ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:230/300)

murzynek ekspresowy 125

składniki: 480 g mąki 500 ml kwaśnego mleka (kefiru naturalnego) 125 ml oleju 200-220 g cukru 2 łyżki powidła lub dowolnego dżemu 2 łyżki kakao

Domowy Smak Jedzenia
Pierniczki marchewkowe – przepis krok po kroku 105

temacie świątecznych wypieków. W tym roku postanowiłam nieco poeksperymentować i oprócz tradycyjnych pierniczków, (na które przepis znajdziecie TUTAJ ) upiec również takie z dodatkiem marchewki Oczywiście, nie jest to typowe ciasto marchewkowe, a zmodyfikowana receptura na tradycyjne pierniczki. Dzięki marchewce, pierniczki są miększe od tych tradycyjnych, więc nie muszą długo leżeć, żeby zmięknąć Z podanych proporcji, wyszło mi prawie 3 pełne(...)ryżowej 60 g mąki kukurydzianej 60 g skrobi ziemniaczanej 40 g cukru 120 g miodu 1 jajka 2 łyżek śmietany 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 płaskiej łyżeczki przyprawy do piernika (ja korzystam z mieszanki własnej roboty, ale możecie równie dobrze użyć gotowej ) foremek do wykrawania pierniczków papieru do pieczenia Moja wersja jest bezglutenowa, ale śmiało możecie zamienić wszystkie podane

Okiem Blondynki by McBlondi
Pierniczki marchewkowe – przepis krok po kroku 153

temacie świątecznych wypieków. W tym roku postanowiłam nieco poeksperymentować i oprócz tradycyjnych pierniczków, (na które przepis znajdziecie TUTAJ ) upiec również takie z dodatkiem marchewki Oczywiście, nie jest to typowe ciasto marchewkowe, a zmodyfikowana receptura na tradycyjne pierniczki. Dzięki marchewce, pierniczki są miększe od tych tradycyjnych, więc nie muszą długo leżeć, żeby zmięknąć Z podanych proporcji, wyszło mi prawie 3 pełne(...)ryżowej 60 g mąki kukurydzianej 60 g skrobi ziemniaczanej 40 g cukru 120 g miodu 1 jajka 2 łyżek śmietany 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 płaskiej łyżeczki przyprawy do piernika (ja korzystam z mieszanki własnej roboty, ale możecie równie dobrze użyć gotowej ) foremek do wykrawania pierniczków papieru do pieczenia Moja wersja jest bezglutenowa, ale śmiało możecie zamienić wszystkie podane

Okiem Blondynki by McBlondi
Makowiec świąteczny. 223

niego widelczyk. Masa makowa musi być wilgotna. Doszłam do wniosku, że skoro upiekłam pyszny sernik, muszę spróbować zrobić równie dobry makowiec. Boże Narodzenie bez niego , tak i jak bez pierników nie może się odbyć. W ubiegłym roku też zrobiłam na święta, ale nie byłam zadowolona jak dla mnie był trochę za suchy-wszyscy twierdzili, że jest pyszny, ale chyba trochę(...)roztopić, dodać miód, zmielony mak, kakao, mąkę ziemniaczaną, budyń, powidłaolejek, bakalie smażyć około 15 min. na małym ogniu, pod koniec dodać pianę z baiałek wylać na blaszkę wyłożoną "nakłótym" ciastem piec około 50-60 min w temperaturze 180 stopni. Można na wierzch włożyć kruszonkę lub polukrować

Kuchnia Beaty
Ciasto dyniowe 151

zapach ciasta z przyprawami korzennymi roznosi się po całym domu. Kusi, oj kusi, zatem pozwól proszę, że najpierw skosztuję kawałek, a następnie podzielę się wrażeniami :)  ...................................................................................................... Ciacho jest mniamniusie: mięciutkie, wilgotne, delikatne, rozpływające się w ustach. Jeden kawałek to stanowczo za mało, idę po kolejny :) Składniki:  1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 3/4 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego 3 jajka(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 szklanki puree z dyni 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli pół szklanki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie) Lukier: 1 szklanka cukru pudru ok. 3 łyżki soku z cytryny szczypta kurkumy Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temp. 180 ° C. Tortownicę

Domowa Cookierenka Agi
Orkiszowe ciasteczka korzenne – Blogmas 2019 #9 111

słodkie i komponują się idealnie z ciepłą, zimową herbatą Orkiszowe ciasteczka korzenne 220 g mąki orkiszowej razowej 50 g mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka surowego kakao 1 łyżeczka cynamonu 3 żółtka 100 g ksylitolu lub erytrytolu 65 g masła 2-3 łyżki mleka Utrzeć masło z żółtkami i ksylitolem(...)erytrytolem). Mąkę orkiszową wymieszać w osobnej misce z mąką ziemniaczaną, przyprawami i kakao. Połączyć z resztą składników, na koniec wlać mleko, aby powstało jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość kilku milimetrów, wycinać dowolne kształty. Układać na blaszce z papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w 170 stopniach. Artykuł Orkiszowe ciasteczka

