Lubicie ciasto marchewkowe? Ja bardzo! Zarówno takie „solo” prosto z piekarnika, jak i oblewane czekoladą albo przekładane pysznym kremem mascarpone. Dziś przygotowałam dla Was coś specjalnego! Ciasto wyszło tak pyszne, że zniknęło u mnie zaraz po zdjęciach! Każdy ( serio! ) dobierał sobie dokładkę! Jest fantastycznie puszyste i delikatne, a nadziewane gruszki dodają mu niezwykłego smaku i niespotykanego wyglądu! Gorąco(...)mąka pszenna – 1,5 szkl * duże jajka – 3 szt * olej – 1 szkl * cukier – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * soda – 1 łyżeczka * cynamon – 1 czubata łyżeczka * przyprawa do piernika – 1 szczypta * cukier waniliowy – 1 łyżka * sól – 1 szczypta DODATKOWO: * gruszki – 2 szt * mix: suszone morele, żurawina, orzechy * miód – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Marchewkę ścieramy na małych oczkach
Ostra na Słodkooczekiwania Składniki: 150 g syropu klonowego 110 g masła 100 g cukru pudru 375 g mąki pszennej 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli Wykonanie: W małym garnuszku podgrzewamy syrop klonowy, cukier i masło, do momentu aż składniki się(...)wraz z przyprawami. Wbijamy jajko i dodajemy zawartość rondelka. Wszystko razem miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie z ciasta odrywamy kawałki ciasta i cienko wałkujemy na blacie oprószonym mąką. Z ciasta wykrawamy pierniczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez
Kulinarne przygody GatityDzień dobry! Świąteczny czas to czas tradycyjnych potraw, na które czekamy cały rok. Te wyjątkowe smaki, tylko w tym okresie smakują tak niepowtarzalnie. Karp, barszcz na
Pora coś zjeśćszklanka mąki pełnoziarnistej i 0,5 szklanki krupczatki) - 0,5 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżka cynamonu - 1 łyżka przyprawy do piernika - 3/ 4 szklanki mocnej kawy - 1/3 szklanki oleju - 2 jajka - kilka łyżek dowolnego dżemu Piekarnik podgrzej do 180 (z termo obiegiem ) stopni. Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodkę, cynamon, przyprawę(...)Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj dokładnie, ale nie za długo. Do foremek wyłożonych papilotkami wlej po łyżce masy, na to łyżeczkę dżemu, a na to kolejną łyżkę ciasta. Piecz ok.20 minut
Corner With Recipesszklanka śmietany 18% 3 szklanki mąki pszennej 5 szt. jajek ( oddzielamy żółtka od białek ) 2 łyżki margaryny lub masła 5 dkg kakao 1 łyżeczka sody 1 szt. przyprawy do piernika 1 opakowanie rodzynek lub innych bakalii Sposób wykonania : Tłuszcz ucieramy z cukrem a następnie dodajemy po jednym żółtku. Gdy mamy już utartą masę wlewamy miód oraz śmietanę i mieszamy(...)sodą oraz kakao. Kakao także przesiewamy przez sitko aby nie było grudek. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy na przemian z mąką do ucieranej masy. Dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto na blaszkę o czterech bokach ( 38cm x 22cm )wy łożoną papierem .Rozsmarowujemy równo i posypujemy bakaliami.Teraz bakalie mieszamy lekko z masą piernikową aby nie było ich widać.Gdy były
Przepisy i porady kulinarnegorzkiej czekolady, posiekanej 3 jajka 200 g brązowego cukru 150 g mąki Puszystej Krupczatki Lubelli , przesianej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika 3 łyżki kakao 100 g czekolady mlecznej, posiekanej Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia kwadratową blaszkę o boku(...)czekoladę. Wyłóż masę do przygotowanej blaszki, włóż do piekarnika i piecz przez 25-30 minut, lub do momentu, aż brzegi się zetną a do drewnianego patyczka włożonego w środek ciasta będą przyczepione tylko wilgotne okruchy a nie surowe ciasto. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia w blaszce, następnie wyjmij ciasto z blaszki, pokrój na kwadraciki i podawaj. Smacznego! English
karmelowyroku zagoszczą także bezglutenowe, to dla tej części rodziny, która nie jada glutenu. A skoro w święta powinny się znaleźć pierniki, to i takowe u nas powstały. Ta wersja pierników jest dla tych wszystkich, którzy z różnych przyczyn glutenu jeść nie mogą lub nie powinni (choroby autoimmunologiczne), dodatkowo są one także bez dodatku kakao, bez białego cukru, bez miodu(...)dokładnie wymieszać. Gotową masę dzielimy na 2-4 części, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2h. (może być dłużej). Po tym czasie wykładamy ciasto na podsypany delikatnie (mąką gryczaną) blat, rozwałkowujemy (na pożądaną grubość) i wykrawamy ciasteczka. Gotowe ciacha odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy
