lodówce( o ile się uchowa;P). Zachęcam do osłodzenia sobie nim tego refleksyjnego, jesiennego czasu… Składniki na ciasto: 50 dag mąki pszennej 2 jaja 10 dag margaryny 4 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 30 dag cukru pudru Składniki dokładnie mieszamy i zarabiamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Każdą pieczemy 25 minut w temp. 200 st. Składniki na nasączenie(...)likier. dodatkowo: 8 serduszek piernikowych w lukrze Wykonanie blat miodowy+ nasączenie 1/3 kremu blat miodowy+ nasączenie+1/3 kremu blat miodowy+ nasączenie 1/3 kremu starte na tarce pierniki w lukrze Smacznego
Domowe ciastajakie upiekłam w tym roku, polecam! Składniki ( na około 60 pierniczków): 3/4 szklanki miodu 11/3 szklanki cukru 75 gram masła 50 gram smalcu 40 gram przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka(...)miski przesiewam mąki, wszystkie przyprawy, sodę i proszek. Do rozpuszczonej masy maślanej, po przestudzeniu, dodaję jajka, śmietanę oraz mąki. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy wszystkie bakalie i całość dokładnie mieszamy. Ciasto umieszczamy w lodówce np. na jedną dobę (lub więcej). Po tym czasie ciasto znacznie zgęstnieje. Wałkujemy ciasto na grubość 0,5 mm (jeśli trzeba to podsypujemy mąką) i wykrawamy dowolne
Mango Papajazjeść tylko jedno ciastko Testowane wielokrotnie, wszystkim smakują. Często przygotowuję je w większej ilości na święta i pakuję jako prezenty dla bliskich. Są idealne gdy każdy jest już przejedzony piernikami. Gorąco polecam! PRZEPIS NA CIASTKA ORZECHOWO-CZEKOLADOWE Składniki ⅓ szklanki orzechów (u mnie laskowe blanszowane) (50g) tabliczka białej czekolady (100 g) ponad pół kostki miękkiego masła (125 g) ⅓ szklanki cukru(...)masę, a następnie wbijamy do niej jajko wciąż miksując. Dodajemy orzechy, czekoladę, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i dokładnie wyrabiamy . Następnie na papierze do pieczenia układamy kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego i je rozpłaszczamy ( ciastka powinny znajdować się w centymetrowych odstępach , gdyż lekko urosną). Wypiekamy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni ( u mnie górna grzałka + termoobieg
WegePrzepisdać go w prezencie, to musicie się w najbliższych dnia zabrać do pracy. Ten najsmaczniejszy z polskich pierników musi bowiem dojrzewać minimum dwa tygodnie. Wielokrotnie sprawdzon y przepis na piernik staropolski dojrzewający jest dostępny tutaj . Sprzęt, akcesoria i naczynia kuchenne - niezbędne są w każdym domu, ale w mojej opinii dobrze jest najpierw "wybadać" czego dana osoba potrzebuje. Chociaż(...)zawsze i każdemu, a w internecie wybór jest olbrzymi. Trudno w tym przypadku podać przedział cenowy, ale można przyjąć, że zaczynamy od kilkunastu złotych. formy do pieczenia ciast - przyznaję, że takie prezenty ucieszyłyby mnie najbardziej. Mam tutaj swoich faworytów - to formy firmy Nordic Ware . Niestety nie należą one do najtańszych, ceny za formy do babek i ciast zaczynają
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSernik powstał z kilku moich ulubionych przepisów, a chcąc zamknąć w nim moje ulubione smaki jak pierników,śliwek czy pomarańczy, to musiała powstać jeden jedyny sernik w swoim rodzaju.Muszę przyznać , że w tym roku moje wypieki smakowo zajęły wysokie miejsce.Mam nadzieję ,że kolejne będą tak wyrafinowane w smaku jak te.Sernik puszysty , kremowy,idealny!!!Gorąco polecam. Masa: *********** 1 kg.sera(...)tortownicy (średniej). Ser wymieszać dokładnie łyżką z jajkami,cukrem waniliowym,cukrem pudrem,posiekanymi śliwkami,z proszkiem budyniowym na gładką masę.Nie mieszamy robotem.Masę wylać na dno wyłożone ciastem piernikowym wstawić do gorącego piekarnika.Pieczemy 1 godzinę na złoty kolor w 160 stopniach.Smacznego.Polewamy sernik roztopioną czekoladą
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikuli z zadania nr 4 (dziękuję Deli za wspaniały pomysł). Dom pachnie mandarynkowymi lampionami, a cała piątka małych przyjaciół Synka, których zaprosiliśmy do domu na wspólne pieczenie i lukrowanie pierników, już nie może się doczekać powtórki. A dziś Mikołaj i ważne zadanie dla Synka - on sam ma zamienić się w Mikołaja i zapełnić wielkie pudło zabawkami, które podaruje innym dzieciom(...)jednej, ani na stole, ani w pysznej pulli , jaką upiekłam. Nie dlatego, że jestem taka niecierpliwa, ale dlatego, że nie cierpię rodzynek, a w cieście są już absolutnie nie do zaakceptowania. Odliczam więc dni piernikowym kalendarzem, a smak Świąt przywołuję pyszną fińską chałką kardamonową. Pulla wypiekana jest tradycyjnie w Finlandii w okresie przedświątecznym i różni się od typowej chałki dodatkiem
