1 szklanka oleju 1 szklanka mocnej herbaty (taka na wyczucie), ostudzonej 3 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżka kakao Składniki na mleczny krem: 200 g masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 1 szklanka mleka w proszku 2 łyżeczki cukru waniliowego SKŁADNIKI NA POLEWĘ(...)stały można lekko podgrzać i ostudzić), olej oraz herbatę. Cały czas miksując na wolnych obrotach dodajemy suche składniku w kilku porcjach. Formę o wym. 26x37 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Można upiec także jedna po drugiej. Pieczemy w temp. 175 C przez ok. 50 min do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Przecinamy na pół. Mleko
Kubki smakuPierniczki , czyli pyszne korzenne ciasteczka z dodatkiem miodu. Lubiane przez prawie wszystkich, dużych i małych. Mogą być dekorowane lukrem, czekoladą, różnymi małymi ozdobnymi cukierkami... lub po
królestwo garówdomu same łasuchy :-). Ale być może uda mi się je schować i jeszcze tydzień wytrzymają. Już dzisiaj kiedy je robiłam z moim Narzeczonym, prawie cała blaszka została zjedzona :-). Pierniki szybkie, proste i smaczne. Rano przed pracą dostałam na nie apetytu, więc szybko o 7.00 skoczyłam po potrzebne produkty, a po obiedzie do roboty. Dobrze, że miałam pomocnika :). Składniki(...)cukier trzcinowy, kardamon, cynamon, cukier puder, wymieszać i ostudzić. W misce przesiać mąkę, dodać sól, sodę, skórkę z cytryny oraz kakao. Dodać przestudzoną masę miodową oraz dwa jajka. Urabiać ciasto przez ok 10 minut. Następnie wałkować małymi porcjami, wycinać ulubione wzory i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (u mnie termoobieg) ok 10-12 minut. Kiedy ostygną polukrować
TrufelkowoMoi Drodzy Jesień powitała nas zmienną aurą.. Co niestety w moim przypadku objawiło się dość ostrym przeziębieniem L Ku pokrzepieniu ducha i ciała przychodzę do
Domowe ciasta