Smaczne Zdrowewłaściwie Madzia bo ja tylko trochę pomagałem, wykorzystaliśmy tortownicę o średnicy 24 cm. Składniki na biszkopt 600g mąki 2 łyżki kakao 450g cukru 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kawy (rozpuszczalnej) 3 kieliszki wódki 5 jajek 450ml maślanki 220ml mleka 5 łyżek miodu 300ml oleju 5 łyżeczek proszku do pieczenia 2 łyżki sody 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki aromatu(...)maślankę, olej, jajka, wódkę i mleko z miodem. W dużej misce przy pomocy łyżki mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie przelewamy składniki mokre do suchych i całość dokładnie miksujemy. Przygotowane ciasto dzielimy na trzy części i kolejno przelewamy do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i wysmarowanymi masłem brzegami. Każdy z blatów biszkoptowych pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!oleju kokosowego w temperaturze pokojowej 15 g melasy z trzciny cukrowej szczypta soli 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej + odrobina do podsypywania 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 10 g przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 60 g cukru trzcinowego Przygotowanie: Cukier trzcinowy zmielić na puder, np. w młynku do kawy. Następnie wymieszać go w misce z mąką(...)proszku. Banana obrać ze skórki, zmiksować blenderem do gładkości z olejem kokosowym i melasą. Bananową masę wymieszać z suchymi składnikami w misce, następnie zagnieść dłońmi w jednolitą kulę ciasta. Ciasto od razu rozwałkować na stolicy oprószonej mąką, wykrawać dowolne ciasteczka i umieszczać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach (nie rosną mocno). Najlepiej ciasto rozwałkowywać partiami
Nastoletnie WypiekanieZawsze staram się, by na świątecznym stole oprócz ciast krojonych w kostkę, stanął także jakiś tort. Bo torty to klasyka, to królowie wśród ciast. Nie musi być to tort ważący 4 kg, zamówiony z cukierni, czy dopieszczony wcześniejszego dnia, gdy mamy wiele innych obowiązków w ferworze przygotowań świątecznych. Może być to nieduży torcik, wykonany w bardzo prosty sposób - z domowych(...)bazie serka mascarpone, ale z dodatkami, które są bardzo mocno świąteczne :-). Do białek dodaję odrobinę cynamonu i Inki Klasycznej, tak jak i do kremu, jednak ten wzbogacam dodatkowo piernikami i skórką pomarańczową. Całość przybrana w czekoladę i pierniki, a także kilka gałązek świerku tworzy bajeczny zimowy torcik, który zachwyci zebraną rodzinę w ten szczególny czas. Słodki - idealny do filiżanki mocnej
Poezja Smaków - blog kulinarnySKŁADNIKI: 550 g mąki pszennej ( 5 szkl ) 100 g cukru ( 3/4 szkl ) 250 g margaryny 1/2 szklanki miodu 1 przyprawa do piernika 1 łyżka ciemnego kakao 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody(...)połączą. Po zagotowaniu masę odkładamy aż ostygnie. Mąkę z proszkiem i sodą wsypujemy do misy robota lub na stolnicę, dodajemy jajko, wlewamy masę czekoladową i wyrabiamy elastyczne, miękkie ciasto. Zawijamy je w folię i odkładamy do lodówki na 2 godziny aby trochę stwardniało. Na posypaną mąką stolnicę wykładamy ciasto na około 3 mm, i wycinamy pierniczki o dowolnym kształcie gwiazdki
Kulinarne Fantazje Mariolimasła lub margaryny 50 dkg miodu ja daje taki z domowej pasieki 2 jajka szczypta soli szczypta cynamonu 4 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia 4 łyżeczki kopiaste przyprawy do piernika lub do ciastezek korzennych Oblewam część z nich polewą czekoladową. Na zdjęciu własnie te oblane czekoladą;) Miód, cukier i masło (margarynę) podgrzewam w garnuszku, cały czas mieszajać ale UWAGA(...)soli. Chwilę mieszam. Do uzyskanej konsystencji dodaję resztę składników czyli: Przyprawa (chyba najważniejsza w tym wszystkim ;)), cynamon, proszek do pieczenia, przesiewam mąkę i zgniatam na stolnicy na gładkie, lśniące ciasto. Tak uzyskane ciasto rozwałkowuje na 0,5 cm w zależności jaką kto woli grubość i wycinam foremkami różne kształty. Wykładam na blaszkę wyłożoną pergaminem i piekę w termoobiegu