Fitkot
Pierniki z melasą i pieprzem 151

przyprawy do pierników - 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu - 1/2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki sody Przyprawy i dodatki do pierniczków znajdziecie na stronie  www.Skworcu.com.pl 1. W rondlu rozpuszczamy masło z cukrem i melasą do momentu rozpuszczenia tak aby nie doprowadzić do wrzenia. Odstawiamy do wystudzenia.  2. W dużej misce łączymy suche składniki, dodajemy mokre i wyrabiamy ciasto. Zostawiamy

Apetyczna babeczka
Sprawdź główną nagrodę w konkursie 203

każda pomoc – pierniki, makowiec, sernik i całe mnóstwo innych pyszności nie przygotują się same. A może tak ;) Właśnie ze względu na pracowity okres tak bardzo ucieszyłam się z możliwości przetestowania robota kuchennego firmy Kohersen . Można ugotować w nim zupy, przygotować dania na parze, zrobić domowe lody i sorbety, ciąć, szatkować, smażyć, mielić i oczywiście wyrabiać ciasta. Nie byłabym sobą

Ciastkozercy
Lekkie i błyskawiczne, żytnie prawie pierniczki o pomarańczowej nucie (wegańskie) 136

łyżka przyprawy do piernika (najlepiej domowej) - skórka otarta z 3/4 pomarańczy (uprzednio sparzonej wrzątkiem!) - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka kakao bez cukru - szczypta soli Mleko, syrop klonowy, ksylitol oraz skórkę z pomarańczy gotujemy w małym garnuszku aż do zawrzenia, studzimy. Resztę składników mieszamy w dużej misce, wlewamy ostudzone mleko i z całości ugniatamy elastyczne ciasto. W międzyczasie łatwiej

Be Fit Be Strong
CIASTECZKA KORZENNE Z MIODEM 73

przyprawy do piernika (najlepiej domowej: 4 łyżeczki mielonego cynamonu, 2 łyżeczki mielonych goździków, 2 łyżeczki suszonego imbiru, 1 łyżeczka kardamonu, 1/2 łyżeczki kolendry, 1/2 łyżeczki g muszkatołowej, 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki mielonego czarnego lub kolorowego pieprzu, szczypta zmielonego anyżu) Suche składniki mieszamy i siekamy z masłem. Dodajemy miód i  jajko, zagniatamy na kruche ciasto. Formujemy kulę, zawijamy

KuchcikoweLove
Korzenny kompot śliwkowy. 126

zapachem cytrusów, pieczonego ciasta i jedyne na co mamy ochotę to zagrzebać się pod kocem z ciekawą książką i delektować się korzennym nektarem. Przepis na korzenny kompot śliwkowy na jeden słoik 0,9l Śliwki (układamy w słoiku, nie do pełna, zostawiamy przestrzeń około 2-3 cm) 2-3 łyżki cukru 2 goździki spora szczypta przyprawy do pierników lub cynamonu

Rozpustne gotowanie
Piernik marchewkowy 131

przyprawy do piernika 3 jajka 1/2 szklanki oleju 1/3 szklanki mleka 1 szklanka marchwi startej na tarce Wykonanie: W jednej misce mieszam składniki mokre, w drugiej mieszam składniki suche. Do suchych wlewam mokre i dodaję startą marchew. Mieszam łyżką, aż połączą się ze sobą.  Kwadratową foremkę o wymiarach 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto, wyrównuję wierzch

Ciasteczkowy Potwór
Serduszkowe ciastka - lizaki 191

przypominały za bardzo świątecznych pierników. Składniki: 1,5 szklanki mąki0,5 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cukru waniliowego2 jajka100 g masła1 łyżeczka śmietany Składniki na lukier Masło wyciągamy wcześniej z lodówki i kroimy na kawałki, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy dokładnie w misce. Dodajemy jajka, masło, śmietanę i zagniatamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno

Ciastkozercy
Kruche ciasteczka maślane z czekoladą 222

gorzkiej czekolady (uprzednio roztopionej w kąpieli wodnej), możecie dodać mleczną, kajmak, marmoladę, szczyptę imbiru, skórki pomarańczowej, cukier puder, wersja korzenna też się sprawdzi, w kuchni poczujecie zapach pierników... A może po prostu Wasz inny ulubiony dodatek albo jedynie (i aż!) maślane rozpływające się w ustach świeżo wyjęte z piekarnika.. No no... Sposobów jest wiele(...)stopni. Masło z cukrem ucieramy szybko na jasną masę (malakserem, mikserem) dodajemy aromat pomarańczowy i mąkę. Ucieramy dalej. Teraz trzy sposoby: - z ciasta wykrawamy fantazyjne wzory gotowymi foremkami; - przekładamy do rękawa cukierniczego lub formujemy kulki ręcznie i lekko je spłaszczamy przed pieczeniem. Co wolicie, smak pozostaje ten sam:) Jeśli masa będzie się zbytnio kleić

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania