Cześć! W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na sernik straciatella na spodzie piernikowym. Dzisiejsza moja propozycja zalicza się do kuchennego recyklingu, gdyż do sporządzenia spodu
PysiaGotuje.plPrzepis zaczerpnięty ze strony Kwestia Smaku troszeczkę zmodyfikowany. Robiłam go już wiele razy, ale jakoś zazwyczaj w okresie jesienno - zimowym, kiedy nie kupi się śiweżych owoców
Państwo Wojtczuk gotująZamarzyło mi się piernikowe tiramisu, takie na podstawie tiramisu Nigelli Ekspresowo. Już wiedziałam, jak będzie obłędnie smakować. Najpierw oczywiście musiałam zrobić coś bardzo, ale
Sto kolorów kuchniłyżeczki kakao prawdziwego 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego lub gotowa przyprawa do piernika około 2 łyżeczek foremki do wycinania ciastek Upieczone pierniczki można udekorować lukrem , kolorową posypką itp.. na lukier : 1 białko około 200 g cukru pudru kilka kropli soku z cytryny(...)razem mieszam łyżką . Następnie dodaję żółtka , białko , roztopione i przestudzone masło , miód i wszystko razem mieszam tak żeby składniki wstępnie się połączyły . Wstępnie połączone składniki wykładam na blat i ciasto zagniatam dłońmi na blacie przez kilka minut tak żeby zrobiło się gładkie i lśniące . Ciasto jest gotowe teraz wkładam je do miski nakrywam ściereczką i dostawiam na około 30 minut
Uwaga Babcia Gotujeżołędzi, budyń z kapusty, ciasto z pietruszki, herbata z obierek po jabłkach, zupa ze skórek od chleba, czy marmolada z buraków słodzona sacharyną. Nie marnowano w zasadzie niczego – nawet woda z gotowania klusek przydawała się np. do zagęszczania zupy czy podlewania jarzyn. Niektóre z wynalazków, takie jak tort z fasoli, kotlety z jarzyn czy piernik z dodatkiem startej marchewki
Nerds Kitchenzastępujemy cukier: przy pieczeniu ciast - dodajemy go o 1/4 więcej niż cukru, ponieważ jest mniej słodki (pamiętajmy bierzemy pod uwagę wagę, a nie objętość, gdyż miód jest gęstszy) oraz bardzo ważne jest podwyższyć temperaturę o 15 stopni C. przy pieczeniu chleba i bułek - lepszy jest jasny miód, gdyż jest łagodniejszy w smaku przy pieczeniu piernika - lepszy będzie miód ciemniejszy Ciekawostki
Ciastka - domowe słodkościjajka,przyprawa do piernika np.Kamis,0,5 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1,5 łyzeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki startej skórki cytrynowej, szklanka miodu płynnego,esencja waniliowa,2 łyżki gorzkiego kakao Zmiksowałam cukier z masłem. Dodałam jajka,miód, esencję, przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dobrze wyrobione ciasto podzieliłam na dwie części
potrawyregionalnepaczuszka przyprawy korzennej do piernika Miód wlać do garnka razem z cukrem pudrem i korzeniami, podgrzać do momentu, aż się wszyswtko rozpuści i połączy, po czym ostudzić. Mąkę wymieszać z sodą, zrobić niewielkie wgłębienie, do którego nalać miodu, wrzucić miękkie masło i wbić jajko. Wszystko energicznie zagnieść. W połowie można oczyścić mąką rękę z ciasta, żeby się nie kleiło. Ciasto
Przepysznik - BLW i nie tylkomigdały, cynamon, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sól. Wszystkie składniki mieszamy, robimy w nich dołek, wbijamy jajka, a następnie dodajemy pokrojony w kostkę tłuszcz, otartą skórkę z cytryny i pomarańczy. Wszystkie składniki zagniatamy, przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na wysypanej płatkami
Smakowy Rajbyło dodanie przyprawy do piernika. Postaci do szopki wycinałam foremkami i zdobiłam kolorowymi,cukrowymi pisakami. Pieczenie i zdobienie to wielka frajda. Szczególnie dla naszego synka, który wzroku nie odrywał od pisaków. Konstrukcja szopki zrobiona z brzozy przez dziadzia Tadzia, a poszycie dachu i reszta wykonania to już dzieło mojego Męża ;)Choinki również powstały z ciasta miodowego i ozdobione
Lawendowe Niebo"Są tu jacyś spóźnialscy? Nie macie zbyt dużo czasu na świąteczne wypieki? A może szukacie czegoś nowego do przygotowania przed świętami? Mam dla Was wyjątkowo pyszny
Słodkie Przyjemnościszklanki)* 1/2 opakowania przyprawy do pierników* 3 i 2/3 szklanki mąki* 1 jajko* 100 g cukru pudru (1/2 szklanki)* 3 łyżeczki proszku do pieczenia* 2 łyżeczki kakao* 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietanySposób wykonaniaDo większego pojemnika wlać miód, dodać przyprawę, cukier, kakao, jajko, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i 1 łyżkę śmietany. Jeżeli ciasto nie będzie się dobrze kleiło tylko
Mix smakuBabka adwokatowa Babka białkowa Babka cytrusowa Babka drożdżowa Babka korzenna Babka marmurkowa Babka orzechowa Babka z gwiazdką Babka z kawałkami czekolady 3 bit na herbatnikach
Aga w kuchniszklanki oleju - 3/4 szklanki płynnego miodu - 1 szklanka cukru - 4 jajka - 2 łyżeczki sody - 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka naturalnego kakao - 1 kopiasta łyżka przyprawy do piernika - 1 szklanka orzechów włoskich - szczypta soli 1. Zaparzamy mocną herbatę, następnie wywar przelewamy do garnka, dodajemy dynię i gotujemy aż zmięknie (5-7 minut), następnie blenderem miksujemy na gładką masę(...)się rozpuści (ok. 5 minut na najwyższych obrotach). Łączymy razem suche składniki, mieszamy- dodajemy wszystkie mokre i miksujemy. Pod koniec dodajemy lekko pokruszone orzechy. 3. Formę smarujemy olejem, przelewamy ciasto do 3/4 wysokości, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C. Po godzinie zrobić próbę suchego patyczka, jeśli jest potrzeba wydłużyć czas pieczenia o 10 minut. Po upieczeniu przełożyć na kratkę
Apetyczna babeczka