Moje Słodkie Piekiełkotego bardzo aromatyczne. Placuszki korzenno - miodowe z musem bananowym smażone na oleju kokosowym SKŁADNIKI: Na placuszki : 3/4 szklanki mąki 1 jajko 0,5 łyżeczki przyprawy korzennej lub do piernika 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego 1 łyżka miodu olej kokosowy do smażenia Na mus: 1 dojrzały banan 1 łyżka serka naturalnego 1 łyżka miodu(...)Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Dodaję jajko, miód oraz serek i mieszam całość do połączenia składników. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i łyżką nakładam porcje ciasta. Formuję małe placuszki i smażę z obu stron. W między czasie przygotowuję mus bananowy. Banana obieram ze skórki i rozgniatam dokładnie widelcem. Dodaję pozostałe składniki i mieszam całość. Można
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisztuk) - 4 szklanki mąki pszennej (tortowej) - 1,5 szklanki cukry pudru - opakowanie cukru waniliowego - 5 łyżek miodu - 8 łyżek przyprawy do piernika - 2/3 szklanki mleka- 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 100g masła - 60g drożdży- 2 jajka Sposób przygotowania:1.W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko, cukier waniliowy i miód. Łączymy(...)momentu powstania jednolitej konsystencji. 2. Do sporej miski wsypujemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i przyprawą. Wbijamy dwa jajka i wlewamy zawartość garnka. Zagniatamy ciasto dość długo. Po otrzymaniu gładkiego i elastycznego ciasta odkładamy je gdzieś na bok przykrywając szklanym naczyniem (np. miską). 3. Nastawiamy piekarnik na 180 C. Podsypujemy blat/stolnice odrobiną mąki
Gotuj Z Muzykąchoinek: 200 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanka miodu 1 jajko 4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika szczypta soli 1 łyżka kakao Dodatkowo: lukier(...)miksujemy, następnie dodajemy jajko miksujemy do połączenia. Dodajemy przesiane suche składniki, wyrabiamy do otrzymania gładkiej, elastycznej masy. Z otrzymanej masy formujemy kulę, owijamy, chłodzimy w lodówce 2 godziny. Wystudzone ciasto wałkujemy na grubość 3-4mm, podsypując mąką. Wykrawamy różnej wielkości gwiazdki. Pieczemy ok. 8 min w 200 stopniach. Aby utworzyć choinkę zaczynamy od największej gwiazdki, smarujemy lukrem przykrywamy kolejną
słodki bratekLeniwie pozostaję kurczowo przy dyni, która powoli oddaje swoje miejsce piernikom. Zanim jednak przejdziemy do tego tematu leniwie poczęstuję Was leniwymi. Oczywiście dyniowymi :) Składniki: 0,5kg białego sera 1/2 szklanki musu z dyni (Przepis TUTAJ ) szczypta soli 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej (może się z darzyć, że w zależności o d wielkości jajek trzeba bę dzie(...)dać więcej mąki) bułka tarta cukier masło Przygotowanie: Wszystkie skła dniki umieszczamy w miseczce i wyrabiamy ręcznie. Kie dy ciasto bę dzie je dnolite wałkujemy ręcznie rolke i przecinamy w romby. Kluski wrzucamy do osolonej wrzącej wo dy. Po wypłynięciu klusek na wierzch wo dy gotujemy je przez około 2 minuty. O dce dzamy. Na patelni
ChilliJemyŚwiętami, jeszcze smaczniejsze są po krótkim leżakowaniu. Tylko nie wytrzymają… :) Składniki 100 g mąki migdałowej 230 g mąki pszennej 200 ml miodu 90 g masła 1 łyżka przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej lukier: 1 szkl cukru pudru 2-3 łyżki wody (lub odpowiednio mniej/więcej) Przygotowanie Banalne wręcz. Masło(...)odstawcie, aby lekko przestudzić. Do misy wsypcie pozostałe (suche) składniki, wymieszajcie je dokładnie. Dodajcie przestudzone masło z miodem, łyżką lub mikserem wszystko połączcie. Powstanie lekko "ciągnąca" (w miarę studzenia ciasta będzie twardniała) masa. Piekarnik nagrzejcie do 180 st (bez termoobiegu), przygotujcie blachę do pieczenia ciasteczek. Mokrymi dłońmi (tak będzie łatwiej) formujcie z masy kulki wielkości orzecha włoskiego, układajcie
