ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:225/300)

Sernik jagodowy na zimno, na spodzie piernikowo – słonecznikowym 158

owoce 🍏🍎🍑🍒🍓 to znaki rozpoznawalne, kolorowe, smaczne, dla innych pór roku niepowtarzalne. Na targu, w ogródku, a lesie mienią się kolorami i kuszą smakami.  Mnie 👱  jagody leśne na ciasto 🍰 namówiły i biały ser na sernik zamieniły, który delikatnie cukrem pudrem z aromatem waniliowym został dosłodzony i mocno schłodzony. Spód piernikowy z prażonym słonecznikiem wyszedł niebanalnie i po połączeniu(...)owocową galaretką smakował idealnie.  Taki sernik to LATO  😎smakowite, lekkie, delikatne, orzeźwiające, wyśmienite 💙.     Składniki na tortownicę o średnicy ok. 25 cm: spód kruchy: 200 g pierników lukrowanych z miodem, 100 g ziaren słonecznika, 80 g rozpuszczonego masła, masa serowa: 700 g twarogu sernikowego mielonego (gotowego), 70 g cukru pudru z aromatem waniliowym DIAMANT, 125 g jagód

Moniki Smakołyki
Zimowe mini torciki 148

raczej wszystko smakowało jak cukier w czystej postaci. Dobrze jest zadbać o smak zwłaszcza świątecznych potraw - w końcu okazja wyjątkowa, ale tym razem po raz pierwszy nasze pierniczki i ciasta będą pięknie wyglądały i nie stracą, a wręcz zyskają na smaku dzięki dekoracjom. BISZKOPT (który zawsze się udaje!): KREM:  5 zimnych jaj  300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %  szczypta(...)łyżeczka żelatyny  2 łyżki wody  2 łyżeczki proszku do pieczenia*  1 duży budyń śmietankowy Delecta**  1 łyżeczka przyprawy korzennej  mąka, tyle aby dopełnić szklankę * może być proszek do pieczenia piernika, wtedy nie dajemy przyprawy korzennej ** na 3/4 l mleka - polecamy z tej firmy, bo ma naturalny i intensywny śmietankowy smak *** w dowolnej proporcji BISZKOPT: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Zaczynamy

Kuchnia od dwojga
Drożdżowe supełki z makiem 99

Kompromisu, to mój ostatni wpis w tym roku. W aktualnie umykającym, zrumieniło się kilkanaście bułeczek, bochenków, ciabatek i bagietek. Wyrosło kilka smakowitych bab i biszkoptów. Dziesiątki ciasteczek, muffinek i pierników wypełniło moje puszki. Ulepiło się setki pierogów i zmiksowało wiele zup. Wałkowało się, zwijało, rolowało, lepiło, siekało, prażyło, smażyło, gotowało, grillowało, ugniatało, piekło żeby wreszcie zjeść setki pysznych dań(...)miodem, łączymy za pomocą szpatułki, następnie wciąż mieszając wlewamy ubite żółtka z cukrem, następnie posiekane orzechy i rodzynki, wraz z rumem, schładzamy w lodówce do czasu użycia 5. Ciasto - mleko przelewamy do rondelka dodajemy cynamon, imbir, mielone goździki, zgniecione kapsułki kardamonu i zagotowujemy całość, lekko schładzamy, dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści, usuwamy kapsułki kardamonu 6. Mąkę mieszamy z cukrem

Słodki Kompromis
Jabłko, gruszka i cukinia, czyli słodki wegański chlebek. 123

Dzień Dobry Miśki moje, przedstawiam Wam ciasto, które może w konkursie piękności nie przeszło by nawet wstępnej selekcji, ale jeżeli chodzi o wnętrze to bezapelacyjnie zajęłoby miejsce na podium. Jest lekkie, aromatyczne i wilgotne. Idealne na śniadanie i na kolację, do tego bajecznie proste do wykonania. Do dzieła! ps. Na zdjęciu jest podane z moim ostatnim wynalazkiem, czyli słodkim kremem(...)oleju roślinnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 150-200 g cukru (w zależności od upodobania) łyżka cynamonu (skończył mi się niepodziewanie, więc użyłam przyprawy do piernika) Przygotowanie: Zacznij os starcia cukinij wraz ze skórką, ja jedną starłam na średnich oczkach, a drugą na drobnych, ot tak, dla zabawy ;-). Przełóż ją na sito, i niech spokojnie odcieka z nadmiaru

greenscarf
Słodkie środy - Babka marchewkowo - kakaowa z dodatkiem orzechów włoskich 146

dodatkiem orzechów włoskich  SKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej  3 jaja  2 szklanki startej drobno marchewki  1,5 łyżki kakao  20 g przyprawy do piernika  1 łyżeczka sody  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1/2 szklanki cukru  200 g margaryny  0,5 szklanki tartych orzechów włoskich  lukier  szczypta soli(...)składnikami czyli proszkiem, sodą, przyprawą oraz zmielonymi orzechami.  Suche składniki łączymy z margaryną. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,  a następnie delikatnie mieszamy z ciastem. Dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę i ponownie mieszamy.  Przekładamy do foremki i pieczemy ok 50 minut w 190 stopniach. Gdy babka wystygnie dekorujemy lukrem i cukrowymi ozdobami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Placuszki dyniowe 128

pszennej 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu 2 łyżki oleju Masło orzechowe Dynię kroimy  w drobną kostkę smażymy do miękkości na suchej patelni, następnie blendujemy. Odmierzamy 200g dyni dodajemy jajka,jogurt,olej mieszamy ,wsypujemy mąkę,proszek do pieczenia,przyprawę i szczyptę soli i ponownie wszystko ze sobą mieszamy. Nakładamy porcję ciasta łyżką na rozgrzaną patelnię i smażymy