KUCHARNIAróżnych daniach. To także piękna świąteczna, i nie tylko, dekoracja. Jednym ze sposobów wykorzystania aromatycznych pomarańczy, cytryn czy mandarynek to ich wysuszenie. Potem możemy ich użyć ozdobienia naszych świątecznych ciast, do przyrządzenia zimowej herbaty, czy też do dekoracji. Pięknie się prezentują powieszone na choince, lub jako dekoracja świątecznego stołu. Zobaczcie jak prosto jest przygotować suszone pomarańcze, cytryny, mandarynki i limonki(...)suszymy, aż owoce stracą wilgoć. Raz na jakiś czas obracamy plasterki i przekładamy tacki suszarki, aby cytrusy równomiernie się suszyły. Jeśli nie macie suszarki, cytrusy można wysuszyć w pierniku. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nich plasterki i suszymy w temperaturze 70 stopni przy lekko uchylonych drzwiczkach. Suszone cytrusy przechowujemy w szklanych słoikach
Kulinarne przygody GatityAtmosfera zbliżających się Świąt sprawia, że myśli same krążą wokół aromatów śliwkowych i korzennych. Nawet chlebek upiekłyśmy taki, że w wersji słodszej z powodzeniem mógłby być piernikiem ;) Pachnie pięknie śliwkami i cynamonem, sam zapach wprawia w radosny nastrój :)Składniki:mąka ryżowa drobno mielona300 gskrobia ziemniaczana, kukurydziana lub tapioka200 gmąka z niepalonej gryki100 gsiemię lniane mielone2 łyżkidrożdże instant1 torebka 7gsól(...)syropu daktylowego lub łyżki brązowego cukru.Przygotowanie:Suszone śliwki zalać wrzątkiem, po kilkunastu minutach wodę odlać, śliwki pokroić na kawałki. My chyba pokroiłyśmy zbyt drobno, bo prawie nam zniknęły w cieście ;)Wymieszać suche składniki. Mleko podgrzać do około 30 stopni, połączyć z mąką, dodać olej, powidła i wyrobić mikserem gładkie ciasto, w razie potrzeby dolewając wody do uzyskania konsystencji bardzo gęstej
głodny alergikMoje ukochane ciasto marchewkowe ostatnio piekę w najróżniejszej postaci. Tym razem postawiłam na muffinki z nadzieniem jabłkowym. Przepis powstał specjalnie na konkurs „Pokochaj olej rzepakowy”, więc z tej okazji przybliżę wam nieco zalety tego produktu. Chciałabym zachęcić wszystkich tym wpisem do wprowadzenia do swojej kuchni tego produktu, za względu na ogromną ilość zalet. Olej rzepakowy jest bogatym źródłem antyutleniaczy(...)około 14 muffinek: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu 2 szklanki startej marchewki (około 3-4 marchewki) 100 g orzechów włoskich Mus jabłkowy: około
Mania Gotowaniajest on o niebo lepszy. Składniki: ½ szklanki brandy 250 g masła ¼ szklanki brązowego cukru ¼ szklanki białego cukru 3 jajka 1 szklanka mąki 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 250 g tartej bułki 150 ml mleka 360 g rodzynek (2 ½ szklanki) 135 g daktyli (1 szklanka po posiekaniu) 145 g suszonych moreli (1 szklanka po posiekaniu(...)mieszać drewnianą łyżką aż wszystkie składniki się połączą. Przygotować płutno o wymiarach 1x1m (u mnie to była duża flanelowa pielucha). Materiał włożyć do wrzątku, odcisnąć i opruszyć mąką. Z ciasta uformować kulę, położyć na środku materiału i bardzo ściśle związać. Pudding włożyć do dużego garnka z wrzącą wodą i gotować przez 4,5 godziny. Pudding wyciągnąć z wody, odsączyć, ostudzić
Mama GotujeJeszcze jedna propozycja na Halloweenową imprezę:) Aromatyczne babeczki korzenne z dekoracją z mascarpone i czekoladowych pająków, zrobionych z pralinek Ferrero Rocher. Nogi to zwykła gorzka czekolada
Słodko-Słony Świat IlonyWitam Was cieplutko :) Dzisiaj przychodzę do Was z sernikiem, niezwykle pysznym i mocno piernikowym z dużą ilością rodzynek i nadziewanych pierniczków w czekoladzie. Taki
IzabelawkuchniKorzenny zapach pierniczków unoszący się w domu nierozerwanie kojarzy się ze świętami. Wspólne pieczenie pierniczków z dziećmi to doskonała zabawa. Starszaki mogą pomagać wyrabiać ciasto, maluchy
Dieta bez mlekaChoć opady śniegu omijają jak dotąd Szczecin, to jednak grudzień zobowiązuje i czas rozpocząć już odliczanie do Świąt Bożego Narodzenia. Spodziewajcie się więc w tym miesiącu
Smakowity Blog Kulinarny