OliveandThymepieczenia 200 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody oczyszczonej 25 g przyprawy do piernika karmel: 45 g cukru 2 łyżki wody Miód z masłem rozpuścić, dodać przyprawę do piernika, wymieszać. Cukier i wodę doprowadzić do wrzenia, a następnie skarmelizować. Gdy nabierze głębokiego, złoto-brązowego koloru, szybko przelać do miodu z masłem i dokładnie wymieszać. Masę przestudzić, co jakiś czas mieszając(...)Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Białka ubić na sztywno. Do mąki dodać miód z karmelem oraz ubite żółtka, na końcu dodać pianę z białek. Zagnieść gładkie ciasto. uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce od 12 do 48 godzin. Ciasto wyjąć z lodówki 2-3 godziny przed wałkowaniem. Ciasto wałkować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKuchnia Gucia . Co miesiąc w Piekarni tworzy się magiczne wypieki, jednak ten pozostawi po sobie niezatarte wspomnienie. Ruiskuorinen olutlimppu, czyli fiński chleb świąteczny jest bardzo aromatyczny. Pachnie i smakuje piernikiem, anyżem i jest delikatnie słodki. Ma chrupiącą i popękaną skórkę, jednym słowem marzenie każdego łasucha. Będę go piekła na Boże Narodzenie, a przez resztę roku będziemy go wspominać i oczekiwać(...)wigilijny czy barszcz z uszkami. Składniki na 2 małe chlebki Starter: około 1 g świeżych drożdży 75 ml zimnej wody 90 g mąki pszennej typ 650 1/2 łyżeczka soli Ciasto: 150 ml wody temp. pokojowa (w przepisie 125 ml) 150 ml ciemnego piwa (dałam Koźlaka) (w przepisie 125 ml) ok. 25 g świeżych drożdży lub 8g suszonych 60 g mąki
Codziennik Kuchennysłodki ziemniak, minimum 450 g 120 g mąki ryżowej lub kokosowej 250 g mąki poznańskiej typ 500 100 g cukru pudru-zmieliłam nierafinowany cukier trzcinowy 2 łyżeczki przyprawy do piernika 100 g masła pokrojonego w kostkę 2 łyżki płynnego miodu gryczanego może być inny pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli Do dekoracji rodzynki sułtańskie(...)folii aluminiowej w 180 stopniach, około 40 minut. Gdy wystygnie obierz go i zblenduj na gładki krem. Wszystkie składniki włóż do misy, dodaj krem z batata i zagnieć kulę ciasta. Mnie wyręczył robot z hakiem do chleba, ale wykonanie ręczne też jest proste, bo ciasto jest idealne i idealnie odchodzi od ręki. Nie lepi się i nie trzeba dosypywać mąki
Z Kuchni Do Kuchniszklanki gęstego miodu wielokwiatowego) 3/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (użyłam świeżo startą skórkę z 2-ch pomarańczy i 2-ch cytryn) 2 opakowania przyprawy do piernika (razem 40 g) 1 łyżeczka ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej SKŁADNIKI NA LUKIER: 2 szklanki cukru pudru kilka łyżek gorącej wody WYKONANIE: PIERNICZKI: Masło roztop(...)się składników. Pozostaw do lekkiego przestudzenia, a następnie ciepłą masę wlej do wymieszanych w misce suchych składników oraz skórek z owoców i zmiksuj wszystko przez chwilę na jednolitą masę. Ciasto będzie miało kleista konsystencję, ale nie dosypuj do niego mąki, gdyż po całkowitym przestudzeniu zgęstnieje odpowiednio. Przykryj miskę lniana ściereczką i pozostaw ciasto do ostygnięcia. Piekarnik nagrzej do temperatury
Słodko-Słony Świat Ilonylokomocyjnej. Zawiera dużo błonnika, gingainę – enzym przyspieszający trawienie białek. Ciasteczka imbirowe Składniki: 3 łyżki syropu z cukru, 75 g cukru, łyżka wody, łyżeczka mielonego cynamonu, łyżeczka mielonej przyprawy do piernika, ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, półtorej łyżeczki mielonego imbiru, starta skórka pomarańczy, 75 g masła, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki soku z pomarańczy, 220 g mąki, pistacje lub migdały Sposób przygotowania(...)pomarańczową i całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć garnek z gazu i dodać masło, sodę i sok z pomarańczy, a następnie dosypywać przesianej przez sitko mąkę, aż powstanie zwarte ciasto. Następnie pozostawić je aż ostygnie, po czym rozwałkować na placek o grubości 3 mm. Ciasteczka wycinać foremkami lub w małe romby i udekorować migdałami lub pistacjami. Ułożyć je na blasze
w mojej kuchninastępny post będzie o pierniczkach. Zostałam zaproszona do Grudniowego Wyzwania Blogerek, które dotyczyło wypieków na choinkę, i tak siedząc i myśląc uznałam, że fajnie by było zrobić coś oprócz pierników. Padło na rozetki, bo i dlaczego by nie :) Żeby nie było za kolorowo - stało się mi coś z jedną formą do rozetek. Wściekałam się i ciskałam, ale w końcu(...)łyżka cukru pudru 1 czubata szklanka mąki pszennej Dodatkowo: cukier puder do oprószenia, olej do smażenia Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Ciasto powinno być gęste, gęstsze niż na naleśniki. Wstawić na godzinę do lodówki. Rozgrzewamy olej. Rozetkę na chwilę zanurzamy w oleju, po czym moczymy w cieście (należy pamiętać, żeby nie zalać
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!