Andzia Pichci
MIĘKKIE, PUSZYSTE PIERNICZKI – NAJLEPSZY PRZEPIS OD CZYTELNICZKI! 569

muszkatołowa, przyprawa do piernika – po 1 płaskiej łyżeczce * sól – 1 szczypta * masło – 50 g * maślanka – 2 łyżki * mleko – 1 łyżka * jajko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Sypkie składniki przesiewamy ze sobą. Masło roztapiamy, lekko studzimy. Do roztopionego masła dodajemy maślankę, mleko oraz jajko, roztrzepujemy. Wlewamy do sypkich składników, zagniatamy gładkie ciasto ( uwaga! ciasto się klei

Ostra na Słodko
Pierogi z makiem 164

zrobienia w przedświątecznej gonitwie. Upiec ciasto, zrobić zupę grzybową, ubrać choinkę, zapakować prezenty. W kuchni stoi sterta brudnych naczyń, w wannie pływa karp, którego nikt nie chce jeść, bo ma takie mądre oczka, a na imię Karol. Wszystko jest takie inne, odświętne. Biały obrus, kolorowe bombki, dekoracje. I ten zapach pieczonych pierników, makowca, drożdżowego

dolcevitainmykitchen
Rogaliki twarogowe z kremem czekoladowym 229

godzinę do lodówki, aby odpoczęło. Ciasto dzielimy na 4 części. 3 z nich zostawiamy w lodówce, jedną wałkujemy na ok 0,5 cm, formując koło.  Dzielimy na trójkąty i wykładamy nadzienie tak jak tutaj (klik).  Pamiętajmy, aby dokładnie zlepić końce, zapobiegnie to wypłynięciu czekolady.  Piekarnik nastawiamy na 200 stopni góra dół. Pierniki układamy na blasze wyłożonej papierem

Kuchnia od dwojga
Pierniczki miękkie – przepis 357

Miód zagotowujemy z przyprawą do piernika, zdejmujemy z ognia i dodajemy margarynę . Mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia się. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i żółtka . Do mąki z kakao dodajemy kolejno: ubite jajka – mieszamy, miód z przyprawą – mieszamy, śmietanę z sodą, mieszamy dokładnie do połączenia się całości. Powstałe ciasto będzie trochę rzadkie, ale właśnie takie

NiePieprz.pl
Biszkopty Gurgul – prawdziwe biszkopty z Jarosławia 202

nazwa fabryki brzmiała: PAROWA FABRYKA BISZKOPTÓW, PIERNIKÓW I CUKRÓW STANISŁAW GURGUL W JAROSŁAWIU. Pierwszy właściciel jak i kolejni mieli na imię Stanisław. Rody arystokratyczne w ówczesnych czasach zwyczajowo nadawały męskiemu potomkowi takie samo imię, jakie nosił ojciec. Fabryka produkowała bardzo szeroki asortyment wyrobów cukierniczych. Biszkopty należą do jednych z najstarszych i najdelikatniejszych ciast. Ich rodowód sięga XI wieku. Były wypiekane

królestwo garów
Piernikowe muffiny ( minibabeczki ) 144

cukier, kakao, środek spulchniający, przyprawę do piernika i sól umieścić w misce. Po środku zrobić wgłębienie. Dodać jaja, mleko, jabłka, miód i olej. Wymieszać szybko za pomocą widelca. Nie rozbijajmy grudek - babeczki będą wtedy fajnie wilgotne. Formę do muffinek lub foremki ( u mnie silikonowe) wyłożyć papilotkami. Do każdej wkładać 1,5 łyżki ciasta, nałożyć marmoladę, przykryć płaską łyżką ciasta

kawawszklance
Schabowe z pieczarkami i cebulką 193

jutrzejszy dzień zostawiam m. in ciasto, będzie to znana już z bloga  gostyńska krówka z dżemem porzeczkowym bez pieczenia (przy okazji postaram się ładniej ją sfotografować, bo dotychczasowe zdjęcie raczej odstrasza, no cóż wykonywane było tuż przed zniknięciem ostatniego kawałeczka), nie zabraknie również   deseru truskawkowo- piernikowego z likierem amaretto wykorzystującego poświąteczne pierniki, przygotuję również gołąbki w kapuście

Kuchenne aromaty
Świąteczne babeczki-choinki 155

kakao naturalnego czubata łyżeczka przyprawy do piernika czubata łyżeczka cynamonu 1 szklanka maślanki 1/3 szklanki oleju Do dekoracji: 12 waflowych rożków do lodów, lukier, posypki Do jednego naczynia wsypujemy składniki suche i mieszamy, do drugiego mokre i też mieszamy. Następnie składniki mokre przelewamy do suchych i miksujemy kilka minut, aż powstanie gładke ciasto. Ciasto nalewamy do foremki wyłożonej papilotkami

Zawsze głodna!